Plan: | buitengebied Klavertje 4 |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | beheersverordening |
IMRO-idn: | NL.IMRO.1894.BHV0001-VG01 |
Bij het opnemen van de bestemmingen is (zoveel mogelijk) aangesloten bij de feitelijke bestaande situatie. Deze komt zogezegd voor het grootste deel overeen met de vigerende planlogische situatie. Voor enkele specifieke situaties zijn afwijkende keuzes gemaakt, welke in paragraaf 2.5 zijn onderbouwd.
Begrippen (art. 1)
In dit artikel zijn bepalingen (begrippen) opgenomen welke in het algemeen spraakgebruik onvoldoende vastliggen en waarbij verschillen in interpretatie bij toepassing van de planregels mogelijk zijn. Voor het gemak zijn enkele begrippen uit relevante wetgeving overgenomen. Verder zijn enkele begrippen afkomstig van de SVBP 2008. Deze begrippen geven aan wat onder een bepaalde formulering begrepen moet worden bij de toepassing van dit bestemmingsplan.
Wijze van meten (art. 2)
Hierin wordt aangegeven op welke manier hoogte, lengte, breedte, inhoud en oppervlakte van bouwwerken/ percelen gemeten moeten worden. Bij de wijze van meten zijn de bindende regels uit het SVBP 2008 overgenomen, aangevuld met een aanvullende wijze van meten.
Agrarisch (artikel 3)
Het besluitgebied bestaat voor een groot deel uit agrarische gronden. Deze worden met name gebruikt als weidegrond bij de ondermeer de eveneens binnen het besluitgebied liggende agrarische bedrijven.
Agrarisch - Glastuinbouw (artikel 4)
De bestemming Agrarisch - Glastuinbouw is opgenomen voor de aanwezige glastuinbouwbedrijven in het besluitgebied. Aangezien in de praktijk vaak gemengde bedrijven voorkomen is vastgelegd dat een glastuinbouwbedrijf ook een bestaande andere agrarische bedrijfstak kunnen hebben. Voor wat betreft de regels is aangesloten bij het vigerende bestemmingsplan.
Agrarisch - Grondgebonden (artikel 5)
De bestemming Agrarisch - Grondgebonden is opgenomen voor de aanwezige grondgebonden bedrijven in het besluitgebied. Aangezien in de praktijk vaak gemengde bedrijven voorkomen is vastgelegd dat een bestaand grondgebonden bedrijf ook een bestaande andere agrarische bedrijfstak kunnen hebben. Voor diverse grondgebonden bedrijven zijn door middel van een vrijstellingsprocedure andere functies toegestaan. Dit betreft onder andere een fouragehandel en een metaalhandel en opslag. Deze functies zijn specifiek op de verbeelding aangeduid. Voor wat betreft de regels is aangesloten bij het vigerende bestemmingsplan.
Agrarisch - Intensieve veehouderij (artikel 6)
De bestemming Agrarisch - Intensieve veehouderij is opgenomen voor de aanwezige intensieve veehouderijen in het besluitgebied. Aangezien in de praktijk vaak gemengde bedrijven voorkomen is vastgelegd dat de bedrijven ook een bestaande andere agrarische bedrijfstak kunnen hebben. Voor wat betreft de regels is aangesloten bij het vigerende bestemmingsplan.
Agrarisch - Niet grondgebonden (artikel 7)
De bestemming Agrarisch - Niet grondgebonden is opgenomen voor de aanwezige intensieve veehouderijen in het besluitgebied. Aangezien in de praktijk vaak gemengde bedrijven voorkomen is vastgelegd dat de bedrijven ook een bestaande andere agrarische bedrijfstak kunnen hebben. Voor wat betreft de regels is aangesloten bij het vigerende bestemmingsplan.
