direct naar inhoud van Toelichting
Plan: Oude Prinsenweg 16 (Het Prinsenpark)
Status: ontwerp
Plantype: wijzigingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0273.WPBGOudePrinsenw16-ON01

Toelichting

Hoofdstuk 1 Inleiding

1.1 Aanleiding

Het voorliggend plan betreft een wijzigingsplan ex artikel 3.6 Wet ruimtelijke ordening van het bestemmingsplan 'Krachtighuizen 2013', wat door de gemeenteraad is vastgesteld op 30 juli 2014.

Met dit wijzigingsplan wordt medewerking verleend aan het verzoek van de initiatiefnemer om op het perceel Krachtighuizerweg 28a te Putten, de oppervlakte van de chalets te vergroten tot 70 m2. Dit perceel is onderdeel van het recreatieterrein Het Prinsenpark gelegen aan de Oude Prinsenweg 16. Het plangebied betreft een relatief afgescheiden deel van recreatieterrein en heeft een eigen entree.

Een vergroting van chalets is nodig om het recreatieterrein door te ontwikkelingen en op deze wijze de kwaliteit en aanbod van het recreatieterrein te vergroten.

1.2 Beschrijving van de situatie

Het plangebied bevind zich aan de Krachtighuizerweg 28, wat gelegen is in het noordelijke gedeelte van buurtschap Krachtighuizen en ten zuidoosten van de kern Putten. Het plangebied is onderdeel van het recreatieterrein Het Prinsenpark aan de Oude Prinsenweg 16, maar betreft het een afgescheiden deel met een eigen entree aan de Krachtighuizerweg. Op dit gedeelte van het recreatieterrein zijn de verouderde chalets verwijdert en de gronden vrijgemaakt van bebouwing en beplanting. Hiervoor in de plaats worden nieuwe chalets geplaatst. Vanwege een veranderende vraag van de markt is het nodig om chalets te plaatsen met een oppervlakte van 70 m2, waarbij de vergroting zich richt op luxe en comfort.

Het gebied is aan te merken als een gemengd gebied met woningen, woon-werklocaties en recreatieparken. Daarop aanvullend zijn de percelen omringd met duidelijke groenstructuren. In figuur 1.1 is een luchtfoto opgenomen van de huidige situatie.

afbeelding "i_NL.IMRO.0273.WPBGOudePrinsenw16-ON01_0001.png"

Figuur 1.1: Huidige situatie Krachtighuizerweg 28a (plangebied met rood omlijnd)

1.3 Planologische juridisch kader

Het plangebied is opgenomen in het bestemmingsplan 'Krachtighuizen 2013'. Daarin is voor het plangebied de bestemming 'Recreatie - Verblijfsrecreatie 2' opgenomen met de dubbelbestemming 'Waarde - Archeologie 2'. Daarop aanvullend is het plangebied voorzien van een bouwvlak.

Binnen de bestemming is het toegestaan om chalets te realiseren tot een (maximale) oppervlakte van 60 m2. Deze oppervlakte kan gewijzigd worden door het college indien is aangetoond dat hier vanuit de toeristische markt behoefte aan is.

In onderstaande figuur is een uitsnede opgenomen van het geldende bestemmingsplan.

afbeelding "i_NL.IMRO.0273.WPBGOudePrinsenw16-ON01_0002.png"

Figuur 1.2: Uitsnede bestemmingsplan Krachtighuizen 2013, locatie Krachtighuizerweg 28a

In de huidige situatie mag het plangebied in gebruik worden genomen voor verblijfsrecreatieve voorzieningen, waarbij chalets zijn toegestaan met een maximale oppervlakte van 60 m2. In het bestemmingsplan 'Krachtighuizen 2013' is in artikel 10.6.3 een wijzigingsbevoegdheid opgenomen voor het college, om het plan te wijzigen voor wat betreft het vergroten van de inhoud en de oppervlakte van een chalets. Deze wijzigingsbevoegdheid kan uitsluitend doorgang vinden indien (vanuit de toeristische markt) de behoefte daarvan aangetoond is. In hoofdstuk 2 wordt aangegeven hoe aan deze voorwaarde van de wijzigingsbevoegdheid wordt voldaan.

Voor een aanvullende uiteenzetting van zowel rijks, provinciaal als gemeentelijk beleid dat relevant is voor dit plangebied, wordt kortheidshalve verwezen naar de toelichting van het bestemmingsplan.

