direct naar inhoud van 4.4 Verkeer & parkeren
ontwerp
NL.IMRO.0866.PB00006-0104

4.4 Verkeer & parkeren

4.4.1 Verkeer

In het hele te ontwikkelen gebied (inclusief fase 1) zijn de dorpsstraten en de schakeling van pleinen het domein van voetgangers en fietsers. Auto’s zijn te gast. In principe zijn alle straten 30 km zone. De dorpsstraat rondom het plangebied (rode arcering) is een tweerichtingsstraat met een breedte van 4,5 m. Auto en fietser maken samen gebruik van deze weg. De weg wordt optisch versmald met rabatstroken van bestrating in een kleur die afwijkt van de middenbaan. Het gedeelte wat parallel loopt aan de Eindhovenseweg wordt echter, in tegenstelling wat op onderstaande afbeelding te zien is, éénrichtingsverkeer in noordelijke richting.

De tweerichtingsweg (rode arcering) rondom het gebied wordt uitgevoerd in gebakken klinkerverharding. Vanaf deze straat is het centrale plein toegankelijk. Door de specifieke vormgeving van dit plein is duidelijk dat het niet de bedoeling is er auto te rijden. Het plein is echter wel toegankelijk voor bijvoorbeeld boodschappenbesteldiensten, maaltijdservices, ambulances, brandweer en incidenteel verhuisdiensten.

afbeelding "i_NL.IMRO.0866.PB00006-0104_0015.png"

Planfacetkaart: Wegen, straten en paden Brabantiaterrein (Bron: Mulleners + Mulleners Architecten, d.d. 31 augustus 2011)

4.4.2 Parkeren

De wegen en plein dienen zoveel mogelijk autoluw te worden gehouden. Daarom wordt er geparkeerd in parkeerhoven, omsloten door woningen. Deze hoven zijn vanaf de omringende wegen ontsloten. Parkeren geschiedt dus in deze hoven, op eigen terrein of in (semi-) ondergrondse parkeergarages. De parkeerhoven worden bestraat met betonnen bestratingsmateriaal. Indien mogelijk kan halfverharding worden toegepast in de parkeervakken.

Parkeren in de straten gebeurt alleen langs de tweerichtingsweg op langsparkeervakken. Dwarsparkeren wordt in de openbare ruimte vermeden omdat rijen dwarsgeparkeerde auto’s het straatbeeld en de breedte van het straatprofiel zeer negatief beïnvloeden. De gemeente gaat voor alle woningen in het plangebied uit van een gemiddelde parkeernorm van 1,5 parkeerplaats per woning.

afbeelding "i_NL.IMRO.0866.PB00006-0104_0016.png"

Planfacetkaart: Parkeren Brabantiaterrein (Bron: Mulleners + Mulleners Architecten, d.d. 31 augustus 2011)

Fase 1 bestaat uit de appartementen in deelgebied B en C op bovenstaande kaart.

In deelgebied B, het meest westeljke appartementengebouw (trapezevormige blauwe arcering), worden circa 41 betaalbare appartementen gerealiseerd. Dit betekent een parkeerbehoefte van 61,5 parkeerplaatsen. Onder het complex komt een parkeergarage ten behoeve van 39 parkeerplaatsen. Langs de straat komen ook nog 10 parkeerplaatsen. De overige 12,5 parkeerplaatsen worden in een latere fase elders op het Brabantiaterrein gerealiseerd aan de Eindhovenseweg. Om in de parkeerbehoefte te voorzien totdat de latere fasen gebouwd worden, worden 9 tijdelijke parkeerplaatsen aangelegd ten noorden van deelgebied B.

In deelgebied C (ter hoogte van centrale blauwe arcering) worden in fase 1 circa 59 betaalbare appartementen en circa 19 appartementen (78 in totaal) in de vrije sector gerealiseerd. Dit leidt tot een behoefte van 117,0 parkeerplaatsen. Daarnaast worden in een latere fase nog circa 22 grondgebonden woningen gerealiseerd. Ten behoeve van deze woningen wordt onder het complex een parkeergarage voor 77 parkeerplaatsen gerealiseerd. Langs de straat komen daarnaast nog eens 24 parkeerplaatsen en 15 parkeerplaatsen in een parkeerhof. In totaal worden 116 parkeerplaatsen gerealiseerd. De overige 1,0 parkeerplaatsen worden in een latere fase elders op het Brabantiaterrein gerealiseerd. Om in de parkeerbehoefte te voorzien totdat de latere fasen gebouwd worden, worden 5 tijdelijke parkeerplaatsen aangelegd ten oosten van deelgebied C.