direct naar inhoud van TOELICHTING
Plan: Reparatieplan Willeskop 85b Montfoort
Status: ontwerp
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0335.Rep1eherzWilleskop-ON01

TOELICHTING

Hoofdstuk 1 Inleiding

1.1 Aanleiding

De aanleiding voor dit bestemmingsplan is de uitspraak van de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State over de beroepen tegen het bestemmingsplan “1e herziening bestemmingsplan Buitengebied 2012” van de gemeente Montfoort.

De gemeenteraad van Montfoort stelde op 26 oktober 2015 het bestemmingsplan “1e herziening bestemmingsplan Buitengebied 2012” vast. Naar aanleiding van tegen dit besluit ingediende beroepschriften, deed de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State (hierna: de Afdeling) op 24 mei 2017, onder kenmerk 201600220/1/R2, ECLI:NL:RVS:2017:1353, uitspraak.

Voor het overgrote deel van de ingediende beroepen oordeelde de Afdeling dat, (1) ofwel de beroepen niet ontvankelijk zijn, (2) ofwel dat het bestemmingsplan voldoet en de beroepen ongegrond zijn. Op een aantal punten zijn de beroepen van appellanten gegrond verklaard, waaronder het beroep van Zeil-Doek B.V. met betrekking tot de uitsterfregeling voor (een deel van) het buitenterrein van het perceel Willeskop 85b. Op deze en andere onderdelen is het bestemmingsplan “1e herziening bestemmingsplan Buitengebied 2012” aldus deels vernietigd.

De Afdeling draagt de raad van de gemeente Montfoort op om, met inachtneming van hetgeen in de uitspraak is overwogen, een nieuw besluit te nemen over de vaststelling van het bestemmingsplan. Er is door de Afdeling geen termijn genoemd waarbinnen de reparatie een feit moet zijn.

Het nieuwe raadsbesluit dient vervolgens op de gebruikelijke wijze te worden bekendgemaakt, en is vatbaar voor beroep bij de Afdeling.

In het nadien door de gemeenteraad van Montfoort vastgestelde reparatieplan "Reparatie 1e herziening" is de locatie Willeskop 85b niet meegenomen. Wel is tegelijkertijd met deze vaststelling op 22 december 2021 een voorbereidingsbesluit genomen, waarin bekend is gemaakt dat voor de locatie Willeskop 85b een separaat reparatieplan wordt voorbereid. Onderhavige reparatie voorziet hierin.

Deze toelichting beschrijft waarop het bestemmingsplan ter hoogte van Willeskop 85b is vernietigd. Vervolgens wordt de oplossingsrichting aangegeven. Daarna wordt expliciet vermeld wat dit betekent voor de juridische onderdelen van het bestemmingsplan: de regels en de verbeelding.

De achtergronden die voor deze reparatie zijn gebruikt, zijn terug te vinden in de bijlage bij de toelichting. De conclusies zijn terug te vinden in de tekst zelf.

1.2 Plangebied

Het plangebied betreft het bestaande gebouw met aangrenzende gronden. In onderstaand figuur is de ligging en omvang van het plangebied weergegeven.

afbeelding "i_NL.IMRO.0335.Rep1eherzWilleskop-ON01_0001.png"

Begrenzing plangebied (rood omlijnd)

1.3 Aanpak en procedure

De uitspraak van de Afdeling van 24 mei 2017 is beschikbaar gesteld op www.ruimtelijkeplannen.nl en is als bijlage bij dit bestemmingsplan opgenomen (Bijlage 2). Met onderhavig bestemmingsplan wordt, met inachtneming van deze uitspraak, de 1e herziening van het bestemmingsplan Buitengebied 2012 gedeeltelijk inhoudelijk gerepareerd voor zover dit betrekking heeft op het plangebied Willeskop 85b.

Daarnaast wordt de verdere bestuurlijke besluitvorming door de gemeenteraad en het vervolg van de wettelijke procedure aangegeven.

De toelichting levert de ruimtelijke- en juridische onderbouwing voor het nieuwe besluit dat door de gemeenteraad wordt genomen. De voorgestelde wijzigingen en reparaties zijn, voor zover van toepassing en noodzakelijk, doorgevoerd in de regels en op de verbeelding.

Zover van toepassing op onderhavig plangebied, zijn de regels van de "1e herziening bestemmingsplan Buitengebied 2012" de basis voor dit reparatieplan.

1.4 Leeswijzer

Het bestemmingsplan 'Reparatieplan Willeskop 85b Montfoort' bestaat uit de volgende stukken:

  • toelichting;
  • verbeelding;
  • planregels.

