Plan: | Krachtighuizerweg 37a en b |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0273.BPBGKrachtighuizwg-VA01 |
Bij de gemeente Putten is een verzoek ingediend om de functie van het perceel Krachtighuizerweg 37a en 37b te wijzigen. Op de percelen rust op basis van het bestemmingsplan 'Krachtighuizen 2013' de bestemming 'Agrarisch' en 'Wonen'. De initiatiefnemer is eigenaar van de bebouwing op het perceel Krachtighuizerweg 37a en 37b. Op nummer 37a is de bebouwing aangeduid als 'recreatiewoning' en is in gebruik als permanent verblijf voor wonen. Nummer 37b is aangeduid als 'specifieke bouwaanduiding - kleine woning' en is in eigendom van de initiatiefnemer, maar wordt op dit moment niet bewoond. De initiatiefnemer heeft het verzoek ingediend om de aanduiding 'recreatiewoning' in te leveren en de aanduiding 'specifieke bouwaanduiding - kleine woning' te verplaatsen van nummer 37b naar 37a. De bebouwing van de voormalige 'kleine woning' wordt aangemerkt als bijgebouw. De voorgenomen verplaatsing van de aanduiding 'specifieke bouwaanduiding - kleine woning' is op basis van het geldende bestemmingsplan niet mogelijk.
De verplaatsing van de 'kleine woning' kan mogelijk worden gemaakt door het opstellen van een nieuw juridisch-planologisch kader. Het voorliggende bestemmingsplan voorziet hierin.
De locatie maakt deel uit van het buurtschap Krachtighuizen, gelegen ten zuidoosten van de kern Putten. Het perceel ligt aan de krachtighuizerweg, tegen het bosgebied van de Veluwe. Het plangebied bestaat uit meerdere percelen die in eigendom zijn van de initiatiefnemer. De 'recreatiewoning' op nummer 37a en de 'kleine woning' op nummer 37b zijn gelegen op het kadastrale perceel PTN01 - E - 1355. Daarnaast is op het kadastrale perceel PTN01 - E - 1002 een aantal bijgebouwen aanwezig. Rond de locatie zijn voornamelijk woningen en enkele recreatieterreinen aanwezig. In figuur 1 is de ligging van de locatie weergegeven.
Figuur 1: Ligging plangebied (Krachtighuizerweg 37a en 37b) (bron PDOK-viewer, 2019)
Het perceel Krachtighuizerweg 37a en 37b is juridisch vastgelegd in het bestemmingsplan 'Krachtighuizen 2013'. Dit bestemmingsplan is vastgesteld door de raad van de gemeente Putten op 30 juli 2014. In dit bestemmingsplan is aan de percelen de bestemming 'Agrarisch' en 'Wonen' met bouwmogelijkheden toegekend. Binnen de bestemming 'Agrarisch' mogen de gronden worden gebruikt voor de uitoefening van een agrarisch bedrijf.
Binnen de bestemming 'Wonen' zijn reguliere woningen met bijbehorende bouwwerken toegestaan. Zijn de gronden voorzien van de aanduiding 'recreatiewoning', en 'specifieke bouwaanduiding - kleine woning' dan mogen de gronden en bouwwerken worden gebruikt als 'recreatiewoning' en 'kleine woning'. De recreatiewoning mag niet permanent worden bewoond. Voor de kleine woning geldt dat hier wel permanent mag worden gewoond, maar beperkingen heeft in de inhoud en omvangen van de woning.
In het bestemmingsplan zijn enkele Wijzigingsbevoegdheden opgenomen om de gronden te kunnen wijzigen. Hieraan zijn bepaalde voorwaarden verbonden. In onderstaande figuur (figuur 2) is een uitsnede van het vigerende bestemmingsplan opgenomen.
De gronden van het perceel Krachtighuizerweg 37a en 37b worden omgezet naar wonen, waarbij de aanduiding 'recreatiewoning' komt te vervallen, de aanduiding 'specifieke bouwaanduiding - kleine woning' wordt verplaatst en de voormalige 'kleine woning' wordt omgezet naar bijgebouw.
Figuur 2: Uitsnede vigerende bestemmingsplan 'Krachtighuizen 2013' (www.ruimtelijkeplannen.nl)
Na dit inleidende hoofdstuk (hoofdstuk 1) wordt in hoofdstuk 2 ingegaan op de huidige en toekomstige situatie. In hoofdstuk 3 wordt het beleidskader behandeld. Hierbij is onderscheid gemaakt tussen rijks-, provinciaal- en gemeentelijk beleid. Bij nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen moet aandacht worden besteed aan wet- en regelgeving voor de verschillende omgevingsaspecten. In hoofdstuk 4 wordt hierop ingegaan. In hoofdstuk 5 wordt een toelichting gegeven op de bestemmingen. Hoofdstuk 6 tenslotte gaat in op de uitvoerbaarheid van het plan. Hierbij is onderscheid gemaakt tussen maatschappelijke uitvoerbaarheid en economische uitvoerbaarheid.
Het plangebied van dit bestemmingsplan maakt deel uit van het buurtschap Krachtighuizen in de gemeente Putten. Het buurtschap ligt ten zuidoosten van het dorp Putten waarin veel verblijfsrecreatieve voorzieningen aanwezig zijn. De betreffende locatie is gelegen aan de Krachtighuizerweg 37a en 37b in het zuiden van Krachtighuizen. Het plangebied is opgedeeld in meerdere percelen. Op de percelen is een 'recreatiewoning' en een 'kleine woning' aanwezig. Het perceel PTN01 - E - 1355 heeft een oppervlakte van circa 2.910 m² en beslaat het grootste deel van het plangebied. Op dit perceel is zowel de 'recreatiewoning' als de 'kleine woning' gelegen. De 'recreatiewoning' en 'kleine woning' bestaan uit één bouwlaag met een flauwe kap. Tussen de woningen is een bijgebouw aanwezig.
De initiatiefnemer is daarnaast eigenaar van het perceel PTN01 - E - 1002 . De oppervlakte van dit perceel is circa 318 m². Op dit perceel zijn enkele bijgebouwen aanwezig. In figuur 3 is de huidige situatie weergegeven.
Figuur 3: Huidige situatie (bron luchtfoto Google-maps 2019)
De aanwezige 'kleine woning' (Krachtighuizerweg 37b) is in eigendom van de initiatiefnemer maar wordt niet bewoond door de initiatiefnemer. De initiatiefnemer bewoont de 'recreatiewoning' (Krachtighuizerweg 37a). Het permanent bewonen van de 'recreatiewoning' is op basis van het bestemmingsplan niet toegestaan. Om toch te kunnen blijven wonen op nummer 37a heeft de initiatiefnemer een principeverzoek ingediend om het gebruik van de 'recreatiewoning' te wijzigen.
