direct naar inhoud van Bijlage 3 Akoestisch onderzoek
Plan: Het Heem
Status: vastgesteld
Plantype: beheersverordening
IMRO-idn: NL.IMRO.1714.0001bvheem12-VG01

Bijlage 3 Akoestisch onderzoek

Omvang geluidszones langs wegen

Langs alle wegen bevinden zich als gevolg van de Wet geluidhinder (Wgh) geluidszones, met uitzondering van woonerven en 30 km/uur-gebieden. Binnen de geluidszone van een weg dient de geluidsbelasting aan de gevel van geluidsgevoelige bestemmingen aan bepaalde wettelijke normen te voldoen. De breedte van een geluidszone is afhankelijk van het aantal rijstroken en de ligging van de weg (binnen- of buitenstedelijk). De geluidszone ligt aan weerszijden van de weg, gemeten vanuit de kant van de weg. Onder stedelijk gebied wordt verstaan: "het gebied binnen de bebouwde kom, doch met uitzondering van het gebied binnen de bebouwde kom, voor zover liggend binnen zone van een autoweg of autosnelweg als bedoeld in het Reglement verkeersregels en verkeerstekens" (artikel 1 Wgh). Alle wegen binnen het plangebied en alle wegen buiten het plangebied waarvan de geluidszone over het plangebied valt, hebben een buitenstedelijke ligging. Op basis van de buitenstedelijke ligging van de gezoneerde wegen in het plangebied hebben de wegen (met 2x1 rijstrook) een geluidszone van 200 meter.

Voor de locatie zijn de onderzoekszones van de volgende gezoneerde wegen van belang:

  • Langeweg (oost);
  • Kieweg;

Op alle bovengenoemde wegen geldt een snelheidsregime van 50 km/uur en zijn derhalve gezoneerd. Formele toetsing aan de normstelling van de Wet geluidhinder is derhalve van belang.

Normstelling

Voor de geluidsbelasting aan de buitengevels van de woningen binnen de wettelijke geluidszone van bestaande wegen geldt een voorkeursgrenswaarde van 48 dB. Deze voorkeursgrenswaarde mag in principe niet worden overschreden. Indien uit het akoestisch onderzoek blijkt dat deze voorkeursgrenswaarde wel wordt overschreden, zijn maatregelen noodzakelijk gericht op het verminderen van de geluidsbelasting aan de gevel. Onderscheid wordt gemaakt in maatregelen aan de bron (bijvoorbeeld geluidsreducerend asfalt), maatregelen in het overdrachtsgebied (bijvoorbeeld geluidsschermen) en maatregelen aan de geluidsontvanger (bijvoorbeeld geluidsdove gevels). Zijn deze maatregelen niet mogelijk, niet gewenst of niet doeltreffend, dan kan onder bepaalde voorwaarden een verzoek tot een hogere grenswaarde worden ingediend. Deze hogere grenswaarde mag, afhankelijk van de situatie, de uiterste grenswaarde niet te boven gaan.

Met de functiewijziging van vakantiewoningen naar reguliere woningen, maakt het bestemmingsplan formeel juridisch vanuit de Wet geluidhinder gezien 'nieuwe woningen' mogelijk. Voor nieuwe binnenstedelijk gelegen woningen geldt een uiterste grenswaarde van 58 dB.

30 km / uur-wegen

Zoals uit het voorgaande kan worden geconcludeerd geldt voor straten die zijn ondergebracht in een 30 km/uur-gebied geen wettelijke geluidszone en is akoestisch onderzoek naar wegverkeerslawaai in nieuwe situaties op grond van de Wgh niet noodzakelijk. Op basis van jurisprudentie) dient in het kader van een goede ruimtelijke ordening echter aannemelijk te worden gemaakt dat sprake is van een aanvaardbaar geluidsniveau. Indien dit niet aannemelijk is, dient te worden onderbouwd of maatregelen ter beheersing van de geluidsbelasting aan de gevels noodzakelijk, mogelijk en doelmatig zijn. Bij gebrek aan wettelijke normen kunnen uitsluitend de eerder vermelde voorkeursgrenswaarde en de uiterste grenswaarde uit de Wgh als referentiekader worden gehanteerd. Daarnaast is van belang dat de maximaal aanvaarde binnenwaarde op grond van het Bouwbesluit ten hoogste 33 dB bedraagt. De beoogde ontwikkelingen liggen aan Het Heem die op basis van zijn snelheidsregime van 30 km/uur is gedezoneerd.

