Plan: | Wijzigingsplan Kop IJsselveld |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | wijzigingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0335.WPKopIJsselveld-vg01 |
In het bestemmingsplan 'Kop IJsselveld' van de gemeente Montfoort zijn 2 dubbelbestemmingen opgenomen:
'Waarde - Archeologie' en 'Waterstaat - Waterkering'.
Beide dubbelbestemmingen kunnen door gebruik te maken van in dit plan opgenomen wijzigingsbevoegdheden geheel of gedeeltelijk worden verwijderd. De gemeente wil deze bevoegdheden effectueren om zo de beperkingen, die voorkomen uit de dubbelbestemmingen, niet onnodig op te leggen bij het verlenen van een omgevingsvergunning.
Het plangebied ligt in de gemeente Montfoort, provincie Utrecht, en maakt deel uit van het bestemmingsplangebied 'Kop IJsselveld'. Kop IJsselveld ligt ingeklemd tussen het bedrijventerrein IJsselveld, de M.A. Reinaldaweg (zuidwest) en de Hollandse IJssel (zuidoost). Het gedeelte van het perceel, dat wordt gewijzigd, ligt evenwijdig aan de Hollandse IJssel (zuidoost). Het bedrijventerrein IJsselveld ligt ten westen van het woongebied van de kern Montfoort.
Figuur plangebied (bron Globespotter)
Het gedeelte van het perceel, dat wordt gewijzigd, maakt deel uit van het bestemmingsplan 'Kop IJsselveld', vastgesteld door de gemeenteraad op 8 juli 2013. Het vigerende bestemmingsplan kent meerdere bestemmingen:
Bedrijventerrein, Groen en Water en de dubbelbestemmingen Waarde - Archeologie en Waterstaat - Waterkering.
Verder gelden er meerdere aanduidingen, waaronder de gebiedsaanduiding 'wro-zone - wijzigingsgebied'.
De dubbelbestemmingen worden, voor zover deze samenvallen met het wijzigingsgebied, geheel of gedeeltelijk verwijderd.
Figuur Plankaart bestemmingsplan Kop IJsselveld (bron www.ruimtelijkeplannen.nl)
Dit wijzigingsplan vormt het juridisch-planologisch kader waarbinnen de wijziging van het bestemmingsplan 'Kop IJsselveld' wordt vastgelegd.
Naast deze toelichting bestaat het wijzigingsplan uit regels en een verbeelding. Het wijzigingsplan legt de wijzigingen vast, die voortkomen uit nader archeologisch onderzoek en voorgenomen wijzigingen met betrekking tot het regime van de waterkering.
Na de inleiding in dit hoofdstuk wordt in Hoofdstuk 2 een beschrijving van het project gegeven. Voor de meeste aspecten wordt verwezen naar de toelichting van het bestemmingsplan 'Kop IJsselveld. Hoofdstuk 3 betreft de juridische toelichting. Als laatste komt in Hoofdstuk 4 de economische en maatschappelijke uitvoerbaarheid van het project aan de orde.
Voor dit onderdeel wordt verwezen naar de toelichting met bijbehorende onderzoeken van het bestemmingsplan 'Kop IJsselveld. De planbeschrijving en de conclusies blijven van toepassing. Voor zover hier van wordt afgeweken door de wijzigingen, wordt dit in onderstaande paragrafen toegelicht.
Hieronder wordt beschreven wat de ruimtelijke gevolgen voor diverse deelaspecten kunnen zijn van het wijzigingsplan.
In het bestemmingsplan 'Kop IJsselveld' van de gemeente Montfoort is een wijzigingsbevoegdheid opgenomen, die inhoudt dat de dubbelbestemming 'Waarde - Archeologie' geheel of gedeeltelijk kan komen te vervallen als uit nader archeologisch onderzoek is gebleken dat ter plaatse geen archeologische waarden aanwezig zijn of zich op een andere plaats bevinden, of het op grond van nader archeologisch onderzoek niet meer noodzakelijk wordt geacht dat het bestemmingsplan ter plaatse in bescherming en veiligstelling van archeologische waarde voorziet.. In opdracht van de gemeente Montfoort is op 28 november 2013 een Inventariserend Veldonderzoek door middel van proefsleuven (IVO-P) uitgevoerd. Dit archeologisch onderzoek is uitgevoerd door IDDS Archeologie en de resultaten zijn opgenomen in het IDDS Archeologie rapport 1610, welke als Bijlage 1 bij deze toelichting is gevoegd.
Vanwege het ontbreken van archeologisch relevante sporen adviseert IDDS Archeologie om het plangebied vrij te geven voor verdere ontwikkeling. Daar uit volgt, dat de dubbelbestemming 'Waarde - Archeologie' geheel kan worden verwijderd.
In het plangebied van het vigerende bestemmingsplan ligt een beschermingszone van een primaire C-kering langs de Gekanaliseerde Hollandse IJssel . De beschermingszone is 42 meter ten noorden van de waterlijn. Echter zowel het waterschap als de provincie als de gemeente hebben de wens de status van de primaire C-kering te verlagen tot regionale kering. De wijziging van de status is onderdeel van het Deltaprogramma.
In het bestemmingsplan is de dubbelbestemming ‘Waterstaat – Waterkering’ opgenomen over een zone van 42 meter.