De initiatiefnemer wil de aanduiding 'recreatiewoning' en de gebruiks- en bouwmogelijkheden hiervan laten vervallen. Hiervoor in de plaats wordt de aanwezige bouwaanduiding 'specifieke bouwaanduiding - kleine woning' op nummer 37b verplaatst naar 37a. Door deze aanduiding te verplaatsen krijgt de initiatiefnemer het recht om permanent in de woning te mogen blijven wonen. Door de verplaatsing van de 'kleine woning' wordt het pand op nummer 37b afgewaardeerd tot een bijgebouw.
Op het perceel is een grotere oppervlakte aan bijgebouwen aanwezig dan is toegestaan op basis van de bestemming 'Wonen' zoals geregeld in het bestemmingsplan Krachtighuizen 2013. In het bestemmingsplan is 50 m² aan bijgebouwen toegestaan. De initiatiefnemer heeft het voornemen om een aantal bijgebouwen te behouden. Een deel dan de bijgebouwen is voorzover dit na is te gaan niet met een omgevingsvergunning gebouwd. Dit betekent dat deze bijgebouwen (op het zuidelijk deel van het perceel gelegen) worden gesaneerd. De tot bijgebouw afgewaardeerde 'kleine woning' (60,7 m², het bijgebouw tussen nummer 37a en 37b (44,4 m²) en een tuinhuis (24.7 m²) worden in de nieuwe situatie behouden. Er wordt in de nieuwe situatie een grotere oppervlakte aan bijgebouwen toegestaan omdat er een ruimtelijke winst wordt geboekt door het saneren van een deel van de aanwezige bijgebouwen op het perceel. Voor het tuinhuis is overeengekomen dat er sloopmeters wordt aangekocht.
De gemeente is bereid om medewerking te verlenen om het perceel Krachtighuizerweg 37a en 37b een woonbestemming te geven onder voorwaarde dat de aanduiding 'recreatiewoning' wordt geschrapt, de aanduiding 'kleine woning' wordt verplaatst en een groot deel van de bijgebouwen wordt gesloopt.
In de toekomstige situatie is de kleine woning met 130 m² aan bijgebouwen toegestaan. In figuur 4 is de toekomstige situatie weergegeven.
Figuur 4: Toekomstige situatie (bron luchtfoto Google-maps 2019)
Het beleid van de gemeente Putten vormt het kader waarbinnen de functionele en ruimtelijke ontwikkelingen worden vastgesteld. De ruimtelijke ontwikkelingsplannen van rijk en provincie vormen randvoorwaarden voor het gemeentelijke beleid. Voor zover relevant voor dit bestemmingsplan worden in de volgende paragrafen het rijks-, provinciaal, regionaal en gemeentelijk beleid toegelicht.
Op 30 december 2011 is het Besluit algemene regels ruimtelijke ordening (Barro) van kracht geworden. Het Barro heeft als doel om vanuit een concreet nationaal belang een goede ruimtelijke ordening te bevorderen. Onderwerpen waarvoor het rijk ruimte vraagt zijn de mainportontwikkeling van Rotterdam, bescherming van de waterveiligheid in het kustfundament en in en rond de grote rivieren, bescherming en behoud van de Waddenzee en enkele werelderfgoederen, zoals de Beemster, de Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Stelling van Amsterdam en de uitoefening van defensietaken.
Op 1 oktober 2012 is aan het Barro een aantal onderwerpen toegevoegd. Het gaat om de eerder aangekondigde onderwerpen Ecologische hoofdstructuur, elektriciteitsvoorziening, toekomstige uitbreiding hoofd(spoor)wegennet, veiligheid rond rijksvaarwegen, verstedelijking in het IJsselmeer, bescherming van primaire waterkeringen buiten het kustfundament en toekomstige rivierverruiming van de Maastakken. Aan artikel 3.1.6.van het Besluit ruimtelijke ordening (Bro) is op 1 oktober 2012 de ladder voor duurzame verstedelijking (SER-ladder) toegevoegd.
Het kabinet heeft de keuze voor deze onderwerpen gemaakt in de Structuurvisie Infrastructuur en Ruimte (SVIR). Deze structuurvisie bundelt het nationale ruimtelijke en infrastructuurbeleid in 14 nationale belangen. Met de uitbreiding van het Barro en het Bro is de juridische verankering van de SVIR nagenoeg compleet.
Om zorgvuldig ruimtegebruik te stimuleren is in het Besluit ruimtelijke ordening de ladder voor duurzame verstedelijking opgenomen (artikel 3.1.6 lid 2). Op 1 juli 2017 is de regeling gewijzigd, waarbij een nieuwe Laddersystematiek geldt.
Voor binnenstedelijke projecten moet de behoefte in de relevante regio worden beschreven. Voor een stedelijke ontwikkeling buiten bestaand stedelijk gebied moet worden gemotiveerd waarom deze niet binnen bestaand stedelijk gebied wordt gerealiseerd. In de algemene bepalingen van het Besluit ruimtelijke ordening (artikel 1.1.1 lid 1 onder h) is de volgende definitie opgenomen voor bestaand stedelijk gebied: 'bestaand stedenbouwkundig samenstel van bebouwing ten behoeve van wonen, dienstverlening, bedrijvigheid, detailhandel of horeca, alsmede de daarbij behorende openbare of sociaal culturele voorzieningen, stedelijk groen en infrastructuur'.
Met dit bestemmingsplan komt de aanduiding 'recreatiewoning' op het perceel Krachtighuizerweg 37a te vervallen. De bestaande 'kleine woning' op nummer 37b wordt verplaatst naar nummer 37a (recreatiewoning). De voormalige 'kleine woning' wordt afgewaardeerd tot bijgebouw, behorend bij de verplaatste kleine woning op nummer 37a.
Gelet op de aard en schaal van de voorgenomen ontwikkeling wordt dit project in het kader van de ladder voor duurzame verstedelijking niet aangezien als stedelijke ontwikkeling. Uit jurisprudentie is toetsing aan de ladder alleen nodig al er twaalf woning of meer worden toegevoegd. Toetsing aan de ladder is voor dit project niet noodzakelijk.
Het rijksbeleid vormt geen belemmering voor dit bestemmingsplan.