Hoofdstuk 2 Toetsing aan voorwaarden wijzigingsbevoegdheid

De wijzigingsbevoegdheid om de bestemming 'Recreatie - Verblijfsrecreatie 2' zodanig aan te passen dat de realisatie van grotere chalets mogelijk wordt gemaakt, is opgenomen in artikel 10.6.3 van het geldende bestemmingsplan. Daarbij is als voorwaarde opgenomen dat de uitbreiding uitsluitend is toegestaan indien is aangetoond dat er vanuit de toeristische markt behoefte bestaat aan het realiseren van chalets met een grotere oppervlakte op de betreffende locatie.

Om deze behoefte te achterhalen is de initiatiefnemer in gesprek geweest met potentiële klanten. Uit deze verschillende gesprekken is gebleken dat er vraag is naar grotere chalets. Bij grotere chalets is het namelijk vaak mogelijk om een derde slaapkamer te realiseren. Daarop aanvullend heeft de Nederlandse Vereniging van Makelaars en Taxateurs (NVM) in december 2014 een rapport uitgebracht met de titel 'De Nederlandse markt voor recreatiewoningen'. Hieruit is gebleken dat 50 % van de ondervraagden de voorkeur heeft voor een recreatiewoning groter dan 100 m2 met minimaal 3 tot 4 slaapkamers. Om hieraan te voldoen is de realisatie van chalets met een oppervlakte van 70 m2 gewenst, waardoor tegemoet wordt gekomen in datgene wat de markt vraagt.

Hoofdstuk 3 Ruimtelijke- en milieuaspecten

3.1 Ruimtelijke situatie

Met dit wijzigingsplan wordt de realisatie van grotere chalets (tot 70 m2) mogelijk gemaakt op een gedeelte van het recreatieterrein het Prinsenpark. Hiermee wordt gehoor gegeven aan de ambitie van de initiatiefnemer waar het gaat om het creëren van een luxe recreatiepark met hoogwaardige chalets. Er wordt gestreefd naar een kleinschalige en luxe opzet wat uniek is op de Veluwe. Voor de realisatie wordt ingezet op samenwerking met een chaletbouwer uit de regio die chalets realiseert met duurzame materialen en hoogwaardige afwerkingsniveau. Dit sluit dan ook aan op het instrument Kwaliteitsimpuls van het beleidsdocument 'Recreatie +'. Door te investeren in hoogwaardige producten en afwijkende maatvoering wordt er een ander deel van de verblijfsrecreatieve markt bediend.

3.2 Milieusituatie

Onder andere vanuit milieuhygiënisch oogpunt vergt een gevoelige functie een goede afstemming met andere, in de omgeving aanwezige (milieubelastende) functies.

Met dit wijzigingsplan worden geen (nieuwe) gevoelige functies mogelijk gemaakt. Het plangebied is in het geldende bestemmingsplan namelijk al voorzien van een recreatieve bestemming die het mogelijk maakt om chalets te realiseren tot 60 m2. Dit wijzigingsplan voorziet in een vergroting tot een oppervlakte van maximaal 70 m2.

3.3 Overige omgevingsaspecten

Verkeerssituatie

De bestaande functie maakt het mogelijk om het plangebied te gebruiken voor verblijfsrecreatie. Daarbij is het ook toegestaan om chalets te realiseren. De maximale oppervlakte van de chalets is 60 m². Dit wijzigingsplan maakt het mogelijk om chalets met een grotere oppervlakte toe te staan. De nieuw te realiseren chalets krijgen een oppervlakte van maximaal van 70 m2. Deze (minimale) vergroting richt zich voornamelijk op luxe en comfort waarbij het aantal chalets niet zal toenemen. Het aantal verkeersbewegingen zal hierdoor dan ook niet wijzigen en is er dan ook geen sprake van een toename van de verkeersintensiteit.

Water

Via de Digitale Watertoets is het Waterschap Vallei en Veluwe geïnformeerd over dit wijzigingsplan. Voor de locatie aan de Krachtighuizerweg is bepaald dat met het voornemen geen essentiële waterbelangen worden geraakt (zie bijlage 1 voor de resultaten van de Digitale Watertoets). Op basis daarvan wordt door het waterschap dan ook een positief wateradvies gegeven. Voor de verdere uitwerking en concretisering van de beoogde ontwikkeling, geeft het waterschap aan dat rekening gehouden moet worden met een aantal algemene en gebiedsspecifieke aandachtspunten voor water.

Bodem

Op grond van het Besluit ruimtelijke ordening (Bro) dient er in verband met de uitvoerbaarheid van een plan rekening te worden gehouden met de bodemgesteldheid in het plangebied. Bij functiewijziging dient te worden bekeken of de bodemkwaliteit voldoende is voor de beoogde functie en moet worden vastgesteld of er sprake is van een saneringsnoodzaak. In de Wet bodembescherming is bepaald dat als de bodemkwaliteit niet voldoet aan de norm voor de beoogde functie, de grond zodanig gesaneerd wordt, dat het kan worden gebruikt voor de desbetreffende functie (functiegericht saneren). Nieuwe bestemmingen worden bij voorkeur op schone grond gerealiseerd.