Berekeningsuitgangspunten

In deze paragraaf zijn alle ingevoerde gegevens beschreven die nodig zijn voor het uitvoeren van het akoestisch onderzoek.

Verkeersgegevens

Voor de berekening van de geluidsbelastingen van de Het Heem, Langeweg (oost) en Kieweg (noord) is gebruik gemaakt van de in tabel 1 vermelde voertuigverdeling. Deze voertuigverdeling is gebaseerd op het in 2006 uitgevoerde luchtkwaliteitsonderzoek in opdracht van de provincie Zeeland (Rapport Luchtkwaliteit Waterdunen; projectnummer 161911; Oranjewoud; september 2006). De verdeling naar uurperiode is niet bekend. Daarom is gekozen een standaardverdeling te gebruiken die overeenkomt met de gemiddelde verdeling van een plattelandsweg.

Tabel 1. Voertuigverdeling Het Heem, Kieweg en Langeweg

  dagperiode   avondperiode   nachtperiode   etmaal  
uurpercentage t.o.v. etmaalintensiteit   7 %   2,6 %   0,7 %   n.v.t.  
lichte motorvoertuigen   95 %   95 %   95 %   95 %  
middelzware motorvoertuigen   4,5 %   4,5 %   4,5 %   4,5 %  
zware motorvoertuigen   0,5 %   0,5 %   0,5 %   0,5 %  

Ook voor het bepalen van de verkeersintensiteiten (zie tabel 2) is gebruik gemaakt van het uitgevoerde luchtkwaliteitsonderzoek Waterdunen). De verkeersintensiteiten voor 2007, 2010 en 2015 zijn uit dat rapport afkomstig. In dit rapport is luchtkwaliteitsonderzoek uitgevoerd voor drie verschillende scenario's.

  • 1. Het scenario “autonome ontwikkeling” is gebaseerd op een autonome ontwikkeling van het gebied, dus zonder de ontwikkeling van het plangebied Waterdunen. Dit wordt ook wel het nulalternatief genoemd.
  • 2. Het scenario “aangepaste Waterdunen” bestaat uit de ontwikkeling van het plangebied Waterdunen volgens de varianten “gevarieerde Waterdunen” en “aangepaste Waterdunen”. Beide varianten zijn samen in dit scenario “aangepaste Waterdunen” onderzocht. Ten opzichte van het scenario “autonome ontwikkeling” wordt de Panoramaweg onttrokken aan de verkeersafwikkeling en verdwijnen het Zandertje (Groene Dijk) en de Slikkenburgseweg geheel of worden een fietspad. Nieuw aangelegd wordt een weg parallel ten westen aan de Kieleweg.
  • 3. Het scenario “natuurlijke Waterdunen” wordt gevormd door de inrichtingsvariant “Natuurlijke Waterdunen”. In vergelijking met het scenario “aangepaste Waterdunen” verdwijnen ook delen van de Langeweg.

Voor de Langeweg (oost) tussen de kruispunten met de Kieweg en de Nieuwesluisweg is berekend dat voor scenario “aangepaste Waterdunen” 2073 mvt/etmaal extra worden geproduceerd. Voor het scenario “natuurlijke Waterdunen” zijn 2013 extra mvt/etmaal berekend ten opzichte van het scenario “autonome ontwikkeling”. Het is echter onduidelijk welk scenario uiteindelijk uitgevoerd wordt. In dit akoestisch onderzoek is voor alle scenario's gerekend.