Daarnaast is een wijzigingsbevoegdheid opgenomen om deze dubbelbestemming te kunnen verwijderen tot een zone van 16,20 meter vanaf de waterlijn. Dit betreft de breedte van een zone van een regionale waterkering. Als voorwaarde om gebruik te mogen maken van deze wijzigingsbevoegdheid is dat zowel het hoogheemraadschap als de provincie hiermee instemmen. Het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden heeft besloten te anticiperen op de toekomstige wijziging van de status van de categorie C-waterkering, waaronder die van de Gekanaliseerde Hollandse IJssel, zoals die in het plangebied aanwezig is.
Het college van Burgemeester en wethouders is hierover geïnformeerd per brief met kenmerk 848252_5, welke als Bijlage 2 bij deze toelichting is gevoegd.
Bij vergunningverlening zal niet worden uitgegaan van keurzones in de legger, maar van een aanzienlijk kleinere zone langs de waterkeringen waar beperkingen gelden op grond van de keur. Deze beperkingen voor de gronden die zijn gelegen in het wijzigingsplangebied worden door dit wijzigingsplan ter plaatse van de bestemming Bedrijventerrein opgeheven, omdat hier de dubbelbestemming 'Waterstaat - Waterkering' wordt verwijderd. Een strook van ongeveer 16.20 m, gemeten uit de waterkant, blijft gehandhaafd. Voor het lozen van water op het oppervlaktewater blijft een WVO-vergunning (Wet Verontreiniging Oppervlaktewater) of een akkoordverklaring van het waterschap nodig.
Doordat de dubbelbestemming 'Waarde - Archeologie' vervalt, blijven alleen de overblijvende bestemmingen en de eventuele aanduidingen conform het bestemmingsplan 'Kop IJsselveld intact. Het voorliggende wijzigingsplan voorziet alléén in het vervallen van de genoemde dubbelbestemming en het verwijderen van een deel van de dubbelbestemming Waterstaat - Waterkering en maakt geen nieuwe onderliggende bestemmingen mogelijk.
Op grond van het bestemmingsplan 'Kop IJsselveld' dient voor het uitvoeren van werken of werkzaamheden (zoals deze zijn benoemd in artikel 6.3 van de regels van het bestemmingsplan 'Kop IJsselveld') op of in de gronden die zijn aangewezen met de dubbelbestemming ‘Waarde – Archeologie’ een omgevingsvergunning te worden aangevraagd.
Het effect van het wijzigingsplan is dat met het verdwijnen van de dubbelbestemming ‘Waarde - Archeologie’ op deze locatie, het vergunningvereiste komt te vervallen. Het wijzigingsplan zal vanwege het vervallen van het vergunningvereiste een vermindering van onnodige procedures betekenen.
Op grond van het bestemmingsplan 'Kop IJsselveld' dient voor het uitvoeren van werken of werkzaamheden (zoals deze zijn benoemd in artikel 7.3 van de regels van het bestemmingsplan 'Kop IJsselveld' ) op of in de gronden die zijn aangewezen met de dubbelbestemming ‘Waterstaat – Waterkering’ een omgevingsvergunning te worden aangevraagd.
Het effect van het wijzigingsplan is dat met het verwijderen van de dubbelbestemming ‘Waterstaat – Waterkering' voor een deel van deze locatie, het vergunningvereiste komt te vervallen. Het wijzigingsplan zal vanwege het vervallen van het vergunningvereiste voor een deel van de locatie een vermindering van onnodige procedures betekenen.
De kosten voor het plan zullen door de initiatiefnemer van het plan, de gemeente Montfoort, worden gedragen. Op basis van deze afweging is het wijzigingsplan economisch uitvoerbaar.
Een exploitatieplan is op grond van de Grondexploitatiewet niet noodzakelijk.
De kans dat (succesvol) planschadeclaims worden ingediend tegen het voorliggende plan is nihil.
Een en ander betekent dat de uitvoerbaarheid van het voorliggende wijzigingsplan niet wordt belemmerd.
Het wijzigingsplan maakt deel uit van het vigerende bestemmingsplan 'Kop IJsselveld' dat in het kader van de
vaststellingsprocedure onderworpen is geweest aan het wettelijk vooroverleg. Het voorontwerpwijzigingsplan wordt voorgelegd aan Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden en provincie Utrecht. De volledige vooroverlegreacties zijn opgenomen in bijlage 3 en 4 van de toelichting.
Het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden kan instemmen met het wijzigingsplan omdat de bredere beschermingszone van de C-waterkering niet langer noodzakelijk is.
De Provincie Utrecht heeft op het voorliggende bestemmingsplan geen opmerkingen in het kader van het provinciaal belang zoals dat is opgenomen in de Provinciale Ruimtelijke Structuurvisie 2013-2028 en de Provinciale Ruimtelijke Verordening, Provincie Utrecht 2013.
Ingevolge de Wet uniforme openbare voorbereidingsprocedure dienen alle ruimtelijke plannen te worden voorbereid met
toepassing van het in afdeling 3.4 Awb geregelde voorbereidingsprocedure. Dit betekent dat het college het wijzigingsplan zes weken ter inzage zal leggen. In deze periode kunnen belanghebbenden hun zienswijzen naar voren brengen. Hierna nemen burgemeester en wethouders een besluit over vaststelling van het wijzigingsplan en nemen daarbij ook een standpunt in met betrekking tot eventueel ingediende zienswijzen. Vervolgens wordt het vaststellingsbesluit ter inzage gelegd. Tegen het vaststellingsbesluit van burgemeester en wethouders kan door belanghebbenden beroep worden ingesteld bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.
Het wijzigingsplan heeft ter inzage gelegen van 14 januari tot en met 25 februari 2015. Op het plan zijn geen zienswijzen ingebracht.