Bedrijf - Agrarisch verwant (artikel 8)
De bestemming Bedrijf - Agrarisch verwant is opgenomen voor het loonbedrijf gelegen aan Hulsingbroek 2B te Maasbree. Voor wat betreft de regels is aangesloten bij het vigerende bestemmingsplan.
Bedrijf - Gasontvangstation (artikel 9)
Op verzoek van de Gasunie is een aparte regeling opgenomen voor gasontvangstations, conform de standaarden van de Gasunie en conform de regels van het bestemmingsplan buitengebied. Daarbij is aangesloten bij de mogelijkheden van het vigerend bestemmingsplan.
Bedrijf - Niet agrarisch verwant (artikel 10)
De bestemming Bedrijf - Niet agrarisch verwant is opgenomen voor de in het plangebied aanwezige nutsvoorzieningen, opslagvoorzieningen (o.a.van de overheid) . Daarbij is aangesloten bij de mogelijkheden van het vigerend bestemmingsplan.
Horeca (artikel 11)
De bestemming Horeca is opgenomen voor de Mc Donalds gelegen nabij de A67. Hiervoor is een specifieke aanduiding opgenomen. Voor wat betreft de bouw- en gebruiksmogelijkheden is aangesloten bij het vigerende bestemmingsplan.
Maatschappelijk (artikel 12)
De bestemming Maatschappelijk ziet op een dierenpension. Hiervoor is een specifieke aanduiding opgenomen. Voor wat betreft de bouw- en gebruiksmogelijkheden is aangesloten bij het vigerende bestemmingsplan.
Natuur (artikel 13)
Deze bestemming is gelegd op gronden die een bepaalde natuurwaarde vertegenwoordigen, waaronder ook bosgebied.
Recreatie - Verblijfsrecreatie (artikel 14)
De bestemming Recreatie - Verblijfsrecreatie is opgenomen voor het kampeerterrein gelegen aan de Onderste Horst en recreatiepark Breebronne. Voor beide locaties is een aparte aanduiding opgenomen. Voor wat betreft de bouw- en gebruiksmogelijkheden is aangesloten bij het vigerende bestemmingsplan.
Verkeer (artikel 15)
Alle wegen in het plangebied zijn bestemd tot 'Verkeer'.
Water (artikel 16)
Binnen deze bestemming liggen alle waterlopen, welke aanwezig zijn in het plangebied.
Wonen (artikel 17)
Bestaande burgerwoningen zijn bestemd als 'Wonen'. Daarbij zijn de vigerende inhoudsmaten en goot- en bouwhoogtes overgenomen. Gebouwen zijn uitsluitend toegestaan binnen het bouwvlak. Onder voorwaarden is de uitoefening van aan huis gebonden beroepen en bedrijven toegestaan.
Wonen (artikel 18)
Een tweetal burgerwoningen aan de Rozendaal zijn bestemd als 'Wonen - 1' conform het daartoe doorlopen bestemmingsplan voor de bouw van twee grondgebonden woningen.Daarbij zijn de vigerende inhoudsmaten en goot- en bouwhoogtes overgenomen. Gebouwen zijn uitsluitend toegestaan binnen het bouwvlak. Onder voorwaarden is de uitoefening van aan huis gebonden beroepen en bedrijven toegestaan. Daarnaast is een afwijkingsbevoegdheid opgenomen voor de vestiging van een bed- en breakfast en mantelzorgvoorzieningen.
Leiding - Gas (artikel 19)
Deze dubbelbestemming etreft de beschermingszone van de aanwezige gastransportleiding. De leiding is overeenkomstig de bestaande situatie bestemd en als zodanig beschermd.
Leiding - Hoogspanning (artikel 20)
Deze dubbelbestemming betreft de beschermingszone van de aanwezige hoogspanningsleiding. De leiding is overeenkomstig de bestaande situatie bestemd en als zodanig beschermd.
Leiding - Leidingstrook (artikel 21)
Deze dubbelbestemming etreft de beschermingszone van de aanwezige leiding. De leiding is overeenkomstig de bestaande situatie bestemd en als zodanig beschermd.
