direct naar inhoud van Toelichting
Plan: Reparatieplan Krachtighuizen 2013
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0273.BPRepKrachtighuize-0303

Toelichting

Hoofdstuk 1 Inleiding

1.1 Aanleiding

De gemeenteraad van Putten heeft op 4 juli 2013 het bestemmingsplan 'Krachtighuizen 2013' vastgesteld. Op 30 juli 2014 heeft de Raad van State uitspraak gedaan over het bestemmingsplan Krachtighuizen 2013. Met deze uitspraak is voor twee locaties het vaststellingsbesluit vernietigd. Voorliggend bestemmingsplan betreft de reparatie van deze twee locaties.

1.2 Plangebied

Het plangebied bestaat uit twee locaties.

De eerste locatie is gelegen aan de Huinerenkweg 7 / Huinerweg 4. Ter plaatse is in het bestemmingsplan Krachtighuizen 2013 deze locatie aangeduid als nummer 25 wat verwijst naar het recreatieterrein De Reebok binnen het bestemmingsvlak Recreatie - Verblijfsrecreatie 2.

De tweede locatie is gelegen aan de Huinerenkweg 20-22, ter plaatse van de Bedrijfsbestemming zoals dit was opgenomen in het bestemmingsplan Krachtighuizen 2013.

afbeelding "i_NL.IMRO.0273.BPRepKrachtighuize-0303_0001.png"

1.3 Leeswijzer

In hoofdstuk 2 worden per locatie eerst de uitspraak van de Raad van State verwoord, vervolgens wordt aangegeven op welke manier de reparatie van de locaties plaatsvindt waarna in de conclusie het verschil ten opzichte van het bestemmingsplan Krachtighuizen 2013 wordt aangegeven.

In hoofdstuk 3 wordt de juridische toelichting van dit bestemmingsplan beschreven.

In hoofdstuk 4 wordt aandacht besteed aan de maatschappelijke uitvoerbaarheid van dit plan.

Hoofdstuk 2 Te repareren onderdelen

2.1 Huinerenkweg 7 / Huinerweg 4

2.1.1 Uitspraak Raad van State

De Raad van State heeft uitspraak gedaan betreffende de percelen, kadastraal bekend als gemeente Putten sectie D 4032 en D 3757 (oranje weergegeven op onderstaande afbeelding).

afbeelding "i_NL.IMRO.0273.BPRepKrachtighuize-0303_0002.png"

Op twee onderdelen is het beroep gegrond verklaard.

Dit betreft ten eerste het gebrek tijdens de voorbereiding van het bestemmingsplan aan een inventarisatie van het bestaande gebruik van de gebouwen. Evenmin is bezien of voor het gebruik als woning van deze gebouwen in het verleden een zogenoemde woonvergunning is afgegeven dan wel of dit gebruik onder het overgangsrecht van het voorheen geldende plan viel dat illegaal gebruik van de werking daarvan uitsloot.

Ten tweede is er onduidelijkheid betreffende de locatie van de toegestane bedrijfswoning in relatie tot het in het bestemmingsplan Krachtighuizen aangewezen recreatieterrein De Reebok. In de regels is binnen het bouwvlak van dit terrein één bedrijfswoning toegestaan. Echter, binnen het bouwvlak zijn meerdere percelen met meerdere eigenaren aanwezig waardoor meerdere gebouwen aanwezig zijn die kunnen voldoen aan de begripsomschrijving 'bedrijfswoning'.

2.1.2 Reparatie

Aangezien de kadastrale percelen waar de Raad van State in zijn uitspraak naar verwijst onderdeel uitmaken van één bestemmingsvlak en de systematiek van het bestemmingsplan Krachtighuizen 2013 is opgesteld per bestemmingsvlak, zal bij voorliggende reparatie het gehele bestemmingsvlak worden meegenomen. Dit ter voorkoming dat het bestemmingsvlak wordt gesplitst in meerdere delen waarbij op ieder deel dezelfde rechten van toepassing zijn als voorheen voor het gehele bestemmingsvlak gold. Door het vlak in zijn totaliteit op te nemen in dit reparatieplan, wordt voorkomen dat de systematiek van Krachtighuizen 2013 aangepast dient te worden.

Aanvullende inventarisatie

Naar aanleiding van de uitspraak van de Raad van State is een inventarisatie uitgevoerd naar de vernietigde kadastrale percelen D 4032 en D 3757.