Ruimtelijk beleid
Al sinds 2014 is de ruimtelijke ontwikkeling van Gelderland een maatschappelijke opgave met verantwoordelijkheden voor overheden, organisaties en partners. De provincie draagt op een toekomstbestendige manier bij, met beleid dat een duurzame economische structuur in de provincie en regio’s versterkt en dat richting geeft aan de vestigingsmogelijkheden en milieugebruiksruimte voor bedrijven. Het provinciaal belang is gelegen in het vergroten van de ruimtelijke kwaliteit. Onze klimaatbestendigheid wordt vergroot, de mogelijkheden om zonne- en windenergie op te wekken zijn in kaart gebracht en onze natuur- en landschappelijke kwaliteit blijft behouden. De provincie zet zich in voor vitale steden en dorpen en voor een duurzame verstedelijking, gericht op versterking van de stedelijke netwerken, gecombineerd met aandacht voor de vitaliteit van kleine kernen en dorpen. De kwalitatieve regionale opgave voor wonen is van provinciaal belang, net als het belang dat bij locaties met een bovenlokaal ontwikkelpotentieel die potenties benut worden. Het beleid voorziet in provinciale kaders voor het terugdringen van leegstand en overcapaciteit in gemeentelijke plannen en voor zorgvuldige locatie-afwegingen op regionaal niveau, waarbij de ladder voor duurzame verstedelijking wordt ingezet. Voor wonen en werken geldt een regionale aanpak die gericht is op een gezonde en veilige woonomgeving, waarin mensen zich met elkaar verbonden voelen en die goed bereikbaar is en goede voorzieningen heeft. Voor ontwikkelingen in de niet grondgebonden landbouw hanteert de provincie het ‘plussenbeleid’. Daarmee geeft de provincie veehouders de ruimte om hun bedrijf te ontwikkelen, maar onder voorwaarden. Bij ruimtelijke ontwikkelingen en bij het beheer van terreinen wil de provincie dat aandacht wordt besteed aan onder andere het risico op natuurbranden.
Voor dit bestemmingsplan biedt de provinciale Omgevingsvisie Gaaf Gelderland geen relevante aspecten. Het gaat om het vervallen van een aanduiding 'recreatiewoning', het verplaatsen van de 'kleine woning en het afwaarderen van de bestaande 'kleine woning' tot bijgebouw.
In de Omgevingsverordening Gelderland worden regels gesteld waaraan ontwikkelingen moeten voldoen. In de toelichting van een bestemmingsplan of ruimtelijke onderbouwing dient te worden beoordeeld of aan gestelde regels wordt voldaan.
Nationaal landschap (artikel 2.7.4.2)
Een bestemmingsplan voor gronden binnen een Nationaal landschap en buiten de GO, het GNN en de Nieuwe Hollandse Waterlinie, maakt ten opzichte van het ten tijde van de inwerkingtreding van de verordening geldende bestemmingsplan alleen bestemmingen mogelijk die de kernkwaliteiten van een Nationaal Landschap niet aantasten of versterken. Deze kernkwaliteiten zijn vastgelegd in bijlage 6 Kernkwaliteiten Nationale Landschappen van deze verordening.
Met dit bestemmingsplan worden de kernkwaliteiten van het Nationaal landschap niet aangetast. De Omgevingsverordening biedt geen specifieke aanknopingspunten. In de toekomstige situatie komt de aanduiding 'recreatiewoning' te vervallen, wordt de bestaande 'kleine woning' verplaatst naar de locatie van de recreatiewoning en wordt de voormalige 'kleine woning' afgewaardeerd tot bijgebouw.
Drinkwaterbescherming (artikel 3.3.3, 3.3.4, 3.3.5, 3.3.6)
Drinkwaterbescherming Het plangebied is gelegen binnen een grondwaterbeschermingsgebied, een boringsvrije zone, KWO-vrije zone en intrekgebied. Voor deze zones en gebieden zijn specifieke regels opgenomen in de Omgevingsverordening Gelderland (artikelen 3.3.3, 3.3,4, 3.3.5 en 3.3.6) ter bescherming van de kwaliteit van het grondwater met het oog op de drinkwaterwinning. Deze regels hebben onder meer betrekking op de aanleg van boorputten (waaronder sonderingen), grond- of funderingswerken en open of gesloten bodemenergiesystemen. Zo zijn bodemenergiesystemen verboden en is het verboden om boorputten op te richten. Tevens is het verboden om grond- of funderingswerkzaamheden uit te voeren op een diepte van 3 meter of meer onder het maaiveld. Deze verboden gelden niet indien wordt voldaan aan bepaalde voorschriften die opgenomen zijn in de verordening. Voorafgaand aan het oprichten van een boorput of het uitvoeren van grond- of funderingswerkzaamheden dieper dan 3 meter dient door degene die de activiteit onderneemt een melding te worden gedaan bij Gedeputeerde Staten van de provincie Gelderland.
Omdat bij de uitvoering van werkzaamheden in het plangebied moet worden voldaan aan de regels die opgenomen zijn in de Omgevingsverordening voor grondwaterbeschermingsgebieden, boringsvrije zones, KWO-vrije zones en intrekgebieden, is op de verbeelding van het bestemmingsplan de aanduiding 'milieuzone - grondwaterbeschermingsgebied' opgenomen. In de regels is bepaald dat hier tevens de regels uit de Omgevingsverordening Gelderland gelden vanwege het ter plaatse aanwezige grondwaterbeschermingsgebied, boringsvrije zone, KWO-vrije zone en intrekgebied. De aanduiding 'milieuzone - grondwaterbeschermingsgebied' vervult daarmee een signaleringsfunctie en maakt direct duidelijk dat deze regels uit de verordening ten behoeve van de bescherming van het grondwater in acht genomen moeten worden. (De regels die opgenomen zijn in de Omgevingsverordening Gelderland hebben een rechtstreekse werking en deze gelden dus ook los van het bestemmingsplan altijd).
Het provinciale beleid vormt geen belemmering voor dit bestemmingsplan.
De gemeenteraad van Putten heeft op 5 maart 2015 de Structuurvisie Putten 2030 gewijzigd vastgesteld. De structuurvisie geeft op hoofdlijnen een toekomstbeeld van de gewenste ruimtelijke inrichting van de gemeente.
Recreatiegebied Krachtighuizen
Een uitzondering op de regel dat er in het gebied geen ontwikkelingsmogelijkheden zijn, is gemaakt voor het gebied Krachtighuizen, gelegen op de overgang van het natuurgebied de Veluwe naar het open agrarisch gebied van de Vallei, even ten zuiden van Putten. Krachtighuizen bestaat voornamelijk uit recreatiewoningen en -gebieden.
Voor Krachtighuizen is in 2013 een afzonderlijk bestemmingsplan vastgesteld waarin niet alleen de bestaande planologische rechten zijn vastgelegd. De regels in het bestemmingsplan zijn ook meer flexibel gemaakt om ontwikkelingen te stimuleren. Met deze ontwikkelingsmogelijkheden streeft de gemeente naar een verbetering van de kwaliteit van het verblijfsrecreatieve product in het gebied.
De gemeente Putten maakt deel uit van het recreatiegebied Veluwe. Dit gebied verliest de laatste jaren wat van haar aantrekkingskracht op de toeristische markt. Het gevolg hiervan is dat er een overaanbod is van verblijfsaccommodaties. Putten zet in op een aantrekkelijk en divers aanbod aan recreatieve voorzieningen. Wat betreft verblijfsrecreatie is Krachtighuizen het concentratiegebied. Hier zijn nu al de meeste verblijfsaccommodaties gevestigd. De verwachting is dat nier zozeer nieuwvestiging, maar met name uitbreiding, opwaardering en sanering hier plaats zullen vinden.