Waarde - Archeologie 2 (artikel 22)
Voor gebieden met een zeer hoge archeologische verwachtingswaarde is een dubbelbestemming Waarde – Archeologie 2 opgenomen ten behoeve van de instandhouding daarvan. Dit volgt uit het gemeentelijk archeologiebeleid, als opgenomen in de Structuurvisie buitengebied. Voor gebieden aangewezen met deze dubbelbestemming geldt een bouwverbod, met uitzondering van het bouwen van gebouwen en/of bouwwerken waarbij de bestaande bebouwing wordt vergroot met een oppervlakte van minder dan 100 m2 en minder diep reikt dan 40 cm, voor bouwwerken ten behoeve van archeologisch onderzoek en bouwwerken waarvoor reeds een vergunning is verleend. Onder voorwaarden is het mogelijk om af te wijken van de bouwregels. In het gebied is tevens een omgevingsvergunningenstelsel opgenomen voor wat betreft het uitvoeren van bepaalde werken en werkzaamheden.
Waarde - Archeologie 3 (artikel 23)
Voor gebieden met een hoge archeologische verwachtingswaarde en AMK terreinen met een hoge archeologische verwachtingswaarde is een dubbelbestemming Waarde – Archeologie 3 opgenomen ten behoeve van de instandhouding en bescherming daarvan. Dit volgt uit het gemeentelijk archeologiebeleid, als opgenomen in de Structuurvisie buitengebied. Voor gebieden aangewezen met deze dubbelbestemming geldt een bouwverbod, met uitzondering van het bouwen van gebouwen en/of bouwwerken waarbij de bestaande bebouwing wordt vergroot met een oppervlakte van minder dan 250 m2 en minder diep reikt dan 40 cm, voor bouwwerken ten behoeve van archeologisch onderzoek en bouwwerken waarvoor reeds een vergunning is verleend. Onder voorwaarden is het mogelijk om af te wijken van de bouwregels. In het betreffende gebied is tevens een omgevingsvergunningenstelsel opgenomen voor wat betreft het uitvoeren van bepaalde werken en werkzaamheden.
Waarde - Archeologie 4 (artikel 24)
Voor gebieden met een hoge archeologische verwachtingswaarde is een dubbelbestemming Waarde – Archeologie 4 opgenomen ten behoeve van de instandhouding daarvan. Dit volgt uit het gemeentelijk archeologiebeleid, als opgenomen in de Structuurvisie buitengebied. Voor gebieden aangewezen met deze dubbelbestemming geldt een bouwverbod, met uitzondering van het bouwen van gebouwen en/of bouwwerken waarbij de bestaande bebouwing wordt vergroot met een oppervlakte van minder dan 250 m2 en minder diep reikt dan 40 cm, voor bouwwerken ten behoeve van archeologisch onderzoek en bouwwerken waarvoor reeds een vergunning is verleend. Onder voorwaarden is het mogelijk om af te wijken van de bouwregels. In het betreffende gebied is tevens een omgevingsvergunningenstelsel opgenomen voor wat betreft het uitvoeren van bepaalde werken en werkzaamheden.
Waarde - Archeologie 5 (artikel 25)
Voor gebieden met een middelhoge archeologische verwachtingswaarde is een dubbelbestemming Waarde – Archeologie 2 opgenomen ten behoeve van de instandhouding daarvan. Dit volgt uit het gemeentelijk archeologiebeleid, als opgenomen in de Structuurvisie buitengebied. Voor gebieden aangewezen met deze dubbelbestemming geldt een bouwverbod, met uitzondering van het bouwen van gebouwen en/of bouwwerken waarbij de bestaande bebouwing wordt vergroot met een oppervlakte van minder dan 2500 m2 en minder diep reikt dan 40 cm, voor bouwwerken ten behoeve van archeologisch onderzoek en bouwwerken waarvoor reeds een vergunning is verleend. Onder voorwaarden is het mogelijk om af te wijken van de bouwregels. In het gebied is tevens een omgevingsvergunningenstelsel opgenomen voor wat betreft het uitvoeren van bepaalde werken en werkzaamheden.
