direct naar inhoud van 3.4 Gemeentelijk beleid
Plan: R.K. Mariaschool aan de Nieuwstraat
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0589.BPRKMariaschool-VA01

3.4 Gemeentelijk beleid

Structuurvisie (2006)

De gemeenteraad heeft op 8 juni 2006 een structuurvisie vastgesteld voor het gehele grondgebied van Oudewater. Met de structuurvisie geeft het gemeentebestuur de koers aan voor de ruimtelijke ontwikkeling op de korte en de middellange termijn (tot ongeveer 2015) en op de lange termijn (2015-2025).

In de visie wordt gesproken over een mogelijke verplaatsing van de Mariaschool naar de Wijngaardstraat. Op deze locatie zou de nieuw te bouwen school kunnen worden gecombineerd met een gymzaal en een bibliotheek. Op de locatie van de huidige Mariaschool zou dan ruimte ontstaan voor de realisering van circa 14 woningen.

Door voortschrijdende inzichten is er uiteindelijk voor gekozen om de Mariaschool op de huidige locatie te handhaven en te vernieuwen door middel van renovatie en vervangende nieuwbouw.

Welstandsnota (2004, actualisatie 2008)

De Welstandsnota bevat de basisvoorwaarden (beoordelingskader) waaraan het uiterlijk van gebouwen wordt getoetst. In 2004 zijn de beleidsregels vastgelegd in de Welstandsnota voor Oudewater. In 2008 werd de nota geactualiseerd. Welstandstoezicht is een beoordeling van de kwaliteit van het bouwwerk aan de hand van duidelijk benoembare criteria en een beoordeling van de bijdrage van dat bouwwerk aan de ruimtelijke kwaliteit op die specifieke locatie.

Het plangebied is gelegen in de historische binnenstad van Oudewater en kent daardoor een bijzonder welstandsniveau. De volgende criteria zijn op het plangebied van toepassing.

Gebiedscriteria:

  • beschermd stadsgezicht;
  • beschermd stadsgezicht: Gebied B;
  • historisch gegroeide woon- en gemengde gebieden (H-gebieden);
  • historisch centrum (H1);
  • historisch centrum-Dwarsstraten (H1.2).

Het karakteristieke schoolgebouw achter het schoolplein blijft behouden. Voor het nieuw te bouwen deel van de school is een ontwerp gemaakt waarbij de voorwaarden, zoals genoemd in de welstandsnota, als stedenbouwkundige en architectonische uitgangspunten gelden.

afbeelding "i_NL.IMRO.0589.BPRKMariaschool-VA01_0003.png"

Ontwerp Mariaschool door Topos Architecten

Bestemmingsplan Binnenstad (2006)

De vigerende regeling van het plangebied wordt gevormd door het bestemmingsplan 'Binnenstad', vastgesteld door de gemeenteraad op 8 juni 2006 en goedgekeurd door Gedeputeerde Staten op 12 december 2006. Het plangebied heeft in dit bestemmingsplan de bestemming 'Maatschappelijke doeleinden'. De bestaande gebouwen zijn als zodanig bestemd door middel van een ruim bouwvlak. Ten aanzien van de bouwhoogte en de goothoogte gelden voor de gebouwen verschillende hoogten. Het noordelijke gebouw kent een goothoogte van 9 m en een bouwhoogte van 12 m. Het gebouw dat direct aan de Nieuwstraat is gelegen kent enkel een bouwhoogte van 9 m. Voor het tussengebouw is een maximale hoogte van 5 m en een goothoogte van 3 m toegestaan. Rondom het bouwvlak is de aanduiding 'zonder gebouwen en overkappingen (z)' opgenomen. Op deze gronden mogen uitsluitend andere bouwwerken, geen gebouwen zijnde, worden gebouwd.

 afbeelding "i_NL.IMRO.0589.BPRKMariaschool-VA01_0004.png"Uitsnede bestemmingsplan Binnenstad

De beoogde gedeeltelijke nieuwbouw op het perceel wijkt op een aantal punten af van het vigerende bestemmingsplan. De nieuw te realiseren gebouwen worden op een andere wijze op het perceel gesitueerd, waardoor deze buiten de bouwvlakken komen te vallen. In de nieuwe situatie wordt het gebouw, dat thans tegen de Nieuwstraat aanligt, naar achteren geplaatst. Hierdoor ontstaat een stedenbouwkundige verbetering ten opzicht van de bestaande situatie. De hoogten zullen in beperkte mate van de toegestane maximale bouwhoogte en goothoogte afwijken. In het voorliggende bestemmingsplan is een maximum bouwhoogte van 12 m opgenomen voor het nieuw te realiseren gebouw, waarbij aansluiting wordt gezocht bij het te handhaven gebouw.