Plan: | Supermarktlocatie Wagenerf |
---|---|
Status: | ontwerp |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0589.SupermarktWagenerf-ON01 |
Op 15 maart 2012 is het bestemmingsplan 'Supermarktlocatie hoek Lijnbaan/J.J. Vierbergenweg' door de gemeenteraad van Oudewater vastgesteld. Met dit bestemmingsplan werd beoogd de supermarkt aan de Papenhoeflaan in Oudewater te verplaatsen naar de hoek van Lijnbaan/J.J. Vierbergenweg. Het bestemmingsplan kon worden vastgesteld, doordat de provincie Utrecht een ontheffing had verleend van de Provinciale Ruimtelijke Verordening voor het bouwen buiten de rode contour. Het bestemmingsplan is op 19 juni 2013 echter door de Raad van State vernietigd vanwege een vormfout bij de provincie Utrecht. De gerechtelijke uitspraak had geen gevolgen voor de bouw. Het plangebied ligt beleidsmatig inmiddels binnen de provinciale rode contour en de supermarkt is inmiddels gerealiseerd.
Burgemeester en wethouders hebben op 10 september 2013 besloten om het bestemmingsplan opnieuw vast te stellen, omdat het ter plaatse geldende bestemmingsplan 'Kern' pas in 2016 aan actualisering toe is.
De reden voor het opstellen van dit plan is meerledig. Door het opstellen van een nieuw bestemmingsplan zal voor het perceel een bestemmingslegging gelden die recht doet aan de feitelijke situatie. Ook wordt het door middel van voorliggend bestemmingsplan weer mogelijk om kleinschalige aanpassingen (verbouwingen of beperkte uitbreidingen) in de toekomst te faciliteren, zonder dat hiervoor lange procedures noodzakelijk zijn. Tot slot biedt het bestemmingsplan een aanvullende mogelijkheid voor 1 standplaats (kraam) op het parkeerterrein.
Het plangebied is gelegen in het noorden van de gemeente Oudewater en wordt begrensd door volkstuinen, de Lijnbaan aan de zuidzijde en de J.J. Vierbergenweg aan de westzijde, zie figuur 1.1.
Het bestemmingsplan 'Kern Oudewater', vastgesteld door de gemeenteraad op 8 juni 2006, is van toepassing op het plangebied.
Het bestemmingsplan Supermarktlocatie Wagenerf bestaat uit een toelichting, de regels en de digitale verbeelding. De toelichting is als volgt opgebouwd. In Hoofdstuk 2 worden de huidige situatie en de toekomstige situatie beschreven. In Hoofdstuk 3 wordt ingegaan op het ruimtelijk relevante beleid voor het plangebied. Vervolgens wordt in Hoofdstuk 4 verslag gedaan van het onderzoek op het gebied van verkeer, milieu, water, ecologie en archeologie. In Hoofdstuk 5 wordt de planvorm toegelicht en wordt de achtergrond bij de planregels beschreven. Tot slot wordt in Hoofdstuk 6 de uitvoerbaarheid van het bestemmingsplan aangetoond.
Het plangebied ligt op de hoek van de Lijnbaan en de J.J. Vierbergenweg direct ten noorden van het woongebied van Oudewater (woonwijk Brede Dijk) op het perceel Wagenerf 1. De supermarkt is gesitueerd aan de noordzijde van de Lijnbaan ten westen van het volkstuinencomplex.
De J.J. Vierbergenweg vormt een belangrijke invalsweg vanuit het landelijk gebied ten noorden van Oudewater naar de bebouwde kom. De weg sluit iets ten noordwesten van het oude centrum aan op een rotonde met verbindingswegen naar het historische hart van Oudewater en naar de Goudse Straatweg (N228) aan de zuidzijde van Oudewater. De supermarkt ligt op een herkenbaar punt binnen de stedenbouwkundige structuur van Oudewater en markeert de overgang van het woongebied van Oudewater naar het noordelijk gelegen bedrijventerrein.
Aan de overzijde van de J.J. Vierbergenweg ligt een bebouwingsstrook. Deze bebouwingsstrook met woningen en bedrijven wordt ontsloten aan de zijde van de Kerkwetering. Hierdoor liggen de achtererven van de bebouwingsstrook aan de zijde van de J.J. Vierbergenweg.