In onderstaande tabel is per adres van de door de Raad van State benoemde kadastrale percelen de bewoningsgeschiedenis aangegeven.

Adres   Bewoningsgeschiedenis   Woonverklaring  
Huinerweg 4-2   Geen bewoners aanwezig. Laatste uitschrijving 21-05-2013.   Nee  
Huinerweg 4-4   Geen bewoners aanwezig. Laatste uitschrijving 25-01-2013.   Nee  
Huinerweg 4-5   Geen bewoners aanwezig. Laatste uitschrijving 14-03-2013.   Nee  
Huinerweg 4-8   Geen bewoners aanwezig. Laatste uitschrijving 26-04-2013.   Nee  
Huinerweg 4-9   Geen bewoners aanwezig. Laatste uitschrijving 01-05-2009.   Nee  
Huinerweg 4-10   Bewoner aanwezig. Ingeschreven sinds 10-03-2005.   Nee  
Huinerweg 4-12   Geen bewoners aanwezig. Laatste uitschrijving 11-09-2013.   Nee  
Huinerweg 4-13   Geen bewoners aanwezig. Laatste uitschrijving 14-02-2013.   Nee  
Huinerweg 4-14   Bewoner aanwezig. Ingeschreven sinds 10-03-2008.   Nee  
Huinerweg 4-15   Bewoner aanwezig. Ingeschreven sinds 28-08-2014.
Laatste inschrijving hiervoor is van 30-10-2013. Tevens is tussen 2010 en 2013 niemand ingeschreven geweest.  
Nee  
Huinerweg 4-16   Nog nooit bewoners ingeschreven geweest.   Nee  
Huinerweg 4-17   Geen bewoners aanwezig. Laatste uitschrijving 17-10-2013.   Nee  
Huinerweg 4-18   Geen bewoners aanwezig. Laatste uitschrijving 07-05-2013.   Nee  
Huinerenkweg 7A   Bewoner aanwezig. Ingeschreven sinds 30-07-2013.
Daarvoor nooit iemand op ingeschreven geweest.  
Nee  
Huinerenkweg 7B   Bewoner aanwezig. Ingeschreven sinds 03-10-2014.
Daarvoor sinds 08-05-2013 bewoond geweest.  
Nee  

Uit deze aanvullende inventarisatie kwam naar voren dat er in het verleden geen woonverklaringen zijn afgegeven voor de geïnventariseerde adressen.

Tevens kwam naar voren dat voor het merendeel van de adressen momenteel geen bewoners staan ingeschreven. Voor deze adressen is de conclusie dat het gaat om een recreatieobject binnen de bestemming Recreatie - Verblijfsrecreatie 2.

Echter, op vijf adressen staan momenteel wel bewoners ingeschreven, namelijk de Huinerweg 4-10, de Huinerweg 4-14, de Huinerweg 4-15, de Huinerenkweg 7A en de Huinerenkweg 7B. Deze vijf bewoonde adressen zijn nader onderzocht op basis van het overgangsrecht zoals deze bestond in het oude bestemmingsplan Krachtighuizen, zoals vastgesteld door de gemeenteraad op 7 maart 1991, gedeeltelijk goedgekeurd door Gedeputeerde Staten van Gelderland op 30 oktober 1991 en goedgekeurd door de Kroon op 30 augustus 1993.

Op basis van het oude bestemmingsplan Krachtighuizen is overgangsrecht van toepassing indien ten tijde van het onherroepelijk worden van het plan de in het plan begrepen gronden en bouwwerken in afwijking van het plan werden gebruikt. Aangezien voornoemde vijf adressen in 1993 niet waren bewoond (of naderhand langer dan een jaar niet bewoond zijn geweest), is op deze adressen het overgangsrecht van het oude bestemmingsplan Krachtighuizen niet van toepassing.

