Plan: | Zuiderzeestraatweg 23 en 24 |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | wijzigingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0273.WPBGZuiderzstrwg23-VA01 |
Het voorliggend plan betreft een wijzigingsplan ex artikel 3.6 Wet ruimtelijke ordening van het bestemmingsplan 'Westelijk Buitengebied', zoals vastgesteld door de raad op 3 juli 2014.
Met dit wijzigingsplan wordt medewerking verleend aan het verzoek van de initiatiefnemer om het agrarische bouwvlak van het perceel Zuiderzeestraatweg 23 uit te breiden en de agrarische bestemming op het perceel Zuiderzeestraatweg 24 te wijzigen in een woonbestemming.
De percelen Zuiderzeestraatweg 23 en 34 zijn gelegen in het 'Westelijk Buitengebied' tussen de kern Putten en het Nuldernauw in de gemeente Putten.
Zuiderzeestraatweg 23
Op het perceel is een vleeskalverhouderij gevestigd. De bebouwing op het perceel bestaat uit een bedrijfswoning en diverse bedrijfsgebouwen. Dit is in figuur 1 weergegeven. Momenteel is op het perceel een groot agrarisch bedrijf gevestigd. Daarbij behoort ook een stal aan de overzijde van de weg, gelegen bij het perceel Zuiderzeestraatweg 24, bij dit agrarisch bedrijf. In het kader van een uitbreiding van de stal bij nummer 24 is een omgevingsvergunning ingediend. De eigenaar van Zuiderzeestraatweg 24 heeft aangegeven dat deze uitbreiding niet gewenst is. De woning bevindt zich op zeer korte afstand van deze stal. In overeenstemming met beide eigenaren is besloten om de stal bij nummer 24 te verwijderen en de agrarische bedrijfsbestemming van dit perceel af te halen. De nieuwe stal zal bij het perceel Zuiderzeestraatweg 23 worden gerealiseerd. In het bestemmingsplan 'Westelijk Buitengebied' is een wijzigingsbevoegdheid opgenomen voor uitbreiding van het bouwvlak. Deze bevoegdheid wordt hier toegepast.
Figuur 1: Huidige situatie Zuiderzeestraatweg 23 (Luchtfoto gemeente Putten 2015)
Zuiderzeestraatweg 24
Op het perceel was een middelgroot agrarisch bedrijf gevestigd. De bebouwing op het perceel bestaat uit een bedrijfswoning en diverse (voormalige) bedrijfsgebouwen. Daarnaast is binnen het bouwvlak een stal aanwezig die behoort tot het agrarische bedrijf op het perceel Zuiderzeestraatweg 23. Dit is in figuur 2 weergegeven. Momenteel zijn de agrarische bedrijfsactiviteiten beëindigd. Een voortzetting van het agrarische gebruik wordt niet voorzien. Met deze wijziging wordt het strijdig gebruik van het perceel Zuiderzeestraatweg 24 opgelost. Het perceel heeft momenteel een agrarische bestemming maar feitelijk wordt er regulier gewoond. Daarom wordt de agrarische bestemming omgezet naar een woonbestemming zodat het perceel in gebruik kan worden genomen door de aanwezige woonfunctie.
Figuur 2: Huidige situatie Zuiderzeestraatweg 24 (De rood omlijnde stal behoort tot het agrarische bedrijf aan de Zuiderzeestraatweg 23) (Luchtfoto gemeente Putten 2015)
De percelen Zuiderzeestraatweg 23 en 24 liggen in het bestemmingsplan 'Westelijk Buitengebied'.
Zuiderzeestraatweg 23
In dit bestemmingsplan heeft het perceel Zuiderzeestraatweg 23 een bestemming 'Agrarisch' met een bouwvlak gekregen. Naast de agrarische bestemming zijn de aanduidingen 'specifieke vorm van agrarisch - groot agrarisch bedrijf', 'specifieke vorm van bedrijf - grondwerkbedrijf' en op de bedrijfswoning 'cultuurhistorische waarden' opgenomen. Op het perceel is naast de huidige bedrijfswoning circa 5.500 m² aan overige bebouwing aanwezig.
Binnen het perceel is de dubbelbestemming 'Waarde - Archeologie 2', 'Waarde - Archeologie 3' en 'Waarde - Archeologie 4' van toepassing. Daarnaast geldt de gebiedsaanduiding 'reconstructiewetzone - landbouwontwikkelingsgebied'. Figuur 3 geeft een uitsnede weer van het vigerende bestemmingsplan.
Figuur 3: Uitsnede vigerende bestemmingsplan Westelijk Buitengebied, locatie Zuiderzeestraatweg 23 (www.ruimtelijkeplannen.nl)
Het perceel is in gebruik door een groot agrarisch bedrijf met als nevenactiviteit een grondwerkbedrijf.
In het bestemmingsplan 'Westelijk Buitengebied' is in artikel 34.7 een wijzigingsbevoegdheid opgenomen voor het college om het bouwvlak te vergroten. Hieraan is een aantal voorwaarden verbonden. In hoofdstuk 2 wordt aangegeven hoe aan deze voorwaarden van de wijzigingsbevoegdheid wordt voldaan.
Zuiderzeestraatweg 24
In dit bestemmingsplan heeft het perceel Zuiderzeestraatweg 24 een bestemming 'Agrarisch' met een bouwvlak gekregen. Naast de agrarische bestemming is de aanduiding 'specifieke vorm van agrarisch - middelgroot agrarisch bedrijf' opgenomen. Op het perceel is naast de huidige bedrijfswoning circa 1.625 m² aan overige bebouwing aanwezig.