De supermarkt ligt op enige afstand van het historische hart van Oudewater en is niet alleen goed bereikbaar vanuit Oudewater, maar ook vanuit enkele meer noordelijk gelegen kernen.
De supermarkt is gelegen in het noordelijk deel van het perceel Wagenerf 1. Het gebouw ligt tegenover de achterzijde van de aan de overzijde (westzijde) van de J.J. Vierbergenweg gelegen bebouwingsstrook. Ten zuiden van de supermarkt ligt het parkeerterrein.
De supermarkt bestaat uit een bijna 5 m hoog gebouw. Het grondvlak is een langwerpige parallellogram. In de zuidwesthoek loopt het dakvlak van het in één bouwlaag gebouwde winkelpand geleidelijk in bouwhoogte op om ter hoogte van de entree te eindigen in een bijna 7 m hoge spits toelopende overstek. De entree zelf ligt iets verzonken in de zuidgevel van de nieuwbouw. De bevoorrading is uit het zicht gehouden van de twee wegen waardoor zowel de zuid- als de westgevel op een representatieve wijze zijn vormgegeven. Het hoogste punt ligt in de spits toelopende zuidwesthoek van het gebouw, namelijk ter hoogte van de entree naar de supermarkt. Dit ruimtelijk accent springt ook een aantal meters uit ten opzichte van de zuid- en westgevel van de basisvorm. Hierdoor vormt dit deel van het gebouw een accent in het zicht vanaf de J.J. Vierbergenweg. Door deze opzet is sprake van een sterke oriëntatie van de supermarkt op de ruimtelijke wegenaansluiting van de Lijnbaan op de J.J. Vierbergenweg.
Supermarkt gezien vanaf de Lijnbaan
Bevoorrading
De bevoorrading van de supermarkt vindt plaats met een geheel eigen en afgeschermde route vanaf de Lijnbaan via de oostzijde en de noordzijde van het winkelpand naar de J.J. Vierbergenweg. Voor de bevoorrading van de supermarkt hoeft dan ook geen gebruik te worden gemaakt van het voor het winkelend publiek bedoelde parkeerterrein.
Terreininrichting
De supermarkt is voor het publiek ontsloten vanaf de Lijnbaan in de zuidoosthoek van het parkeerterrein. Hier bevindt zich de gecombineerde in- en uitrit van het parkeerterrein. Het parkeerterrein heeft een capaciteit van 60 personenauto's. Aan de zuid- en westzijde van het parkeerterrein en op het parkeerterrein ligt een groenzone.
Bij de gemeente is een verzoek binnengekomen voor een standplaats op het parkeerterrein. Aan dit verzoek wordt in dit bestemmingsplan medewerking verleend. In de planregels wordt ten hoogste 1 standplaats mogelijk gemaakt.
In dit hoofdstuk vindt een beschrijving plaats van het ruimtelijk relevante beleid op diverse schaalniveaus.
Structuurvisie Infrastructuur en Ruimte (SVIR, 2012) en Besluit algemene regels ruimtelijke ordening (Barro, 2011)
In de Structuurvisie Infrastructuur en Ruimte (SVIR) formuleert het Rijk drie hoofddoelen om Nederland concurrerend, bereikbaar, leefbaar & veilig te houden voor de middellange termijn (2028):
Voor de drie rijksdoelen worden 13 onderwerpen van nationaal belang benoemd. Hiermee geeft het Rijk aan waarvoor het verantwoordelijk is en waarop het resultaten wil boeken.
Voor de doorwerking van de rijksbelangen in plannen van lagere overheden, is het Besluit algemene regels ruimtelijke ordening (Barro) opgesteld. Het Barro is op 30 december 2011 (grotendeels) in werking getreden en omvat alle ruimtelijke rijksbelangen die juridisch doorwerken op het niveau van bestemmingsplannen. Het gaat om kaders voor onder meer het bundelen van verstedelijking, de bufferzones, de Ecologische Hoofdstructuur, de kust, grote rivieren, militaire terreinen, mainportontwikkeling van Rotterdam en de Waddenzee. Met het Barro maakt het Rijk proactief duidelijk waar provinciale verordeningen en gemeentelijke bestemmingsplannen aan moeten voldoen.