Dit wijzigingsplan maakt geen functiewijziging mogelijk. Conform het geldende bestemmingsplan is het mogelijk om in het plangebied chalets te realiseren tot 60 m2. Dit wijzigingsplan voorziet in een vergroting tot een oppervlakte van maximaal 70 m2. Voor de realisatie van grotere chalets vormt het aspect bodem geen belemmering.

Geluid

Op grond van de Wet geluidhinder geldt rond wegen met een maximumsnelheid hoger dan 30 km/uur, spoorwegen en inrichtingen die 'in belangrijke mate geluidhinder veroorzaken', een geluidzone. Bij ontwikkeling van nieuwe geluidsgevoelige objecten binnen deze geluidzones moet akoestisch onderzoek worden uitgevoerd om aan te tonen dat de ontwikkeling voldoet aan de voorkeursgrenswaarden die in de wet zijn vastgelegd.

Indien niet aan de voorkeursgrenswaarde kan worden voldaan, kan het bevoegd gezag - in de meeste gevallen de gemeente - hogere grenswaarden vaststellen. Hiervoor geldt een bepaald maximum, de uiterste grenswaarde genoemd. Bij de vaststelling van hogere grenswaarden moet worden afgewogen of bronmaatregelen of maatregelen in de overdrachtssfeer kunnen worden getroffen.

Met dit wijzigingsplan worden geen nieuwe geluidsgevoelige functies mogelijk gemaakt. Dit plan richt zich dan ook enkel op vergroting van chalets die al mogelijk zijn conform het geldende bestemmingsplan. Voor de realisatie van grotere chalets zijn geen beperkingen vanwege de Wet geluidhinder en is nader geluidsonderzoek niet noodzakelijk.

Luchtkwaliteit

In het kader van een goede ruimtelijke ordening wordt bij het opstellen van een ruimtelijk plan uit het oogpunt van de bescherming van de gezondheid van de mens rekening gehouden met de luchtkwaliteit. Het toetsingskader voor luchtkwaliteit wordt gevormd door hoofdstuk 5, titel 5.2 van de Wet milieubeheer. Dit onderdeel van de Wet milieubeheer (Wm) bevat grenswaarden voor zwaveldioxide, stikstofdioxide en stikstofoxiden, fijn stof, lood, koolmonoxide en benzeen. Hierbij zijn in de ruimtelijke ordeningspraktijk langs wegen vooral de grenswaarden voor stikstofdioxide (jaargemiddelde) en fijn stof (jaar- en daggemiddelde) van belang.

Met dit wijzigingsplan wordt de realisatie van grotere chalets mogelijk gemaakt. Hierbij vinden er geen significante wijzigingen in verkeersaantallen- en daarmee geen significante wijziging van de luchtkwaliteit plaats. Het plan draagt 'niet in betekende mate' (NIBM) bij aan de verslechtering van de luchtkwaliteit. Aanvullend onderzoek is dan ook niet nodig.

Ecologie

De Wet natuurbescherming kan worden onderverdeeld in gebiedsbescherming (Natura 2000 gebieden en Natuurnetwerk Nederland) en soortenbescherming. Op de betreffende locatie rust geen gebiedsbescherming op grond van de of de Habitat- of vogelrichtlijn. Het Natura 2000 gebied Veluwe ligt op circa 2,3 kilometer van het plangebied.

In het kader van soortenbescherming is de Wet Natuurbescherming van belang. Voor de beoogde ontwikkeling gaan geen sloopwerkzaamheden gepaard. De huidige chalets zijn al verwijderd, waardoor aanvullend onderzoek niet noodzakelijk is.

Gezien de ligging van het gebied is op voorhand niet uit te sluiten dat (mogelijke) verblijfplaatsen van beschermde soorten worden aangetast. Voor alle soorten is dan ook de zorgplicht van kracht. Bij verstoring van dieren tijdens eventuele bouw- en of sloopwerkzaamheden moeten deze de gelegenheid krijgen om te kunnen vluchten naar een nieuwe leefomgeving.

Archeologie

Voor het betreffende perceel geldt op basis van de Archeologische Waardenkaart van Putten een archeologische dubbelbestemming. Op het perceel aan de Krachtighuizerweg 28 geldt de dubbelbestemming 'Waarde - Archeologie 2'. Er vinden echter geen bouwactiviteiten of werkzaamheden plaats die eventueel aanwezige archeologische waarden kunnen schaden. Archeologisch onderzoek is dan ook niet nodig. De betreffende dubbelbestemming blijft met dit wijzigingsplan in stand.