Binnen het perceel is de dubbelbestemming 'Waarde - Archeologie 2' en 'Waarde - Archeologie 4' van toepassing. Daarnaast geldt de gebiedsaanduiding 'reconstructiewetzone - landbouwontwikkelingsgebied' en 'overige zone - landgoed'. Figuur 4 geeft een uitsnede weer van het vigerende bestemmingsplan.
Figuur 4: Uitsnede vigerende bestemmingsplan Westelijk Buitengebied, locatie Zuiderzeestraatweg 24 (www.ruimtelijkeplannen.nl)
Op dit moment mag het perceel alleen worden gebruikt voor een middelgroot agrarisch bedrijf.
In het bestemmingsplan 'Westelijk Buitengebied' is in artikel 34.13 een wijzigingsbevoegdheid opgenomen voor het college om bij bedrijfsbeëindiging de agrarische bestemming te wijzigen in een woonbestemming. Hieraan is een aantal voorwaarden verbonden. In hoofdstuk 2 wordt aangegeven hoe aan deze voorwaarden van de wijzigingsbevoegdheid wordt voldaan.
Voor een aanvullende uiteenzetting van zowel rijks, provinciaal als gemeentelijk beleid ten aanzien van de functieverandering van het agrarische perceel wordt kortheidshalve verwezen naar de toelichting van het bestemmingsplan 'Westelijk Buitengebied'.
Zuiderzeestraatweg 23
De wijzigingsbevoegdheid om een agrarisch bouwvlak te vergroten is opgenomen in artikel 34.7 van de regels van het vigerende bestemmingsplan. Hieronder zijn de voorwaarden opgesomd en wordt aangegeven hoe aan de voorwaarde wordt voldaan.
het toepassen van de wijzigingsbevoegdheid is niet toegestaan ter plaatse van de aanduidingen: 1) 'overige zone - arkemheen, veluwerandmeren en veluwe'; 2) 'overige zone - extensief rood zwermgebied'; 3) 'overige zone - intensief rood zwermgebied'; 4) 'overige zone - ehs natuur'; |
Het perceel Zuiderzeestraatweg 23 ligt niet in genoemde gebieden. Deze voorwaarde is niet van toepassing op het plangebied. |
de bedrijfseconomische noodzaak van de uitbreiding moet zijn aangetoond; | In paragraaf 3.2 wordt hierop ingegaan. |
het niet betreft intensieve veehouderijen buiten de op de verbeelding als ‘reconstructiewetzone - landbouwontwikkelingsgebied’ aangegeven gronden; | Het agrarisch bedrijf ligt in het landbouwontwikkelingsgebied. |
voor zover het intensieve veehouderijen betreft die zijn gelegen binnen de op de verbeelding als ‘reconstructiewetzone - extensiveringsgebied’ aangegeven gronden mag het bouwvlak met maximaal 10% worden uitgebreid ten behoeve van het voldoen aan eisen met betrekking tot het dierenwelzijn, mits het aantal dierplaatsen niet wordt uitgebreid; | Het agrarisch bedrijf ligt niet het extensiveringsgebied. Deze voorwaarde is niet van toepassing op het plangebied. |
voor zover het betreft intensieve veehouderijen die zijn gelegen buiten de op de verbeelding als ‘reconstructiewetzone - landbouwontwikkelingsgebied’ en ‘reconstructiewetzone - extensiveringsgebied’ aangegeven gronden: 1) mag de oppervlakte van het bouwvlak met 30% worden vergroot; 2) mag het bouwvlak aanvullend op de vergroting genoemd onder 1 eenmalig met 10% worden vergroot ten behoeve van het voldoen aan eisen met betrekking tot het dierenwelzijn, mits in het laatste geval het aantal dierplaatsen niet wordt uitgebreid; |
Het agrarische bedrijf ligt binnen het landbouwontwikkelingsgebied. Deze voorwaarde is niet van toepassing op het plangebied. |
de uitbreiding dient plaats te vinden ten behoeve van agrarische activiteiten; | De bestaande stal ter plaatse van het perceel Zuiderzeestraatweg 24 wordt vervangen door een nieuwe stal die tevens wordt vergroot. De nieuwe stal wordt ten noordwesten van de bebouwing geplaatst op het perceel Zuiderzeestraatweg 23. De stal zal in gebruik worden genomen voor het agrarische bedrijf. |
de wijzigingsbevoegdheid mag niet worden toegepast voor de agrarische bedrijven op de volgende percelen: 1) Hooiweg 19; 2) 't Oeverstraat 8, 10, 12. |
Het perceel is niet gelegen op de genoemde adressen. Deze voorwaarde is niet van toepassing op het plangebied. |
Overigens wordt deze wijzigingsbevoegdheid in de gemeente ook toegepast voor het vergroten van de oppervlakte van de toegestane bedrijfsbebouwing. Daar is bij dit plan geen sprake van.