Op 1 oktober 2012 is aan het Barro een aantal onderwerpen toegevoegd. Voor dit bestemmingsplan is van belang dat aan artikel 3.6.1 van het Besluit ruimtelijke ordening (Bro) de ladder voor duurzame verstedelijking is toegevoegd. Dit artikel bepaalt dat de toelichting bij een bestemmingsplan dat een nieuwe stedelijke ontwikkeling mogelijk maakt, een verantwoording dient te bevatten dat de voorgenomen stedelijke ontwikkeling voorziet in een actuele regionale behoefte. Om het proces van stedelijke ontwikkelingen op een gewenste wijze te laten plaatsvinden worden stappen voorgeschreven ('de treden van de ladder').
Het bovengenoemde rijksbeleid is van een dusdanig (hoog) abstractieniveau, dat hieruit geen concrete beleidskaders voortkomen voor het plangebied. Ook maakt het plan geen stedelijke ontwikkelingen mogelijk. Toetsing aan de ladder voor duurzame verstedelijking is dus niet noodzakelijk.
Provinciale Ruimtelijke Structuurvisie 2013-2028
De Provinciale Ruimtelijke Structuurvisie 2013-2028 (PRS) is opgesteld om te zorgen voor een blijvend aantrekkelijke provincie. Via haar ruimtelijk beleid draagt de provincie bij aan een kwalitatief hoogwaardige fysieke leefomgeving, waarin het ook in de toekomst plezierig wonen, werken en recreëren is.
Op 4 februari 2013 is de PRS vastgesteld en dus van belang voor de gemeenten. Met behoud van ruimtelijke kwaliteit als uitgangspunt krijgen gemeenten meer eigen invulling, zolang dit past binnen de gestelde kaders.
In de PRS is de rode contour opgenomen waarbinnen stedelijke ontwikkelingen zullen moeten worden gerealiseerd. Het plangebied ligt grotendeels binnen deze rode contour van Oudewater, zie figuur 3.1.
![]() |
![]() ![]() |
Figuur 3.1 Uitsnede kaart wonen en werken Provinciale Structuurvisie 2013-2028
Provinciale ruimtelijke verordening 2013
De provincie Utrecht heeft op 4 februari 2013 de provinciale ruimtelijke verordening vastgesteld. Deze verordening is een doorvertaling van de PRS in regels waar lagere overheden aan moeten voldoen bij het opstellen van hun beleid.
De contouren in deze verordening zijn in overeenstemming met de contouren zoals deze in de PRS zijn opgenomen. Voor het plangebied zijn met name de regels van belang voor het 'stedelijke gebied'. Aangezien het voorliggende bestemmingsplan conserverend van aard is, is het bestemmingsplan niet in strijd met de Provinciale ruimtelijke verordening.
Structuurvisie (2005)
De structuurvisie biedt het ruimtelijk kader voor de gewenste gebiedsgerichte uitwerkingen op gemeentelijk schaalniveau op de korte en middellange termijn (tot ongeveer 2015) en op de lange termijn (2015-2025). Lopende projecten worden met elkaar in verband gebracht en nieuwe projecten worden ingezet. De structuurvisie heeft de volgende functies:
De supermarkt was in de structuurvisie reeds voorzien. Gelet op het feit dat het hier een conserverend bestemmingsplan voor de supermarkt betreft is het plan in lijn met de beleidsuitgangspunten uit de structuurvisie.
Economische beleidsvisie 2008-2015 (2008)
De gemeente heeft twee doelen voor ogen met de economische beleidsvisie 2008-2015:
Een van de subdoelen is daarnaast het versterken van de detailhandelsstructuur en het toerisme. Dit wil de gemeente onder meer bereiken door het versterken van het centrum van Oudewater met trekkers. Ook moet de positie van winkels in dagelijkse goederen worden versterkt. Met de realisatie van de supermarkt is de detailhandelsstructuur van Oudewater verder versterkt.
Het bestemmingsplan is in overeenstemming met de beleidsdoelstellingen op rijks-, provinciaal en gemeentelijk niveau.