Dit bestemmingsplan ziet toe op het vervallen van de 'recreatiewoning', de verplaatsing van de 'kleine woning' en het afwaarderen van de voormalige 'kleine woning' tot bijgebouw. De woonfunctie is al aanwezig in het plangebied. Met de verplaatsing en herinrichting wordt ingezet op het verbeteren van de ruimtelijke kwaliteit, wat in lijn is met het gestelde vanuit de gemeentelijke structuurvisie.
Toetsingskader
In het kader van een goede ruimtelijke ordening is het van belang dat bij de aanwezigheid van bedrijven in de omgeving van milieugevoelige functies zoals woningen:
Om in de bestemmingsregeling de belangenafweging tussen bedrijvigheid en nieuwe gevoelige functies in voldoende mate mee te nemen, wordt in dit plan gebruikgemaakt van de VNG-publicatie 'Bedrijven en milieuzonering (editie 2009)'. In deze publicatie is een lijst opgenomen waarin de meest voorkomende bedrijven en bedrijfsactiviteiten zijn gerangschikt naar mate van milieubelasting. Voor elke bedrijfsactiviteit is de maximale richtafstand ten opzichte van milieugevoelige functies aangegeven op grond waarvan de categorie-indeling heeft plaatsgevonden. De richtafstanden gelden ten opzichte van het omgevingstype 'rustige woonwijk'.
Onderzoek
De voorgenomen ontwikkeling is een transformatie van een recreatiewoning naar een reguliere woning.
In de directe omgeving van het perceel Krachtighuizerweg 37a en 37b zijn enkele recreatieparken aanwezig. Het recreatiepark aan Krachtighuizerweg 46 is van directe invloed op het perceel.
Adres | SBI CODE 2008 met bedrijfsactiviteiten | Planologische bestemming | Milieuzone | Afstand tot initiatief (m) | Belemmering |
Krachtighuizerweg 46 | 553, 552 | Recreatie - Verblijfsrecreatie 3 | 3.1* | 60 | nee |
* Krachtighuizen is in het bestemmingsplan 'Krachtighuizen 2013' aangemerkt als een 'gemengd gebied'. Dit komt omdat in het gehele gebied verschillende functies naast elkaar voorkomen. Er is in Krachtighuizen geen sprake van een aaneengesloten woongebied. Dit brengt met zich mee dat de richtafstanden verlaagd kunnen worden.
Conclusie
De richtafstand van een recreatieterrein is volgens de VNG-publicatie 50 meter. Omdat Krachtighuizen wordt aangemerkt als gemengd gebied mag de richtafstand met één stap worden verlaagd. Voor een recreatieterrein geldt dan een afstand van 30 meter tot een gevoelige functie (woningen). Deze afstand wordt ruimschoots gehaald.
Met de voorgenomen ontwikkeling wordt geen nieuwe milieugevoelige functie mogelijk gemaakt. De 'recreatiewoning' wordt feitelijk al jaren als woning gebruikt. In dit bestemmingsplan wordt de 'recreatiewoning' vervangen door een 'kleine woning'. Dit levert geen extra belemmering op voor het nabij gelegen recreatieterrein.
Toetsingskader
Op grond van de Wet geluidhinder geldt rond wegen met een maximumsnelheid hoger dan 30 km/uur, spoorwegen en inrichtingen die 'in belangrijke mate geluidhinder veroorzaken', een geluidzone. Bij ontwikkeling van nieuwe geluidsgevoelige objecten binnen deze geluidzones moet akoestisch onderzoek worden uitgevoerd om aan te tonen dat de ontwikkeling voldoet aan de voorkeursgrenswaarden die in de wet zijn vastgelegd.
Indien niet aan de voorkeursgrenswaarde kan worden voldaan, kan het bevoegd gezag - in de meeste gevallen de gemeente - hogere grenswaarden vaststellen. Hiervoor geldt een bepaald maximum, de uiterste grenswaarde genoemd. Bij de vaststelling van hogere grenswaarden moet worden afgewogen of bronmaatregelen of maatregelen in de overdrachtssfeer kunnen worden getroffen.
Onderzoek en conclusie
Industrielawaai
In de omgeving van het plangebied zijn geen bedrijven aanwezig die geluidhinder veroorzaken. Onderzoek naar Industrielawaai kan achterwege blijven.
Wegverkeer
Met dit bestemmingsplan wordt een 'recreatiewoning' omgezet naar een 'kleine woning' waarbij de 'recreatiewoning' komt te vervallen. Volgens de wet geluidhinder is een woning een geluidsgevoelige functie. De woning ligt niet binnen de invloedszone waarvoor akoestisch onderzoek noodzakelijk is. Het plangebied ligt binnen een 30 km/u zone. De weg wordt allen door bestemmingsverkeer gebruikt en heeft een lage verkeersintensiteit. Hiermee is voldoende aannemelijk gemaakt dat de geluidbelasting vanwege het wegverkeer op de woningen voldoet aan de voorkeursgrenswaarde Wet geluidhinder.
Toetsingskader
Bij ruimtelijke plannen dient ten aanzien van externe veiligheid naar verschillende aspecten te worden gekeken, namelijk:
Voor zowel bedrijvigheid als vervoer van gevaarlijke stoffen zijn twee aspecten van belang, te weten het plaatsgebonden risico (PR) en het groepsrisico (GR). Het PR is de kans per jaar dat een persoon dodelijk wordt getroffen door een ongeval, indien hij zich onafgebroken (dat wil zeggen 24 uur per dag gedurende het hele jaar) en onbeschermd op een bepaalde plaats zou bevinden. Het PR wordt weergegeven met risicocontouren rondom een inrichting dan wel infrastructuur. Het GR drukt de kans per jaar uit dat een groep van minimaal een bepaalde omvang overlijdt als direct gevolg van een ongeval waarbij gevaarlijke stoffen betrokken zijn. De norm voor het GR is een oriëntatiewaarde. het bevoegd gezag heeft een verantwoordingsplicht als het GR toeneemt en/of de oriëntatiewaarde overschrijdt.
Risicovolle inrichtingen
Het Besluit externe veiligheid inrichtingen (hierna: Bevi) geeft een wettelijke grondslag aan het externe veiligheidsbeleid rondom risicovolle inrichtingen. Op basis van het Bevi geldt voor het PR rondom een risicovolle inrichting een grenswaarde voor kwetsbare objecten en een richtwaarde voor beperkt kwetsbare objecten. Beide liggen op een niveau van 10-6 per jaar. Bij een ruimtelijke ontwikkeling moet aan deze normen worden voldaan.