Zuiderzeestraatweg 24
De wijzigingsbevoegdheid om de bestemming 'Agrarisch' om te zetten naar de bestemming 'Wonen' is opgenomen in artikel 34.13 van de regels van het vigerende bestemmingsplan. Hieronder zijn de voorwaarden opgesomd en wordt aangegeven hoe aan de voorwaarde wordt voldaan.
uitsluitend de bedrijfswoning(en) alsmede de tot die woning(en) behorende voormalige bedrijfsruimte(n) mag/mogen worden gebruikt voor wonen | De voormalige bedrijfswoning en de tot de woning behorende voormalige bedrijfsruimte zal particulier bewoond gaan worden. De agrarische schuur die momenteel nog is gebruik is, wordt gesloopt. |
met de regels wordt aangesloten bij de regels die van toepassing zijn voor de bestemming 'Wonen' | Doordat de bestemming 'Wonen' wordt opgenomen, zijn de regels van artikel 19 uit het bestemmingsplan 'Westelijk Buitengebied' van overeenkomstige toepassing |
Zuiderzeestraatweg 23
Met dit wijzigingsplan wordt het agrarische bouwvlak van het perceel Zuiderzeestraatweg 23 vergroot om de nieuwe stal mogelijk te maken. Deze nieuwe stal past niet binnen het aangegeven bouwvlak, zoals opgenomen in het vigerende bestemmingsplan 'Westelijk Buitengebied'. Daarbij bevindt de huidige stal zich aan de overzijde van de weg, gelegen bij het perceel Zuiderzeestraatweg 24. Deze stal bevindt zich binnen het bouwvlak van het perceel Zuiderzeestraatweg 24. Omdat de uitbreiding van de stal hier niet wenselijk is, is in overleg tussen de eigenaren van de percelen besloten om de stal ter plaatse van het perceel Zuiderzeestraatweg 24 weg te bestemmen en in ruil hiervoor een nieuwe stal bij het agrarische bedrijf aan de Zuiderzeestraatweg 23 te realiseren.
Door uitbreiding van het bouwvlak wordt de nieuwe stal mogelijk gemaakt. De oppervlakte van de bebouwing neemt toe met 2.000 m². In totaal komt de oppervlakte aan bebouwing uit op 7.500 m². Er mag op basis van het bestemmingsplan 'Westelijk Buitengebied' 10.000 m² aan bebouwing aanwezig zijn. De omvang van het bedrijf blijft binnen de 1 hectare.
Het perceel Zuiderzeestraatweg 23 ligt binnen het landbouwontwikkelingsgebied en kent geen bijzondere landschappelijke waarden. Het gebied kenmerkt zich als een zeer open gebied. Het perceel ligt tevens op een opvallende plek, langs een van de toegangswegen naar Putten. Het huidige agrarisch bedrijf ligt niet direct logisch in het landschap. De meeste bebouwing staat in lijn met de weg en niet in lijn met de omliggende percelen en sloten. Dit maakt de nieuwe situering van de nieuwe stal wat lastiger inpasbaar. Er dient daarom zorgvuldig naar de vormgeving en inpassing gekeken te worden. Het verzoek is besproken met welstand en de initiatiefnemer heeft een landschappelijke inpassing opgesteld. Dit heeft geresulteerd in het plan zoals in figuur 5 is weergegeven. Welstand kan zich in deze inpassing vinden.
De uitbreiding wordt aan de westzijde begrenst door een rij knotwilgen. Dit past goed in het open karakter van het gebied. Tussen de nieuwe stal en de weg wordt een bomengroep voorgesteld waar een cluster solitaire zomereiken (Quercus Robur) wordt aangeplant. Hiermee wordt het zicht op het erf behouden.
Figuur 5: Landschappelijk inpassing (Bron VanWestreenen februari 2017)
Zuiderzeestraatweg 24
Met dit wijzigingsplan wordt het agrarisch bouwvlak van het perceel Zuiderzeestraatweg 24 omgezet naar een woonbestemming. Hierbij gaat het om de gronden die gelegen zijn binnen het bouwvlak. De aanwezige bebouwing blijft, met uitzondering van de stal behorend bij het perceel Zuiderzeestraatweg 23, gehandhaafd en mag worden gebruikt voor de woonfunctie.
Door wijziging naar de bestemming 'Wonen' wordt de voormalige bedrijfswoning aangemerkt als burgerwoning en geschikt voor particulier gebruik. Voor deze woning geldt de normale bestemming 'Wonen' (artikel 19) met bijbehorende regels uit het bestemmingsplan 'Westelijk Buitengebied'.
In de woonbestemming geldt een bijgebouwenregeling. Hierin staat beschreven dat er bij een woning maximaal 80 m² aan bijgebouwen is toegestaan. Op het perceel is 1.625 m² aan overige bebouwing aanwezig. De extra oppervlakte is binnen de woonbestemming toegestaan. Alleen geldt voor de gezamenlijke oppervlakte aan bijgebouwen boven 80 m² een regeling dat deze bijgebouwen niet geheel of gedeeltelijk mogen worden vervangen. Uitgangspunt binnen de woonbestemming is het afbouwen van de hoeveelheid aanwezige bebouwing.
De aanwezige stal, behorend bij perceel Zuiderzeestraatweg 23, die zijn functie verliest wordt afgebroken.
De ruimtelijke gevolgen voor het toekennen van de woonbestemming zijn beperkt. Het wijzigingsplan ziet toe op een functiewijziging van de bestaande bebouwing. Het plan leidt niet tot een groei van het aantal woningen. Alleen de huidige woning wordt in plaats van de bedrijfswoning als burgerwoning aangemerkt. de omvang van het perceel is vergelijkbaar met andere ruime woonpercelen in het 'Westelijk Buitengebied'.
De vervanging van een gestopt agrarisch bedrijf door een woonbestemming komt vaker voor in het 'Westelijk Buitengebied' en zorgt ervoor dat het erf en de gebouwen een voor de toekomst bestendig gebruik krijgen. Na wijziging, geldt voor het woonperceel de standaard bouw- en gebruiksregels voor woningen in het 'Westelijke Buitengebied'.