In het kader van het opstellen van het bestemmingsplan 'Supermarktlocatie hoek Lijnbaan/J.J. Vierbergenweg' is onderzoek verricht naar de diverse (milieu)aspecten. Deze onderzoeken zijn, gezien de datum van de vaststelling van het bestemmingsplan, nog actueel.
In het onderhavige bestemmingsplan wordt de bestaande situatie vastgelegd en worden geen nieuwe ontwikkelingen mogelijk gemaakt. Om die reden is in dit bestemmingsplan volstaan met een beknopte toetsing aan de omgevingsaspecten.
Toetsingskader: Besluit Ruimtelijke ordening, Monumentenwet 1988
Uit het in het kader van het bestemmingsplan 'Supermarktlocatie hoek Lijnbaan/J.J. Vierbergenweg' uitgevoerde veldonderzoek (zie Bijlage 2) is gebleken dat in het plangebied geen oeverafzettingen van de Oudewater stroomgordel aanwezig zijn. Tot een diepte van 6 meter onder het maaiveld komen slechts komafzettingen en veen voor. Zowel in de komafzettingen als in het veen zijn geen aanwijzingen gevonden die duiden op bodemvorming of tijdelijke droogstand van de bodem (laklagen, rijping). Ook voor de aanwezigheid van resten uit de Late Middeleeuwen en Nieuwe tijd zijn geen aanwijzingen gevonden.
Het aspect archeologie staat de uitvoering van het bestemmingsplan niet in de weg. Het plangebied is vrijgegeven voor archeologie.
Toetsingskader: Richtafstanden uit de VNG-publicatie Bedrijven en milieuzonering (editie 2009)
Het bestemmingsplan legt de bestaande situatie vast. Toetsing aan de richtafstanden uit de VNG-publicatie kan derhalve achterwege blijven, omdat de woningen op grotere afstand liggen. Overigens is in het bestemmingsplan 'Supermarktlocatie hoek Lijnbaan/J.J. Vierbergenweg' reeds aangetoond dat ter plaatse van de omliggende woningen sprake is van een aanvaardbaar woon- en leefklimaat. Het aspect bedrijven en milieuhinder staat de realisatie van het bestemmingsplan dan ook niet in de weg.
Toetsingskader: Wet bodembescherming
In het bestemmingsplan worden geen nieuwe bestemmingen of gevoelige functies mogelijk gemaakt, maar wordt de bestaande situatie vastgelegd. Bodemonderzoek kan derhalve achterwege blijven.
In 2010 is ter plaatse van het plangebied een verkennend bodemonderzoek uitgevoerd. Uit dit onderzoek (zie Bijlage 1) bleek dat de gemeten verontreinigingen dermate gering zijn, dat aanvullend onderzoek naar deze stoffen conform de Wet bodembescherming niet nodig is.
Er wordt geconcludeerd dat het aspect bodem de uitvoering van het plan niet in de weg staat.
Toetsingskader: Flora- en faunawet, Natuurbeschermingswet 1998
Het plangebied maakt geen onderdeel uit van en ligt niet in de omgeving van beschermde natuurgebieden. De Natuurbeschermingswet staat de beoogde ontwikkeling dan ook niet in de weg.
Daarnaast worden geen beschermde soorten aangetast, gelet op het conserverende karakter van het bestemmingsplan. Uiteraard geldt wel de algemene zorgplicht. Dat betekent dat iedereen voldoende zorg in acht moet nemen voor alle in het wild voorkomende planten en dieren en hun leefomgeving.
Toetsingskader: Besluit externe veiligheid inrichtingen en Besluit externe veiligheid buisleidingen
In de directe omgeving van het plangebied zijn geen risicovolle inrichtingen gelegen. Tevens vindt er geen vervoer van gevaarlijke stoffen over het spoor, over de weg, over het water, of door buisleidingen plaats. Geconcludeerd wordt dat het aspect externe veiligheid de uitvoering van het bestemmingsplan niet in de weg staat.
Toetsingskader: Wet geluidhinder
Er worden geen nieuwe woningen of de aanleg van nieuwe wegen mogelijk gemaakt. Akoestisch onderzoek kan derhalve achterwege blijven.
