direct naar inhoud van 3.3 Gemeentelijk beleid
Plan: Plan Dassenberg
Status: vastgesteld
Plantype: projectbesluit
IMRO-idn: NL.IMRO.0866.PB00004-0001

3.3 Gemeentelijk beleid

Vigerend bestemmingsplan

Voor het plangebied vigeert het bestemmingsplan 'Waalre-dorp, 1e herziening'.

Het bestemmingsplan 'Waalre-dorp, 1e herziening', is vastgesteld door de gemeenteraad op 14 juli 1998, goedgekeurd door Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant op 12 januari 1999 en goedgekeurd door de kroon op 8 april 1999.

In het vigerende bestemmingsplan 'Waalre-dorp, 1e herziening' van de gemeente Waalre zijn de gronden, waarop het plangebied betrekking heeft, bestemd als 'woondoeleinden', 'tuin I' en tuin II'.

Het initiatief tot de ontwikkeling van woningbouw op het perceel aan de Daslaan is formeel strijdig met het vigerende bestemmingsplan, aangezien de nieuwe functie niet past binnen de bestemmingen.

De gemeente Waalre is bereid haar medewerking te verlenen aan het initiatief middels het nemen van een projectbesluit.

afbeelding "i_NL.IMRO.0866.PB00004-0001_0009.png"

Woonvisie 2010-2020, Waalre, de groene parel

De woonvisie van de gemeente Waalre voor de periode 2010-2020 vervangt het oude volkshuisvestingsplan en geeft de basis voor de belangrijke opgaven waarvoor de gemeente staat op het gebied van het bouw- en huisvestingsbeleid. Naast de zorg voor de eigen inwoners speelt daarbij ook de regionale opvang een belangrijke rol.

Uitgangspunten

Aan de woonvisie liggen de volgende beleidsuitgangspunten ten grondslag:

  • 1. Behoud van het authentieke dorpse, groene karakter van de gemeente.
  • 2. Ruimte geven aan alle doelgroepen die graag in Waalre willen wonen.
  • 3. Het benutten van de potenties van de gemeente voor hoogwaardige woonmilieus, mede als bijdrage aan de (economische) ontwikkeling van de regio.
  • 4. Door z'n kwaliteiten en door de regionale betrokkenheid versterken van het vitale en dynamische karakter van Waalre.
  • 5. Het optimaal gestalte geven aan een aanbod dat zowel voor de eigen inwoners als voor de regionale opvang ruimte biedt.
  • 6. Er is sprake van één gemeentelijke woningmarkt.

De gemeente wil haar beleid realiseren door als regisseur op te treden en woonconsumenten en marktpartijen te faciliteren om het wonen in de gemeente de gewenste impuls te geven.

Gewenst bouwprogramma

Teneinde in de periode 2010 t/m 2019 in de woningbehoefte van de eigen inwoners en in de afspraken inzake de regionale opvang te voorzien zal de woningvoorraad met 833 woningen uitgebreid moeten worden. In dit aantal is een regionale opvangtaak van 500 woningen ingecalculeerd.

In het gemeentelijk programma zal 20% in de huursector en 80% in de koopsector gebouwd moeten worden. Het aandeel sociale huur + sociale koop bedraagt 26%.

Woningbouw en kwaliteit

De gemeente legt grote nadruk op levensloopbestendigheid, aanpasbaarheid, duurzaamheid en beeldkwaliteit.

Uitvoeringsacties

De gemeente voert niet zelf uit. Vanuit haar regisseursfunctie wil zij afspraken maken met marktpartijen over de te realiseren producten en diensten. Verder wil zij via de Ruimtelijke Ordening en het Grondbeleid de woningbouw in de gemeente faciliteren.

Voorliggend initiatief past binnen de woonvisie van de gemeente Waalre.

Interimstructuurvisie Waalre

Op 11 juni 2009 heeft de gemeenteraad de 'Interimstructuurvisie Waalre' vastgesteld. Deze visie is een actualisatie van het Structuurplan Waalre uit 2003, zodat dit plan aan de wetgeving van de nieuwe Wet ruimtelijke ordening voldoet.

De algemene inzet is om voor 2/3 te bouwen op inbreidingslocaties en 1/3 op uitbreidingslocaties. In eerste instantie wordt gekeken in hoeverre de woningbouwbehoefte in de kern kan worden opgevangen door inbreiding en herstructurering voordat mogelijke uitbreidingslocaties benut worden. Aangezien het hier een inbreidingsplan betreft, wordt hiermee voldaan aan de doelstelling van de interimstructuurvisie.

Welstandsnota

afbeelding "i_NL.IMRO.0866.PB00004-0001_0010.png"

De planlocatie valt binnen een gebied waarvoor volgens de welstandsnota van de gemeente Waalre het bebouwingstype 'vooroorlogse dorpse bebouwing' geldt. De omliggende bebouwing wordt gekenmerkt door zijn gevarieerdheid en rafelige stedenbouwkundige structuur. De bebouwing heeft een voornamelijk vrijstaand karakter.

De gebieden kenmerken zich door een zekere eenheid in straatbeeld (rooilijn, bouwmassa, gevelindeling en materiaalgebruik) waarbinnen een zeer diverse bebouwing aanwezig is.

De eenheid in het straatbeeld waarbinnen het diverse bebouwingskarakter aanwezig is, moet worden behouden en waar nodig worden versterkt.

Het plangebied valt binnen een gebied waarvoor welstandsniveau 2 geldt. Nieuwe bebouwing binnen welstandsniveau 2 dient zorgvuldig te worden afgestemd op de omgeving.

Het bouwplan voorziet in de bouw van verschillende type woningen. Er zullen vrijstaande en geschakelde woningen ontwikkeld worden. Daarnaast biedt het plan ruimte voor patiowoningen. De eenheid in het straatbeeld zal worden behouden en waar mogelijk verbeterd.