De toelichting is niet juridisch bindend, maar vormt een belangrijk onderdeel van het bestemmingsplan. De toelichting geeft aan wat de beweegredenen en achtergronden zijn die aan het bestemmingsplan ten grondslag liggen. Tot slot heeft de toelichting als doel om het bestemmingsplan te begrijpen en de regels op een correcte manier na te leven.

De verbeelding en de planregels vormen samen het juridisch bindende gedeelte van het bestemmingsplan en kunnen enkel in samenhang met elkaar 'gelezen' worden.

Op de verbeelding zijn de bestemmingen van de in het plangebied begrepen gronden en opstallen aangegeven. Aan deze bestemmingen zijn regels en bepalingen gekoppeld om de uitgangspunten van het plan zeker te stellen.

De toelichting is verder als volgt opgebouwd:

  • Hoofdstuk 2 geeft een motivatie van de wijzigingen waarop deze reparatie betrekking heeft;
  • Hoofdstuk 3 behandelt de economische uitvoerbaarheid en maatschappelijke uitvoerbaarheid.

Hoofdstuk 2 Inhoudelijke beschrijving en wijzigingen reparatieplan

Dit hoofdstuk beschrijft in paragraaf 2.1 de punten waarop de Afdeling de 1e herziening van het bestemmingsplan Buitengebied 2012 heeft vernietigd, tot welke overwegingen en keuzes dit vervolgens heeft geleid en hoe dit doorwerkt in de verbeelding en regels.

2.1 Uitspraak Afdeling

In onderstaande tabel is de uitspraak van de Afdeling, de overweging van de gemeenteraad en de aanpassing voor het perceel aan Willeskop 85b samengevat.

Vernietiging van het besluit   Overweging   Aanpassing  
Willeskop 85b: uitsterfregeling gebruik buitenterrein Zeil-doek.   Er is een nader onderzoek uitgevoerd naar het gebruik van het buitenterrein.

Uit het onderzoek naar het gebruik van het buitenterrein van Willeskop 85b blijkt dat een (geringe) uitbreiding van de uitsterfregeling noodzakelijk is voor de uitvoerbaarheid van deze regeling.  
Regels: In de regels wordt wederom een uitsterfregeling opgenomen voor het bedrijf Zeil-Doek. De uitsterfregeling is verder gespecificeerd en geldt tevens voor het buitenterrein.

Verbeelding: Ook een gedeelte van het buitenterrein is onder de uitsterfregeling gebracht.  

De locatie Willeskop 85b heeft de bestemming Agrarisch - Rivierzone en valt binnen hetzelfde bouwvlak als het agrarische bedrijf op Willeskop 85. Het agrarische bedrijf op Willeskop 85 en de zeilmakerij op Willeskop 85b maken gebruik van dezelfde toegangsweg. Specifiek voor Willeskop 85b geldt naast de agrarische bestemming een functieaanduiding 'specifieke vorm van bedrijf - uitsterfregeling'.

Zeil-Doek heeft destijds beroep aangetekend tegen het bestemmingsplan omdat de aanduiding alleen is toegekend voor het bedrijfsgebouw en niet voor het buitenterrein. Het bedrijf claimde ook het buitenterrein nodig te hebben voor zijn bedrijfsmatige activiteiten. De Afdeling achtte het onderzoek naar de noodzaak voor het gebruik van het buitenterrein onvoldoende. Volgens de Afdeling moet de gemeente nagaan of er op het buitenterrein activiteiten moeten worden toegestaan die noodzakelijk zijn voor het uitvoeren van de bedrijfsvoering. Het planonderdeel is dan ook vernietigd voor zover niet is voorzien in een uitsterfregeling voor het buitenterrein van het perceel Willeskop 85b.

Naar aanleiding van de uitspraak is er advies ingewonnen bij Seinpost Adviesbureau over het gebruik van het buitenterrein. Seinpost concludeerde in 2018 dat Zeil-Doek voor haar bedrijfsvoering gedurende het hele jaar het buitenterrein nodig heeft voor de bedrijfsactiviteiten. Zeil-Doek moet gebruik maken van het buitenterrein voor het doormeten en testen van grootschalige tenten en tentconstructies en zeildoeken, voor reparatie aan diverse (agrarische) machines en voertuigen met zeilen en voor tijdelijke opslag. Die bedrijfsactiviteiten passen niet binnen de daartoe bestemde bebouwing. De bedrijfshal heeft maar een beperkte hoogte en een beperkte breedte van de bedrijfsvloer. Daardoor zijn alle projecten die 'breder dan vijf meter en hoger dan twee meter' te groot voor de huidige bestemde bebouwing van Zeil-Doek. Het tweede terrein van Zeil-Doek aan de Aardvletterweg is volgens de eerdere bevindingen van Seinpost niet geschikt voor de buitenactiviteiten omdat deze activiteiten dan de toegang tot het magazijn en kantoor aldaar blokkeren.