Binnen het plangebied zijn geen planologisch relevante leidingen aanwezig. Ook zijn er geen hoogspanningslijnen, straalpaden of telecomverbindingen in de omgeving van het plangebied gelegen. Er wordt derhalve geconcludeerd dat het aspect kabels en leidingen geen belemmering oplevert voor de uitvoering van het plan.
Toetsingskader: grenswaarden uit de Wet milieubeheer en Besluit niet in betekenende mate (nibm)
De enige ontwikkeling die dit plan mogelijk maakt betreft de mogelijkheid om een kraam te plaatsen. Een dergelijke voorziening leidt nauwelijks tot extra verkeersgeneratie, de bezoekers van de kraam betreffen hoofdzakelijk klanten die al naar de supermarkt gingen.
In het kader van een goede ruimtelijke ordening is een indicatie van de luchtkwaliteit ter plaatse van het plangebied gegeven. Uit de monitoringstool (www.nsl-monitoring.nl) blijkt dat de jaargemiddelde concentraties NOx en fijn stof langs de J.J. Vierbergenweg (de maatgevende weg in de omgeving) onder de grenswaarden liggen. In 2012 bedroeg de jaargemiddelde concentratie stikstofdioxide (NO2) hier 23,4 µg/m³ en de jaargemiddelde concentratie fijn stof (PM10) hier 26,4 µg/m³. Aangezien de concentraties van deze stoffen afnemen naarmate de locatie verder van de weg gelegen is, zullen deze concentraties ook ter plaatse van het plangebied onder de grenswaarden uit de Wm liggen.
Er wordt geconcludeerd dat het aspect luchtkwaliteit de uitvoering van het plan niet in de weg staat.
De ontsluiting voor zowel het gemotoriseerd verkeer als het langzaam verkeer is goed te noemen. Door het ontbreken van openbaar vervoer in de omgeving van het plangebied is de bereikbaarheid per openbaar vervoer niet optimaal. Gelet op het conserverende karakter van het plan kan toetsing aan de parkeernormen achterwege blijven.
Het aspect verkeer en parkeren staat de uitvoering van het bestemmingsplan dan ook niet in de weg.
Toetsingskader: Waterwet/watertoets/Besluit ruimtelijke ordening
Het plangebied legt de bestaande situatie vast en heeft hierdoor geen negatieve gevolgen voor het waterhuishoudkundige systeem ter plaatse. De watergang in het noorden van het plangebied is bestemd als 'Water'.
In dit hoofdstuk wordt een toelichting gegeven op de planvorm voor het bestemmingsplan. Daarnaast wordt een uitleg gegeven op de planregels.
Het bestemmingsplan voorziet in een juridisch-planologische regeling voor de bestaande supermarkt op de hoek Lijnbaan en J.J. Vierbergenweg. De juridische regeling is feitelijk 1 op 1 overgenomen uit het oorspronkelijke (vernietigde) bestemmingsplan. Wel zijn enkele kleine technisch-juridische wijzigingen doorgevoerd en wordt in aanvulling op het oorspronkelijk plan de mogelijkheid geboden voor ten hoogste 1 standplaats.
Het bestemmingsplan is opgesteld conform de landelijke Standaard Vergelijkbare Bestemmingsplannen 2012 (SVBP2012). De regels van het bestemmingsplan bestaan uit de volgende onderdelen:
Begrippen (Artikel 1)
Dit artikel definieert de begrippen die in het bestemmingsplan worden gebruikt. Dit wordt gedaan om interpretatieverschillen te voorkomen.
Wijze van meten (Artikel 2)
Dit artikel geeft aan hoe de lengte, breedte, hoogte, diepte en oppervlakte en dergelijke van gronden en bouwwerken wordt gemeten of berekend. Alle begrippen waarin maten en waarden voorkomen worden in dit artikel verklaard.
In het hoofdstuk Bestemmingsregels zijn in de planregels alle bestemmingen opgenomen met de daarbij behorende bestemmingsomschrijving. Waar noodzakelijk is gebruikgemaakt van aanduidingen om toegestaan gebruik nader te specificeren. In het bestemmingsplan komen de volgende bestemmingen voor.