Het Bevi bevat geen grenswaarde voor het GR; wel geldt op basis van het Bevi een verantwoordingsplicht ten aanzien van het GR in het invloedsgebied rondom de inrichting. De in het externe veiligheidsbeleid gehanteerde norm voor het GR geldt daarbij als oriëntatiewaarde. Deze verantwoordingsplicht geldt zowel in bestaande als in nieuwe situaties.
Vervoer van gevaarlijke stoffen
Per 1 april 2015 is het Besluit externe veiligheid transportroutes (BEVT) en het Basisnet in werking getreden. Het BEVT vormt de wet- en regelgeving, en de concrete uitwerking volgt in het Basisnet. Met het inwerking treden van het BEVT vervalt de circulaire Risiconormering vervoer gevaarlijke stoffen. Het Basisnet beoogt voor de lange termijn (2020, met uitloop naar 2040) duidelijkheid te bieden over het maximale aantal transporten van, en de bijbehorende maximale risico's die het transport van gevaarlijke stoffen mag veroorzaken. Het Basisnet is onderverdeeld in drie onderdelen: Basisnet Spoor, Basisnet Weg en Basisnet Water.
Het BEVT en het bijbehorende Basisnet maakt bij het PR onderscheid in bestaande en nieuwe situaties. Voor bestaande situaties geldt een grenswaarde voor het PR van 10-5 per jaar ter plaatse van kwetsbare en beperkt kwetsbare objecten en een streefwaarde van 10-6 per jaar. Voor nieuwe situaties geldt de 10-6 waarde als grenswaarde voor kwetsbare objecten, en als richtwaarde bij beperkt kwetsbare objecten. In het Basisnet Weg en het Basisnet Water zijn veiligheidsafstanden (PR 10-6 contour) opgenomen vanaf het midden van de transportroute.
Tevens worden in het Basisnet de plasbrandaandachtsgebieden benoemd voor transportroutes. Hiermee wordt geanticipeerd op de beperkingen voor ruimtelijke ontwikkelingen die samenhangen met deze plasbrandaandachtsgebieden.
Het Basisnet vermeldt dat op een afstand van 200 m vanaf de rand van het tracé in principe geen beperkingen hoeven te worden gesteld aan het ruimtegebruik.
Besluit externe veiligheid buisleidingen
Per 1 januari 2011 is het Besluit externe veiligheid buisleidingen in werking getreden. In dat besluit wordt aangesloten bij de risicobenadering uit het Besluit externe veiligheid inrichtingen (Bevi) zodat ook voor buisleidingen normen voor het PR en het GR gelden. Op advies van de minister wordt bij de toetsing van externe veiligheidsrisico's van buisleidingen al enkele jaren rekening gehouden met deze risicobenadering.
Onderzoek
Risicovolle inrichtingen
Het plangebied en de omgeving is geïnventariseerd op de aanwezigheid van de mogelijke risicobronnen (zie figuur 4). Rond het plangebied zijn meerdere inrichtingen (bovengrondse tanks) aanwezig met invloedsgebieden die oplopen tot 50 meter. Gelet op de ligging van het plangebied en de afstand tot die inrichtingen (groter dan 50 meter) vormt dit aspect geen belemmering.
Vervoer gevaarlijke stoffen
Op de Voorthuizerstraat (N303) vindt vervoer van gevaarlijke stoffen plaats. (Zie figuur 5). De voorthuizerstraat is gelegen op een afstand van ruim 950 meter van het plangebied. Gezien de ligging van de weg op meer dan 200 meter, maar minder dan 4.000 meter van het plangebied volstaat een 'beperkte' verantwoording van het groepsrisico.
Buisleidingen
In de omgeving van het plangebied zijn geen buisleidingen aanwezig. Dit vormt geen belemmering voor het project.
Figuur 4: Uitsnede risicokaart (bron: www.risicokaart.nl)
Figuur 5: Uitsnede overzichtskaart route gevaarlijke stoffen (bron: gemeente Putten)
Conclusie
In de directe omgeving van het plangebied is het aantal transporten met gevaarlijke stoffen over de weg zodanig gering, dat de PR-contouren van 10-6 per jaar binnen de rijbaan liggen en het groepsrisico verwaarloosbaar klein is.
Doordat er geen risicobronnen in de directe omgeving aanwezig zijn wordt het project als kansrijk aangemerkt en is verder onderzoek niet noodzakelijk.
De benoemde risicobronnen zijn op dusverre afstand gelegen dat deze niet van invloed zijn op de externe veiligheidssituatie in het plangebied. Het aspect externe veiligheid vormt geen belemmering voor het voorliggende plan.
Toetsingskader
In het kader van een goede ruimtelijke ordening wordt bij het opstellen van een ruimtelijk plan uit het oogpunt van de bescherming van de gezondheid van de mens rekening gehouden met de luchtkwaliteit. Het toetsingskader voor luchtkwaliteit wordt gevormd door hoofdstuk 5, titel 5.2 van de Wet milieubeheer. Dit onderdeel van de Wet milieubeheer (Wm) bevat grenswaarden voor zwaveldioxide, stikstofdioxide en stikstofoxiden, fijn stof, lood, koolmonoxide en benzeen. Hierbij zijn in de ruimtelijke ordeningspraktijk langs wegen vooral de grenswaarden voor stikstofdioxide (jaargemiddelde) en fijn stof (jaar- en daggemiddelde) van belang. De grenswaarden van de laatstgenoemde stoffen zijn in tabel 4.1 weergegeven.
Tabel 4.1 Grenswaarden maatgevende stoffen Wm
Stof | Toetsing van | Grenswaarde |
stikstofdioxide (NO2) | jaargemiddelde concentratie | 40 µg/m³ |
fijn stof (PM10) | jaargemiddelde concentratie | 40 µg/m³ |
24-uurgemiddelde concentratie | max. 35 keer p.j. meer dan 50 µg / m³ | |
fijn stof (PM2,5) | jaargemiddelde concentratie | 25 µg /m³ |
Op grond van artikel 5.16 van de Wm kunnen bestuursorganen bevoegdheden die gevolgen kunnen hebben voor de luchtkwaliteit onder andere uitoefenen indien de bevoegdheden/ontwikkelingen niet leiden tot een overschrijding van de grenswaarden of de bevoegdheden/ontwikkelingen niet in betekenende mate bijdragen aan de concentratie in de buitenlucht.
Besluit niet in betekenende mate
In dit Besluit niet in betekenende mate is bepaald in welke gevallen een plan vanwege de gevolgen voor de luchtkwaliteit niet aan de grenswaarden hoeft te worden getoetst. Hierbij worden 2 situaties onderscheiden:
Onderzoek en conclusie
In dit plan komt een 'recreatiewoning' te vervallen waarbij de 'kleine woning' wordt verplaatst naar de locatie van de 'recreatiewoning' en de voormalige 'kleine woning' wordt afgewaardeerd naar een bijgebouw. Er worden geen bouwactiviteiten uitgevoerd. De conclusie is dan ook dat dit plangebied, niet in betekenende mate bijdraagt aan de luchtkwaliteit. Op basis van artikel 5.16, lid 1, aanhef en onder c kan het project zonder nader onderzoek doorgang vinden. De functieverandering wordt dan ook niet belemmerd door het aspect luchtkwaliteit.
