Plan: | Tweede herziening bestemmingsplan landelijk gebied |
---|---|
Status: | ontwerp |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0331.Tweedeherzlandgeb-ON01 |
Deze tweede herziening leidt tot een aantal aanpassingen van de eerder vastgestelde plannen voor het landelijk gebied. Geconstateerd is namelijk dat het vastgestelde bestemmingsplan Landelijk gebied en de hierop volgende Eerste herziening enkele fouten bevat die hersteld moeten worden. Daarnaast geven de ingediende beroepschriften aanleiding om het plan aan te passen, vooruitlopend op een zitting bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.
In deze toelichting wordt eerst een overzicht gegeven van de procedure en de laatste stand van zaken van het bestemmingsplan Landelijk gebied. Vervolgens wordt aandacht besteed aan de plandelen die verbeterd zijn in dit bestemmingsplan en wordt toegelicht op welke wijze die punten zijn verwerkt in het ontwerpbestemmingsplan. Daarna wordt ingegaan op enkele aanpassingen die voortkomen uit de ingediende beroepschriften. Door die aanpassingen wordt (deels) tegemoet gekomen aan de bezwaren van enkele appellanten in de beroepsprocedure.
Op 8 maart 2022 heeft de gemeenteraad van Lopik het bestemmingsplan "Landelijk gebied" vastgesteld. Het vastgestelde bestemmingsplan heeft van 9 juni 2022 tot en met 20 juli 2022 voor beroep ter inzage gelegen. Tegen het vastgestelde bestemmingsplan zijn in totaal 22 beroepschriften ingediend bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Tevens is in die periode een verzoek tot voorlopige voorziening ingediend. Na de uitspraak over de voorlopige voorziening op 31 augustus 2022 is het plan, op één perceel na, in werking getreden.
In de uitspraak over de voorlopige voorziening heeft de voorzieningenrechter, ter voorkoming van onduidelijkheden en gelet op de rechtszekerheid, de gemeenteraad voorgesteld een herstelbesluit te nemen. Op 7 februari 2023 heeft de gemeenteraad van Lopik hierin voorzien met de vaststelling van het bestemmingsplan "Eerste herziening bestemmingsplan Landelijk gebied". Tegen dat besluit is door vier partijen beroep ingesteld en is wederom een verzoek tot voorlopige voorziening ingediend. In de uitspraak van 21 juni 2023 (202203711/3/R4) heeft de voorzieningenrechter dat verzoek afgewezen, waarna de eerste herziening in werking is getreden.
Het geldend planologisch juridisch kader voor het landelijk gebied van de gemeente Lopik wordt dus gevormd door het bestemmingsplan "Eerste herziening bestemmingsplan Landelijk gebied". Dat plan is per 21 juni 2023 in werking getreden, maar nog niet onherroepelijk. Een zitting bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State zal waarschijnlijk na de zomerperiode worden ingepland. Vooruitlopend hierop wordt het wenselijk geacht opnieuw enkele wijzigingen door te voeren.
Zoals in de inleiding is aangegeven, geven de ingediende beroepschriften eveneens aanleiding om het bestemmingsplan "Landelijk gebied" op een aantal punten te herzien. Meerdere appellanten hebben na het indienen van hun beroepschrift bijvoorbeeld kenbaar gemaakt dat zij er de voorkeur aan geven om het geschil minnelijk op te lossen, terwijl wij in enkele beroepschriften ook een concrete reden zien om het plan al vooruitlopend op de zitting te wijzigen. Daarmee wordt (deels) tegemoet gekomen aan de bezwaren die in de beroepschriften naar voren zijn gebracht.
Hieronder worden de aanpassingen die voortkomen uit de beroepschriften toegelicht. Voor de goede orde merken wij op dat het kan zijn dat niet alle bezwaren worden weggenomen en dat appellanten er belang bij houden om hun beroepschrift niet in te trekken.
Met voorliggend bestemmingsplan zijn enkele ondergeschikte wijzigingen doorgevoerd in de regels van het geldende vastgestelde bestemmingsplan Landelijk gebied (08-03-2023) en Eerste herziening bestemmingsplan Landelijk gebied' (07-02-2023). Zie voor een beschrijving van de aanpassingen Hoofdstuk 3.