Bij het bepalen van de verkeersintensiteit in de prognosejaren is uitgegaan van een autonome verkeersgroei van 1% per jaar. In tabel 2 staan de berekende intensiteiten. Omdat voor de Kieweg geen verkeerintensiteiten bekend zijn, is gekozen voor een worstcase benadering. De cijfers van het scenario: “aangepaste Waterdunen” zijn hiervoor gebruikt, omdat deze de hoogste verkeersintensiteit prognosticeert.

De verkeersintensiteit op Het Heem is niet bekend en is berekend door het aantal aanwezige woningen te vermenigvuldigen met het aantal gemiddelde verkeersbeweging per woning. Per woning wordt een verkeersproductie en –attractie verwacht van 6 mvt/etmaal. 80 woningen * 6 mvt/etmaal = 480 mvt/etmaal. Omdat het hier geen doorgaande weg betreft is er geen rekening gehouden met een autonome groei.

Tabel 2. Jaargemiddelde-intensiteiten per jaar per weg en per scenario

jaar   intensiteit  
  Het Heem   Kieweg   scenario's Langeweg (oost)  
      autonome ontwikkeling   aangepaste Waterdunen (Kieweg)   natuurlijke Waterdunen  
2007   480   3.414   1.340   3.414   3.353  
2008   480   3.427   1.353   3.427   3.366  
2010   480   3.454   1.381   3.454   3.394  
2015   480   3.524   1.451   3.524   3.464  
2017   480   3.553   1.480   3.553   3.493  
2018   480   3.568   1.495   3.568   3.508  

Wettelijk maximumsnelheid

Op de Langeweg en de Kieweg geldt een wettelijke maximumsnelheid van 50 km/uur, op Het Heem 30 km/uur.

Wegdekverharding

De Langeweg, Het Heem en Kieweg zijn verhard met dicht asfalt beton (dab 0/16) wat overeenkomt met een referentiewegdek.

Tabel 3. Wegkenmerken

straat   verharding   afstand tot gevel   verhardingsbreedte  
Langeweg   asfalt (dab 0/16)   13, 17 en 19 m   3,5 m  
Kieweg   asfalt (dab 0/16)   100 m   3 m  
Het Heem   asfalt (dab 0/16)   5 m   3 m  

Verhardingsbreedte en afstand wegas tot gevel

In tabel 3 is de verhardingsbreedte van de wegen en de afstand tot de gevel weergegeven. De verhardingsbreedte is de breedte van het verharde deel tussen de gevel en de as van de weg. Het verharde gedeelte bestaat voor de Langeweg, Het Heem en de Kieweg uit de helft van de weg. De afstand tussen de wegas en de gevels ligt op 13, 17 en 19 meter. In onderstaande tabel 4 zijn de afstanden weergeven tussen de woningen en de wegas van Langeweg. De woningen zijn genummerd van west naar oost (1 naar 7). In figuur 1 is aangegeven om welke woningen het gaat. De woningen liggen verder op minimaal 100 meter uit de as van de Kieweg. Voor Het Heem is 5 meter gebruikt.

Tabel 4. Afstand tussen woningen en wegas Langeweg

woning   afstand  
1   17 m  
2   17 m  
3   19 m  
4   13 m  
5   17 m  
6   17 m  
7   19 m  

afbeelding "i_NL.IMRO.1714.0001bvheem12-VG01_0005.jpg"

Figuur 1. Woningen aan de Langeweg

Waarneemhoogte

De getoetste woningen bestaan uit 3 bouwlagen, namelijk een begane grond, een eerste verdieping en een zolder. Het akoestisch onderzoek bepaalt de geluidsbelasting aan de gevel op 3 waarneemhoogtes, voor iedere bouwlaag één. De waarneemhoogtes zijn vastgesteld op 1,50 m, 4,50 m en 7,50 meter.

