direct naar inhoud van 3.2 Rijksbeleid
Plan: Villa Treeswijk
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0866.BP00149-0001

3.2 Rijksbeleid

3.2.1 Nota Ruimte

In de Nota Ruimte, die in april 2004 is verschenen, zijn door de ministeries van VROM, LNV, V&W en EZ, de principes voor de ruimtelijke inrichting van Nederland vastgelegd. In de Nota Ruimte is het beleid uit de Structuurvisie Groene Ruimte 2 en de hoofdlijnen van het ruimtelijk beleid uit de Vijfde Nota over de ruimtelijke ordening meegenomen. Een belangrijk uitgangspunt van de Nota Ruimte is 'landschap ontwikkelen met kwaliteit'. Echter, in de Nota Ruimte is ook aangegeven dat deze verantwoordelijkheid met name bij de provincies ligt. Zij zijn verantwoordelijk voor bescherming en ontwikkeling van het landschap. Het rijk heeft hier uitsluitend een toetsende rol. Het toetst of de provincies in hun beleidsplannen voldoende aandacht voor landschapsbehoud en landschapsontwikkeling hebben. Alleen daar waar het nationale landschappen of werelderfgoed betreft, is het landschap een rijksaangelegenheid. Het Landgoed Treeswijk maakt daar geen onderdeel van uit.

3.2.2 Wet op de archeologische monumentenzorg

In de Wet op de archeologische monumentenzorg, die van kracht is geworden in september 2007, is vastgelegd hoe met monumenten dient te worden omgegaan. Dit betreft zowel gebouwde monumenten als archeologische monumenten. De Wet op de archeologische monumentenzorg is een combinatie van de Monumentenwet 1988 en een aantal nieuwe bepalingen omtrent gebouwde en archeologische monumenten. In de Monumentenwet 1988 is omschreven hoe enerzijds monumenten beschermd dienen te worden, maar ook hoe anderzijds het behoud van monumenten gestimuleerd kan worden. Uitgangspunt hierbij is dat indien er sprake is van archeologische waarden in de grond, deze in situ behouden dienen te worden. Met andere woorden, de gronden ter plaatse van de archeologische waarden mogen niet worden verstoord, zodat de archeologische waarden in de grond kunnen worden behouden. Indien dit niet mogelijk is, dient behoud ex situ plaats te vinden. Dat betekent dat de archeologische waarden opgegraven dienen te worden en in kaart dienen te worden gebracht. De planvorming voor Villa Treeswijk sluit aan bij de in de Wet op de archeologische monumentenzorg genoemde regelgeving, daar het hier slechts om een functieverandering gaat en er geen sprake is van ontwikkelingsmogelijkheden.

3.2.3 Natuurbeleidsplan

In het Natuurbeleidsplan zijn het vergroten van de oppervlakte aan natuurgebieden, het opheffen van versnippering en isolatie van natuurgebieden en het voorkomen van aantasting van potenties voor natuurontwikkeling, als belangrijke beleidslijnen opgenomen. Het natuurbeleid spitst zich toe op het tot stand brengen van de Ecologische Hoofdstructuur (EHS), een samenhangend netwerk van bestaande en te ontwikkelen natuurgebieden. Daartoe zijn natuurkerngebieden, natuurontwikkelingsgebieden en ecologische verbindingszones aangegeven. Dit beleid is verder uitgewerkt door de provincie. Het plangebied is gelegen nabij de EHS - bestaand bos. De plannen voor het landgoed leiden niet tot aantasting van de natuur, daar het vooral een wijziging van gebruik betreft en geen bouwwerkzaamheden.