Verbeelding
De bestemmingen van het geldende bestemmingplan worden weergegeven op de verbeelding, om de leesbaarheid van deze partiële herziening te vergroten. Dit is in de van toepassingverklaring geregeld. Ten opzichte van het geldende bestemmingsplan is het volgende gewijzigd:
Lekdijk Oost 12a Jaarsveld
Voor
Na
Batuwseweg 46 Lopikerkapel
Voor
Na
Lopikerweg West 30 Lopik
Voor
Na
Lopikerweg Oost 66/67 Lopik
Voor
Na
Noordzijdseweg 137 te Polsbroek
Voor
Na
Benedeneind Noordzijde 478 Benschop
Voor
Na
Dorp 76 te Polsbroek
Voor
Na
Boveneind Noordzijde 16a en 18 Benschop
Voor
Na
Zuidzijdseweg 144, 144a en 146 te Polsbroek
Voor
Na
Hendrik Stigtergaarde 1 te Jaarsveld
Voor
Na
Dorp 45, 47, 49, 49a, 51 en 53 te Polsbroek
Voor
Na
Lopikerweg Oost 9a, 10, 10a en 16 te Lopik
Voor
Na
Kortland 7a en 10 Lopikerkapel
Voor
Na
Benedeneind Zuidzijde 417bis tot en met 421 Benschop
Voor
Na
Zuidzijdseweg 160, 160a, 162 en 164 Polsbroek
Voor
Na
Batuwseweg 58, 60 en 62 Lopikerkapel
Voor
Na
Benedeneind Zuidzijde 321 te Benschop
Voor
Na
Kapelsepad 1 te Lopikerkapel
Voor
Na
Lopikerweg Oost 198c Lopikerkapel
Voor
Na
Lopikerweg Oost 34a Lopik
Voor
Na
Lopikerweg west 31 Lopik
Voor
Na
Lopikerweg Oost 66 en 67 Lopik
Voor
Na
Regels
In de regels is een van toepassing verklaring opgenomen om het geldende bestemmingsplan 'bestemmingsplan Landelijk gebied' (08-03-2023) en 'Eerste herziening bestemmingsplan Landelijk gebied' (07-02-2023) van toepassing te verklaren. De nieuwe onderdelen in de regels zijn gemarkeerd (vetgedrukt en onderstreept voor zover iets is toegevoegd en vetgedrukt en doorgehaald voor zover iets is verwijderd) aangegeven, zodat helder is wat deze tweede herziening toevoegt en verwijderd.
In de Wet ruimtelijke ordening (Wro) is een afdeling omtrent grondexploitatie opgenomen. Het doel daarvan is om de mogelijkheden voor gemeentebesturen te verbeteren om kosten te verhalen en eisen te stellen aan de fasering en inrichting van bouwlocaties. Dit brengt met zich mee dat de gemeente bij de vaststelling van het bestemmingsplan een besluit over het kostenverhaal moet hemen. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om het bouwrijp maken, het realiseren van nutsvoorzieningen en de aanleg van wegen.
In artikel 6.12 Wro is bepaald dat de gemeenteraad in principe een exploitatieplan vast moet stellen indien het bestemmingsplan voorziet in de mogelijkheid om nieuwe hoofdgebouwen te realiseren. Er is geen exploitatieplan nodig indien de gemeente op een andere manier haar kosten op de initiatiefnemer kan verhalen. In de praktijk gebeurt dit door het sluiten van een exploitatieovereenkomst.
Voor dit bestemmingsplan Landelijk gebied tweede herziening is het niet nodig om een exploitatieplan op te stellen. De te verhalen kosten zijn anderszins verzekerd of de bouwmogelijkheden zijn niet aan te merken als een bouwplan in de zin van artikel 6.2.1 Bro.
Bij de toepassing van de wijzigingsbevoegdheden zal worden bezien of er een overeenkomst kan worden gesloten. In het uiterste geval kan worden overwogen om bij het wijzigingsplan een exploitatieplan vast te stellen.
Het betreft ondergeschikte wijzigingen. Het ontwerpbestemmingsplan zal ter inzage worden gelegd.