Plan: | Wapen van Breskens |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.1714.BPWVB-VG01 |
Externe veiligheid is een begrip uit het Besluit externe veiligheid inrichtingen (Bevi) en beschrijft de kans dat personen in de omgeving van een activiteit waar met gevaarlijke stoffen wordt gewerkt, slachtoffer worden van een ongeval met die stoffen.
Externe veiligheid kan worden ingedeeld naar risico's met betrekking tot transport of risico's bij inrichtingen:
Daarbij bestaat er verschil tussen plaatsgebonden risico en groepsrisico:
Wanneer er sprake is van een situatie waarin externe veiligheid een rol speelt dient beoordeeld te worden of de situatie niet in strijd is met de grenswaarden voor het plaatsgebonden risico en dient het groepsrisico verantwoord te worden. De 'verantwoording van groepsrisico' is ingevoerd met de inwerkingtreding van het Bevi.
Middels de risicokaart van de Provincie Zeeland is bekeken of er ter plaatse van onderhavige locatie rekening moet worden gehouden met mogelijke risico's vanuit transportroutes voor gevaarlijke stoffen danwel vanuit inrichtingen waar met gevaarlijke stoffen wordt gewerkt.
Figuur 4.2. Risicokaart Provincie Zeeland
Allereerst is hierbij bekeken of op regionaal niveau sprake is van veiligheidsrisico's. In figuur 4.2 is te zien dat de kern Breskens (gele ster) is gelegen binnen een risicocontour rondom de kerncentrale in Borssele. Breskens ligt hemelsbreed gezien op circa 12 km afstand van de kerncentrale. In de zone tussen 10 en 20 km afstand van de kerncentrale geldt in geval van calamiteiten een zogenaamde 'schuilzone'. De veiligheidsaspecten rondom de kerncentrale Borssele vallen echter onder de bevoegdheid van het ministerie van VROM zodat mogelijk te nemen maatregelen ter beperking van hieraan verbonden risico's niet op niveau van bestemmingsplan hoeven te worden geregeld.
Voor zover bekend is de Westerschelde de aanlandingsplaats met de grootste hoeveelheid getransporteerde giftige gassen ter wereld. Het vervoer van gevaarlijke stoffen over de Westerschelde, met name het vervoer van ammoniak en LPG, brengt risico's met zich mee voor de omwonenden. In 1994 werd geconstateerd dat de risicocontourlijn bij Vlissingen, Breskens en Hansweert tot ongeveer 1 kilometer over de kust liep. Na 1994 zijn er verschillende bronmaatregelen genomen om deze risico's terug te dringen. Ammoniakschepen zijn bijvoorbeeld veiliger geworden en de scheepvaartbegeleiding op de Schelde en de nautische hulpmiddelen zijn verbeterd. Maar daarnaast zijn de wetenschappelijke inzichten over de verspreiding van ammoniak in het water en in de lucht na een calamiteit veranderd en is het transport over de Schelde verminderd. Het gevolg is dat de risicocontourlijn nu nergens meer op de kust ligt, maar slechts tot een klein gebiedje in de vaargeul ten oosten van Terneuzen 'gekrompen' is. Voor ontwikkelingen binnen de kern Breskens gelden er zodoende geen planologische belemmeringen met betrekking tot het aspect externe veiligheid vanuit vaarroutes op de Westerschelde.
Op niveau van de kern Breskens is vervolgens bekeken of er in de nabijheid van het plangebied risico's bestaan vanuit transportroutes danwel inrichtingen waar gewerkt wordt met gevaarlijke stoffen.
De regels voor externe veiligheid in de ruimtelijke ordening toetsen in de eerste plaats of zich kwetsbare bestemmingen bevinden binnen de risicocontour van een plaatsgebonden risico van 10-6.
Op de provinciale risicokaart zijn deze risicocontouren met een plaatsgebonden risico van 10-6 weergegeven met zwarte stippellijnen rondom de betreffende inrichtingen. Binnen deze 10-6 contour mogen geen nieuwe kwetsbare objecten (zoals appartementen) worden gerealiseerd. Uit de kaart blijkt dat onderhavig plangebied (Grote Kade 33) niet is gelegen binnen een dergelijke risicocontour. Het realiseren van nieuwe woningen op de beoogde locatie leidt zodoende niet tot een verhoging van het plaatsgebonden risico. Onderzoek naar het groepsrisico is derhalve niet nodig.
Ten westen van de kern Breskens ligt de N676 (gele lijn op figuur 4.2). Deze weg maakt deel uit van de route gevaarlijke stoffen. De risicozone rondom deze route voor gevaarlijke stoffen wordt begrensd door de weg zelf. Het plangebied is op geruime afstand van deze weg gelegen, zodoende zijn er vanuit deze route gevaarlijke stoffen geen belemmering voor de voorgenomen herontwikkeling van het plangebied.
Conclusie
Geconcludeerd mag worden dat vanuit het aspect externe veiligheid geen planologische belemmeringen bestaan voor de herontwikkeling van locatie Grote Kade 33 te Breskens.