De stal gelegen bij het perceel Zuiderzeestraatweg 24 is sterk verouderd. De stal is afgeschreven en moet worden vervangen. Voor wat betreft het slopen en terugbouwen van de stal geldt dat het bedrijfseconomisch verstandig is om bij de bouw een uitbreiding te laten plaatsvinden. In eerste instantie is een plan ingediend om de stal ter plaatse van Zuiderzeestraatweg 24 ter vervangen door een nieuwe stal en deze te vergroten naar een omvang van 229 naar 408 vleeskalveren. In overleg met de omwonende op het perceel Zuiderzeestraatweg 24 is besloten om de nieuwe stal bij het perceel Zuiderzeestraatweg 23 te realiseren. De investering vergt een ander investeringsplaatje. Dit heeft er toe geleid dat er een stal wordt gebouwd voor 580 vleeskalveren.
Er is aangetoond dat er sprake is van een afgeschreven stal, waardoor er een bedrijfseconomische noodzaak is om deze te slopen en terug te bouwen. Deze terugbouw vindt niet op dezelfde plek plaats als waar de stal nu staat. Deze wordt teruggebouwd op Zuiderzeestraatweg 23 op de enige mogelijke plek die voorhanden is gekomen na aankoop van gronden. Daarbij is het voor het agrarisch bedrijf logistiek handiger dat de stal op het eigen erf wordt gebouwd.
In de omgeving van Zuiderzeestraatweg 23 en 24 zijn enkele agrarische bedrijven en woningen gelegen. Op grond van de VNG publicatie 'Bedrijven en milieuzonering' wordt de omgeving rond het perceel Zuiderzeestraatweg 23 en 24 tot 'rustig buitengebied' gerekend.
belemmering voor agrarische bedrijven
Waterweg 50, Waterweg 66, Vanenburgerallee 4 en 4a
Ter plaatse van de percelen Waterweg 50, Waterweg 66 en Vanenburgerallee 4 en 4a zijn agrarische bedrijven gelegen. Deze agrarische bedrijven liggen op meer dan 250 meter van de plangebied. De richtafstand tot gevoelige functies (in dit geval tot de woning op het perceel Zuiderzeestraatweg 24) is 100 meter (categorie 3.1 bedrijf) De richtafstand wordt hiermee gehaald. De functieverandering naar wonen vormt geen extra belemmering naar de agrarische bedrijven in de omgeving van het perceel Zuiderzeestraatweg 24. Daarbij geldt op grond van de Wet geurhinder en veehouderij een afstand van 50 meter vanaf een agrarisch bedrijf tot de woonbestemming. Deze afstand tot de bovenstaande agrarische bedrijven wordt ruimschoots gehaald.
Zuiderzeestraatweg 23
Het agrarische bedrijf aan de Zuiderzeestraatweg 23 heeft een richtafstand van 100 meter op grond van de VNG publicatie. Gezien de afstand tot de woning (Zuiderzeestraatweg 24) circa 50 meter is (gerekend tot het bouwvlak van het agrarisch bedrijf aan de Zuiderzeestraatweg 23) wordt de richtafstand van 100 meter niet gehaald.
De woonbestemming (de woningen bij de voormalige veehouderij) wordt op grond van de Wet geurhinder en veehouderij gezien als 'voormalige agrarische bedrijfswoningen'. Op grond daarvan hoeven deze woningen niet zwaarder beschermd te worden dan ten tijde van de actieve veehouderij aan de Zuiderzeestraatweg 24. Feitelijk gezien wijzigt de functie wonen niet. De bestaande bedrijfswoning wordt niet vervangen door nieuwbouw. De bestaande afstand tot het agrarische bedrijf blijft gelijk. Een afstand van 50 meter (de afstand tussen het emissiepunt en de gevel van de woning) wordt door de Wet geurhinder en veehouderij voldoende geacht. Bij een werkelijke afstand van circa 70 meter vormt het milieuthema “geur” geen probleem. Ook de andere richtafstanden (stof en gevaar) kunnen ruim gehaald worden.
Woon- en leefklimaat
Voor deze locatie aan de Zuiderzeestraatweg 24 betekent dit dat er vanuit de milieuzonering aan de afstandsnormen worden voldaan en de woonfunctie op het perceel, vanuit het oogpunt van milieu, inpasbaar is. Daarbij geldt dat de bestaande stal, behorend tot het agrarisch bedrijf Zuiderzeestraatweg 23, wordt afgebroken. Hiermee verbetert het woon- en leefklimaat voor het perceel Zuiderzeestraatweg 24.
Door de sloop van de stal op het perceel Zuiderzeestraatweg 24 zal het aantal dieren afnemen. Met de nieuwbouw van de stal op het perceel Zuiderzeestraatweg 23 zal het aantal dieren toenemen.
Verkeerssituatie
Zuiderzeestraatweg 23
Door de verplaatsing en uitbreiding van de stal zal de verkeerssituatie verbeteren ten opzichte van de huidige situatie. Er zal geen bedrijfsmatig gerelateerd verkeer meer plaatsvinden van en naar de bestaande stal bij het perceel Zuiderzeestraatweg 24. Deze stal wordt afgebroken.
Met de bouw van de nieuwe stal zal op het perceel de verkeerssituatie iets veranderen. Op het perceel gaan meer verkeersbewegingen plaatsvinden. Ten opzichte van de bestaande situatie waar naar het perceel Zuiderzeestraatweg 24 moet worden gereden, verbetert de verkeerssituatie van en naar het perceel.
Zuiderzeestraatweg 24
De bestaande functie maakt agrarische bedrijvigheid mogelijk, inclusief een bedrijfswoning. In de nieuwe situatie is alleen de burgerwoning aanwezig. Feitelijk is er sprake van een vermindering van de verkeersintensiteit, nu er geen bedrijfsmatig gerelateerd vracht- en personenverkeer zal plaatsvinden van en naar het perceel.
