direct naar inhoud van 5.3 Bestemmingsbeschrijving
Plan: Buitengebied Oostflakkee
Status: voorontwerp
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0580.LGBOostflakkee12-BP10

5.3 Bestemmingsbeschrijving

Het bestemmingsplan is opgesteld conform de Standaard Vergelijkbare Bestemmingsplannen 2008 (SVBP2008). Hierin zijn regels opgenomen over onder andere de indeling van de planregels en de naamgeving van bestemmingen. De planregels kennen standaard vier hoofdstukken.

5.3.1 Inleidende regels

Artikel 1: Begrippen

In dit artikel is een aantal begrippen verklaard die genoemd worden in de planregels. Dit artikel voorkomt dat er bij de uitvoering van het plan onduidelijkheden ontstaan over de uitleg van bepaalde regelingen.

Artikel 2: Wijze van meten

In dit artikel is bepaald hoe de voorgeschreven maatvoering in het plan gemeten moeten worden. Evenals de begripsbepalingen voorkomen de bepalingen inzake de wijze van meten interpretatieverschillen bij de toepassing van de planregels.

5.3.2 Bestemmingen

Artikel 3: Agrarisch

Deze bestemming is toegekend aan agrarische gronden waarbij de gronden ook medebestemd zijn voor landbouwschuur, paardenhandel en paardenfokkerij, een boerderijwinkel en een bedrijfswoning. De agrarische bedrijven hebben een bouwvlak met een oppervlakte van 1 ha. Daarnaast is het mogelijk om af te wijken van de bouwregels voor het vergroten van het bouwvlak tot maximaal 1,25 ha of voor het veranderen van de vorm van het bouwvlak. Zowel bedrijfsgebouwen als bedrijfswoningen dienen binnen het bouwvlak te worden gebouwd, met inachtneming van de genoemde buouwregels. Het is uitgesloten om meer dan één bedrijfswoning per agrarisch bedrijf te hebben mits de aanduiding 'maximum aantal wooneenheden' hier ligt. Het is verboden gronden buiten het bouwvlak te gebruiken voor mestopslag.

Artikel 4: Agrarisch - Glastuinbouw

Deze bestemming is toegekend aan glastuinbouwgronden. In de bestemming is de teelt van tuinbouwgewassen met behulp van kassen toegestaan. Middels een aanduiding is een vollegronds- en glastuinbouwbedrijf toegestaan waarbij een maximum oppervlakte van 5000 m2 geldt. Bedrijfswoningen zijn niet toegestaan ter plaatse van de aanduiding 'bedrijfswoning uitgesloten'. In het plangebied bevinden zich twee glastuinbouwbedrijven.

Artikel 5: Agrarisch - Intensieve veehouderij

Deze bestemming is toegekend aan een intensieve veehouderij en een bijbehorende bedrijfswoning. Binnen deze bestemming is het toegestaan om slacht-, fok-, leg- of pelsdieren te houden in gebouwen, waarbij de teelt niet afhankelijk is van de agrarische grond als productiemiddel. In het plangebied bevindt zich één intensieve veehouderij.

Artikel 6: Bedrijf

Deze bestemming is toegekend aan bedrijfsmatige activiteiten tot categorie 2 van de Staat van bedrijfsactiviteiten. De bedrijven liggen versnipperd in het plangebied. Door middel van aanduidingen is aangegeven waar afwijkende functies zijn toegestaan. In het plangebied bevindt zich een waterzuiveringsinstallatie, een tankstation met lpg, een tankstation zonder lpg en een opslagplaats voor bedrijven. Voor wat betreft bedrijfswoningen geldt dat één bedrijfswoning is toegestaan. Kleinschalige bio-vergisting is toegestaan ten behoeve van eigen gebruik.

Artikel 7: Bos

Deze bestemming is toegekend aan het bosgebied alsmede voor het behoud en/of herstel van de actuele en potentiële landschappelijke en natuurlijke waarden, bosbouw en extensief medegebruik. De bestemming komt voor in het noorden van het plangebied, ten zuiden van Den Bommel. Binnen deze bestemming zijn geen gebouwem toegestaan. Bouwwerken geen gebouwen zijnde zijn toegestaan voor erf- en terreinafscheidingen en overige bouwwerken geen gebouwen zijnde.

Artikel 8: Cultuur en ontspanning

Deze bestemming is toegekend aan een atelier. De goot- en bouwhoogte van het atelier mag maximaal respectievelijk 3 meter en 6 meter bedragen.

Artikel 9: Detailhandel

Deze bestemming is toegekend aan een tuincentrum en detailhandel in bouwmaterialen.

Artikel 10: Groen

Deze bestemming is toegekend aan groenvoorzieningen. PM Groen staat niet op de Verbeelding

Artikel 11: Horeca

Deze bestemming is toegekend aan horeca-activiteiten behorende tot categorie 1 van de Staat van horeca-activiteiten. In het plangebied bevinden zich een pannekoekenhuis en een restaurant.