Rekenmethode

Met behulp van de Standaard Rekenmethode I (SRM I) uit het Reken- en Meetvoorschrift Geluidhinder 2006 is de specifieke geluidsbelasting aan de buitengevels van de woningen berekend voor het prognosejaar 2018 (zie bijlage 4 voor de rekenbladen). Ook is rekening gehouden met de noodzakelijke correctie inzake de aftrek conform artikel 110g Wgh van 5 dB. Deze laatste aftrek is mogelijk omdat de verwachting bestaat dat motorvoertuigen op middellange termijn stiller worden. Voor wegen met een lagere snelheid dan 70 km/uur geldt een aftrek van 5 dB. Voor snelheden van 70 km/uur en hoger geldt een aftrek van 2 dB.

Resultaten onderzoek

Uit de resultaten van het akoestisch onderzoek blijkt, dat de geluidsbelasting aan de gevels van de woningen ten gevolge van de Langeweg hoger is dan de wettelijke voorkeursgrenswaarde van 48 dB. De 48 dB-contour ten opzichte van de Langeweg (oost) en Kieweg (worstcase) is afhankelijk van het gekozen scenario en de waarneemhoogte. In tabel 5 zijn de resultaten gegeven van de 48 dB-contouren.

Tabel 5. 48dB-contour Het Heem, Kieweg en Langeweg (inclusief correctie artikel 110g Wgh)

hoogte   Het Heem   Kieweg   scenario's Langeweg  
      autonome ontwikkeling   aangepaste Waterdunen   natuurlijke Waterdunen  
1,5 m   4 m   25 m   15 m   25 m   24 m  
4,5 m   2 m   30 m   17 m   30 m   30 m  
7,5 m   < 2 m   31 m   16 m   31 m   30 m  

De 48 dB-contour voor Het Heem is op de maatgevende waarneemhoogte van 1,5 meter 4 meter uit de as van de weg. De woningen aan Het Heem liggen op een grotere afstand van de as van de weg dan 7 meter en voldoen dus aan de voorkeursgrenswaarde. De geluidsbelasting aan de gevels van de beoogde woningen ten gevolge van het wegverkeerslawaai van de gedezoneerde Het Heem is derhalve aanvaardbaar.

De Kieweg ligt op 100 m afstand van de woningen in Het Heem en vallen dus buiten de 48 dB-contour. De geluidsbelasting aan de gevels van de beoogde woningen ten gevolge van het wegverkeerslawaai van de Kieweg voldoet aan de wettelijke normen uit de Wgh.

De woningen aan de Langeweg bevinden zich op een afstand van 13, 17 en 19 meter van de as van de weg en vallen binnen de 48 dB-contour. In tabel 6 zijn de geluidsbelastingen aan de gevels van de Langeweg weergegeven op de verschillende waarneemhoogtes ten opzichte van de gezoneerde Langeweg afhankelijk van de afstand van de wegas en het gekozen scenario.

Tabel 6. Resultaten akoestisch onderzoek (inclusief correctie artikel 110g Wgh)

afstand tot wegas   waarneemhoogte   scenario's Langeweg  
    autonome ontwikkeling   aangepaste Waterdunen   natuurlijke Waterdunen  
13 m   1,5 m   49 dB   53 dB   53 dB  
  4,5 m   49 dB   53 dB   53 dB  
  7,5 m   49 dB   53 dB   53 dB  
17 m   1,5 m   47 dB   51 dB   51 dB  
  4,5 m   48 dB   52 dB   52 dB  
  7,5 m   48 dB   52 dB   51 dB  
19 m   1,5 m   46 dB   50 dB   50 dB  
  4,5 m   47 dB   51dB   51 dB  
  7,5 m   47 dB   51 dB   51 dB  

Afhankelijk van het gekozen scenario overstijgt de geluidsbelasting de voorkeursgrenswaarde van 48 dB. Maatregelen om de geluidsbelasting terug te dringen zijn gewenst. De Wet geluidhinder stelt dat achtereenvolgens maatregelen aan de bron, in het overdrachtsgebied of bij de ontvanger dienen te worden overwogen. Alleen als dergelijke maatregelen niet doelmatig zijn, dan wel overwegende bezwaren ontmoeten van stedenbouwkundige, verkeerskundige, vervoerskundige, landschappelijke of financiële aard en bovendien de geluidsbelasting aan de gevel van de geluidsgevoelige bestemmingen de uiterste grenswaarde (in dit geval 58 dB) niet overschrijdt, is ontheffing mogelijk en kunnen burgemeester en wethouders een hogere grenswaarde toekennen.