Daarnaast verandert de ontsluiting en de parkeersituatie op het perceel niet. De woning beschikt over een eigen inrit en er is voldoende parkeerruimte op het terrein aanwezig.
Water
Zuiderzeestraatweg 23
Waterbeheer en watertoets
De initiatiefnemer dient in een vroeg stadium overleg te voeren met de waterbeheerder over een ruimtelijke planvoornemen. Hiermee wordt voorkomen dat ruimtelijke ontwikkelingen in strijd zijn met duurzaam waterbeheer. Het plangebied ligt binnen het beheersgebied van het Waterschap Vallei en Veluwe, verantwoordelijk voor het waterkwantiteits- en waterkwaliteitsbeheer. Bij het tot stand komen van het plan is de digitale watertoets doorlopen. De resultaten daarvan zijn verwerkt in deze waterparagraaf.
Beleid duurzaam stedelijk waterbeheer
Op verschillende bestuursniveaus zijn de afgelopen jaren beleidsnota's verschenen aangaande de waterhuishouding, allen met als doel een duurzaam waterbeheer (kwalitatief en kwantitatief).
Waterschapsbeleid
In het Waterbeheerprogramma 2016 - 2021 beschrijft het Waterschap zijn beleid voor de periode 2016 tot en met 2021. Het waterbeheerplan bevat het integrale beleid van het waterschap met als hoofdthema's: het waarborgen van veiligheid, het zorgen voor voldoende én schoon oppervlaktewater, het zuiveren van afvalwater en het verder ontwikkelen van de vele samenwerkings- en innovatiemogelijkheden. Ook opgenomen zijn de maatregelen voor het uitvoeren van de Kaderrichtlijn Water (KRW) en Waterbeheer 21e eeuw. Het waterschap heeft voor het uitvoeren van de KRW-maatregelen een resultaatsverplichting. De plannen omvatten ook een uitvoeringsprogramma op hoofdlijnen voor de periode tot en met 2021.
Watertoets
In het kader van de watertoets is het plan (digitaal) voorgelegd aan het waterschap Vallei en Veluwe. Voor het plan is een advies gegeven. Het wateradvies is opgenomen in bijlage 1 bij deze toelichting. Hieruit blijkt dat een normale procedure doorlopen kan worden. Er wordt meer dan 1.500 m² aan verhard oppervlak toegevoegd. Daarnaast worden binnen het plangebied mogelijk één of meerdere primaire waterbelangen geraakt. Het Waterschap wil graag overleg over dit plan. Naast de primaire waterbelangen, zullen in het overleg ook een aantal algemene en gebiedsspecifieke aandachtspunten voor water aan de orde komen. Daarbij wordt ten westen van de nieuwe stal een sloot gegraven van 160 m lang en 1 m breed.
Algemene aandachtspunten
Vasthouden - bergen - afvoeren
Het Waterschap heeft aangegeven dat het hemelwater moet worden vastgehouden en/of geborgen binnen het plangebied van dit project. Het water mag niet worden afgevoerd naar de riolering.
Hiermee wordt bereikt dat de waterzuiveringsinstallatie beter functioneert, verdroging van het gebied wordt tegen gegaan en piekafvoeren in het oppervlaktewater (met eventueel wateroverlast in benedenstrooms gelegen gebieden) wordt voorkomen. Bij lozing op oppervlaktewater zal hiervan een melding gedaan moeten worden bij het waterschap.
Grondwaterneutraal bouwen
Om grondwateroverlast te voorkomen adviseert het waterschap om boven de gemiddelde hoogste grondwaterstand (GHG) te ontwerpen. Dit betekent dat aspecten zoals ontwateringsdiepte en infiltratie van hemelwater, beschouwd worden ten opzichte van de GHG. Het structureel onttrekken / draineren van grondwater is geen duurzame oplossing en moet worden voorkomen.
Het waterschap adviseert de initiatiefnemer dan ook om voorafgaand aan de ontwikkeling een goed beeld te krijgen van de heersende grondwaterstanden en GHG. Eventuele grondwateroverlast is in eerste instantie een zaak voor de betreffende perceeleigenaar.
Schoon houden - scheiden - schoon maken
Om verontreiniging van bodem, grond- en/of oppervlaktewater te voorkomen is het van belang dat het afstromende hemelwater niet verontreinigd raakt. Dit kan door nadere eisen / randvoorwaarden te stellen aan bijvoorbeeld de toegepaste (bouw)materialen.
Zuiderzeestraatweg 24
Via de Digitale Watertoets is het Waterschap Vallei en Veluwe geïnformeerd over dit wijzigingsplan. Hiermee is bepaald dat het plan geen invloed heeft op de waterhuishouding en/of de afvalwaterketen. Het Waterschap heeft een positie wateradvies gegeven (geen waterschapsbelang) en verder overleg is niet nodig. De resultaten van de Digitale Watertoets zijn opgenomen in bijlage 2.
Bodem
Op grond van het Besluit ruimtelijke ordening (Bro) dient er in verband met de uitvoerbaarheid van een plan rekening te worden gehouden met de bodemgesteldheid in het plangebied. Bij functiewijziging dient te worden bekeken of de bodemkwaliteit voldoende is voor de beoogde functie en moet worden vastgesteld of er sprake is van een saneringsnoodzaak. In de Wet bodembescherming is bepaald dat als de bodemkwaliteit niet voldoet aan de norm voor de beoogde functie, de grond zodanig gesaneerd wordt, dat het kan worden gebruikt voor de desbetreffende functie (functiegericht saneren). Nieuwe bestemmingen worden bij voorkeur op schone grond gerealiseerd.
