direct naar inhoud van 4.2 Archeologie
Plan: Gezondheidscentrum Oude Singel
Status: ontwerp
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0589.BPGZCOudeSingel-OW01

4.2 Archeologie

Toetsingskader en beleid

In 1998 is het Verdrag van Malta tot stand gekomen. Doelstelling van dit Verdrag is de bescherming en het behoud van archeologische waarden. Zo wordt in het kader van de ruimtelijke ordening het behoud van het archeologisch erfgoed meegewogen zoals alle andere belangen die bij de voorbereiding van het plan een rol spelen. In 2006 heeft het Verdrag zijn beslag gekregen in de gewijzigde Monumentenwet 1988 (Wet op de archeologische monumentenzorg).

Rijks- en provinciaal beleid

Rijk en provincie stellen zich op het standpunt dat in het ruimtelijk beleid zorgvuldig met het archeologische erfgoed moet worden omgegaan. Voor gebieden waar archeologische waarden voorkomen of waar reële verwachtingen bestaan dat ter plaatse archeologische waarden aanwezig zijn, dient voorafgaand aan bodemingrepen archeologisch onderzoek te worden uitgevoerd. De uitkomsten van het archeologisch onderzoek dienen vervolgens volwaardig in de belangenafweging te worden betrokken.

Gemeentelijk beleid

Om aan de wettelijke verplichtingen met betrekking tot de archeologische monumentenzorg (AMZ) te kunnen voldoen, heeft de gemeente Oudewater een beleidsnota archeologie en een gemeentedekkende archeologische beleidskaart ontwikkeld. De beleidsnota (deel A) en de ruimtelijke uitwerking daarvan (deel B) bieden voor de gemeente de basis om in het ruimtelijke ordeningsbeleid inhoudelijk, effectief en transparant sturing te geven aan het proces van afweging van belangen bij de ruimtelijke inrichting.

De waarden- en verwachtingenkaart vormt de basis voor de archeologische maatregelenkaart. De daarop aangegeven vindplaatsen en verwachtingsgebieden zijn voor de maatregelenkaart vertaald in vijf beleidscategorieën, dat wil zeggen soorten zones/terreinen, waaraan een eigen planologisch beschermingsregime wordt gekoppeld.

Onderzoek en conclusie

Het plangebied is op de maatregelenkaart van het gemeentelijk archeologiebeleid voor een groot gedeelte gelegen in het gebied met een hoge verwachtingswaarde (categorie 2), zie onderstaande afbeelding.

afbeelding "i_NL.IMRO.0589.BPGZCOudeSingel-OW01_0009.png"   afbeelding "i_NL.IMRO.0589.BPGZCOudeSingel-OW01_0010.jpg"  

Uitsnede archeologische maatregelenkaart

Volgens de beschrijving in het archeologiebeleid gaat het in dit geval om:

  • bewoningslinten en oude woonplaatsen/terreinen met een hoge verwachting op het aantreffen van archeologische waarden uit de Late Middeleeuwen en Nieuwe tijd ('jonge archeologie'/cultuurhistorie);
  • landschappelijke eenheden (jongere beddinggordels/stroomruggen) met een hoge verwachting op het aantreffen van archeologische waarden (late prehistorie t/m Nieuwe tijd).

Bij ruimtelijke ontwikkelingen zijn de volgende vrijstellingscriteria (voor middelhoge verwachtingswaarde) van toepassing:

  • de bodemverstoring is kleiner dan 200 m²; of
  • de bodemverstoring gaat niet dieper dan 30 cm -mv.

Met andere woorden: een bodemingreep groter dan 200 m², maar niet dieper dan 30 cm, of een ingreep wel dieper dan 30 cm, maar niet groter dan 200 m², kan zonder voorafgaand archeologisch onderzoek plaatsvinden. Voor grotere bodemverstoringen (én én) geldt wél een onderzoeksplicht.

Voor de ontwikkeling van het gezondheidscentrum Oude Singel geldt dat er voorafgaand aan de werkzaamheden archeologisch onderzoek noodzakelijk is. Dit onderzoek wordt door de ontwikkelaar uitgevoerd. In het voorliggende bestemmingsplan is rekening gehouden met de archeologische verwachtingswaarde door het opnemen van de dubbelbestemming 'Waarde - Archeologie'.

Met inachtneming van het bovenstaande wordt geconcludeerd dat met het aspect archeologie voldoende rekening is gehouden in dit bestemmingsplan.