Plan: | R.K. Mariaschool aan de Nieuwstraat |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0589.BPRKMariaschool-VA01 |
Beoogde ontwikkeling
Op de planlocatie zal een bestaande school gesloopt worden en een nieuw gebouw worden gerealiseerd. Scholen zijn op grond van de Wet geluidhinder (Wgh) geluidsgevoelige functies waarvoor akoestisch onderzoek uitgevoerd dient te worden. In dit onderzoek is bepaald of er sprake is van een aanvaardbaar akoestisch klimaat aan de gevels van de nieuwe school.
Toetsingskader
Normstelling
Langs alle wegen – met uitzondering van 30 km/h-wegen en woonerven – bevinden zich op grond van de Wgh geluidszones waarbinnen de geluidshinder vanwege de weg getoetst moet worden. De breedte van de geluidszone is afhankelijk van het aantal rijstroken en van binnen- of buitenstedelijke ligging. Op basis van jurisprudentie dient in het kader van een goede ruimtelijke ordening ook bij 30 km/h-wegen de aanvaardbaarheid van de geluidsbelasting te worden onderbouwd.
De geluidshinder wordt berekend aan de hand van de Europese dosismaat Lden (L day-evening-night). Deze dosismaat wordt weergegeven in dB. Deze waarde vertegenwoordigt het gemiddelde geluidsniveau over een etmaal.
Nieuwe situaties
Voor de geluidsbelasting aan de buitengevels van een school en andere geluidsgevoelige bestemmingen binnen de wettelijke geluidszone van een weg geldt een voorkeursgrenswaarde van 48 dB. De geluidswaarde binnen de geluidsgevoelige bestemming (binnenwaarde) dient in alle gevallen te voldoen aan de in het Bouwbesluit neergelegde norm van 33 dB en 28 dB in verblijfsruimten van onderwijsgebouwen. Krachtens artikel 110g van de Wgh mag het berekende geluidsniveau van het wegverkeer worden gecorrigeerd in verband met de verwachting dat motorvoertuigen in de toekomst stiller zullen worden. Van de aftrek conform artikel 3.6 uit het Reken- en meetvoorschrift geluidhinder 2006 is gebruikgemaakt.
Onderzoek
De school is gelegen binnen de wettelijke geluidszone van de Utrechtsestraatweg. Deze weg heeft een geluidszone van 200 m. Verder ligt de locatie binnen de invloedssfeer van de Nieuwstraat.
Rekenmethodiek en invoergegevens
Het akoestisch onderzoek is uitgevoerd volgens Standaard Rekenmethode I (SRM I) conform het Reken- en meetvoorschrift geluidhinder 2006. De berekeningen zijn opgenomen in Bijlage 2 Akoestisch onderzoek.
Verkeersgegevens
Van de Utrechtsestraatweg zijn de verkeersgegevens van het jaar 2005 verkregen van de gemeente Oudewater. Voor de Nieuwstraat is een aanname van de intensiteit gedaan. Voor de extrapolatie naar het maatgevende jaar (2023) is uitgegaan van een autonome groei van 1,5% per jaar.
Tabel 4.1 Verkeersintensiteiten in mvt/weekdagetmaal (afgerond op 50-tallen)
2023 | |
Utrechtsestraatweg | 15.350 |
Nieuwstraat | 200 |
Voor de voertuigverdeling van de Utrechtsestraatweg is uitgegaan van de standaard voertuigverdeling van een wijkverzamelweg. Voor de voertuigverdeling van de Nieuwstraat is uitgegaan van de standaardverdeling van een buurtverzamelweg. Het wegdek van de Utrechtsestraatweg bestaat uit dicht asfaltbeton. Op de Nieuwstraat is het wegdek voorzien van klinkers in keperverband.
Resultaten gezoneerde weg
De maximale geluidsbelasting ten gevolge van het verkeer op de Utrechtsestraatweg bedraagt op een hoogte van 7,5 m, 44 dB. Hierbij wordt de voorkeursgrenswaarde van 48 dB niet overschreden.
Resultaten niet gezoneerde wegen
Ten gevolge van de Nieuwstraat is berekend wat de geluidsbelasting aan de gevels van de school is. De maximale geluidsbelasting ten gevolge van het verkeer op de Nieuwstraat bedraagt op een hoogte van 4,5 m, 47 dB. Hierbij wordt de richtwaarde van 48 dB niet overschreden.
Conclusie
Ten gevolge van het verkeer op de Utrechtstestraatweg en de Nieuwstraat is sprake van een aanvaardbaar akoestisch klimaat. Bij beide wegen wordt de voorkeursgrenswaarde/richtwaarde van 48 dB niet overschreden. De Wgh staat onderhavige ontwikkeling niet in de weg. Er zijn geen vervolgprocedures noodzakelijk.