direct naar inhoud van 3.4 Regionaal en gemeentelijk beleid: Gebiedsplan West Zeeuwsch-Vlaanderen "Natuurlijk Vitaal" (2004)
Plan: Camping International
Status: ontwerp
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1714.008bpint10-ON01

3.4 Regionaal en gemeentelijk beleid: Gebiedsplan West Zeeuwsch-Vlaanderen "Natuurlijk Vitaal" (2004)

Verblijfsrecreatie

De markt ontwikkelt zich in de richting van kwalitatief hoogwaardige recreatiebedrijven met veel ruimte en goede voorzieningen. Het aanbod van kwalitatief hoogstaande recreatiebedrijven in West Zeeuwsch-Vlaanderen is echter onvoldoende en de inrichting van veel recreatiebedrijven is toe aan verbetering op het gebied van landschappelijke inpassing en groenoppervlak. In verband met concurrentie van andere gebieden is een kwaliteitsslag nodig om mensen naar West Zeeuwsch-Vlaanderen te blijven trekken.

De kwaliteit wordt verbeterd door de bedrijven landschappelijk beter in te passen, door meer groen rondom de bedrijven aan te brengen, door grotere standplaatsen, door moderne centrale basisvoorzieningen aan te leggen en / of door slecht gelegen bedrijven te verplaatsen. Om de kwaliteitsverbetering financieel ook aantrekkelijk te maken voor het recreatiebedrijf wordt planologisch ruimte geboden voor de vergroting en uitbreiding van het aantal standplaatsen. Recreatiebedrijven mogen niet enkel uitbreiden, dit moet gepaard gaan met een kwaliteitsslag waaronder het vergroten van de standplaatsen. Plannen tot kwaliteitsverbetering van recreatiebedrijven worden door een Toetsingscommissie op deugdelijkheid beoordeeld. Het omzetten van stacaravans in recreatiewoningen kan vanwege de daaraan verbonden planologische consequenties alleen in bijzondere gevallen en onder specifieke criteria en randvoorwaarden worden toegestaan. Het doel van het omzetten van stacaravans in recreatiewoningen is het realiseren van een kwaliteitsverbetering van de recreatieve verblijfsmogelijkheden van het desbetreffende bedrijf. Aan omzetten van stacaravans in recreatiewoningen worden de volgende specifieke criteria verbonden.

  • In West Zeeuwsch-Vlaanderen mogen niet meer dan 1.800 stacaravans in recreatiewoningen worden omgezet.
  • Wijziging maakt deel uit van een kwaliteitsslag.
  • Wijziging betreft een substantieel deel van het stacaravanterrein.
  • Recreatiewoningterrein blijft onderdeel van de camping.
  • Wijziging van bestemmingsplan dient plaats te vinden, waarbij ook beeldkwaliteiten voor woning en woonomgeving worden vastgelegd.
  • Voor de bouw van recreatiewoningen wordt een bouwvergunning verleend.
  • Bewoonbaar vloeroppervlakte recreatiewoning bedraagt niet meer dan een kwart van de netto perceelsgrootte met een absoluut maximum van 130 m² bewoonbaar vloeroppervlak per recreatiewoning.
  • Voorafgaand wordt een maatwerkcontract gesloten, dat erop is gericht blijvend de bedrijfsmatige exploitatie en de recreatieve gebruiksmogelijkheden veilig te stellen en permanente bewoning te voorkomen.
  • Het maximaal aantal recreatiewoningen is gekoppeld aan het aantal stacaravans dat wordt verwijderd vermeerderd met een aantal van maximaal 10%.
  • Bij uitbreiding van de oppervlakte van het verblijfsrecreatiebedrijf geldt de voorwaarde rood voor groen voor recreatieondernemers.

Zoals beschreven in paragraaf 2.2 werkt camping International aan een kwaliteitsslag en wil zij in dat kader op termijn ook stacaravans gaan vervangen door recreatiewoningen. Daarom is in het plan een wijzigingsbevoegdheid opgenomen met de hiervoor genoemde criteria. Aanvullend op deze criteria hanteert de gemeente Sluis een dichtheid van maximaal 20 recreatiewoningen per hectare op het om te zetten terreindeel.

Verevening: rood voor groen

Voor recreatieondernemers is de richtlijn specifiek gedefinieerd. Per bruto hectare nieuw ruimtebeslag voor verblijfsrecreatie wordt een bedrag van € 34.000,- door de recreatieondernemer bijgedragen in de kosten van inrichting van de openbaar toegankelijke recreatienatuur of duinstruweel. De recreatieondernemer heeft de alternatieve mogelijkheid op eigen terrein openbaar toegankelijke recreatienatuur of duinstruweel aan te leggen. Planologische medewerking kan enkel worden gegeven na overeenstemming over de bijdrage rood voor groen door middel van een contract. Het hiervoor genoemde bedrag ligt gedurende vijf jaar vast, daarna wordt jaarlijks indexering toegepast. De gemeenteraad dient een bestemmingsreserve in te stellen waarin de bijdrage van de recreatieondernemers wordt gestort. Deze bijdrage wordt uitsluitend gebruikt voor de aanleg en inrichting van recreatienatuur of duinstruweel, en indien mogelijk in aansluiting op de individuele ondernemersplannen van de recreatieondernemers.

De gemeente en Camping International leggen de verplichtingen rondom verevening vast in een overeenkomst. Voor Camping International zal dit een financiële bijdrage zijn.

Toetsingscommissie Recreatieve Ontwikkeling

Er is door de gebiedscommissie een deskundige en onafhankelijke toetsingscommissie ingesteld, die nieuwe projecten en plannen van de gemeente van advies voorziet. Getoetst wordt op kwaliteit, waaronder "meer ruimte, productdifferentiatie en andere vormen van verblijf" worden verstaan. In het verslag van de vergadering op 10 december 2008 heeft de toetsingscommissie ingestemd met het kwaliteitsverbeteringsplan van Camping International. De commissie is zeer positief over de voorgestane ontwikkeling. "Er is een koers ingezet naar een versterking van het toeristisch karakter van het bedrijf tot een topcamping in de regio. Men heeft daarbij eigen antwoorden op de teruglopende vraag naar toeristisch kamperen.".