direct naar inhoud van 2.1 Beoogde ontwikkeling
Plan: 1e herziening buitengebied (ontwikkelingen strand)
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1714.1eherzoo1bpbui10-VG01

2.1 Beoogde ontwikkeling

2.1.1 Strandslaaphuisjes

Voor de uitwerking van het pilotproject voor strandslaaphuisjes heeft een ontwerpcompetitie plaatsgevonden.

Deze competitie is gewonnen door camping Groede. Aan hun initiatief wordt dan ook planologische medewerking verleend. In figuur 2.1. is een impressie van de strandslaaphuisjes opgenomen.

afbeelding "i_NL.IMRO.1714.1eherzoo1bpbui10-VG01_0001.jpg"

Figuur 2.1. Ontwerp strandslaaphuisjes

De strandslaaphuisjes worden in het voorjaar op het strand geplaatst en in het najaar van het strand verwijderd. Het betreft kleine huisjes die bedoeld zijn voor 2 tot 4 personen.

Maatvoering strandslaaphuisjes

Het Zeeuwse licht, de lucht en het panoramische contact met het strand zijn de belangrijkste ingrediënten voor de ruimtelijke opbouw van het huisje. De grote van een strandslaaphuisje zal maximaal 25 m² vloeroppervlak zijn.

Uitstraling strandslaaphuisjes

De ruimtelijke kwaliteiten voor de recreant zijn een belangrijk uitgangspunt bij de ontwikkeling van de huisjes. Strandcamping Groede heeft dan ook het landschap als inspiratiebron gebruikt voor het ontwerp van de slaaphuisjes.

Als inspiratie voor het ontwerp is een schelp genomen. Wand en dak vloeien in elkaar over in een vloeiende lijn en vormen samen een geborgen ruimte waarin de verblijfsruimte voor de recreant ontwikkeld wordt.

Landschappelijke inpassing

De vorm van de huisjes is gebaseerd op de vorm van een schelp. De schelp krijgt de zelfde kleur als het strandzand. Door de kleur en de losse gebogen landschappelijke vorm gaat het strandhuisje beter op in het landschap. Met de inpassing is ervoor gekozen om de huisjes op een speelse manier te plaatsen onder een hoek ten aanzien van de huidige duinvoet. Dit levert een aantrekkelijker en spannender beeld op.

De huisjes worden per 5 gegroepeerd in drie duinkommen en 5 meter uit elkaar geplaatst. De huisjes worden geplaatst in een licht gebogen opstelling met een afwijking van 5 meter naar binnen toe. Daaromheen wordt door middel van schermen met wilgentenen 'duinkommen' gecreëerd. Naast het aspect van aantrekkelijkere plaatsing levert dit ook meer privacy op.

Parkeren

Naast strandcamping Groede ligt de onthaalparking van deze camping. Op deze onthaalparking is voldoende parkeercapaciteit aanwezig om de eigenaren van de strandhuisjes te laten parkeren. Voor de strandslaaphuisjes wordt uitgegaan van 1,6 parkeerplaatsen per huisje. In totaal zijn er dus 24 parkeerplaatsen noodzakelijk.

2.1.2 Strandposten

De toerist hecht bij de keuze van zijn vakantiebestemming veel waarde aan een veilig en een voldoende bewaakt strand en een duidelijk herkenbare strandpost. De strandbewaking langs de West-Zeeuws-Vlaamse kust vanaf 't Zwin tot Breskens wordt momenteel verzorgd vanaf zes strandposten.

Een aantal strandposten zijn sterk verouderd en dienen een kwaliteitsverbetering te ondergaan. De kustversterking werkzaamheden tussen Groede en Nieuwvliet hebben geleid tot een sterke kwaliteitsverbetering, onder meer door de aanwezigheid van nieuwe strandpaviljoens.

Er is voor gekozen om de strandposten los te koppelen van de strandpaviljoens. De nieuwe strandposten zullen wel in de nabijheid van strandpaviljoens worden gerealiseerd. De seizoensgebonden voorzieningen worden in het voorjaar geplaatst en na het seizoen weggehaald.

De strandposten kunnen in de toekomst zowel op het strand als in de duinen worden gerealiseerd. De posten worden maximaal 40 m² groot.

2.1.3 Strandpaviljoens

Momenteel zijn er 15 paviljoens op het strand aanwezig. De onderlinge afstand tussen de paviljoens is nu 600 meter. Dit principe is recentelijk losgelaten. Een clustering van voorzieningen en concentratie van strandpaviljoens zal leiden tot een betere jaarrond exploitatie. Deze concentratie zal ook leiden tot verscheidenheid, paviljoens met verschillende kwaliteiten en doelgroepen. Clustering houdt in veel gevallen ook in dat met dezelfde middelen meer voorzieningen mogelijk zijn (1 + 1 is meer dan 2).

Om deze clustering en concentratie nog meer te versterken wordt de ruimte geboden om 2 extra strandpaviljoens te realiseren. Hierbij geldt als uitgangspunt dat deze ten hoogste een oppervlak hebben van 1.000 m² waarvan 450 m² overdekt.

2.1.4 Kiosk

In de duinen worden bij de kustversterking vrijliggende fietspaden aangelegd tussen Breskens en het Zwin. Het duingebied wordt beter ontsloten en zal intensiever gebruikt worden. Bij deze routestructuren passen voorzieningen in de vorm van een kiosk/servicepunt. Dat betekent twee kleinschalige kiosken (maximaal 30 m2), nabij Nieuwvliet-Bad en Groede-Bad.

Voor deze kiosken zijn nog geen uitbaters bekend. Om deze reden wordt ervoor gekozen om hiervoor een wijzigingsbevoegdheid op te nemen. De potentiële uitbaters worden gezocht via een aanbesteding. Hierna zal een planologische procedure worden gevolgd.