Type plan: bestemmingsplan
Naam van het plan: Aalst, herziening Gestelsestraat 46 a
Status: vastgesteld
Plan identificatie: NL.IMRO.0866.BP00171-0301

Toelichting

1 Inleiding

1.1 Aanleiding

 
Op 14 mei 2013 is het bestemmingsplan "Aalst" van de gemeente Waalre vastgesteld. Tegen het besluit tot vaststelling van dit bestemmingsplan is beroep ingesteld namens A2 Catering en Organisatie. Op 19 maart 2014 heeft de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State (hierna: de Afdeling) uitspraak gedaan inzake het ingestelde beroep. Het beroep is gegrond verklaard en het bestemmingsplan is vernietigd, voorzover het betreft het ontbreken van een regeling voor het plandeel met de bestemming "Wonen" voor het perceel Gestelsestraat 46a waardoor het gebruik van een bijgebouw ten behoeve van een catering- en verhuurbedrijf aan huis wordt toegestaan.
 
In zijn uitspraak heeft de Afdeling de gemeenteraad van Waalre opgedragen om binnen 16 weken na verzending van de uitspraak en met inachtneming van hetgeen daarin is overwogen een nieuw besluit te nemen en dit op de wettelijk voorgeschreven wijze bekend te maken. Hierbij is door de Afdeling aangegeven dat het raadsbesluit niet overeenkomstig afdeling 3:4 van de Algemene wet bestuursrecht behoeft te worden voorbereid. 

1.2 Onderdelen van het bestemmingsplan

 
Het voorliggende bestemmingsplan "Aalst, herziening Gestelsestraat 46a" is een nieuwe planologische regeling voor het perceel Gestelsestraat 46a te Waalre.  Aanleiding voor het opstellen van dit plan is de uitspraak van de Afdeling van 19 maart 2014, die in dit plan is doorvertaald.
 
Een bestemmingsplan bestaat uit een Toelichting, Regels en een daarbij behorende Verbeelding. In de Toelichting wordt een beschrijving gegeven van het plan, vindt toetsing plaats aan relevante wet- en regelgeving vanuit rijk, provincie en gemeente en wordt aandacht besteed aan bijvoorbeeld milieuaspecten in het kader van de uitvoerbaarheid van het bestemmingsplan. Aangezien deze herziening betrekking heeft op één specifiek perceel en bovendien feitelijk een conserverend karakter heeft kan voor de meeste van deze aspecten worden verwezen naar de Toelichting behorend bij het bestemmingsplan "Aalst".
 
Ten aanzien van het aspect archeologie is wel een wijziging opgenomen gezien het feit dat op 11 maart 2014 het "Beleidsplan archeologische monumentenzorg" door de gemeenteraad is vastgesteld.   
 
De regels bevatten het juridisch instrumentarium voor het regelen van het gebruik van gronden, gebouwen en bouwwerken. Samen met de verbeelding vormen de regels het juridisch bindend gedeelte van het bestemmingsplan.

1.3 Uitspraak Afdeling bestuursrechtspraak

1.3.1 Bestemmingsplan "Aalst"

 
Op 14 mei 2013 is het bestemmingsplan "Aalst" vastgesteld door de gemeenteraad van de gemeente Waalre. Het bestemmingsplan heeft een overwegend conservatief karakter en betreft een actualisatie van enkele reeds bestaande bestemmingsplannen in het kader van artikel 3.1 van de Wet ruimtelijke ordening en artikel 9.1.4 van de Invoeringswet Wet ruimtelijke ordening. 
 
Het plangebied van het bestemmingsplan betreft het kerkdorp Aalst en wordt begrensd door de A2/A67 aan de noordzijde, gemeentelijke bossen aan de west- en zuidzijde en de Tongelreep aan de oostzijde. Binnen het plangebied zijn verschillende gebieden te onderscheiden met hun eigen functies en bestemmingen, waaronder bijvoorbeeld winkelcentra Den Hof en Voldijn en enkele bedrijfslocaties. Primair is het kerkdorp Aalst echter een woongebied.
 
Ook het gedeelte van de Gestelsestraat waarin het perceel Gestelsestraat 46a is gelegen heeft primair een woonfunctie, zij het dat hier in de directe omgeving van oudsher enkele bedrijfsbestemmingen zijn gelegen. Op het perceel Gestelsetraat 46a was en is een woonbestemming van toepassing. In 2003 is, met toepassing van artikel 19 lid 3 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening, (onder voorwaarden) vrijstelling verleend voor het gebruik van een op het perceel aanwezig bijgebouw ten behoeve van een catering- en verhuurbedrijf. 
 
Bij de vaststelling van het bestemmingsplan "Aalst" heeft het perceel de bestemming "Wonen" gekregen, in lijn met de voorheen geldende bestemmingsregeling. Hierbij is er vanuit is gegaan dat de verleende vrijstelling onverkort van kracht zou blijven en derhalve geen aanpassing van het bestemmingsplan benodigd zou zijn.