Toetsingskader
Op grond van het Besluit ruimtelijke ordening dient in verband met de uitvoerbaarheid van een plan rekening gehouden te worden met de bodemgesteldheid in het plangebied. Bij functiewijziging dient te worden bekeken of de bodemkwaliteit voldoende is voor de beoogde functie en moet worden vastgesteld of er sprake is van een saneringsnoodzaak. In de Wet bodembescherming is bepaald dat indien de desbetreffende bodemkwaliteit niet voldoet aan de norm voor de beoogde functie, de grond zodanig dient te worden gesaneerd dat zij kan worden gebruikt door de desbetreffende functie (functiegericht saneren). Nieuwe bestemmingen dienen bij voorkeur op schone grond te worden gerealiseerd. Verdachte plekken met betrekking tot de kwaliteit van de bodem dienen in het kader van de Wet bodembescherming bij ruimtelijke plannen en projecten te worden gesignaleerd vanuit een goede ruimtelijke ordening.
Onderzoek en conclusie
Voor het perceel Krachtighuizerweg 37a en 37b is in het verleden (historisch) bodemonderzoek verricht. De locatie is volgens het Bodemloket voldoende onderzocht in het kader van de Wet bodembescherming. Daarnaast worden er geen bodemingrepen voorgesteld. Het aspect bodem vormt geen belemmering voor het plan.
Wet natuurbescherming
Met de Wnb zijn alle bepalingen met betrekking tot de bescherming van natuurgebieden en dier- en plantensoorten samengebracht in één wet. De Wnb implementeert diverse Europeesrechtelijke regelgeving, zoals de Vogelrichtlijn en de Habitatrichtlijn in de Nederlandse wetgeving.
Gebiedsbescherming
De Wnb kent diverse soorten natuurgebieden, te weten:
• Natura-2000 gebieden;
• Natuurnetwerk Nederland (NNN).
Natura-2000 gebieden
De Minister van Economische Zaken (EZ) wijst gebieden aan die deel uitmaken van het Europese netwerk van natuurgebieden: Natura 2000. Een dergelijk besluit bevat de instandhoudingsdoelstellingen voor de leefgebieden van vogelsoorten (Vogelrichtlijn) en de instandhoudingsdoelstellingen voor de natuurlijke habitats en habitats van soorten (Habitatrichtlijn).
Een bestemmingsplan dat afzonderlijk of in combinatie met andere plannen of projecten significante gevolgen kan hebben voor een Natura 2000-gebied, kan uitsluitend vastgesteld worden indien uit een passende beoordeling de zekerheid is verkregen dat het plan, onderscheidenlijk het project de natuurlijke kenmerken van het gebied niet zal aantasten. Indien deze zekerheid niet is verkregen, kan het plan worden vastgesteld, indien wordt voldaan aan de volgende drie voorwaarden:
De bescherming van deze gebieden heeft externe werking, zodat ook ingrepen die buiten deze gebieden plaatsvinden verstoring kunnen veroorzaken en moeten worden getoetst op het effect van de ingreep op soorten en habitats.
Natuurnetwerk Nederland (NNN)
Gebieden die deel uitmaken van het Natuurnetwerk Nederland (NNN) worden aangewezen in de provinciale verordening. Voor dit soort gebieden geldt het 'nee, tenzij' principe, wat inhoudt dat binnen deze gebieden in beginsel geen nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen mogen plaatsvinden.
Soortenbescherming
In de Wnb wordt een onderscheid gemaakt tussen:
• soorten die worden beschermd in de Vogelrichtlijn;
• soorten die worden beschermd in de Habitatrichtlijn;
• overige soorten.
De Wnb bevat onder andere verbodsbepalingen ten aanzien van het opzettelijk vernielen of beschadigen van nesten, eieren en rustplaatsen van vogels als bedoeld in artikel 1 van de Vogelrichtlijn. Gedeputeerde Staten (hierna: GS) kunnen hiervan ontheffing verlenen en bij verordening kunnen Provinciale Staten (hierna: PS) vrijstelling verlenen van dit verbod. De voorwaarden waaraan voldaan moet worden om ontheffing of vrijstelling te kunnen verlenen zijn opgenomen in de Wnb en vloeien direct voort uit de Vogelrichtlijn. Verder is het verboden in het wild levende dieren van soorten, genoemd in bijlage IV, onderdeel a, bij de Habitatrichtlijn, bijlage II bij het Verdrag van Bern of bijlage I bij het Verdrag van Bonn, in hun natuurlijk verspreidingsgebied opzettelijk te doden of te vangen of te verstoren. GS kunnen hiervan ontheffing verlenen en bij verordening kunnen PS vrijstelling verlenen van dit verbod. De gronden voor verlening van ontheffing of vrijstelling zijn opgenomen in de Wnb en vloeien direct voort uit de Habitatrichtlijn.
Ten slotte is een verbodsbepaling opgenomen voor overige soorten. Deze soorten zijn opgenomen in de bijlage onder de onderdelen A en B bij de Wnb. De provincie kan ontheffing verlenen van deze verboden. Verder kan bij provinciale verordening vrijstelling worden verleend van de verboden. De noodzaak tot ontheffing of vrijstelling kan hierbij ook verband houden met handelingen in het kader van de ruimtelijke inrichting of ontwikkeling van gebieden.
Bij de voorbereiding van het bestemmingsplan moet worden onderzocht of de Wet natuurbescherming de uitvoering van het plan niet in de weg staat. Dit is het geval wanneer de uitvoering tot ingrepen noodzaakt waarvan moet worden aangenomen dat daarvoor geen vergunning of ontheffing ingevolge de wet zal kunnen worden verkregen.
Onderzoek
Gebiedsbescherming
Het plangebied vormt geen onderdeel van een natuur- of groengebied met een beschermde status, zoals Natura 2000. Het plangebied maakt ook geen deel uit van het natuurnetwerk Nederland (NNN). De afstand tot zowel het dichtstbijzijnde Natura 2000-gebied Veluwe en tot het dichtstbijzijnde NNN -gebied bedraagt circa 10 meter.
Het plangebied ligt buiten beschermde natuurgebieden. Directe effecten zoals areaalverlies en versnippering kunnen hierdoor worden uitgesloten. Gezien de afstand tot natuurgebieden en de locatie van het plangebied kunnen ook verstoring en verandering van de waterhuishouding worden uitgesloten. Het Natura 2000-gebied Veluwe is wel gevoelig voor stikstofdepositie. Significante negatieve effecten op beschermde gebieden kunnen derhalve worden uitgesloten.
