direct naar inhoud van 2.2 Gemeentelijk beleid
Plan: Jacob Barneveldstraat
Status: ontwerp
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0335.BPJBarneveldstraat-on01

2.2 Gemeentelijk beleid

Ontwerp Dorpsvisie Linschoten 2030

Op 11 november 2009 is de ontwerp Dorpsvisie Linschoten 2030 gepubliceerd. Dit is een visie samengesteld door gemeente, ondernemers, bewoners, verenigingen en maatschappelijke organisaties. Hierin zijn de volgende uitgangspunten opgenomen:

  • het versterken en behouden van identiteit;
  • versterken en verdiepen van de historische kernkwaliteiten;
  • versterken van de relaties met het buitengebied;
  • clustering en bundeling van voorzieningen;
  • een breed samengestelde bevolking;
  • andere uitgangspunten die een grote rol spelen bij het opstellen van de Dorpsvisie:
    • 1. groene buffer versterken;
    • 2. houdt Linschoten klein en compact;
    • 3. ontwikkelen van Linschoten tot een (kleine) toeristische trekpleister, als bijzondere kern in het Groene Hart;
    • 4. verbeteren verkeer- en parkeersituatie;
    • 5. het verduurzamen van Linschoten;
    • 6. verbeteren van het waterbeleid.

Discussienota 'Ruimtelijke ontwikkeling van Montfoort 2005-2015'

In deze nota heeft de gemeente Montfoort de richting aangegeven voor de gewenste ruimtelijke ontwikkeling van de gemeente in de periode 2005-2015. De door de raad vastgestelde nota heeft als basis gediend voor de gemeentelijke inbreng in het streekplan Utrecht. In de nota is de woningbouwlocatie Voorvliet als nieuw te ontwikkelen woongebied opgenomen.

In de genoemde nota is aangegeven dat het ontwikkelen van het woongebied Voorvliet leidt tot een passende afronding van de dorpskern Linschoten, waarbij op korte afstand van de aanwezige voorzieningen een zeer gedifferentieerd woonmilieu tot stand zal komen.

Nota Volkshuisvesting 2006-2010

In de nota heeft de gemeente vier beleidslijnen vastgesteld. Deze zijn in het kort:

  • 1. Huisvesten specifieke doelgroepen: starters, senioren, statushouders, gehandicapten en huishoudens met een laag inkomen. De gemeente Montfoort wil in staat zijn een evenwichtige en rechtvaardige woonruimteverdeling te realiseren en haar inwoners van voldoende en kwalitatief goede woonruimte te voorzien.

Er zal met name aandacht uitgaan naar specifieke doelgroepen die, gelet op hun financiële mogelijkheden of specifieke wensen, maar moeilijk aan bod komen op de woningmarkt in de gemeente. Het gaat om de doelgroepen starters, senioren, huishoudens met een laag inkomen, gehandicapten en statushouders.

  • 2. Huisvesten met behoud van leefbaarheid en identiteit: kernenbeleid

Nieuwbouw is vanwege het provinciaal én rijksbeleid nauwelijks mogelijk en steeds meer komen mensen van buiten de regio in de gemeente wonen.

De gemeente Montfoort wil echter de leefbaarheid en sociale samenhang in de kernen behouden. Voor Linschoten is het bijvoorbeeld mogelijk woningzoekenden met een maatschappelijke of economische binding aan de kern Linschoten voorrang te geven op andere woningzoekenden bij het toewijzen van een woning (zogenoemd lokaal maatwerk).

  • 3. Huisvesten met Zorg: wonen-zorg-welzijn integraal benaderen.

Steeds meer wordt de gemeente geconfronteerd met burgers die hulp en zorg behoeven. Zorg voor mensen met verstandelijke en/of lichamelijke beperkingen (waaronder senioren) die combinaties van wonen, dienstverlening (welzijn) en zorg nodig hebben.

Iedere inwoner in de gemeente moet vanuit de eigen woonsituatie kunnen meedoen aan de samenleving. Gestreefd wordt dat iedereen zo lang mogelijk zelfstandig kan wonen tussen buurtbewoners én zolang mogelijk de regie kan voeren over zijn of haar eigen leven.

  • 4. Huisvesten met regie: de rol van de gemeente.

Op het gebied van de volkshuisvesting zijn meerdere partijen actief, waarvan de belangrijkste de woningcorporaties, bewonerscommissies, projectontwikkelaars en makelaars zijn. Het is taak van de gemeente om het maatschappelijk en volkshuisvestelijk belang op de agenda van deze partijen te krijgen en te houden.

De regiefunctie van de gemeente houdt in dat de gemeente invloed heeft op het type woningen dat wordt gebouwd en aan wie bestaande woningen en nieuwbouw wordt toegewezen.