Op 15 december 2010 hebben Provinciale Staten van Gelderland de Ruimtelijke Verordening Gelderland (RVG) vastgesteld. Vervolgens is de eerste herziening RVG op 27 juni 2012 vastgesteld. Deze eerste herziening bevat, ingevolge de op handen zijnde aanpassingen van de Wro, geen ontheffingen meer voor voorzienbare situaties. Bovendien heeft de provincie enkele regels over bedrijventerreinen, molenbiotopen en glastuinbouwgebieden aangepast.
De regels in de RVG (geconsolideerde versie) hebben betrekking op het hele provinciale grondgebied, delen of gebiedsgerichte thema's. Ruimtelijke ontwikkelingen dienen te worden afgestemd op deze verordening. De regels hebben met name betrekking op het landelijk gebied. Enkele onderwerpen die in de RVG worden geregeld zijn verstedelijking, bedrijventerreinen, recreatiewoningen en -parken, glastuinbouw, waterwingebieden, ecologische hoofdstructuur en Nationale landschappen.
Hiernavolgend zijn de onderwerpen behandeld die mogelijk relevant zijn voor de planontwikkeling.
Nieuwe bebouwing ten behoeve van wonen en werken is slechts toegestaan binnen bestaand bebouwd gebied en binnen de zoekzones wonen en werken (Streekplan). Op de volgende afbeelding zijn deze gebieden weergegeven.
Ruimtelijke verordening Gelderland – Verstedelijking (planlocatie rood omcirkeld)
Het plangebied valt buiten het bestaand stedelijk gebied. Nieuwe bebouwing is niet direct toegestaan. Zoals aangegeven bij de inleiding is de 1e woning toegestaan op basis van het regionale beleid 'regionale beleidsinvulling functieverandering en nevenactiviteiten'. De 2e woning betreft het saneren van twee woningen op het industrieterrein. Als gevolg van de sanering van de twee woningen op het bedrijventerrein blijft dit terrein geschikt voor zwaardere bedrijven. Hierdoor zal geen versnippering van het bedrijventerrein optreden en zal uitwaardse druk van bedrijven naar andere mogelijk ongewenste gebieden in de gemeente niet optreden. Voorts levert het vervallen van het niet agrarische gelieerde bedrijf in het buitengebied een kwaliteitsverbetering op. De woningen worden tevens op basis van een landschapsinpassingsplan ingepast.
In de ruimtelijke verordening in artikel 2.6 wordt de mogelijkheid geboden om in een bestemmingsplan nieuwe bebouwing op te nemen indien in de toelichting bij het bestemmingsplan wordt aangetoond dat sprake is van een ontwikkeling die redelijkerwijs niet gerealiseerd kan worden binnen de gebieden die voor verstedelijking aangewezen zijn en mits deze ontwikkeling bijdraagt aan de verbetering van de ruimtelijke kwaliteit. Gezien de landschappelijke verbetering en het verbeteren van de bedrijfsvoeringsmogelijkheden op het bedrijventerrein aan de Handelsweg wordt het verantwoord geacht om af te wijken van de provinciale verordening.