Artikel 12: Maatschappelijk

Deze bestemming is toegekend aan een begraafplaats. In het plangebied ligt één begraafplaats nabij Oude-Tonge. Hier zijn gebouwen niet toegestaan.

Artikel 13: Natuur

Deze bestemming is toegekend voor behoud, bescherming en beheer van natuurgebieden, water en oevers. Het betreft voornamelijk grote gebieden aan de randen van het plangebied en enkele stroken in het plangebied. De natuurgebieden betreffen voornamelijk de Ecologische Hoofdstructuur, Natura 2000, Wetlands en Beschermde natuurmonumenten. Voor onder andere het aanleggen van wegen is het noodzakelijk een omgevingsvergunning voor het uitvoeren van een werk, geen bouwwerk zijnde, of van werkzaamheden (de voormalige aanlegvergunning) aan te vragen om te voorkomen de natuurbelangen geschaad worden.

Artikel 14: Recreatie

Deze bestemming is toegekend aan sportvelden, voorzieningen ten behoeve van sportvelden en een ijsbaan. Ten behoeve van de sportvoorzieningen zijn ballenvangers en palen en mastn toegestaan tot een maximum hoogte van 20 meter.

Artikel 15: Recreatie - Dagrecreatie

Deze bestemming is toegekend aan dagrecreatie en ter plaatse van een aanduiding een manege. Gebouwen dienen binnen het bouwvlak te worden gebouwd. Voor de manege geldt een maximale goot- en bouwhoogte van 6 m en 10 m.

Artikel 16: Recreatie - Verblijfsrecreatie

Deze bestemming is toegekend aan verblijfsrecreatie, waarbij een aantal campings zich bevinden. PM

Artikel 17: Recreatie - Volktuinen

Deze bestemming is toegekend aan de aanwezige volkstuinen. Berg- en hobbykasten dienen gebouwd te worden met een gezamenlijke grondoppervlakte van maximaal 8 m2 per volkstuin.

Artikel 18: Verkeer

Deze bestemming is toegekend aan de gebiedsontsluitingswegen, een busstation met bijbehorende voorzieningen en een snackbar. Gebouwen mogen uitsluitend ter plaatse van de aanduiding 'specifieke vorm van horeca - snackbar' worden gebouwd met een maximale bouwhoogte van 3 meter.

Artikel 19: Verkeer - Natuur

Deze bestemming is toegekend aan gebiedsontsluitingswegen, erftoegangswegen en het behoud, beheer, herstel en ontwikkeling van de ter plaatse aanwezige natuurwaarden. Gebouwen zijn hier niet toegestaan.

Artikel 20: Water

Deze bestemming is toegekend aan water en waterhuishoudkundige voorzieningen, scheepvaartverkeer en watertransport en voorzieningen ten behoeve van scheepvaart en watertransport. Bouwwerken, geen gebouwen zijnde zijn toegestaan met een bouwhoogte van maximaal 5 meter.

Artikel 21: Wonen

Deze bestemming is toegekend aan wonen. Bewoning in een watertoren, bewoning in een molen, de instandhouding van een cultuurhistorisch waardevolle schoorsteen, een kantoor en een vleesverwerker zijn appart aangeduid. PM gemeente (dijkwoningen).

Artikel 22: Wonen - Woonwagenstandplaats

Deze bestemming is toegekend aan wonen in de vorm van woonwagens. Per woonwagen is één bijgebouw toegestaan met een oppervlakte van maximaal 15 m2.

Artikel 23: Leiding - Hoogspanningsverbinding

Deze dubbelbestemming is medebestemd voor de aanleg, instandhouding en bescherming van een bovengrondse 150 kV-hoogspannigverbinding. Om af te wijken van de bouwregels ten behoeve van de onderligende bestemmingen dient schriftelijk advies in gewonnen te worden bij de beheerder van de hoogspanningsverbinding.

Artikel 24: Leiding - Riool

Deze dubbelbestemming is medebestemd voor de aanleg, instandhouding en bescherming van een rioolpersleiding. Om af te wijken van het bestemmingsplan dient schriftelijk advies in gewonnen te worden bij de beheerder van de leiding. Daarnaast is het voor een aantal werken en werkzaamheden verplicht een omgevingsvergunning aan te vragen ter bescherming van de leiding.

Artikel 25: Waterstaat - Waterkering

Deze dubbelbestemming is medebestemd voor de aanleg, instandhouding en bescherming van waterkering. De essentie van de dubbelbestemming is dat deze primair geldt ten opzichte van de andere, ter plaatse geldende bestemmingen. Dit betekent bijvoorbeeld dat bouwactiviteiten, anders dan ten behoeve van de waterkerende functie, niet zonder meer toegestaan kunnen worden maar in het kader van een afwijkingsregeling nader moeten worden afgewogen.

5.3.3 Algemene regels

Artikel 26: Anti-dubbeltelregel

De anti-dubbeltelregel voorkomt dat dezelfde gronden meerdere keren in aanmerking mogen worden genomen bij het verlenen van (verschillende) bouwvergunningen, waardoor bebouwingsmogelijkheden onbedoeld kunnen worden verruimd. Het opnemen van deze regel is verplicht op grond van de Wet ruimtelijke ordening.