Waarde - Archeologie 6 (artikel 26)
Voor gebieden met een hoge archeologische verwachtingswaarde is een dubbelbestemming Waarde – Archeologie 6 opgenomen ten behoeve van de instandhouding daarvan. Dit volgt uit het gemeentelijk archeologiebeleid en de opgestelde verstoringenkaart, als opgenomen in de Structuurvisie buitengebied. In deze gebieden is gebleken dat er reeds sprake is of sprake is geweest van een diepere akkerbewerking dan 40 cm. Derhalve is voor deze gebieden een andere diepte opgenomen van 60 cm. Voor een nadere motivatie wordt terugverwezen naar hoofdstuk 2. Voor gebieden aangewezen met deze dubbelbestemming geldt een bouwverbod, met uitzondering van het bouwen van gebouwen en/of bouwwerken waarbij de bestaande bebouwing wordt vergroot met een oppervlakte van minder dan 250 m2 en minder diep reikt dan 60 cm, voor bouwwerken ten behoeve van archeologisch onderzoek en bouwwerken waarvoor reeds een vergunning is verleend. Onder voorwaarden is het mogelijk om af te wijken van de bouwregels. In het betreffende gebied is tevens een omgevingsvergunningenstelsel opgenomen voor wat betreft het uitvoeren van bepaalde werken en werkzaamheden.
Waarde - Archeologie 7 (artikel 27)
Voor gebieden met een middelhoge archeologische verwachtingswaarde is een dubbelbestemming Waarde – Archeologie 7 opgenomen ten behoeve van de instandhouding daarvan. Dit volgt uit het gemeentelijk archeologiebeleid en de opgestelde verstoringenkaart, als opgenomen in de Structuurvisie buitengebied. In deze gebieden is gebleken dat er reeds sprake is of sprake is geweest van een diepere akkerbewerking dan 40 cm. Derhalve is voor deze gebieden een andere diepte opgenomen van 60 cm. Voor een nadere motivatie wordt terugverwezen naar hoofdstuk 2. Voor gebieden aangewezen met deze dubbelbestemming geldt een bouwverbod, met uitzondering van het bouwen van gebouwen en/of bouwwerken waarbij de bestaande bebouwing wordt vergroot met een oppervlakte van minder dan 250 m2 en minder diep reikt dan 60 cm, voor bouwwerken ten behoeve van archeologisch onderzoek en bouwwerken waarvoor reeds een vergunning is verleend. Onder voorwaarden is het mogelijk om af te wijken van de bouwregels. In het gebied is tevens een omgevingsvergunningenstelsel opgenomen voor wat betreft het uitvoeren van bepaalde werken en werkzaamheden.
Waterstaat - Beschermingszone watergang (artikel 28)
Rondom de watergangen in het plangebied zijn beschermingszones gelegen. Deze komen voort uit de Keur van het Waterschap. In de dubbelbestemming is een bouwverbod opgenomen met een daaraan gekoppelde afwijkingsbevoegdheid. Tevens bevat de dubbelbestemming een omgevingsvergunningstelsel voor het uitvoeren van werken, geen bouwwerk zijnde, of van werkzaamheden.
Waterstaat - Waterlopen (artikel 29)
Aan de Rozendaal in Maasbree is een waterloop gelegen. Deze komt voort uit de Keur van het Waterschap. In de dubbelbestemming is een bouwverbod opgenomen met een daaraan gekoppelde afwijkingsbevoegdheid. Tevens bevat de dubbelbestemming een omgevingsvergunningstelsel voor het uitvoeren van werken, geen bouwwerk zijnde, of van werkzaamheden.