1.3.2 Beroepsprocedure

 
Door het op het perceel Gestelsestraat 46a gevestigde bedrijf, A2 Catering en Organisatie, is beroep ingesteld tegen het vaststellingsbesluit van de gemeenteraad van 14 mei 2013. Het beroep richtte zich tegen het feit dat een passende bestemmingsregeling voor het catering- en verhuurbedrijf ontbrak. 
 
Het beroep is ter zitting behandeld op 13 januari 2014 en op 19 maart 2014 heeft de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State uitspraak gedaan. In zijn uitspraak komt de Afdeling tot de conclusie dat het niet opnemen van een bestemmingsregeling ten behoeve van het catering- en verhuurbedrijf ter plaatse in strijd is met het rechtszekerheidsbeginsel en het beroep om die reden gegrond is. 

1.3.3 Uitspraak en gevolgen

 
In het bestemmingsplan "Aalst" was het perceel Gestelsestraat 46a, evenals in het voorgaande bestemmingsplan, bestemd tot "Wonen". In 2003 was met toepassing van artikel 19 lid 3 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening (onder voorwaarden) vrijstelling verleend van het bestemmingsplan om het gebruik van een op het perceel aanwezig bijgebouw ten behoeve van een catering- en verhuurbedrijf mogelijk te maken. Bij de herziening van het bestemmingsplan "Aalst" is echter geen specifieke bestemmingsregeling voor dit gebruik opgenomen. 
 
De Afdeling komt in haar uitspraak tot de conclusie dat, nu een specifieke bestemmingsregeling voor het bedrijf ontbreekt, er sprake is van strijd met het rechtszekerheidsbeginsel. Naar het oordeel van de Afdeling wordt, gezien het bepaalde in artikel 21 en artikel 32, lid 2 onder a en d van de planregels, het bedrijf immers onder het overgangsrecht van het plan gebracht. De rechtszekerheid vereist in het algemeen dat bestaand legaal gebruik overeenkomstig de bestaande situatie wordt opgenomen in een bestemmingsregeling. Zeker nu de gemeenteraad het gebruik van het bijgebouw ten behoeve van het catering- en verhuurbedrijf aan huis, voorzover dat gebruik overeenstemt met de voorwaarden van de verleende vrijstelling, niet in strijd acht met een goede ruimtelijke ordening had de raad dit gebruik als zodanig moeten bestemmen.
 
Het beroep is, gezien de bovenstaande afwegingen, door de Afdeling gegrond verklaard. Als gevolg hiervan is het besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan "Aalst", voorzover het betreft het ontbreken van een regeling voor het plandeel met de bestemming "Wonen" op het perceel Gestelsestraat 46a waardoor het gebruik van een bijgebouw door een catering- en verhuurbedrijf wordt toegestaan, vernietigd.
 
De Afdeling heeft de gemeenteraad opgedragen om, met inachtneming van hetgeen in de uitspraak is overwogen, een nieuw besluit te nemen. Dit heeft geleid tot het opstellen van het onderhavige bestemmingsplan.  

2 Onderzoek

2.1 Algemeen

 
De Toelichting dient als goede ruimtelijke onderbouwing van een bestemmingsplan. In de toelichting wordt ingegaan op het doel van het bestemmingsplan, het relevante beleid, een beschrijving van het plangebied / de planontwikkeling, de relevante omgevingsaspecten (m.e.r., geluid, lucht, externe veiligheid, bodem, flora en fauna, water, archeologie, etc.) en de uitvoerbaarheid van het bestemmingsplan. Ook bevat de toelichting een uitleg van de regels.
 
Het onderhavige bestemmingsplan is een direct uitvloeisel van een uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak. De uitspraak heeft geen betrekking op een of meerdere van de bovengenoemde aspecten waardoor voor de meeste van de in het kader van het bestemmingsplan benodigde onderzoeken in dit geval kan worden verwezen naar de toelichting behorend bij het bestemmingsplan "Aalst". Uitzondering hierop is het aspect archeologie, waarop wij in de volgende paragraaf zullen ingaan. 
   

2.2 Archeologie

 
In het bestemmingsplan "Aalst" was op het perceel Gestelsestraat 46a, naast de bestemming "Wonen" ook de dubbelbestemming "Waarde- archeologie" van toepassing. Aangezien op het moment van de vaststelling van het bestemmingsplan "Aalst" de gemeente Waalre nog niet beschikte over een vastgesteld archeologiebeleid is ervoor gekozen om op het gehele plangebied de dubbelbestemming "Waarde- archeologie" te leggen en hierbij uit te gaan van het strengste beschermingsniveau.
 
Inmiddels is echter, in de vergadering van de gemeenteraad van 11 maart 2014, het "Beleidsplan archeologische monumentenzorg" vastgesteld. Aan de hand van dit beleidsplan is beoordeeld op welke wijze de archeologische bescherming in het bestemmingsplan "Aalst, herziening Gestelsestraat 46a" dient te worden geregeld.
 
In het beleidsplan en de bijbehorende archeologische beleidskaart is het plangebied gelegen binnen een gebied met de aanduiding "Categorie 2: gebied van archeologische waarde". Conform het beleid dient bij deze gebieden bij ingrepen van meer dan 100m2 en een diepte van meer dan 30 cm. archeologisch onderzoek plaats te vinden. In de praktijk betekent dit voor het bestemmingsplan dat ook in het nieuwe bestemmingsplan een dubbelbestemming "Waarde- archeologie" dient te worden opgenomen.
 
