Plan: | Buitengebied Oostflakkee |
---|---|
Status: | voorontwerp |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0580.LGBOostflakkee12-BP10 |
Regionale structuurvisie op Goeree-Overflakkee
Goeree-Overflakkee is een authentiek en vitaal belevingseiland in de Delta. Daarin is het ontspannen wonen, werken en recreëren in dorpen en landschappen met een hoge herkenbare ruimtelijke kwaliteit. Duurzaamheid staat hoog in het vaandel. De belangrijkste economische peiler is de toeristische sector. Ook andere economische initiatieven zijn welkom, als zij qua aard en schaal inpasbaar zijn in de cultuurhistorisch waardevolle landschapsstructuur en het open agrarisch karakter van het eiland.
De uitgangspunten bestaan uit de volgende drie onderdelen:
Deze ontwikkelingssystematiek heeft vooral een procesmatig karakter. De gemeenten beseffen dat niet overal alles kan. Daarom wordt bij alle initiatieven gezocht naar de juiste functie op de juiste plek. Deze systematiek biedt de mogelijkheid om direct keuzes te maken waar dat nodig is. Daarnaast biedt het de mogelijkheid om afwegingen te maken in de toekomst, als die zich aandienen. Dat kan vanuit het eiland zelf zijn of van buiten af.
Er is een aantal kernopgaven voor het eiland naar voren gekomen:
Beleidsvisie Klimaat & Energie 'Goeree-Overflakkee klimaatneutraal 2030'
De sociaaleconomische opgave, klimaatverandering en transitie naar duurzaamheid zijn aangrijpingspunten om kansen en bedreigingen te benoemen en koers te zetten richting 2030 passend bij de gewenste vitaliteit van Goeree-Overflakkee.De beleidsvisie is een verdieping van het onderwerp ‘duurzaamheid’ uit de Regionale Structuurvisie Goeree-Overflakkee (RSV) en is het beleidsmatige vervolg op de Energievisie als studie. De visie is aanzet om de regionale ambitie van Goeree-Overflakkee op het klimaat en energie beleidsmatig te waarborgen en uit te dragen.
De agrarische sector is een belangrijke actor in de opgave om tot meer duurzame energieproductie op Goeree-Overflakkee te komen. De sector zelf gebruikt ten aanzien van het totale gebruik op Goeree-Overflakkee weinig energie. Agrarische productie in kassencomplexen is het meest energie-intensief. Door moderne en energie efficiëntere technieken zal het energiegebruik van de sector een autonome daling kennen, vanwege de beperkte impact op het geheel wordt de verantwoordelijkheid hiervoor bij de sector zelf gelegd. De agrariërs werken per definitie met biomassa, alleen wordt een groot deel van deze biomassa als product in de voedelsketen ingezet. Reststromen of co-producten kunnen echter energetisch worden gebruikt voor het opwekken van bijvoorbeeld groen gas, warmte of elektriciteit.
Windenergie biedt de regio de grootste kansen om op korte termijn veel duurzame energie op te wekken. Het oprichten van windenergie, verpachten van gronden of zelf exploiteren van windenergie is daarmee een rendabele activiteit. Niet voor niets zijn veel agrarische ondernemers op Goeree-Overflakkee geïnteresseerd en actief bezig met windenergieplannen. Dit betekent dat dit moet worden afgestemd en gecoördineerd door de regio, ook om de wildgroei aan plannen en initiatieven te voorkomen. Hier ligt ook een eigen verantwoordelijkheid voor de sector om samen te werken alsmede na te denken op welke wijze de bredere gemeenschap van het eiland daarbij wordt betrokken.
Het afstemmen tussen de regionale energieambitie met de agrarische sector lijkt evident, zeker omdat een groot deel van de doelstelling door middel van duurzame energieopwekking dient te worden bereikt. Daarnaast kan duurzame energieproductie wellicht de agrarische sector voorzien van een extra economische impuls. Het in beeld brengen van reststromen voor energie uit biomassa, het gebruik maken van de grote dakoppervlakte van de schuren of plaatsingsmogelijkheden van windturbines op agrarische gronden zijn allemaal interessante opties.