Plan: | Wijzigingsplan Bewester Eede 3 te Sluis |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | wijzigingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.1714.wpbewestereede11wp-VG01 |
Op 30 juni 2006 heeft provincie Zeeland het Omgevingsplan Zeeland 2006-2012 opgesteld. Hierin zijn de beleidsuitgangspunten ten aanzien van ruimtelijke ontwikkelingen in de provincie opgenomen.
De kerngedachte van het Omgevingsplan is dat ontwikkelingen de ruimte moeten krijgen, maar wel met kwaliteit. Het Omgevingsplan biedt voor het buitengebied twee strategieën:
Volgens het Omgevingsplan Zeeland van provincie Zeeland, zoals te zien in onderstaande figuur, is de planlocatie gelegen in een gebied dat niet nader is aangemerkt. Hiermee valt de planlocatie binnen het gebied waarop de strategie "ruimte voor nadere afweging" van toepassing is.
Beleidskaart provincie Zeeland.
Bron: Provincie Zeeland.
Binnen deze strategie is sprake van "onderhandelbare schaarste". Dit houdt in dat, afhankelijk van de omgevingskwaliteiten, de ruimte bestaat voor nieuwe ontwikkelingen.
Ten aanzien van de uitbreiding van een agrarisch bedrijf is in het Omgevingsplan het volgende gesteld:
"Aan de grondgebonden landbouw worden ruime ontwikkelingsmogelijkheden geboden, inclusief (onder voorwaarden) mogelijkheden voor teeltondersteunende voorzieningen, aquacultuur, energie - opwekking, niet - grondgebonden neventakken en niet - agrarische nevenactiviteiten in de vorm van Nieuwe Economische Dragers. Daarbij is van belang dat nieuwe agrarische bedrijven in beginsel niet worden toegestaan, tenzij daarmee bestaande ruimtelijke of milieuknelpunten worden opgelost. Een voorbeeld daarvan zijn bedrijven die verplaatst moeten worden in het kader van een gebiedsgerichte aanpak.
Het beleid voor de niet - grondgebonden landbouw is gericht op het bevestigen van de bestaande situatie, waarbij bestaande hoofdberoepsbedrijven begrensde ontwikkelingsmogelijkheden krijgen. Ook de ontwikkeling van nevenberoepsbedrijven is begrensd."
Vanuit het Omgevingsplan wordt uitbreiding van een agrarisch bedrijf beperkt mogelijk gemaakt. Hierbij geldt de voorwaarde dat aan het principe 'verevening' moet worden voldaan. Dit houdt in dat bij bepaalde ontwikkelingen, waaronder uitbreiding van een agrarisch bedrijf, moet worden geïnvesteerd in de ruimtelijke kwaliteit. De regels voor verevening zijn in het bestemmingsplan "Buitengebied" van gemeente Sluis opgenomen binnen de van toepassing zijnde bepalingen. Verdere toetsing vindt daarom plaats aan het bestemmingsplan "Buitengebied".
Zoals eerder aangegeven is de planlocatie gelegen in een Nationaal Landschap. Hiervoor zijn door de provincie verschillende kernkwaliteiten opgesteld. Deze kernkwaliteiten worden in samenwerking met de gemeenten uit de regio versterkt. Ten aanzien van ontwikkelingen in het buitengebied zijn de uitgangspunten voor versterking van de betreffende kernkwaliteiten doorvertaald in het bestemmingsplan "Buitengebied" van de gemeente Sluis. Verdere toetsing zal daarom plaatsvinden aan het bestemmingsplan.
Hiermee past de voorgenomen ontwikkeling binnen de beleidskaders zoals gesteld in het Omgevingsplan Zeeland 2006-2012 van provincie Zeeland.
Op 13 juli 2004 is door provincie Zeeland het Gebiedsplan West Zeeuwsch-Vlaanderen vastgesteld. Hierin is een gebiedsgerichte aanpak voor de regio West Zeeuws-Vlaanderen opgenomen, waarvan gemeente Sluis deel uitmaakt.
De hoofdlijnen voor de ontwikkeling van West Zeeuws-Vlaanderen zijn als volgt:
Voor de landbouw worden de volgende mogelijkheden nader omschreven:
De landbouwbedrijven in West Zeeuws-Vlaanderen realiseren een verbetering van hun positie door te werken aan een goede bedrijfsstructuur, duurzamer te produceren, maatregelen te nemen voor een ruimere teeltkeuze en samen te werken. De overheid draagt hieraan bij door kavelruil mogelijk te maken en mogelijkheden te scheppen voor aanvullende inkomsten (recreatie, verhuur, dienstverlening) op het (grondgebonden) agrarisch bedrijf. Niet alleen vanwege de economische functie, maar ook als beeldbepalende functie in het landschap.
In onderhavig geval is sprake van de uitbreiding van een agrarisch bedrijf om een duurzame en een doelmatige bedrijfsvoering mogelijk te maken. Dit past binnen de ontwikkelingsmogelijkheden zoals zijn gesteld in het Gebiedsplan West Zeeuwsch-Vlaanderen - Natuurlijk Vitaal van provincie Zeeland.
Op 16 november 2010 heeft de provincie Zeeland de Provinciale Ruimtelijke Verordening (PRV) als ontwerp vastgesteld. Hierin zijn regels opgenomen ten aanzien van:
De van toepassing zijnde regels uit de PRV zijn verwerkt in het bestemmingsplan "Buitengebied" van gemeente Sluis. Verdere toetsing vindt dan ook plaats aan het bestemmingsplan.
De voorgenomen ontwikkeling past binnen de mogelijkheden die worden geboden vanuit het provinciaal beleid, mits aan verscheidene voorwaarden wordt voldaan. Deze voorwaarden zijn opgenomen in het bestemmingsplan "Buitengebied" van gemeente Sluis. Verdere toetsing dient dan ook plaats te vinden aan het bestemmingsplan.