Artikel 27: Algemene bouwregels

De algemene bouwregels regelen dat een bestaand gebouw groter is dan de maximale goot- en bouwhoogtes, de maten ter plaatse als maximaal toelaatbaar mogen worden beschouwd en bouwen op een eigen terrein of bouwperceel geen toestand dient te worden op een aangrenzend terrein.

Artikel 28: Algemene gebruiksregels

De algemene gebruiksregels regelen welke vormen van gebruik van onbebouwde gronden respectievelijk bouwwerken in ieder geval moeten worden aangemerkt als een verboden gebruik, zoals bedoeld in de Wet ruimtelijke ordening respectievelijk de Woningwet.

Artikel 29: Algemene aanduidingsregels

Dit artikel bevat regels die samenhangen met gebiedsaanduidingen, die van toepassing zijn op dit bestemmingsplan.

veiligheidzone LPG

Ten aanzien van de aanduiding 'veiligheidszone - lpg' is de volgende regel opgenomen. Nieuwe kwetsbare of beperkt kwetsbare objecten zijn niet toegestaan. Middels een omgevingsvergunning valt af te wijken van deze regelgeving indien dit verantwoord is op grond van het groepsrisico.

vrijwaringszone Molenbiotoop

De aanduiding 'vrijwaringzone - Molenbiotoop' valt af te wijken via de volgende regels. Binnen een afstand van 100 meter tot het middelpunt van de molen mag geen bebouwing of beplanting aanwezig zijn hoger dan de onderste punt van de verticaal staande wiek. Binnen een afstand van 100 tot 400 meter tot het middelpunt van de molen mag geen bebouwing of beplanting aanwezig met een maximale hoogte van 1/100 met de hoogte van de onderste punt van de verticaal staande wiek. Dit wordt in de onderstaande afbeelding nader uitgewerkt.

afbeelding "i_NL.IMRO.0580.LGBOostflakkee12-BP10_0006.jpg"

Figuur X: Molenbeschermingszone in het buitengebied (Bron: Advies op maat).

Het bevoegd gezag mag afwijken indien is aangetoond dat de vrije windomvang niet wordt beperkt.

geurzone

PM

windmolens

Een windturbine mag maximaal X meter bedragen.

ecologie

PM

Artikel 30: Algemene afwijkingsregels

Behalve de specifieke afwijkingsregels, opgenomen binnen de bestemmingsregels, kent het plan ook een aantal algemene afwijkingsmogelijkheden. Deze bevoegdheden hebben als doel om flexibel te kunnen inspelen op afwijkingen en overschrijdingen van beperkte aard of omvang.

Artikel 31: Algemene wijzigingsregels

De specifieke en algemene wijzigingsbevoegdheden hebben als doel het bestemmingsplan van flexibiliteit te voorzien. Via gedeeltelijke planwijziging, zoals bedoeld in artikel 3.6 van de Wet ruimtelijke ordening, kan worden besloten tot wijziging van het plan, zonder dat daarvoor een normale (integrale) herziening van het bestemmingsplan noodzakelijk is. De wijzigingsbevoegdheden variëren van regelingen voor de herontwikkeling van meerdere specifieke gebieden tot algemene regelingen voor bijvoorbeeld bebouwingsaccenten, waterhuishoudkundige voorzieningen en de beperkte verschuiving van bestemmingsgrenzen.

Artikel 32: Algemene procedureregels

Indien er gebruik gemaakt wordt van het stellen van nadere eisen is hier aangegeven dat de procedure als genoemd in afdeling 3.4 Awb van toepassing is.

Artikel 33: Overige regels

Verwijzing naar andere regelgeving

Indien er wordt verwezen naar een wettelijke regeling, dan geldt deze wettelijke regeling zoals deze luidt op moment van de tervisielegging van het ontwerp van dit plan.

Bedrijfs- en dienstwoningen

Ten aanzien van bedrijfs- en dienstwoningen is de volgende regel opgenomen. Bedrijfs- en dienstwoningen moeten blijven behoren tot het bedrijf waartoe zij behoren op de eerste dag waarop het bestemmingsplan in ontwerp ter inzage is gelegd.

Strafbaarstelling

Overtreding van de regels zoals gesteld in de regels van de omgevingsvergunningen worden aangemerkt als een strafbaar feit in de zin van artikel 1a onder 2o van de Wet op de economische delicten.

5.3.4 Overgangs- en slotregels

Artikel 34: Overgangsrecht

Het overgangsrecht is van toepassing op bebouwing en gebruik dat al bestond bij het opstellen van het plan, maar dat strijdig is met de opgenomen regeling. Onder bepaalde voorwaarden mag deze strijdige bebouwing en/of strijdig gebruik worden voortgezet of gewijzigd. Het opnemen van deze regel is verplicht op grond van de Wet ruimtelijke ordening.

Artikel 35: Slotregel

De slotregel geeft aan hoe de regels van het plan worden aangehaald.