Maatregelen aan de bron betreffen verlaging van de wettelijk toegestane snelheid of van de omvang of samenstelling van het verkeer. Gezien de functie van de Langeweg is het verlagen van de snelheid, verkeersomvang of samenstelling van het verkeer om verkeers- en vervoerskundige redenen niet mogelijk. De aanleg van geluidsreducerend asfalt vraagt een investering (€ 92.555,-) die niet door het plan gedragen kan worden en ontmoet derhalve overwegende bezwaren van financiële aard. In bijlage 4 is een berekening opgenomen op basis waarvan dit kan worden onderbouwd. Maatregelen in het overdrachtsgebied zijn evenmin mogelijk. Het vergroten van de afstand tussen woningen en weg is om financiële en stedenbouwkundige redenen niet mogelijk. Daarnaast stuit het inpassen van geluidsschermen op overwegende bezwaren van landschappelijke en financiële aard. Gezien de geluidsbelasting van maximaal 53 dB dienen geen aanvullende gevelmaatregelen te worden genomen om de binnenwaarde van 33 dB te kunnen garanderen. Bij een geluidsbelasting tot 53 dB kan met een standaard gevel met standaard kierafdichting en dubbelglas de vereiste binnenwaarde van 53 dB worden gegarandeerd.

Gezien de beperkte geluidsbelasting kan verder worden gesteld dat een geluidsluwe buitenruimte aanwezig is aan de van de weg gekeerde gevelzijde van de woningen. Het akoestisch klimaat is derhalve aanvaardbaar.

In onderstaande tabel 7 is een overzicht opgenomen van het aantal woningen waarvoor het college van burgemeester en wethouders voornemens is hogere grenswaarden te verlenen. Voor deze locaties dient aan te worden besteed aan het geluidsniveau binnenshuis. Dit geluidsniveau mag de waarde van 33 dB niet overstijgen.

Tabel 7. Verleende hogere grenswaarden (inclusief correctie artikel 110g Wgh)

waarneempunt   bron   aantal woningen   Lden in 2017  
woningen op 13 meter afstand van de wegas   Langeweg   1   53 dB  
woningen op 17 meter afstand van de wegas   Langeweg   4   52 dB  
woningen op 19 meter afstand van de wegas   Langeweg   2   51 dB  

Conclusie

De geluidsbelasting aan de gevels van de beoogde woningen ten gevolge van het wegverkeerslawaai van de gedezoneerde Het Heem is minder dan de voorkeursgrenswaarde en is derhalve aanvaardbaar.

De geluidsbelasting aan de gevels van de woningen ten gevolge van het wegverkeerslawaai van de gezoneerde Kieweg bedraagt ook minder dan de voorkeursgrenswaarde van 48 dB en voldoet aan de wettelijke normen uit de Wgh.

De geluidsbelasting aan de gevels van de woningen in Het Heem ten gevolge van het wegverkeerslawaai van de Langeweg overschrijden de voorkeursgrenswaarde van 48 dB. Maatregelen om de geluidsbelasting aan de gevels te verlagen zijn niet doelmatig of ontmoeten overwegende bezwaren van stedenbouwkundige, verkeerskundige, vervoerskundige, landschappelijke dan wel financiële aard. Omdat de geluidsbelasting aan de gevel van de geluidsgevoelige bestemmingen de uiterste grenswaarde (in dit geval 58 dB) niet overschrijdt, is ontheffing mogelijk en kunnen burgemeester en wethouders van de gemeente Sluis een hogere grenswaarde toekennen. Wel dient aandacht te worden besteed aan het geluidsniveau binnenshuis. Dit geluidsniveau mag de waarde van 33 dB niet overstijgen.