direct naar inhoud van 2.3 Toekomstige situatie
Plan: A. van Ouwaterstraat
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0589.0000170312-VA01

2.3 Toekomstige situatie

Uitgangspunten

De uitgangspunten voor de toekomstige functies en bebouwing in het plangebied zijn vastgelegd in de Startnotitie 'Herontwikkeling A. van Ouwaterstraat.' De voorwaarden uit de Startnotitie zijn vervolgens doorvertaald naar een concreet bouwplan.

De school zal verdwijnen en plaats maken voor een kleinschalig woonzorgcomplex voor senioren die te kwiek zijn voor een verzorgingstehuis, maar niet langer helemaal zelfstandig kunnen wonen. De ontwikkeling in het plangebied in combinatie met de herontwikkeling van De Wulvenhorst zullen de wijk een impuls geven: onlangs zijn namelijk in het kader van het project Toekomst Brede Dijk al 26 oude eensgezinswoningen vervangen door 30 nieuwe appartementen.

Omschrijving bouwplan

Futurazorg heeft het voornemen om op de locatie een woon-zorgcomplex te realiseren met 16 woon-zorgappartementen en een dienstwoning voor de beheerder van het complex. Het woon-zorgcomplex heeft twee bouwlagen met platte afdekking. Het gebouw heeft een totaal bruto vloeroppervlakte van circa 1.400 m². De behoefte bestaat om desgewenst op een derde bouwlaag nog eens zes appartementen te realiseren. Deze worden in dit bestemmingsplan niet direct bestemd. Hiervoor is een wijzigingsbevoegdheid opgenomen.

Het gebouw heeft een L-vormig grondvlak met de lange zijde langs de Cornelis Valeriusstraat en de korte zijde langs de Herman de Manstraat. In de buitenhoek van het gebouw is de centrale entree gevestigd. De entree loopt middels een vide door naar de bovenliggende verdieping. Tevens zijn in dit bouwdeel diverse technische en logistieke ruimtes ondergebracht zoals een foyer, een woonkamer en een trappenhuis met lift. De voorgevel van het hoekdeel is verstaffeld van opzet. Door hier een getrapte rooilijn aan te houden wordt de hoekverdraaiing van het gebouw ruimtelijk vormgegeven.

De interne structuur van het gebouw bestaat uit twee middencorridors die vanuit de centrale entree over de gehele lengte van beide bouwdelen doorlopen. Aan weerszijden van de corridors zijn diverse ruimtes gelegen. Op de begane grond bevinden zich in het lange bouwdeel 5 woonzorgappartementen. In het korte bouwdeel bevinden zich op de begane grond de keuken met voorraad- en eetkamer, een logeerkamer en een appartement voor de beheerder van het complex. Op de bovenliggende verdiepingen zijn in totaal 11 woon-zorgappartementen aanwezig. In de hoek van het gebouw bevindt zich een zithoek en sanitaire ruimtes.

De woningen hebben daarbij een beukmaat van 7,5 m met over bijna de gehele breedte van de woning een raampartij. De gevelindeling bestaat daardoor uit een vast stramien van brede raampartijen, waardoor het gebouw een horizontale geleding heeft. Het enige verticale element is de liftschacht die op de derde laag een opbouw vormt met lift, trappenhuis en installatieruimte. De liftschacht is ook uitwendig vormgegeven als een afwijkend en zichtbaar verticaal element. De rest van het gebouw is opgetrokken uit metselwerk gecombineerd met houten betimmering.

afbeelding "i_NL.IMRO.0589.0000170312-VA01_0004.png"

Plattegrond begane grond (bron: Kampman Architecten)

Aan de achterzijde van het gebouw is een open ruimte gelegen aan de A. van Ouwaterstraat. De open ruimte dient als binnentuin en bevat een terras met berging. De meeste, bestaande grotere bomen worden gehandhaafd zodat voor de entree onder de bomen een prettig lommerrijk verblijfsgebied ontstaat en het groene karakter van de A. van Ouwaterstraat wordt gehandhaafd.

De zorgappartementen worden verhuurd aan de modale senior (75+) van de toekomst. Dit betreft alleenstaanden met wat lichamelijke beperkingen en dus met onvoldoende zelfredzaamheid. De beheerder treedt op als huismeester en inwonend zorgondernemer, die het zorgteam aanstuurt. Zo wordt professionele zorg en mantelzorg gecombineerd, waardoor de persoonlijke aandacht voor de bewoner centraal staat.

Het oorspronkelijke concept van Futurazorg zal mogelijk uitgebreid worden met een derde bouwlaag voor 6 grotere woonzorgappartementen. Het concept biedt een belangrijke bijdrage aan de grote vraag naar nultredenwoningen, zoals blijkt uit het gemeentelijke Woningbouwprogramma uit 2011.

Ruimtelijke effecten

Middels het bouwplan wordt op een zichtlocatie nabij de hoofdentree van de wijk Brede Dijk een kleinschalig woon-zorgcomplex gerealiseerd met een representatieve uitstraling. Het plan versterkt de entree van de wijk waarbij de hoek van het gebouw en de daaraan gelegen bomen een herkenningspunt in de wijk gaan vormen.

Het gebied wordt ontwikkeld in samenhang met de bestaande omgeving. Daarbij is rekening gehouden met de nieuwbouwplannen van het naastgelegen verzorgingshuis De Wulvenhorst. De ruimtelijke opbouw van het gebouw is evenwichtig, mede door de afstemming met de bouwhoogtes in het gebied, de geleding en de massa van het gebouw en de afstand die wordt aangehouden tot de aangrenzende woonbebouwing.

afbeelding "i_NL.IMRO.0589.0000170312-VA01_0005.png"

Impressie bouwplan (bron: Kampman Architecten)