direct naar inhoud van 4.1 Water
Plan: Sluis: Camping International
Status: voorontwerp
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1714.008bpint10-0010

4.1 Water

Watertoets

Op basis van het Besluit ruimtelijke Ordening (Bro) zijn gemeenten verplicht om bij de voorbereiding van een ruimtelijk plan (bestemmingsplan) overleg te plegen met de besturen van de betrokken waterschappen (artikel 3.1.6 Bro). In de toelichting bij het ruimtelijk plan dient voorts een waterparagraaf te worden opgenomen. Deze waterparagraaf moet een beschrijving bevatten van de wijze waarop rekening is gehouden met de gevolgen van het betreffende ruimtelijke plan voor de waterhuishouding en vormt de schriftelijke weerslag van de watertoets.
Het waterkwantiteits- en kwaliteitsbeheer is in handen van het waterschap Zeeuwse Eilanden. De waterparagraaf is voorgelegd aan de waterbeheerder. Het waterschap zal het wateradvies geven in het kader van het overleg ingevolge artikel 3.1.1 Bro.

Afstemming ruimtelijke ordening met het waterbeheer

In het kader van de afstemming met de ruimtelijke ordening heeft de provincie Zeeland in het Omgevingsplan waterkansenkaarten opgesteld voor onder andere stedelijke functies. Op deze kaart zijn voor de locatie van camping International de volgende gegevens opgenomen.

  • het plangebied (en de omgeving) is weinig zettinggevoelig;
  • er zijn op het perceel ruime mogelijkheden voor infiltratie;
  • het plangebied staat niet onder invloed van zoute kwel;
  • er is sprake van een geringe zoetwatervoorraad (belvorming);
  • het gebied is aangeduid als zeer geschikt voor stedelijke ontwikkeling. Dat houdt in dat dit gebied niet kwetsbaar is in gevallen van extreme neerslag. Voor stedelijke uitbreiding zijn geen bijzondere aanvullende maatregelen noodzakelijk om nadelige effecten op het watersysteem te voorkomen;
  • het plangebied ligt niet in een aandachtsgebied vanuit water;
  • in de (directe) omgeving van het plangebied zijn geen natuurgebieden aanwezig met een hydrologische bufferzone.

Het huidige watersysteem

De bovengrond bestaat in het plangebied overwegend uit zware zavel. Het maaiveld ligt op circa 1,6 m + N.A.P. De locatie ligt in het afvoergebied van het gemaal Cadzand. Via een stelsel van primaire en secundaire waterlopen en bermsloten en kavelsloten wordt overtollig water door neerslag afgevoerd richting gemaal en uiteindelijk uitgeslagen op de Noordzee. Het polderpeil is voornamelijk afgestemd op de agrarische belangen. Het waterschap hanteert een zomer- en winterpeil van respectievelijk 0,08 m – NAP en 0,86 m – NAP. Er zijn geen problemen met de afwatering. Op een deel van het perceel is in de huidige situatie reeds bebouwing aanwezig. De huidige (druk)riolering is geregeld via een gemengde verzamelput, die onder vrijverval loost op de gemeentelijke persleiding. Hemelwater is in de huidige situatie afgekoppeld van de riolering. Er zijn geen problemen met het grondwater.

Toekomstig watersysteem

Bij het inrichtingsvoorstel voor de beoogde kwaliteitsverbetering van camping International is rekening gehouden met de relevante waterhuishoudkundige criterium die door de waterbeheerder zijn aangegeven. Onderstaand is per criteria aangegeven op welke wijze daar bij de beoogde ontwikkeling mee wordt omgegaan.

thema   beoogde functiewijziging  
veiligheid (waterkering)   Camping International ligt aan de Sint Bavodijk. Dit is een regionale waterkering met waterstaatkundige functie is. Binnen de invloedssfeer van de dijk worden van overheidswege grenzen gesteld aan de bebouwingsmogelijkheden. De waterkeringstechnische randvoorwaarden zijn vastgelegd in de ontwerp-Keur waterschap Zeeuws-Vlaanderen 2009.
De keur verbindt het zonder vergunning gebruik te maken van een waterkering door in strijd met zijn functie diverse handelingen te verrichten in de diverse zones van de waterkering. De aanduiding in kernzone, beschermingszone en buitenbeschermingszone, zoals deze tot en met 2009 gold, is in de Waterwet losgelaten en vervangen door waterstaatswerk en beschermingszone. Het begrip buitenbeschermingszone wordt niet meer gebruikt, maar is opgenomen in het begrip beschermingszone. In dat deel is echter wel een minder streng beleid mogelijk. In de keur zijn daarom voor een deel van de beschermingszone bepaald dat een aantal verboden in dat deel niet van toepassing zijn.
Aan beide kanten van de Sint Bavodijk bevindt een beschermingszone. Deze strekt zich circa 50 meter uit over het plangebied. Wanneer in deze zone activiteiten zullen plaatsvinden ten behoeve van de ontwikkeling, zal dit in overleg met het waterschap gebeuren.  
wateroverlast   Om de waterafvoer bij extreme neerslagsituaties te kunnen reguleren is de trits "eerst vasthouden, dan bergen en dan pas afvoeren" richtinggevend voor het waterbeheer bij nieuwe ontwikkelingen. Overeenkomstig afspraken met de gemeente en het Waterschap zal nieuwe bebouwing in het plangebied volledig worden afgekoppeld (alle dakoppervlakken). Het regenwater afkomstig van het dakoppervlak is schoon en wordt rechtstreeks naar het oppervlaktewater afgevoerd.
Na de beoogde herstructurering van de camping zal het totaal aan verhard oppervlak vergelijkbaar zijn met de bestaande situatie. Derhalve is geen extra waterberging noodzakelijk.  
grondwateroverlast   Op grond van de Verordening waterhuishouding Zeeland bedraagt de gewenste ontwatering 70 cm onder maaiveld voor met name woongebieden. Bij de ontwikkeling van de camping is de initiatiefnemer verantwoordelijk voor voldoende drooglegging.  
riolering   De huidige rioleringssituatie zal niet veranderen.  
watervoorziening   De watervoorziening is niet in het geding. Het waterschap vraagt echter nadrukkelijk aandacht voor hergebruik van water in het ontwerp. Neerslagwater is van goede kwaliteit. Door het gebruik van regenwater kan op het drinkwatergebruik worden bespaard. Regenwater kan nuttig gebruikt worden, bijvoorbeeld voor het doorspoelen van het toilet. Bij de verdere uitwerking van de plannen zal de initiatiefnemer hergebruik van water in overweging nemen en bezien of een dergelijke maatregel exploitabel technisch verantwoord is.  
volksgezondheid   Niet van toepassing  
bodemdaling   Bodemdaling zal niet optreden. Er vindt geen aanpassing van polderpeilen plaats.  
oppervlaktewaterkwaliteit   Er zijn geen nadelige gevolgen voor de waterkwaliteit. Om te voorkomen dat hemelwater verontreinigd raakt dient het gebruik van uitlogende materialen zoals zink en lood te worden voorkomen en dient het gebruik van duurzame bouwmaterialen te worden bevorderd.  
verdroging   Is niet aan de orde.  
natte natuur   Het plangebied grenst niet aan nat natuurgebied. Maatregelen zijn niet nodig.  
onderhoud waterlopen   De functiewijziging leidt niet tot verandering in de waterlopen.  


Conclusie

Geconcludeerd kan worden dat de beoogde ontwikkeling niet strijdig is met waterdoelstellingen dan wel noodzaakt tot waterhuishoudkundige maatregelen.