Plan: | Kendix-terrein |
---|---|
Status: | ontwerp |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0866.00159-0201 |
Door LSW Architecten is een bouwplan voor het plangebied ontwikkeld, d.d. november 2011. Het bouwplan bevat 16 grondgebonden woningen en 38 appartementen, in totaal circa 54 wooneenheden. Bij de karakterisering van de nieuwe bebouwing is uitgegaan van de huidige historische bedrijfsbebouwing in het plangebied.
De situering van de nieuwe woningen is daarbij afgestemd op de bestaande ruimtelijke structuur van de directe omgeving. Zodoende staan alle grondgebonden woningen in een rij aan de zuidzijde van het plangebied, zodat de rij bestaande woningen aan de Vincent van Goghlaan als het ware wordt 'gespiegeld'. Het noordelijk deel van het plangebied wordt ingevuld met twee grotere bouwmassa's in de vorm van appartementengebouwen.
Stedenbouwkundig plan (Bron: LSW Architecten, november 2011)
In de indicatieve situatietekening zijn de grondgebonden woningen onderverdeeld in verschillende woningtypologieën. Er komen drie blokken van vier aaneengebouwde woningen met een hoogte van één laag met kap. Doordat de voorgevels van de eindwoningen doorlopen tot en met de tweede laag, krijgen de woningen een individueel karakter.
In de zuidoosthoek komen twee vrijstaande woningen en twee halfvrijstaande woningen, onderling geschakeld door middel van garages. Deze woningen krijgen een hoogte van twee lagen met kap. De tussenliggende garages worden uitgevoerd met een plat dak.
Voor de woningen gelden een goothoogte van 6 meter en een bouwhoogte van 11 meter als maximum.
Indicatieve gevelbeelden aaneengebouwde woningen (boven) en vrijstaand geschakelde woningen (onder) (Bron: LSW Architecten, november 2011)
Het appartementengebouw dat centraal in het plangebied staat, bevat circa 24 appartementen. Dit gebouw wordt deels uitgevoerd in drie en deels in vier bouwlagen. De entree van het gebouw bevindt zich aan de noordzijde.
Het appartementengebouw aan de Burgemeester Uijenstraat is kleiner van omvang (circa 14 appartementen). Onder dit gebouw komt een parkeergarage, bereikbaar vanaf de Burgemeester Uijenstraat. Door de directe ligging aan de straat en vanwege de zichtbaarheid vanaf de Markt, is dit gebouw aan de zijde van de straat (oostelijk deel) vormgegeven als twee lagen met kap. Het westelijk gedeelte van het gebouw is één laag hoger, waarmee een zelfde hoogte wordt bereikt als het andere appartementengebouw in het plangebied. Doordat het gebouw is opgedeeld in twee gedeelten met elk een eigen hoogte, wordt het gebouw van de buitenzijde meer als twee geschakelde gebouwen ervaren en wordt een massieve uitstraling voorkomen. Ter hoogte van de verbinding tussen beide gebouwdelen bevindt zich de hoofdentree, geaccentueerd door het trappenhuis met puntdak.
Zoals hiervoor reeds is aangegeven zijn de appartementengebouwen samengesteld uit volumen van 2, 3 en 4 bouwlagen, gedeeltelijk voorzien van een kap en gedeeltelijk plat afgedekt. Waar sprake is van een vierde laag is deze altijd uitgevoerd als kap of als set-back, tenzij het een accent in de bebouwing betreft. De appartementengebouwen kennen in hoofdzaak een vertikale geleding.
De maximale goot- en bouwhoogte van het centrale appartementengebouw bedraagt 15 meter. Voor een gedeelte van het gebouw (de noordzijde) geldt een maximale goot- en bouwhoogte van 12 meter. Het appartementengebouw aan de Burgemeester Uijenstraat heeft voor wat betreft het westelijk deel een maximale goot- en nokhoogte van 14 respectievelijk 17 meter en voor wat betreft het oostelijk deel een maximale goot- en nokhoogte van 8 respectievelijk 12 meter. Hierbij zijn overschrijdingen toegestaan voor ondergeschikte bouwdelen, zoals massa’s die trappenhuizen en liftschachten bevatten.
Indicatieve gevelbeelden (zuidgevel) van centraal gelegen appartementengebouw (boven) en appartementengebouw aan Burg. Uijenstraat (onder) (Bron: LSW Architecten, november 2011)
Als architectonisch uitgangspunt is gezien de locatie en de geschiedenis van de plek gekozen voor het thema 19e eeuws industrieel complex. Het westelijke appartementencomplex is hierin vormgegeven als ‘fabriek’. Het oostelijke appartementencomplex aan de Burgemeester Uijenstraat heeft meer verwantschap met de panden aan de Markt en is in thematiek te omschrijven als ‘de directeurswoning met annexen’. De grondgebonden woningen zijn binnen het thema de werknemers- en middenkaderwoningen.
Een goede landschappelijke inpassing is voor de locatie en met de toegestane bouwmogelijkheden noodzakelijk. De ruimte tussen de bebouwing wordt ingericht als openbaar gebied met onder meer groen en parkeerplaatsen. Afscherming van de randen van de kavel en handhaving van een deel van de bestaande beplanting zijn primaire stedenbouwkundige randvoorwaarden. Bijzondere aandacht gaat uit naar het bestaande groen aan de Burgemeester Uijenstraat in de zuidoosthoek van het plangebied. Dit groen blijft gedeeltelijk behouden en krijgt een belangrijke functie als openbaar groengebied voor de buurt. De groenzone wordt versterkt, waardoor met name het appartementencomplex grenzend aan de burgemeester Uijenstraat en de kopwoning van de vrijstaand geschakelde woningen duidelijk een relatie met het groen krijgen. Daarnaast wordt in het hart van het terrein - tussen de twee appartementencomplexen - een groene open plek gecreëerd. Deze ruimte krijgt een parkachtige invulling.
Vanzelfsprekend is de terreininrichting integraal onderdeel van de ontwerpopgave. Een deskundig ontworpen inrichtingsplan wordt dan ook in de plantoetsing/-advisering meegenomen. Uitgangspunt in de inrichting van de openbare ruimte is dat deze dient te worden afgestemd op het beeld van de bebouwing. Een minimale vereiste is toepassing van gebakken klinkers voor de bestrating.
Langs de Burgemeester Uijenstraat bevindt zich een monumentale muur die volledig intact blijft. De muur wordt verlengd, zodat de gehele oostzijde van het plangebied van de straat afgescheiden wordt door de muur. Overigens wordt het verlengde deel van de muur lager uitgevoerd (ca. 80 cm). Een poort in de noordoosthoek van het plangebied geeft toegang tot de parkeergarage onder het appartementengebouw. Een tweede meer zuidelijk gelegen poort geeft toegang tot het plangebied voor langzaam verkeer.
De primaire ontsluitingen van het terrein vinden plaats via de Oude Kerkstraat (grondgebonden woningen en het westelijk appartementencomplex) en langs de burgemeester Uijenstraat (het oostelijke appartementencomplex). Secundaire entrees, alleen door langzaam verkeer te gebruiken, zijn gesitueerd door de groenzone aan de burgemeester Uyenstraat.
Parkeren vindt deels plaats op eigen terrein, deels in de parkeergarage onder het oostelijke appartementencomplex en deels op straat in de daarvoor aangegeven parkeervakken. In de groenzone tussen de appartementen worden geen parkeervoorzieningen opgenomen. Bouwkundige voorzieningen (zoals (fietsen-)bergingen, trafohuisjes, etc.) zijn evenmin in deze strook toegestaan.