Gelders natuurnetwerk / Groene Ontwikkelzone
Het plan ligt buiten de begrenzing van het GNN en het GO. Op basis van de ligging van het plangebied ten opzichte van de begrenzing van het GNN en GO mag worden aangenomen dat er geen effecten zijn te verwachten op de wezenlijke waarden en kenmerken van het GNN en GO. Specifieke maatregelen of aanvullend onderzoek worden niet nodig geacht.
De Wet Natuurbescherming en het beleid van de provincie Gelderland staan de uitvoering van het plan dan ook niet in de weg.
Soortenbescherming
Verschillende soorten planten en dieren worden beschermd in de Wet natuurbescherming. Op basis van de Vogel- en habitatrichtlijn, zijn in de Wet speciale beschermingsgebieden aangewezen. Een ruimtelijke ontwikkeling is alleen mogelijk als duidelijk is dat de nesten, holen of andere verblijfsplaatsen niet worden vernield of beschadigd. Verstoring is in sommige gevallen wel toegestaan, mits er geen negatief effect is op populatieniveau. Beschermde planten mogen niet worden verwijderd van hun groeiplaats. Ook mogen door een ruimtelijke ontwikkeling geen significante negatieve effecten plaatsvinden op beschermde gebieden.
In het plangebied worden op termijn enkele bijgebouwen gesloopt. Verder worden er geen watergangen gegraven of verlegd en worden er geen bomen gekapt. Voor de te slopen bebouwing wordt een sloopmelding gedaan. Gezien de ligging en huidige inrichting van het gebied, is op voorhand niet uit te sluiten dat (mogelijke) verblijfplaatsen van beschermde soorten worden aangetast. In het kader van de aanvraag omgevingsvergunning voor het slopen moet worden aangetoond dat er geen (mogelijke) verblijfplaatsen van beschermde soorten worden aangetast. Daarnaast geldt de algemene zorgplicht. Dat betekent dat iedereen voldoende zorg in acht moet nemen voor alle in het wild voorkomende planten en dieren en hun leefomgeving.
Conclusie
De voorgenomen ontwikkeling leidt niet tot negatieve effecten op beschermde natuurgebieden of beschermde soorten. Ook het onderdeel stikstof vormt geen belemmering voor de uitvoering van het bestemmingsplan omdat er geen nieuwe ontwikkelingen mogelijk worden gemaakt. Er is alleen sprake van een planologische inpassing van een bestaande situatie. Het aspect ecologie vormt dan ook geen belemmering voor de uitvoering van het plan.
Algemene zorgplicht
Bij uitvoering van de werkzaamheden altijd invulling geven aan de 'algemene zorgplicht' (art. 1.11 Wet natuurbescherming), wat inhoudt dat de initiatiefnemer passende maat-regelen neemt om schade aan beschermde soorten te voorkomen of zoveel mogelijk te beperken.
Concreet houdt de zorgplicht in, de gebouwen te slopen buiten de broedtijd. Overigens mogen eventuele vroege of late legsels niet worden verstoord. De beste tijd is dan tussen 15 juli en 15 maart.
Door de transformatie van een recreatiewoning naar een kleine woning waarmee de recreatiewoning komt te vervallen zal het aantal verkeersbewegingen van en naar het plangebied niet toenemen. In de huidige situatie wordt alleen de recreatiewoning gebruikt voor bewoning. Het huidige gebruik van de woning wordt vastgelegd in de bestemming. De woning wordt ontsloten via de Krachtighuizerweg die vervolgens via de Bato'sweg aansluit op de Voorthuizerstraat. Het parkeren vindt geheel op eigen terrein plaats. Hiervoor is op het perceel voldoende ruimte.
Het aspect verkeer en parkeren vormt geen belemmering voor het plan.
Via de Digitale Watertoets is het Waterschap Vallei en Veluwe geïnformeerd over dit bestemmingsplan. Hiermee is bepaald dat het plan geen waterbelang heeft op de waterhuishouding en/of de afvalwaterketen. Dit omdat binnen het plangebied geen belangrijke oppervlaktewateren, waterkeringen of gebieden zijn gelegen die zijn aangewezen voor regionale waterberging. Dit betekent dat met het voornemen geen essentieel waterbelangen worden geraakt. Op basis daarvan wordt door het waterschap voor dit plan een positief wateradvies gegeven. De resultaten van de Digitale Watertoets zijn opgenomen in bijlage 1.
Cultuurhistorie
Toetsingskader
De regering heeft in het Besluit ruimtelijke ordening (Bro) vastgelegd dat gemeenten vanaf 1 januari 2012 in hun bestemmingsplannen rekening moeten houden met aanwezige cultuurhistorische waarden. Burgers krijgen hiermee het recht om bij de planning van bouwwerkzaamheden aan te geven of er cultureel erfgoed wordt geraakt.
Jonge droge landbouwontginning
Van de droge heidevelden op het Veluwemassief is (in tegenstelling tot de vochtige heide in de Gelderse Vallei) slechts een klein deel in landbouwgebied omgezet. Het overgrote deel van de droge heide werd bos. Dankzij de kunstmest was het mogelijk deze arme en zure gronden te verrijken, maar door de droge omstandigheden waren ze niet erg aantrekkelijk voor landbouw.
Het grootste areaal jonge ontginningen ligt rond Koudhoorn, waar de kampontginningen in de loop van de 19e en 20e eeuw zijn uitgebreid. Ook grenzend aan Krachtighuizen liggen jonge ontginningen. Daarnaast liggen enkele kleine akkers verspreid tussen de jonge bossen. Jonge droge heideontginningen zijn vaak nog steeds in gebruik als akker. Een deel van deze akkers steekt nog fraai af tegen het omliggende bos. In een deel van de heideontginningen bij Koudhoorn en Huinen is de bebouwing sterk toegenomen.
(Zie figuur 6)
Figuur 6: Uitsnede Nota Cultuurhistorie (bron: Raap, Archeologisch Adviesbureau).
Onderzoek en conclusie
In het plangebied komen geen cultuurhistorische waarden voor die beschermd moeten worden in het bestemmingsplan. De transformatie van een 'recreatiewoning' naar een 'kleine woning' heeft geen invloed op de cultuurhistorische waarden. Het aspect cultuurhistorie vorm geen belemmering voor het plan.
Archeologie
Toetsingskader
Rijk en provincie stellen zich op het standpunt dat in het ruimtelijk beleid zorgvuldig met het archeologisch erfgoed moet worden omgegaan. Voor gebieden waar archeologische waarden voorkomen of waar reële verwachtingen bestaan dat ter plaatse archeologische waarden aanwezig zijn, dient voorafgaand aan bodemingrepen archeologisch onderzoek te worden uitgevoerd. De uitkomsten van het archeologisch onderzoek dienen vervolgens volwaardig in de belangenafweging te worden betrokken.