Het onderhavige reparatieplan is door capaciteitsproblemen bij de ODRU lang blijven liggen. Sinds eind 2020 voert de gemeente de ruimtelijke ordeningstaken weer zelf uit. De voorbereiding van het reparatieplan is opnieuw opgepakt, waarbij werd geconstateerd dat het advies van Seinpost inmiddels te oud was om nog als basis te kunnen dienen voor besluitvorming. Daarom heeft Seinpost in 2021 opnieuw bezoek gebracht aan de locatie. In oktober 2021 heeft ook een gemeentelijk toezichthouder het terrein bezocht. Tijdens beide bezoeken zijn geen bedrijfsmatige activiteiten waargenomen. Dit zou te maken kunnen hebben met de maatregelen rondom het corona-virus, die ervoor zorgden dat bepaalde typen opdrachtgevers tijdelijk wegvallen voor de zeilmakerij. Te denken valt aan marktkramen (non-food) en tent- en textielmateriaal dat gebruikt wordt in de evenementenbranche.

Vanwege de strijdigheid tussen de waarnemingen rees de vraag of de eerdere bevindingen van Seinpost nog overeind konden blijven. De gemeente kon op dat moment geen eenduidig antwoord geven op de vraag in hoeverre het buitenterrein (nog) nodig is voor de bedrijfsactiviteiten. Zonder aanvullend onderzoek bestond het risico dat de Afdeling bestuursrechtspraak een nieuw besluit wederom vernietigt vanwege onvoldoende motivering.

Op basis van bovenstaande is de locatie Willeskop 85b buiten het reparatieplan gehouden.

Eind 2022 heeft de gemeente opdracht gegeven aan Kubiek Ruimtelijke Plannen voor het uitvoeren van een onafhankelijk onderzoek naar het gebruik van het buitenterrein. Hieruit is gebleken dat het buitenterrein tot op zekere hoogte noodzakelijk is voor de bedrijfsvoering van de zeilmakerij.

2.2 Motivering reparatie

Door Kubiek Ruimtelijke Plannen is onderzoek uitgevoerd naar de noodzaak van gebruik van het buitenterrein voor de exploitatie van het bedrijf Zeil-Doek (Bijlage 1). De aanbeveling uit de onderzoeksrapportage luidt als volgt:

''Het bedrijf Zeil-Doek is sinds 2001 (illegaal) gevestigd op Willeskop 85b. In het bestemmingsplan '1e  Herziening Buitengebied', dat is vastgesteld in 2009, is deze zeilmakerij onder het overgangsrecht gebracht. In het bestemmingsplan 'Buitengebied 2012' is voor de zeilmakerij aan Willeskop 85b een persoonsgebonden overgangsrecht opgenomen. Naar aanleiding van een ingesteld beroep en uitspraak van de Raad van State is in de 1e herziening van het bestemmingsplan Buitengebied 2012 (vastgesteld in 2015) een uitsterfregeling opgenomen in plaats van een persoonsgebonden overgangsrecht. Dit impliceert de stelling dat de gemeenteraad het niet wenselijk acht dat het bedrijf zich verder ontwikkelt op de locatie.

Ten tijde van vaststelling van het bestemmingsplan '1e Herziening Buitengebied' werd het buitenterrein, wat verhard is met stelconplaten' niet gebruikt voor de bedrijfsvoering van Zeil-Doek. De eigenaar geeft zelf aan dat het bedrijf is gegroeid na deze tijd. Om deze reden werd het wenselijk geacht om buiten tenten op te zetten en te testen. Dit betreft een uitbreiding van activiteiten die in de eerste plaats al door de gemeente niet wenselijk werden geacht op de locatie. In dat opzicht is het niet logisch om de verdere uitbreiding van de bedrijfsactiviteiten ná 2009 onder te brengen onder de uitsterfregeling, aangezien de gemeenteraad toen middels het opleggen van overgangsrecht heeft aangegeven de bedrijfsactiviteiten niet wenselijk te achten op deze locatie. Wél dient de oprit en enkele parkeerplaatsen opgenomen te worden in de uitsterfregeling, zodat de bedrijfsvoering planologisch gezien kan plaatsvinden op deze locatie.