Vervolgens zijn voor deze vijf adressen de volgende conclusies getrokken:

  • Aan de Huinerweg 4-10 en 4-14 zijn de huidige bewoners al geruime tijd aanwezig (2005 en 2008), zonder dat er ten tijde van de herziening van het bestemmingsplan Krachtighuizen handhavend is opgetreden. Voor deze twee adressen zal een persoonsgebonden gebruiksovergangsrecht in het bestemmingsplan worden opgenomen. *
  • Aan de Huinerweg 4-15, de Huinerenkweg 7A en de Huinerenkweg 7B zijn de huidige bewoners pas ingeschreven na vaststelling van het bestemmingsplan Krachtighuizen 2013 (vaststellingsdatum 4 juli 2013). Bovendien zijn deze adressen langere tijd niet bewoond geweest. Tegen deze bewoning zal door de gemeente handhavend worden opgetreden.

Op basis van de uitgevoerde inventarisatie van het bestaande gebruik van de gebouwen, waarbij ook is gekeken naar eventuele afgegeven woonvergunningen en een toets heeft plaatsgevonden aan het overgangsrecht van het voorheen geldende plan, kan het volgende worden geconcludeerd:

  • Voor de adressen Huinerweg 4-10 en Huinerweg 4-14 zal een persoonsgebonden gebruiksovergangsrecht worden toegevoegd aan de verblijfsrecreatieve bestemming. *
  • Voor de adressen Huinerweg 4-15, Huinerenkweg 7A en Huinerenkweg 7B zal handhaven worden opgetreden. Deze adressen behouden de verblijfsrecreatieve bestemming.
  • Voor de overige adressen uit de inventarisatietabel zal de verblijfsrecreatieve bestemming behouden blijven.

* Bij de vaststelling van het bestemmingsplan op 2 juli 2015 heeft de gemeenteraad het volgende overwogen (zie ook Bijlage 3): "Na een extra check van het bestaande handhavingsbeleid blijkt alleen de hogere leeftijd een te smalle basis te zijn voor de toekenning van een persoonsgebonden gebruiksovergangsrecht. Juridisch gezien is het niet haalbaar om op basis van alleen de leeftijd dit toe te staan. Zeker gezien het feit dat er geen duidelijke scheidslijn qua leeftijd is wanneer wel en wanneer niet dit toe te passen zou zijn. Tevens heeft een hogere leeftijd geen ruimtelijke relevantie in het kader van het bestemmingsplan. Ambtelijk wordt dan ook voorgesteld om na vaststelling van het ontwerpbestemmingsplan te bekijken hoe om te gaan met deze individuen op hogere leeftijd en dit buiten de vaststelling van dit ontwerpbestemmingsplan te houden. Voorgesteld wordt om het persoonsgebonden gebruiksovergangsrecht te verwijderen uit het vast te stellen bestemmingsplan. Deze adressen behouden hun verblijfsrecreatieve bestemming." Bij de vaststelling van het plan heeft de gemeenteraad besloten het persoonsgebonden overgangsrecht te laten vervallen. 

Bedrijfswoning

Naar aanleiding van de uitspraak van de Raad van State is ook een inventarisatie uitgevoerd naar de toegestane bedrijfswoning van de locatie Huinerenkweg 7 / Huinerweg 4, in relatie tot de begripsomschrijving van bedrijfswoning en mogelijke locatie van de bedrijfswoning.

In het oude bestemmingsplan Krachtighuizen was aangegeven dat voor de bestemming 'Recreatieve doeleinden 1' exploitatie van kampeerterreinen met een oppervlakte van ten minste 5 hectare zijn toegestaan. Per bedrijf was één bedrijfswoning toegestaan. Onderhavig terrein heeft een oppervlakte van 1,2 ha en ligt hiermee ver onder de norm voor een kampeerterrein. Op basis hiervan is op het terrein De Reebok geen bedrijfswoning toegestaan.

De begripsbepaling zegt het volgende over een bedrijfswoning: een woning in of bij een gebouw op of bij een terrein, kennelijk bedoeld voor één huishouden van degene wiens huisvesting daar, gelet op de bestemming van het gebouw of terrein, noodzakelijk is.

In het bestemmingsplan Krachtighuizen 2013 is aan het bestemmingsvlak van recreatiebedrijf 'De Reebok' één bedrijfswoning toegestaan. Deze bedrijfswoning is niet plaatsvast geregeld, maar tekstueel bestemd middels de tabel zoals opgenomen in de bijlage bij de regels. De definitie voor een bedrijfswoning uit dit plan luidt als volgt: een woning in of bij een gebouw of op een terrein, die kennelijk slechts bedoeld is voor de huisvesting van (het huishouden van) een persoon wiens huisvesting daar, gelet op de bestemming van de grond ter plaatse van het gebouw of het terrein, noodzakelijk moet worden geacht.