Detailhandel (Artikel 3)
De bestemming Detailhandel is toegekend aan de gronden bestemd voor de supermarkt met bijbehorende voorzieningen zoals de toegangswegen en de parkeerplaats. Voor het bestaande supermarktgebouw is een bouwvlak opgenomen.
Groen (Artikel 4)
De bestemming Groen is gegeven aan het beeldbepalend groen aan de zuidwestrand van het plangebied. Het gaat dan om gronden waar bermbeplanting, bomen en gras aanwezig is.
Water (Artikel 5)
De watergang aan de noordzijde van het plangebied die van belang is voor de waterberging is bestemd voor Water.
In dit onderdeel van de regels komen algemene regels aan de orde die gelden voor alle bestemmingen in het bestemmingsplan. De algemene regels bestaan uit de volgende artikelen.
Antidubbeltelregel (Artikel 6)
Een antidubbeltelregel wordt opgenomen om te voorkomen dat, wanneer volgens een bestemmingsplan bepaalde bouwwerken niet meer dan een bepaald deel van een bouwperceel mogen beslaan, het opengebleven terrein niet nog eens meetelt bij het toestaan van een ander gebouw of bouwwerk, waaraan een soortgelijke eis wordt gesteld. De formulering van de antidubbeltelbepaling wordt bindend voorgeschreven in het Besluit ruimtelijke ordening (artikel 3.2.4 Bro).
Algemene bouwregels (Artikel 7)
Dit artikel bevat een algemene regeling voor een geringe overschrijding van bouwgrenzen door ondergeschikte onderdelen van gebouwen. De overschrijding van de bouwgrenzen dient wel beperkt te zijn.
Algemene afwijkingsregels (Artikel 8)
In dit artikel wordt een opsomming gegeven van de regels waarvan op basis van een omgevingsvergunning kan worden afgeweken. Het gaat hierbij om de bevoegdheid om omgevingsvergunning voor afwijken te verlenen van regels die gelden voor alle bestemmingen in het plan.
Algemene wijzigingsregels (Artikel 9)
In dit artikel is opgenomen dat burgemeester en wethouders bevoegd zijn de in het plan opgenomen bestemmingen te wijzigen ten behoeve van overschrijding van bestemmingsgrenzen.
Overige regels (Artikel 10)
Uitsluiting aanvullende werking bouwverordening
Deze bepaling voorkomt dat de bouwverordening onbedoeld aanvullend werkt bij onderwerpen die in het bestemmingsplan bewust niet zijn geregeld, bijvoorbeeld omwille van globaliteit. De relevante onderwerpen staan allemaal in paragraaf 2.5 van de bouwverordening.
Werking wettelijke regelingen
In de regels van een bestemmingsplan wordt in een (toenemend) aantal gevallen met verwijzing naar een (andere) wettelijke regeling een procedure, begrip en/of functie uit die andere regeling van toepassing verklaard. De van toepassing verklaarde wettelijke regeling geldt zoals deze luidt op het moment van de vaststelling van het plan. Wijziging van de wettelijke regeling na de vaststelling van het bestemmingsplan zou anders zonder Wro-procedure een wijziging van het bestemmingsplan met zich mee kunnen brengen.
In het afsluitende onderdeel van de regels komen de overgangs- en slotregel aan de orde.
Overgangsregels (Artikel 11)
De formulering van het overgangsrecht is bindend voorgeschreven in het Besluit ruimtelijke ordening (artikel 3.2.1 Bro).
Slotregel (Artikel 12)
Deze regel bevat de titel van het plan.
Het voorliggende bestemmingsplan heeft betrekking op bestaand bebouwd gebied waarbinnen op dit moment geen nieuwe 'aangewezen bouwplannen' zoals bedoeld in artikel 6.12 Wro mogelijk worden gemaakt. Vaststelling van een exploitatieplan kan daarom achterwege blijven.
Geconcludeerd wordt dat het bestemmingsplan economisch uitvoerbaar is.
In het kader van het overleg ex artikel 3.1.1. Bro wordt een conceptversie van het plan toegestuurd aan de overlegpartners van de gemeente Oudewater, zoals de rijksdiensten, provincie Utrecht en het Hoogheemraadschap Stichtse Rijnlanden.