Verdachte plekken met betrekking tot de kwaliteit van de bodem dienen in het kader van de Wet bodembescherming bij ruimtelijke plannen en projecten te worden gesignaleerd vanuit een goede ruimtelijke ordening. Voor het plangebied is geen sprake van een verdachte locatie van bodemverontreiniging.
Zuiderzeestraatweg 23
Met dit wijzigingsplan wordt het agrarisch bedrijf uitgebreid. In het kader van het wijzigingsplan moet aannemelijk worden gemaakt dat de bodemkwaliteit voldoende is voor de beoogde functiegebruik. In het kader van de omgevingsvergunning voor het bouwen is bodemonderzoek verplicht als het gaat om het oprichten van een bouwwerk waarin voortdurend of nagenoeg voortdurend (meer dan twee uur per (werk) dag) mensen verblijven. De gemiddelde verblijfsduur van mensen in de stal is lager dan twee uur per (werk) dag, waardoor geen onderzoeksplicht noodzakelijk is.
Zuiderzeestraatweg 24
Met dit wijzigingsplan wordt de bestemming van een bestaande bedrijfswoning omgezet naar een woonbestemming, waarbij de stal, behorend tot het perceel Zuiderzeestraatweg 23, wordt gesloopt. Er is geen sprake van nieuwbouw en de grond wordt niet geroerd. Een bodemonderzoek is in het kader van dit wijzigingsplan dan ook niet nodig.
Geluid
Op grond van de Wet geluidhinder geldt rond wegen met een maximumsnelheid hoger dan 30 km/uur, spoorwegen en inrichtingen die 'in belangrijke mate geluidhinder veroorzaken', een geluidzone. Bij ontwikkeling van nieuwe geluidsgevoelige objecten binnen deze geluidzones moet akoestisch onderzoek worden uitgevoerd om aan te tonen dat de ontwikkeling voldoet aan de voorkeursgrenswaarden die in de wet zijn vastgelegd.
Indien niet aan de voorkeursgrenswaarde kan worden voldaan, kan het bevoegd gezag - in de meeste gevallen de gemeente - hogere grenswaarden vaststellen. Hiervoor geldt een bepaald maximum, de uiterste grenswaarde genoemd. Bij de vaststelling van hogere grenswaarden moet worden afgewogen of bronmaatregelen of maatregelen in de overdrachtssfeer kunnen worden getroffen.
Met dit wijzigingsplan worden geen nieuwe geluidsgevoelige functies mogelijk gemaakt. De bestaande agrarische bedrijfswoning aan de Zuiderzeestraatweg 24 wordt bestemd als burgerwoning. Ter plaatse van het perceel Zuiderzeestraatweg 23 wordt de agrarische bebouwing vergroot. Op dit perceel worden geen geluidsgevoelige functies mogelijk gemaakt. In het kader van dit wijzigingsplan is een akoestisch onderzoek naar wegverkeerslawaai, spoorwegverkeerslawaai en inrichtingslawaai daarom niet noodzakelijk.
Luchtkwaliteit
In het kader van een goede ruimtelijke ordening wordt bij het opstellen van een ruimtelijk plan uit het oogpunt van de bescherming van de gezondheid van de mens rekening gehouden met de luchtkwaliteit. Het toetsingskader voor luchtkwaliteit wordt gevormd door hoofdstuk 5, titel 5.2 van de Wet milieubeheer. Dit onderdeel van de Wet milieubeheer (Wm) bevat grenswaarden voor zwaveldioxide, stikstofdioxide en stikstofoxiden, fijn stof, lood, koolmonoxide en benzeen. Hierbij zijn in de ruimtelijke ordeningspraktijk langs wegen vooral de grenswaarden voor stikstofdioxide (jaargemiddelde) en fijn stof (jaar- en daggemiddelde) van belang.
Met dit wijzigingsplan wordt de agrarische bebouwing op het perceel Zuiderzeestraatweg 23 vergroot. Daarnaast wordt bij het perceel Zuiderzeestraatweg 24 de agrarische bebouwing gesloopt.
Hierdoor zal het aantal verkeersbewegingen van en naar de stal op het perceel Zuiderzeestraatweg 24 afnemen. Dit initiatief is een relatief kleinschalige ontwikkeling die niet in de buurt komt van de drempelwaarden waar sprake is van een aanzienlijke verslechtering van de luchtkwaliteit. Door de uitbreiding van de agrarische bebouwing is sprake van een geringe toename van verkeer.
Ecologie
De natuurbeschermingswetgeving kan worden onderverdeeld in gebiedsbescherming en soortenbescherming. Op de betreffende locatie rust geen gebiedsbescherming op grond van de Natuurbeschermingswet of de Habitat- of vogelrichtlijn. Het Natura 2000 gebied Veluwerandmeren en Arkemheem ligt op circa 1,5 tot 2,0 kilometer van het plangebied. Vanwege de ligging buiten het Natura 2000 gebied kunnen effecten als areaalverlies, versnippering van de Natura 2000 op voorhand worden uitgesloten.
In het kader van soortenbescherming is de Wet natuurbescherming (Wnb) van belang. Er worden geen waterlopen gedempt, bomen gekapt of ingrijpende veranderingen aan het erf aangebracht. Alleen de aanwezige stal ter plaatse van Zuiderzeestraatweg 24 wordt verwijderd Gezien de aard en de uitstraling van de stal is niet te verwachten dat hier zich beschermende soorten uit de Wet natuurbescherming bevinden. Ook zijn vanuit het huidige gebruik er geen aanwijzingen voor de aanwezigheid van beschermde soorten op en rondom het perceel. Met het oog daarop is een ecologisch onderzoek niet noodzakelijk.