Gelet op deze begripsbepalingen zijn er voor de kadastrale percelen D 4032 en D 3757 geen objecten aan te wijzen die in aanmerking komen als bedrijfswoning. Een bedrijfswoning dient bewoont te zijn door iemand die gelet op de, in dit geval, verblijfsrecreatieve bestemming noodzakelijk wordt geacht. Echter, de afgelopen jaren heeft er op het recreatieterrein De Reebok geen bebouwing gestaan die functioneel dienst heeft gedaan als bedrijfswoning voor het recreatieterrein De Reebok. Bovendien is er al die tijd geen beheerder voor het gehele recreatieterrein geweest die woonachtig was op één van de adressen gelegen op het terrein. Hiermee is niet aannemelijk gemaakt dat een bedrijfswoning noodzakelijk wordt geacht voor dit recreatieterrein, zoals opgenomen in beide begripsbepaling voor bedrijfswoning. Zodoende is het niet mogelijk om een bedrijfswoning op dit recreatieterrein aan te wijzen. Bovendien is het, gezien de bewoningsgeschiedenis en gebruiksfunctie van de bestaande adressen op dit recreatieterrein, ook niet aannemelijk om een bedrijfswoning plaatsvast aan te wijzen die gelegen is op dit terrein.

Op basis van de uitgevoerde inventarisatie naar de bedrijfswoning wordt geconcludeerd dat voor het recreatieterrein De Reebok geen bedrijfswoning aanwezig is en ook niet noodzakelijk wordt geacht. Zodoende zal voor het recreatieterrein een bedrijfswoning worden uitgesloten.

2.1.3 Conclusie

Het plangebied voor de locatie Huinerenkweg 7 / Huinerweg 4 zal worden bestemd conform het vastgestelde bestemmingsplan Krachtighuizen 2013, met uitzondering van het uitsluiten van een bedrijfswoning voor de locatie Huinerenkweg 7 / Huinerweg 4.

2.2 Huinerenkweg 20-22

2.2.1 Uitspraak Raad van State

De Raad van State heeft uitspraak gedaan betreffende de percelen, kadastraal bekend als gemeente Putten sectie D 3083 en D 3084 (oranje weergegeven op onderstaande afbeelding).

afbeelding "i_NL.IMRO.0273.BPRepKrachtighuize-0303_0003.png"

De Raad van State concludeert dat onvoldoende is onderbouwd waarom de belangen bij de beperking van het aantal toegestane bedrijfscomplexen ter plaatse tot twee, zwaarder wegen dan de belangen van appellant bij het behouden van de mogelijkheid tot verhuur van de loodsen aan meer dan twee bedrijven. Hierbij wordt onder meer gewezen op het soort bedrijven dat ter plaatse is toegestaan en dat de verkeersaantrekkende werking daarvan beperkt is.

2.2.2 Reparatie

Aangezien de kadastrale percelen waar de Raad van State in zijn uitspraak naar verwijst onderdeel uitmaken van één bestemmingsvlak en de systematiek van het bestemmingsplan Krachtighuizen 2013 is opgesteld per bestemmingsvlak, zal bij voorliggende reparatie het gehele bestemmingsvlak worden meegenomen. Dit ter voorkoming dat het bestemmingsvlak wordt gesplitst in twee delen waarbij op ieder deel dezelfde rechten van toepassing zijn als voorheen voor het gehele bestemmingsvlak gold en hiermee als het ware dubbele rechten verkregen worden. Door het vlak in zijn totaliteit op te nemen in dit reparatieplan, wordt voorkomen dat de systematiek van Krachtighuizen 2013 aangepast dient te worden.

Hieronder volgt de nadere motivering voor het vastleggen van het aantal bedrijfscomplexen ter plaatse.

Het beleid van de gemeente is tweeledig: enerzijds bestendiging van de feitelijk bestaande situatie. Anderzijds toelaten van bedrijvigheid tot ten hoogste categorie 2; dit zijn bedrijven die qua aard, omvang en invloed op de omgeving nog passend worden geacht binnen de kern Krachtighuizen.


