direct naar inhoud van 5.3 Gehanteerde bestemmingen
Plan: Wapen van Breskens
Status: ontwerp
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1714.BPWVB-ON01

5.3 Gehanteerde bestemmingen

In deze paragraaf wordt een toelichting gegeven op de gehanteerde bestemmingen en wat binnen deze bestemmingen is toegestaan met betrekking tot gebruik en bouwen.

Artikel 3 Centrum en artikel 5 Centrum-1

In de het plangebied is aangesloten bij de bestemmingen Centrum en Centrum-1 uit het in voorbereiding zijnde bestemmingsplan Kom Breskens. In de bestemmingsomschrijving zijn de verschillende functies opgenomen. De volgende functies zijn toegestaan: detailhandel, horeca, wonen, kantoren en maatschappelijke voorzieningen.
In het centrumgebied is de woonfunctie sterk aanwezig en deze wordt dan ook gerespecteerd in de bestemmingsregeling voor het plangebied. In de bestemmingsomschrijving is aangegeven dat de gebouwen mogen worden gebruikt voor wonen. In het gemeentelijk beleid betekent dit dat er zowel permanent als recreatief gewoond mag worden. Het recreatief gebruik wordt geregeld door toepassing van de Verordening Tweede Woningen gemeente Sluis, dit in relatie tot het vastgestelde Uitvoeringsprogramma Woningbouw Breskens.
Hoofdgebouwen moeten binnen de daartoe bestemde bouwvlakken worden gesitueerd.

De gronden met de bestemming Centrum hebben een "erf-functie" bij de op het betreffende perceel toelaatbare hoofdgebruik. Op deze gronden zijn bijgebouwen, aan- en uitbouwen toegestaan.

Artikel 5 Waterstaat - Waterstaatkundige functie

De bestemming Waterstaat - Waterstaatkundige functie is opgenomen voor de waterkering in het plangebied. De bestemming is als het ware als een laag over de andere, onderliggende bestemmingen gelegd. De breedte van de bestemming Waterstaat - Waterstaatkundige functie is afgestemd op het waterstaatswerk. Binnen deze bestemming is bouwen ten behoeve van de waterkering of ten behoeve van de andere bestemmingen alleen toegestaan met ontheffing van burgemeester en wethouders. Deze ontheffing kan alleen worden verleend indien de belangen van de waterkering daarmee niet onevenredig worden geschaad.

Voor de overige zones (de "beschermingszone 50 m strook" en de beschermingszone) is het niet nodig de bepalingen van de Keur ook in het bestemmingsplan op te nemen. Wel is in de "beschermingszone 50 m strook" voor bouwactiviteiten en dergelijke een watervergunning van het Waterschap nodig. In geval van aanvragen bouwvergunning als bedoeld in de Wabo binnen de "beschermingszone 50 m strook" zal de gemeente aan de initiatiefnemer en het Waterschap Scheldestromen signaleren dat overleg met het Waterschap Scheldestromen noodzakelijk is.

Uit oogpunt van het voorkomen van dubbele wetgeving (met de Keur Waterschap Scheldestromen wordt het opnemen van een aanlegvergunningstelsel voor het regelen van werken en werkzaamheden (geen bouwen) niet noodzakelijk geacht.