Externe veiligheid

Bij ruimtelijke plannen dient ten aanzien van externe veiligheid naar verschillende aspecten te worden gekeken, namelijk:

  • bedrijven waar activiteiten plaatsvinden die gevolgen hebben voor de externe veiligheid;
  • vervoer van gevaarlijke stoffen over wegen, spoor, water of door buisleidingen.

Voor zowel bedrijvigheid als vervoer van gevaarlijke stoffen zijn twee aspecten van belang, te weten het plaatsgebonden risico (PR) en het groepsrisico (GR). Het PR is de kans per jaar dat een persoon dodelijk wordt getroffen door een ongeval, indien hij zich onafgebroken (dat wil zeggen 24 uur per dag gedurende het hele jaar) en onbeschermd op een bepaalde plaats zou bevinden. Het PR wordt weergegeven met risicocontouren rondom een inrichting dan wel infrastructuur. Het GR drukt de kans per jaar uit dat een groep van minimaal een bepaalde omvang overlijdt als direct gevolg van een ongeval waarbij gevaarlijke stoffen betrokken zijn. De norm voor het GR is een oriëntatiewaarde. Het bevoegd gezag heeft een verantwoordingsplicht als het GR toeneemt en/of de oriëntatiewaarde overschrijdt.

Het plangebied en de omgeving zijn geïnventariseerd op de aanwezigheid van de mogelijke risicobronnen (zie figuur 3.1). Rond het plangebied zijn meerdere inrichtingen (bovengrondse tanks) aanwezig met invloedsgebieden die oplopen tot 50 meter. Gelet op de ligging van het plangebied en de afstand tot die inrichtingen (groter dan 50 meter) vormt dit aspect geen belemmering.

afbeelding "i_NL.IMRO.0273.WPBGOudePrinsenw16-ON01_0003.png"

Figuur 3.1: Uitsnede risicokaart waarbij het plangebied met zwart is omlijnd (bron: www.risicokaart.nl)

Kabels en leidingen

In het plangebied zijn geen kabels en leidingen aanwezig die een planologische bescherming nodig hebben.

Hoofdstuk 4 Planologische juridische regeling

Dit wijzigingsplan voorziet in een juridisch planologische regeling waarbij op het perceel Krachtighuizerweg 28a de realisatie van chalets tot 70 m2 wordt mogelijk gemaakt. Voor het perceel blijft daarbij de bestemming 'Recreatie - Verblijfsrecreatie 2' van toepassing. Op het perceel is een aanduiding ('specifieke bouwaanduiding - afwijkende oppervlakte') opgenomen waarmee de grotere oppervlakte van chalets wordt toegestaan.

De dubbelbestemming 'Waarde - Archeologie 2' blijft voor het plangebied van toepassing voor eventuele toekomstige bouwontwikkelingen.

Het wijzigingsplan bestaat uit een toelichting, verbeelding en een toepassingsregel waarin wordt aangegeven dat met het wijzigingsplan alleen de verbeelding van het moederplan is aangepast. De regels uit het bestemmingsplan 'Krachtighuizen 2013' zijn dus van overeenkomstige toepassing.

Hoofdstuk 5 Uitvoerbaarheid

Wettelijk bestaat de verplichting om inzicht te geven in de uitvoerbaarheid van een bestemmingsplan. Hierbij wordt een onderscheid gemaakt in de maatschappelijke en de economische uitvoerbaarheid.

5.1 Maatschappelijke uitvoerbaarheid

Het wijzigingsplan doorloopt de procedure zoals vastgelegd in artikel 3.6 lid 1 sub a van de Wet ruimtelijke ordening (Wro). Door het voeren van de genoemde procedure, wordt een ieder in de gelegenheid gesteld voor het indienen van zienswijzen.

Er wordt geen vooroverleg gevoerd over dit plan, omdat er geen rijks-, provinciale of waterschapsbelangen in het geding zijn.

5.2 Economische uitvoerbaarheid

Het gaat hier niet om een wijzigingsplan dat een 'bouwplan' mogelijk maakt. De grondexploitatieregeling uit de Wet ruimtelijke ordening is dan ook niet van toepassing.

De noodzakelijke kosten van de gemeente bestaan uit de gebruikelijke kosten voor de planbegeleiding en het voeren van de procedure. Deze kosten worden gedekt uit de legesopbrengsten. Daarnaast wordt er met de initiatiefnemer een planschadeovereenkomst afgesloten.