De inventarisatie ter voorbereiding van het voorontwerp betemmingsplan Krachtighuizen 2013 wees uit dat ter plaatse sprake is van twee bedrijven. Deze zijn in het bestemmingsplan Krachtighuizen 2013 positief bestemd (artikel 4.1 onder d jo. artikel 4.5 onder b van de regels). Deze maatwerk-bestemming is opgenomen ter borging van de beoogde kwaliteitsverbetering van de verblijfsrecreatie in Krachtighuizen.


Binnen een dergelijke verblijfsrecreatieve kern is bedrijvigheid in het algemeen niet wenselijk. Het beleid van de gemeente is dan ook om bedrijvigheid in Krachtighuizen te ontmoedigen en dit, indien mogelijk, te verplaatsen naar het bedrijventerrein Keizerswoert. Door het vastleggen van het huidige aantal bedrijven wordt recht gedaan aan dit ontmoedigingsbeleid. Meerdere bedrijven op één bedrijfsperceel leidt tot een ruimtelijke uitstraling die strijdig is met het beeld van een door verblijfsrecreatie gedomineerd gebied. Met ruimtelijke uitstraling wordt niet alleen de mogelijke hinder voor de omgeving en de verkeersaantrekkende werking bedoeld, maar ook beeldkwaliteitsaspecten en kwalitatieve uitstraling van de bedrijven zoals reclame-uitingen, hekwerken, e.d. per bedrijf. Dit gaat ten koste van de beoogde kwaliteitsverbetering van de verblijfsrecreatie.

2.2.3 Conclusie

Het plangebied voor de locatie Huinerenkweg 20-22 zal worden bestemd conform het vastgestelde bestemmingsplan Krachtighuizen 2013. Ter verduidelijking is in de regels bij de specifieke gebruiksregel het begrip 'bedrijfscomplex' gewijzigd in 'bedrijven'. Verder vinden er geen wijzigingen plaats t.o.v. het bestemmingsplan Krachtighuizen 2013.

Hoofdstuk 3 Juridische toelichting

In voorliggend reparatie bestemmingsplan is zoveel mogelijk aangesloten bij de regels zoals opgenomen in het bestemmingsplan Krachtighuizen 2013.

Onderhavig plan regelt twee locaties waarvoor in totaal twee bestemmingen zijn opgenomen, namelijk 'Bedrijf' en 'Recreatie - Verblijfsrecreatie 2'. Voor een beschrijving van deze bestemmingen wordt verwezen naar de juridische toelichting van het bestemmingsplan Krachtighuizen 2013.

Ten opzichte van het bestemmingsplan Krachtighuizen 2013 zijn de volgende aanpassingen wel doorgevoerd in onderhavig Reparatieplan:

  • Binnen de bedrijfsbestemming (artikel 3) is in de regels bij de specifieke gebruiksregel (lid 3.5) het begrip 'bedrijfscomplex' gewijzigd in 'bedrijven'.
  • Binnen de bestemming 'Recreatie - Verblijfsrecreatie 2' (artikel 4) is op het terrein De Reebok geen bedrijfswoning toegestaan.

Hoofdstuk 4 Maatschappelijke uitvoerbaarheid

Het ontwerp van het bestemmingsplan heeft vanaf 4 december 2014 gedurende zes weken ter inzage gelegen. In die periode zijn vier zienswijzen kenbaar gemaakt. De gemeenteraad heeft het plan op 2 juli 2015 vastgesteld en daarbij de zienswijzen ongegrond verklaard. De "Notitie beoordeling zienswijzen" is als Bijlage 4 bij deze toelichting opgenomen.

Bij de vaststelling heeft de gemeenteraad het persoonsgebonden overgangsrecht in artikel 10 laten vervallen (zie ook hoofdstuk 2.1.2).

Tegen het vastgestelde bestemmingsplan Reparatieplan Krachtighuizen 2013 is beroep ingesteld door 2 appellanten. Op 11 februari 2016 heeft de zitting van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State plaatsgevonden over onderhavig bestemmingsplan. Vervolgens heeft de Afdeling op 4 mei 2016 een Tussenuitspraak gedaan. Hierin dragen zij de gemeenteraad op om middels een bestuurlijke lus het bestemmingsplan op één punt te repareren. Dit is gerepareerd door in artikel 3 lid 5 onder b vier bedrijven in plaats van twee bedrijven toe te staan.

De volledige uitspraak van de Raad van State is opgenomen in Bijlage 5.