In de praktijk betekent dit overigens ten opzichte van het bestemmingsplan "Aalst" dat er op dit punt feitelijk niets wijzigt. De dubbelbestemming "Waarde- archeologie" was ook in dit plan op het perceel van toepassing, waarbij ook de regels gelijk waren aan de regels welke nu in het bestemmingsplan zijn opgenomen.  

3 Planbeschrijving

3.1 Algemeen

 
Het bestemmingsplan "Aalst, herziening Gestelsestraat 46a" is opgesteld naar aanleiding van de uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van 19 maart 2014 en omvat een nieuwe planologische regeling voor het perceel Gestelsestraat 46a. Een bij de woning op dit perceel behorend bijgebouw is sinds enige jaren in gebruik ten behoeve van een catering- en verhuurbedrijf. Het bestemmingsplan "Aalst" voorzag echter niet in een specifieke regeling voor dit gebruik, dat in 2003 middels een vrijstelling ex artikel 19 lid 3 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening was toegestaan. Gezien het feit dat het gebruik, mits voldaan wordt aan de voorwaarden die destijds aan de vrijstelling zijn verbonden, ruimtelijk niet onaanvaardbaar wordt geacht was het ontbreken van een dergelijke regeling volgens de Afdeling in strijd met het rechtszekerheidsbeginsel.
 
In de uitspraak van 19 maart 2014 heeft de Afdeling de gemeenteraad opgedragen, met inachtneming van de overwegingen in de uitspraak, een nieuw besluit te nemen. Dit bestemmingsplan voorziet in een specifieke bestemmingsregeling ten behoeve van het ter plaatse gevestigde catering- en verhuurbedrijf.

3.2 Verantwoording bestemmingskeuze

  
Voor het plangebied is de bestemming "Wonen" opgenomen, met de nadere aanduiding "catering- en verhuurbedrijf". De nadere aanduiding in combinatie met de hiervoor opgenomen specifieke gebruiksregels maken het gebruik van een op het perceel staand bijgebouw ten behoeve van het ter plaatse gevestigde catering- en verhuurbedrijf, onder voorwaarden, mogelijk.
 
Deze wijze van bestemmen sluit het best aan bij de in het verleden verleende vrijstelling en de hieraan verbonden voorwaarden. De overwegingen die ten grondslag zijn gelegd aan de verleende vrijstelling en de voorwaarden die gesteld zijn ten aanzien van het bedrijf blijven onverkort van kracht. Het opnemen van uitgebreidere bedrijfsmogelijkheden dan wel een volwaardige bedrijfsbestemming achten wij, mede gezien de mogelijke ruimtelijke effecten die dit zou kunnen hebben voor de directe omgeving, onwenselijk. Zoals wij hebben aangegeven in de beroepsprocedure is het uitoefenen van een catering- en verhuurbedrijf ter plaatse, binnen de daaraan verbonden voorwaarden, ruimtelijk aanvaardbaar. Indien er echter sprake zou zijn van een wens tot uitbreiding van de bedrijfsactiviteiten dient het bedrijf te worden verplaatst naar een locatie die daarvoor geschikt is. 

4 Financiële uitvoerbaarheid

4.1 Economische uitvoerbaarheid

  
Het bestemmingsplan "Aalst, herziening Gestelsestraat 46a" ziet op het opnemen van een planologische regeleing voor een reeds bestaande en vergunde situatie. Aangezien er sprake is van een reeds bestaande situatie, is de economische uitvoerbaarheid gewaarborgd.
 
Nu geen sprake is van een bouwplan als bedoeld in artikel 6.2.1 van het Besluit ruimtelijke ordening is, gelet op het bepaalde in artikel 6.12 van de Wet ruimtelijke ordening, kostenverhaal niet aan de orde.
 

5 Maatschappelijke uitvoerbaarheid

5.1 Inspraak en overleg

Op de voorbereiding van een besluit tot vaststelling van een bestemmingsplan is ingevolge artikel 3.8, eerste lid van de Wet ruimtelijke ordening afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht van toepassing. Dit betekent dat het ontwerpbesluit gedurende zes weken ter inzage zou moeten worden gelegd in het kader van de zienswijzenprocedure.
 
In zijn uitspraak van 19 maart 2014 heeft de Afdeling aanleiding gezien met toepassing van artikel 8:72, vierde lid, de gemeenteraad op te dragen om voor het plandeel met de bestemming "Wonen" voor het perceel Gestelsestraat 46a een nieuw plan vast te stellen. Hierbij heeft de Afdeling aangegeven dat het nieuwe besluit binnen 16 weken na verzending van de uitspraak dient te zijn genomen en dat het nieuwe besluit niet overeenkomstig afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht behoeft te worden voorbereid.
 
Gezien het bovenstaande heeft ten aanzien dit plan geen inspraak- en/of zienswijzenprocedure plaats gevonden.