Archeologie
Voor het betreffende perceel geldt op basis van de Archeologisch Waardenkaart van Putten een archeologische dubbelbestemming. Op het perceel geldt Waarde - Archeologie 2, waaruit volgt dat er een onderzoeksplicht geldt bij bodemingrepen groter dan 100 m² en dieper dan 40 cm -Mv. Omdat de ingrepen groter zijn dan de gestelde criteria is archeologisch onderzoek noodzakelijk. In het kader van de uitbreiding van de agrarische bebouwing is archeologisch onderzoek uitgevoerd. Het onderzoek is opgenomen in bijlage 3.
Uit het onderzoek komt naar voren dat binnen het plangebied fluvioperiglaciale afzettingen zijn aangetroffen, die tot 60 a 135 cm -Mv zijn omgewoeld. Het is niet waarschijnlijk dat er nog archeologische resten binnen het plangebied aanwezig zijn.
Er wordt geadviseerd om het plangebied vrij te geven voor de voorgenomen ontwikkeling.
De regio archeoloog is akkoord met het archeologisch onderzoek. De gemeente Putten kan hier ook mee instemmen.
Cultuurhistorie
Sinds 1 januari 2012 is er de zorgplicht voor cultuurhistorie formeel vastgelegd. Alle cultuurhistorische waarden dienen in ruimtelijke plannen meegewogen te worden. Deze maatregel is een gevolg van het project Modernisering van de Monumentenzorg (MoMo). Cultuurhistorische waarden kunnen bijdragen aan het landschap van de toekomst. Ze kunnen een bron van inspiratie zijn bij de inrichting van de ruimte en tegelijk iets van het verleden zichtbaar houden. Zo verhoogt cultuurhistorie de kwaliteit van de leefomgeving.
Het plangebied ligt in een gebied dat geen cultuurhistorische waarden kent. Het gebied is vanaf eind jaren '50 ontwikkeld. De aanwezige bedrijfswoning op het perceel Zuiderzeestraatweg 23 heeft bijzondere cultuurhistorische waarden. De uiterlijke verschijningsvorm van de bestaande hoofdvorm dient gehandhaafd te blijven. De uitstraling van de woning wordt niet aangetast door dit plan. Het erf wordt op een zorgvuldige wijze groen aangekleed. De bestaande overige bebouwing heeft geen monumentale of andere beschermde status.
Externe veiligheid
Bij ruimtelijke plannen dient ten aanzien van externe veiligheid naar verschillende aspecten te worden gekeken, namelijk:
Voor zowel bedrijvigheid als vervoer van gevaarlijke stoffen zijn twee aspecten van belang, te weten het plaatsgebonden risico (PR) en het groepsrisico (GR). Het PR is de kans per jaar dat een persoon dodelijk wordt getroffen door een ongeval, indien hij zich onafgebroken (dat wil zeggen 24 uur per dag gedurende het hele jaar) en onbeschermd op een bepaalde plaats zou bevinden. Het PR wordt weergegeven met risicocontouren rondom een inrichting dan wel infrastructuur. Het GR drukt de kans per jaar uit dat een groep van minimaal een bepaalde omvang overlijdt als direct gevolg van een ongeval waarbij gevaarlijke stoffen betrokken zijn. De norm voor het GR is een oriëntatiewaarde. Het bevoegd gezag heeft een verantwoordingsplicht als het GR toeneemt en/of de oriëntatiewaarde overschrijdt.
Inrichtingen
Binnen het plangebied komen geen bedrijven voor die vallen onder het Besluit externe veiligheid inrichtingen. Ook nabij het plangebied zijn geen risicovolle inrichtingen aanwezig waarvan het invloedsgebied over het plangebied is gelegen. De dichtstbijzijnde inrichting (Benegas Vulcentrum) is gelegen op circa 1.000 meter vanaf het plangebied.
Transportroutes
De A28 (Zwolle - Amersfoort) en de spoorweg (Zwolle - Amersfoort) die ten oosten en westen van het plangebied liggen, zijn opgenomen in het basisnet vervoer gevaarlijke stoffen. Het plangebied ligt op circa 1.300 meter van de snel- en spoorweg en ligt buiten het invloedsgebied groepsrisico.
Buisleidingen
Ten zuiden en westen van het plangebied zijn meerdere hogedruk aardgastransportleidingen gelegen. De locatie is weergegeven in onderstaande figuur. Het tracé van de hogedruk aardgasleidingen ligt op circa 350 tot 550 meter vanaf het plangebied.
De uitwendige diameter varieert van 4,25 inch tot 12 inch en een maximale werkdruk van 40 bar. De bestaande woningen worden niet verplaatst, waardoor de ligging ten opzichte van de aardgasleidingen niet verandert.
De leidingen hebben geen PR 10-6-contour buiten de belemmeringenstrook. De ontwikkeling ligt niet binnen het invloedsgebied van de aardgastransportleiding. De ontwikkeling ligt in het buitengebied waar het groepsrisico laag is. Het gaat om een zeer beperkt aantal personen.
Er zijn meerdere vluchtwegen aanwezig. Een andere mogelijkheid is om via de weilanden het gebied te ontvluchten.
Ten aanzien van de bestrijdbaarheid geldt dat het plangebied via verschillende toegangswegen bereikbaar is voor hulpdiensten.
