Plan: | hoek Van Damstraat |
---|---|
Status: | ontwerp |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0273.BPhoekvdamstraat-ON01 |
Het gebied leent zich uitstekend voor herontwikkeling. De verouderde, slecht geïsoleerde woningen worden vervangen door nieuwbouwwoningen van uitstekende kwaliteit en een hoge isolatiewaarde.
De woningstichting Putten heeft samen met een stedenbouwkundige en een architect voor het gebied een nieuwbouwplan ontwikkeld. Dit plan is door de gemeente positief ontvangen. De plannen zijn meerdere malen aan de bewoners en omwonenden gepresenteerd. De belangstelling was groot en de plannen zijn overwegend positief ontvangen.
afbeelding - impressie toekomstige invulling plangebied
Stedenbouwkundige opzet en programma
Ten behoeve van de nieuwe plannen zullen de bestaande woningen in het plangebied worden gesloopt. De nieuwe woningen zullen grotendeels op de dezelfde locaties worden terug gebouwd, in verschillende vormen. In totaal worden er 36 nieuwe woningen gerealiseerd. Omdat er 26 woningen worden gesloopt is de netto-woningtoename in het plangebied 10 woningen (= 36-26).
De nieuwe woningen bestaan uit 21 appartementen en 15 grondgebonden (aaneengesloten) woningen. Alle woningen vallen in de woningcategorie sociale huur:
In het middengebied tussen de appartementen en de grondgebonden woningen wordt naast de nieuw aan te leggen centrale parkeervoorzieningen ook voldoende ruimte vrijgehouden voor de aanleg van openbaar groen.
Vormgeving
Het plan beoogt een woonbuurt te realiseren met een samenhangende en streekeigen uitstraling met een dorps karakter. Er worden zachte vormen en kleuren toegepast, in plaats van kubistische architectuur en schelle kleuren.
De massa- en gevelcomposities van zowel de woningen als van de appartementen zullen evenwichtig zijn, de aan- en uitbouwen zijn ondergeschikt en overige bouwkundige voorzieningen worden zoveel mogelijk geïntegreerd in de architectuur.
Appartementengebouw
Qua typologie wordt uitgegaan van een woongebouw bestaande uit drie bouwdelen die met overdekte wandelpaden met elkaar zijn verbonden.
Het hoofdvolume aan de Van Damstraat dient in een gestrekte vorm de Van Damstraat te begeleiden. Omdat dit bouwdeel op een zichtlocatie ligt, krijgt het een verbijzondering, bijvoorbeeld door een gedeelte van het bouwvolume uit te laten steken en/of door een kapverdraaiing toe te passen. De zijvolumes hebben een eenvoudige hoofdvorm zonder aan- of uitbouwen.
afbeelding - referentie hoofdvolume
afbeelding - referentie zijvolumes (met eenvoudige hoofdvormen)
De drie bouwdelen hebben een maximale goothoogte van 7,5 m en een maximale bouwhoogte van 12 m.
De bouwvolumes hebben een grotere korrel/volume dan de bebouwing in de omgeving. Door middel van variëteit in materiaal- en kleurgebruik en detaillering zal er voor gezorgd moeten worden dat de schaal van de bouwvolumes past bij de maat en schaal van de bestaande bebouwing.
De zijgevels parallel aan de Da Costastraat en de Garderenseweg dienen tevens de uitstraling van een voorgevel te krijgen door onder andere het toepassen van raampartijen.
Woningen aan de Da Costastraat en de Garderenseweg
De nokrichting van de grondgebonden woningen aan de Da Costastraat en de Garderenseweg staan evenwijdig aan de weg. De goothoogte is maximaal 4 m hoog, de bouwhoogte maximaal 8 m.
De gevels aan de straatzijde dienen als voorgevels ontworpen te worden. De voorgevels aan de Da Costastraat krijgen een verbijzondering door het doorbreken van de kap door middel van dakkapellen of verwante elementen (refererend aan huidige bebouwing). De buitenruimtes grenzen aan het binnengebied, ter versterking van de levendigheid van de openbare ruimte.
afbeelding - referentie grondgebonden woningen
Woningen aan het doorsteekje
De woningen zijn georiënteerd op het doorsteekje. De goothoogte aan de zijde van het doorsteekje ligt op maximaal 6 m. Aan de achterzijde ligt de goothoogte op maximaal 4 m, om de privacy van direct omwonende te waarborgen. De bouwhoogte ligt maximaal op 9 m.
De voorgevels krijgen een verbijzondering door het doorbreken van de kap door middel van dakkapellen of verwante elementen. De entreedeur van de kopwoning aan de Da Costastraat bevindt zich in de zijgevel.
afbeelding - referentie woningen aan het doorsteekje
Parkeren
De appartementen en woningen hebben geen mogelijkheden om op eigen terrein te parkeren. In het plan is daarom rekening gehouden met de aanleg van voldoende openbare parkeerplaatsen ten behoeve van de bewoners en bezoekers.
Voor een verantwoording van de berekening wordt verwezen naar paragraaf 4.9 'Verkeer en parkeren'.
afbeelding - situering parkeervoorzieningen
Op het binnenterrein wordt een centrale parkeervoorziening aangelegd met 37 parkeerplaatsen. De centrale parkeerplaatsen zijn bereikbaar vanaf de Garderenseweg. Verspreid langs de Van Damstraat, Da Costastraat en de Garderenseweg liggen 25 parkeerplaatsen.
Met de aanleg van in totaal 62 parkeerplaatsen wordt voorkomen dat er extra parkeerdruk ontstaat op de omgeving.
De nieuwe woningen worden gefaseerd gebouwd. De grondgebonden woningen langs de Garderenseweg worden als laatste gerealiseerd. De bestaande woningen aan de Garderenseweg 22 t/m 26 worden niet gelijk afgebroken. De betreffende woningen hebben diepe achtertuinen. Daardoor kunnen de centrale parkeerplaatsen pas definitief worden aangelegd als de laatste drie grondgebonden woningen zijn gesloopt.
afbeelding - situering tijdelijke parkeervoorzieningen
Om te voorkomen dat er in de tussenfase parkeeroverlast voor de omgeving ontstaat, wordt een tijdelijke parkeervoorziening gerealiseerd aan de Garderenseweg. Er zijn dan 58 openbare parkeerplaatsen beschikbaar, waarvan 33 op de tijdelijke parkeervoorziening. Twee van de drie bestaande woningen hebben ook nog gelegenheid tot parkeren op eigen terrein.