direct naar inhoud van 3.3 Gemeentelijk / lokaal beleid
Plan: hoek Van Damstraat
Status: ontwerp
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0273.BPhoekvdamstraat-ON01

3.3 Gemeentelijk / lokaal beleid

3.3.1 Woonvisie Putten 2011-2016-2020

De nieuwe woonvisie van de gemeente Putten is opgesteld in overleg met de Woningstichting Putten. De gemeente Putten realiseert zich dat de woningstichting een onmisbare partner is voor de uitvoering van haar beleid. De woonvisie geldt in beginsel voor de periode 2011-2016, met een doorkijkje naar de periode tot rond 2020. De gemeenteraad heeft de woonvisie op 9 juni 2011 vastgesteld.

In de woonvisie staan twee hoofddoelstelling centraal:

  • het voorzien in de lokale behoefte;
  • het bevorderen van duurzaamheid.

Het voorzien in de lokale behoefte
Het uitgangspunt om te bouwen voor de lokale behoefte is een terugkerend doel in de woonvisie. De doelgroepen die de komende periode de nodige aandacht nodig hebben zijn: starters, ouderen, mensen met een beperking en de doelgroep van de corporaties. Door de nieuwe woningbouwplannen af te stemmen op de woonwensen van deze doelgroepen wordt ingespeeld op de bestaande behoefte en wordt voorkomen dat deze doelgroepen in de knel komen.

Het bevorderen van duurzaamheid
De bouwplannen voor nieuwe woningen dienen vooral gericht te zijn op energiebesparingen volgens de volgende lijnen:

  • toepassing van het Klimaatactieplan en het Convenant Duurzaam Bouwen op de nieuwbouw;
  • het maken van prestatieafspraken met de Woningstichting Putten over hun bestaande bezit;
  • beïnvloeding van energiebesparing en / of toepassing van duurzame energie door eigenaar-bewoners;
  • beïnvloeding van het energiezuinig gedrag van huurders (samen met de corporaties) en eigenaar-bewoners;
  • het realiseren van nieuwe woningen met een 10% verscherpte EPC (dit is overigens een ambitie, geen bindende regel) en een EPL van 7,0 tot 8,0 bij woningbouwprojecten;
  • het toetsen van de EPC en EnergiePrestatieNorm (EPN) bij 40% van de bouwvergunningen.

Woningbouwprogramma
De gemeente Putten gaat uit van een woningbehoefte van 820 woningen voor de periode van 2010-2019. Bij de realisatie van de woningen dient rekening te worden gehouden met de bestaande afspraken uit het KWP 3 in de regio. De nieuwe woningen dienen vooral in de middeldure sector (55%) en in mindere mate in de goedkope (20%) en duurdere sector (25%) te worden gerealiseerd.

De herontwikkeling van het plangebied op de hoek van de Van Damstraat sluit aan bij de woningbehoefte van Putten. De nieuwe woningen zijn nultredenwoningen in de sociale huursector. De woningen zijn daardoor geschikt voor onder andere de doelgroepen jongeren, mensen met een beperking en ouderen.

3.3.2 Inbreidingsnota 2003

Vanwege beperkte uitbreidingsmogelijkheden voor de kern Putten heeft de gemeenteraad op 6 februari 2003, in vervolg op de 'Stedenbouwkundige Randvoorwaarden voor de Bebouwde Kom (SRBK)' een Inbreidingsnota vastgesteld. In deze nota is veel aandacht voor het begeleiden van de verstedelijking voor de periode tot 2013. De nota gaat in op zaken als:

  • inbreiding boven uitbreiding;
  • zuinig ruimtegebruik;
  • ruimtelijke kwaliteitsaspecten;
  • duurzaamheid en ruimtelijke inrichting;
  • stappen en fasen waarin de gewenste verstedelijking in termen van tijd, omvang en locatie gerealiseerd kan worden.

De Inbreidingsnota is een raamwerk die de inpassing van eventuele toekomstige inbreidingsplannen, die stuk voor stuk in de nota, in beeld zijn gebracht coördineert. Daarnaast kan aan de hand van de Inbreidingsnota besluitvorming plaatsvinden over de aantallen mogelijk nog te bouwen woningen binnen de bebouwde kom, in relatie tot de bouwmogelijkheden buiten de bebouwde kom. In relatie tot deze Inbreidingsnota is de Stedenbouwkundige Randvoorwaarden voor de Bebouwde Kom van Putten een belangrijk beleidsstuk.

In de Inbreidingsnota worden alle bekende potentiële inbreidingslocaties genoemd van de gemeente Putten. Het plangebied aan de Van Damstraat wordt niet genoemd als ontwikkelingsgebied. Dit betekent echter niet dat er geen mogelijkheden zijn voor herontwikkeling. Bouwmogelijkheden worden getoetst aan de stedenbouwkundige uitgangspunten van de SRBK.
Het plan is door de gemeente getoetst en stedenbouwkundig aanvaardbaar geacht. In het welstandsadvies van 25 september 2012 wordt bevestigd dat het plan inspeelt op de kenmerken en de schaal van de omgeving.

3.3.3 Welstandsnota Putten

Artikel 12a van de thans geldende Woningwet verplicht alle gemeenten om een welstandsnota vast te stellen. Die welstandsnota moet, in de vorm van beleidsregels, criteria bevatten voor de welstandstoetsing.

Om te voldoen aan deze verplichting heeft de gemeenteraad in 2004 de welstandsnota vastgesteld en in 2010 gewijzigd. De nota geeft de kaders voor het welstandsbeleid. Hiermee worden bouwplannen getoetst aan redelijke eisen van welstand, om de fraaie leefomgeving in het dorp te behouden en te versterken. In de Welstandsnota worden per deelgebied welstandscriteria beschreven die betrekking hebben op situering, massa en vorm, gevelkarakteristiek en detaillering, kleur en materiaalgebruik.

Het beeldkwaliteitplan dat voor het plangebied van toepassing is, is in februari 2012 positief beoordeeld door de Welstandscommissie (zie ook bijlage 1).