Figuur 6: Risicokaart Hogedruk Aardgastransportleidingen (Bron www.risicokaart.nl)
Conclusie:
Het wijzigingsplan voldoet aan de grenswaarde van het PR. Het plangebied ligt niet binnen het invloedsgebied van het GR van de aardgastransportleiding. Het GR wordt aanvaardbaar geacht omdat het gaat om een functiewijziging van een bedrijfswoning naar een burgerwoning en een vergroting van een stal. Er worden geen nieuwe objecten voor minder zelfredzame personen gerealiseerd De personendichtheid in het gebied is laag. Op het perceel zijn alleen zelfredzame personen aanwezig. Bij eventuele calamiteiten zijn voldoende vluchtwegen aanwezig om het gebied te kunnen ontvluchten.
Kabels en leidingen
In het plangebied zijn geen kabels en leidingen aanwezig die een planologische bescherming nodig hebben.
Zuiderzeestraatweg 23
Dit wijzigingsplan voorziet in een juridisch planologische regeling waarbij het agrarische bouwvlak wordt vergroot. Binnen het bouwvlak is een groot agrarisch bedrijf toegestaan waarbij de bebouwing een oppervlakte van maximaal 10.000 m² mag hebben. De aanwezige dubbelbestemming 'Waarde - Archeologie 2', 'Waarde - Archeologie 3' en 'Waarde - Archeologie 4' blijft van toepassing. Het gedeelte waar de uitbreiding van het bouwvlak is opgenomen is archeologisch onderzoek uitgevoerd. Dit gedeelte wordt vrijgegeven. De gebiedsaanduiding 'reconstructiewetzone - landbouwontwikkelingsgebied' blijft van toepassing op het plangebied.
Binnen de bestemming 'Agrarisch' is een voorwaardelijke verplichting opgenomen voor het slopen van de bebouwing (Zuiderzeestraatweg 24) en het aanleggen van de landschappelijke inpassing (Zuiderzeestraatweg 23).
Zuiderzeestraatweg 24
Dit wijzigingsplan voorziet in een juridisch planologische regeling waarbij de bestemming 'Agrarisch' (bouwvlak) van het perceel Zuiderzeestraatweg 23 wordt gewijzigd in een bestemming 'Wonen'. De gronden waar de voormalige stal is gelegen wordt bestemd als 'Agrarisch' zonder bouwmogelijkheden. Daarbij blijft de dubbelbestemming 'Waarde - Archeologie 2' en 'Waarde - Archeologie 4' en de gebiedsaanduiding 'overige zone - landgoed' en 'reconstructiewetzone - landbouwontwikkelingsgebied' van toepassing.
Het wijzigingsplan bestaat uit een toelichting, verbeelding en een toepassingsregel waarin wordt aangegeven dat met het wijzigingsplan alleen de verbeelding van het moederplan is aangepast. De regels uit het bestemmingsplan 'Westelijk Buitengebied' zijn dus van overeenkomstige toepassing.
Wettelijk bestaat de verplichting om inzicht te geven in de uitvoerbaarheid van een bestemmingsplan. Hierbij wordt een onderscheid gemaakt in de maatschappelijke en de economische uitvoerbaarheid.
Het wijzigingsplan doorloopt de procedure zoals vastgelegd in artikel 3.6 lid 1 sub a van de Wet ruimtelijke ordening (Wro). Door het voeren van de genoemde procedure, wordt een ieder in de gelegenheid gesteld voor het indienen van zienswijzen.
Daarnaast wordt het wijzigingsplan in het kader van het wettelijke verplichte vooroverleg (artikel 3.1.1 Besluit ruimtelijke ordening) aan de overlegpartners, zoals het Waterschap Vallei en Veluwe voorgelegd. Omdat er geen provinciale belangen in het geding zijn, wordt het in kader van het vooroverleg geen vooroverleg gevoerd met de provincie Gelderland.
Het ontwerp-wijzigingsplan Zuiderzeestraatweg 23 en 24 heeft met ingang van 12 januari 2017 gedurende zes weken voor een ieder ter inzage gelegen. De terinzagelegging eindigde op 23 februari 2017. Tijdens deze periode is één zienswijze ingediend. Daarnaast zijn enkele ambtshalve wijzigingen doorgevoerd. De zienswijze is samengevat en voorzien van een gemeentelijke reactie. De zienswijze is opgenomen in bijlage 4.
Het wijzigingsplan Zuiderzeestraatweg 23 en 24 is op 6 juni vastgesteld.
Dit wijzigingsplan heeft betrekking op een particulier initiatief. De gemeente heeft hiermee geen directe financiële bemoeienis. De kosten met betrekking tot het opstellen
van het wijzigingsplan worden gedragen door de initiatiefnemer en daaraan verwante procedurekosten worden verhaald via de leges van de gemeente. Het plan wordt hiermee economisch uitvoerbaar geacht.
Bij wijzigingsplannen die bouwplannen mogelijk maken, is de grondexploitatieregeling uit de Wet ruimtelijke ordening van toepassing. De vaststelling van een exploitatieplan bij dit wijzigingsplan is in principe verplicht. Via dit wijzigingsplan wordt een bouwplan, zoals genoemd in het Besluit ruimtelijke ordening, mogelijk gemaakt. Het gaat om de uitbreiding van de agrarische bebouwing op het perceel. Van de vaststelling van een exploitatieplan kan worden afgezien wanneer onder meer het kostenverhaal anderszins verzekerd is.
Bij dit wijzigingsplan is de vaststelling van een exploitatieplan niet nodig. De initiatiefnemer en de gemeente Putten gaan afspraken maken ter zekerstelling van de door partijen gemaakte kosten.