Doelstelling van het Verdrag van Valetta is de bescherming en het behoud van archeologische waarden. Als gevolg van dit verdrag wordt in het kader van de ruimtelijke ordening het behoud van het archeologisch erfgoed meegewogen zoals alle andere belangen die bij de voorbereiding van het plan een rol spelen.
Bij het archeologiebeleid is ook een beleidskaart opgesteld (zie figuur 7) die de zonering van de verschillende archeologische verwachtingswaarden aangeeft. Aan de verschillende verwachtingswaarden zijn voorwaarden gekoppeld wanneer bij bouw- en grondwerkzaamheden archeologisch onderzoek vereist wordt.
Figuur 7: Uitsnede archeologische waardenkaart (bron: gemeente Putten)
Onderzoek en conclusie
Het plangebied ligt in het gebied met een hoge archeologische verwachting. Op het terrein geldt de dubbelbestemming ' Waarde - Archeologie 2. Hiervoor geldt een vrijstelling van archeologisch onderzoek bij grondwerkzaamheden tot een diepte van 40 centimeter onder maaiveld over een oppervlakte van kleiner dan 100 m². Er vinden echter geen bouwactiviteiten of werkzaamheden plaats die eventuele aanwezige waarden kunnen schaden. Archeologisch onderzoek is dan niet nodig.
Het aspect archeologie vormt geen belemmering voor dit bestemmingsplan.
Toetsingskader
Rond planologisch relevante leidingen dient rekening te worden gehouden met zones waarbinnen mogelijke beperkingen gelden (belemmeringenzones).
Onderzoek en conclusie
Binnen het plangebied en in de directe omgeving zijn geen planologisch relevante buisleidingen, hoogspanningsverbindingen of straalpaden aanwezig. Het aspect kabels en leidingen staat de beoogde ontwikkeling niet in de weg.
Dit bestemmingsplan bestaat uit een verbeelding, planregels en een toelichting. De verbeelding en de planregels vormen tezamen het juridisch bindende gedeelte van het bestemmingsplan. Beide planonderdelen dienen in onderlinge samenhang te worden bezien en toegepast. Op de verbeelding zijn de bestemmingen aangegeven. Aan deze bestemmingen zijn bouwregels en planregels betreffende het gebruik gekoppeld.
De toelichting heeft geen juridische betekenis, maar vormt niettemin een belangrijk onderdeel van het plan. De toelichting van dit bestemmingsplan geeft een weergave van de beweegredenen, de onderzoeksresultaten en de beleidsuitgangspunten die aan het bestemmingsplan ten grondslag liggen. Tot slot is de toelichting van wezenlijk belang voor een juiste interpretatie en toepassing van het bestemmingsplan.
De planregels van het bestemmingsplan zijn ondergebracht in vier hoofdstukken:
De planregels bij de bestemmingen hebben voor elke bestemming dezelfde opbouw met achtereenvolgens, voor zover van toepassing, de volgende leden:
(Dubbel)Bestemmingen
De voortuinen van de woonbestemmingen zijn in deze bestemming geregeld. Hier zijn de bestaande gebouwen en overkappingen geregeld, evenals de bouw van erkers en ingangspartijen. Tevens zijn erf- en perceelsafscheidingen geregeld in deze bestemming.
De kleine woning binnen het plangebied is in deze bestemming ondergebracht. De hoofdgebouwen mogen alleen binnen het bouwvlak worden gerealiseerd. Binnen een bestemmingsvlak is niet meer dan één (kleine)woning toegestaan. Internetwinkels zijn onder voorwaarden binnen deze bestemming toegestaan. Ter plaatse van een aanduiding ‘kleine woning’ is de als voormalig bestaande noodwoning, geregeld. Deze woningen mogen niet groter worden dan bestaand. De oppervlakte aan bijbehorende bouwwerken is maximaal 130 m².
Artikel 5 Waarde - Archeologie 2
Ter bescherming van de mogelijk aanwezige archeologische waarden zijn deze dubbelbestemmingen opgenomen. Aan deze bestemming is een omgevingsvergunning gekoppeld. Afhankelijk van de verwachtingswaarde voor het aantreffen van archeologische waarden, is bij ontwikkelingen waarbij in de bodem wordt geroerd, een archeologisch onderzoek nodig bij gebieden groter dan 100 m2. Er is een wijzigingsbevoegdheid opgenomen om de dubbelbestemming geheel of gedeeltelijk te laten vervallen.
Artikel 8.1 milieuzone - grondwaterbeschermingsgebied
Ter bescherming van de drinkwatervoorziening is op het plangebied de gebiedsaanduiding 'milieuzone - grondwaterbeschermingsgebied' opgenomen. Binnen deze zone gelden regels voor de bescherming van de kwaliteit van het grondwater ten behoeve van de drinkwatervoorziening.
Het bestemmingsplan doorloopt de procedure zoals vastgelegd in artikel 3.6 lid 1 sub a van de Wet ruimtelijke ordening (Wro). Door het voeren van de genoemde procedure, wordt een ieder in de gelegenheid gesteld voor het indienen van zienswijzen.
Voorbereidingsfase
Gezien de omvang en aard van het voornemen, het omzetten van een recreatie bestemming naar een woonbestemming, heeft de gemeente gekozen om het bestemmingsplan als ontwerp ter inzage te leggen.
Ontwerpfase
Het ontwerpbestemmingsplan doorloopt de in de Wet ruimtelijke ordening (Wro) opgenomen formele bestemmingsplanprocedure. Dit betekent dat het ontwerpbestemmingsplan gedurende zes weken ter inzage wordt gelegd. Een ieder krijgt de gelegenheid voor het indienen van zienswijzen.
Het ontwerpbestemmingsplan heeft van 24 oktober tot 6 december 2019 ter inzage gelegen. Tijdens deze periode zijn twee zienswijzen ontvangen. De twee zienswijzen zijn gegrond verklaard en hebben geleid tot het aanpassen van het bestemmingsplan. De volgende wijzigingen zijn doorgevoerd:
Vaststellingsfase
Ten aanzien van de ingekomen zienswijzen wordt een gemeentelijk standpunt bepaald in de zienswijzennota. Het resultaat van de zienswijzennota wordt verwerkt in het vast te stellen bestemmingsplan. De indieners van de zienswijzen worden hiervan op de hoogte gesteld. De gemeenteraad stelt het bestemmingsplan vast. Tot slot is tegen de vaststelling van het bestemmingsplan beroep mogelijk bij de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State.
In het bestemmingsplan worden geen ontwikkelingen mogelijk gemaakt waarbij het kostenverhaal een rol speelt. Het opstellen van een exploitatieplan, zoals bedoeld in de Wet ruimtelijke ordening, is daarom niet nodig.
De noodzakelijke kosten van de gemeente bestaan uit de gebruikelijke kosten voor de planbegeleiding en het voeren van de procedure. Deze kosten worden gedekt uit de legesopbrengsten.