We adviseren de gemeenteraad het bestemmingsplan te herzien voor het perceel Willeskop 85b in Montfoort. In de herziening dient het gebouw, oprit en parkeerplaatsen onder de uitsterfregeling gebracht te worden. De oprit en parkeerplaatsen dienen enkel ter bereikbaarheid van het bedrijf. Het gebruik van het buitenterrein voor het doormeten en testen van tenten is daarbij niet toegestaan.

Zoals onder 4.2 uiteengezet is het in voor de hand liggend om 4 parkeerplaatsen onder de uitsterfregeling te brengen. Dit waren de beschikbare parkeerplaatsen ten tijde van het onderbrengen onder het overgangsrecht.

Voor het laden en lossen geldt eveneens dat we adviseren om te kijken naar de situatie in 2009. Echter speelt hierbij de verkeersveiligheid een belangrijke factor. Voorheen vond het laden en lossen plaats op de doorgaande weg. Dit betreft een verkeersonveilige situatie die niet wenselijk wordt geacht. In het kader van de verkeersveiligheid adviseren we het laden en lossen toe te staan op de aangebrachte verharding. De verharding wordt eveneens nog steeds gebruikt voor het gevestigde agrarische bedrijf.

Het buitenterrein wordt voornamelijk gebruikt voor opslag van materialen. Op basis van bestemmingsplan '1e Herziening Buitengebied' is buitenopslag binnen de agrarische bestemming niet toegestaan. Binnen een bedrijfsbestemming is buitenopslag achter de voorgevelrooilijn wél toegestaan. In de huidige bedrijfsvoering vindt er veel buitenopslag van materialen plaats. De gemeente dient een stelling in te nemen hoe hier mee om te gaan. Buitenopslag op de aangebrachte verharding is niet logisch, gezien de ligging vóór de voorgevelrooilijn. Wij adviseren voor de buitenopslag te kijken naar de situatie ten tijde van het onderbrengen onder het overgangsrecht, oftewel 2009. Gezien de luchtfoto's vond er toen enkele buitenopslag plaats achter het gebouw, onder andere in een witte tent. Wij adviseren het gedeelte wat ten tijde gebruikt werd voor buitenopslag onder de uitsterfregeling te brengen.''

Uitwerking bestemmingsplan

Gemeente Montfoort heeft besloten om ook het doormeten en testen van tenten in ondergeschikte vorm toe te staan binnen de uitsterfregeling. Gezien de lage frequentie van deze werkzaamheden en het feit dat de gronden al gebruikt mogen worden voor het laden en lossen is de impact op de omgeving zeer beperkt. Daarbij wordt nog steeds op grond van de richtafstanden van de VNG voldoende afstand gehouden tot omliggende woningen. Daarbij dient het testen en doormeten van de tenten alleen in ondergeschikte mate plaats te vinden.

Onderhavig bestemmingsplan geeft invulling aan deze aanbeveling en omvat de hierna genoemde wijzigingen.

Wijziging in de regels

'Reparatie 1 e herziening bestemmingsplan Buitengebied 2012' wordt gewijzigd in de zin dat artikel Artikel 4.5.6 'Uitsterfregeling zeilmakerij' wordt gewijzigd door de regels zoals opgenomen in dit bestemmingsplan.

Wijziging in de verbeelding

De functieaanduiding 'specifieke vorm van bedrijf - uitsterfregeling' binnen de bestemming 'Agrarisch - Rivierzone' wordt zodanig vergroot dat ook de bestaande oprit (welke tevens voor laden- en lossen gebruikt wordt), grond rondom het bestaande pand t.b.v. buitenopslag achter de voorgevelrooilijn en een viertal bestaande parkeerplaatsen onder de uitsterfregeling worden gebracht.

Hoofdstuk 3 Economische en maatschappelijke uitvoerbaarheid

3.1 Economische uitvoerbaarheid

De inhoud van dit reparatieplan noodzaakt niet tot het opstellen van een exploitatieplan in de zin van de Wet ruimtelijke ordening. Uit het onderzoek naar het gebruik van het buitenterrein van Willeskop 85b blijkt dat een (geringe) uitbreiding van de uitsterfregeling noodzakelijk is voor de economische uitvoerbaarheid van deze regeling.

3.2 Maatschappelijke uitvoerbaarheid

Door de Afdeling is de gemeenteraad uitgenodigd een nieuw besluit te nemen over de vaststelling van het bestemmingsplan 'Reparatieplan Willeskop 85b Montfoort'. Dit bestemmingsplan dient ter onderbouwing van een gedeeltelijke reparatie. Het nieuwe besluit van de gemeenteraad wordt bekendgemaakt en ter visie gelegd voor een periode van zes weken. Gedurende de periode van ter visielegging staat beroep open bij de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State.