Plan: | Gezondheidscentrum Oude Singel |
---|---|
Status: | ontwerp |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0589.BPGZCOudeSingel-OW01 |
In 2009 is een verkeerskundig onderzoek uitgevoerd naar de verkeerseffecten van diverse ontwikkelingen in Oudewater (Royal Haskoning, Scholenprogramma en woningbouwprogramma verkeerskundige effecten en uitgangspunten, conceptrapport, d.d. 5 mei 2009). Eén van deze ontwikkelingen betrof het gezondheidscentrum en 14 appartementen (seniorenwoningen) aan de Oude Singel.
Verkeersstructuur
Ontsluiting gemotoriseerd verkeer
Het gezondheidscentrum en de seniorenwoningen zullen voor het gemotoriseerd verkeer worden ontsloten vanaf de R. Snellius v. Rooijenstraat, de Gerard Davidstraat en de Hendrik van Viandenstraat. Deze wegen geven aansluiting op de Oude Singel. De Oude Singel sluit in westelijke richting aan op de J.J. Vierbergenweg en geeft in oostelijke richting verbinding met het woongebied van Oudewater. De J.J. Vierbergenweg is de ontsluitingsweg van de kern richting de N228. In westelijke richting kan over de N228 naar Gouda en in oostelijke richting naar Montfoort en Utrecht worden gereden. Vanaf de N228 kan via de N204 ter hoogte van Linschoten worden aangesloten op de A12.
De J.J. Vierbergenweg is gecategoriseerd als gebiedsontsluitingsweg binnen de bebouwde kom met een maximumsnelheid van 50 km/h. De wegen rondom het plangebied zijn gecategoriseerd als erftoegangswegen binnen de bebouwde kom met een maximumsnelheid van 30 km/h.
Ontsluiting langzaam verkeer en verkeersveiligheid
Het langzaam verkeer wordt afgewikkeld over dezelfde wegen als het gemotoriseerd verkeer. Langs de J.J. Vierbergenweg ligt een vrijliggend fietspad conform de inrichting volgens Duurzaam Veilig. De Oude Singel is voorzien van fietssuggestiestroken, dit komt de verkeersveiligheid ten goede. Op de overige wegen wordt het verkeer gemengd afgewikkeld.
Uit het verkeersonderzoek blijkt dat voor het gezondheidscentrum 26 fietsparkeerplaatsen aanwezig dienen te zijn. Hierbij is een reductiefactor van 25% toegepast omdat verwacht wordt dat een bezoeker meerdere functies bezoekt.
Ontsluiting openbaar vervoer
De dichtstbijzijnde bushalte is gelegen langs de Hendrik van Viandenstraat ter hoogte van het plangebied. Hier halteren de openbaarvervoersdiensten in de richtingen IJsselstein en Woerden. In de nabijheid van het plangebied is tevens een bushalte gelegen langs de J.J. Vierbergenweg. Bij deze halte halteren de openbaarvervoersdiensten in de richtingen Utrecht en Gouda via Montfoort en Oudewater, in de richtingen IJsselstein en Woerden en in de richtingen Woerden en Oudewater via Linschoten. In Utrecht, Gouda en Woerden kan worden overgestapt op het railnetwerk.
Verkeersgeneratie en verkeersafwikkeling
In de huidige situatie is binnen het gebied de Immanuëlschool gevestigd. Door de realisatie van het gezondheidscentrum en de seniorenwoningen zullen de verkeersstromen veranderen. In vergelijking met de haal- en brengpieken van de kinderen in de huidige situatie zal het verkeer meer verspreid over de dag plaats gaan vinden. In het uitgevoerde verkeersonderzoek is de verkeersgeneratie van de nieuwe ontwikkeling bepaald, deze bedraagt 795 mvt/etmaal. De Immanuëlschool genereert in de huidige situatie 420 mvt/etmaal. Dit betekent dat er sprake is van een lichte toename van de verkeersintensiteiten in de omgeving met 375 mvt/etmaal.
Het verkeer wordt afgewikkeld over de Oude singel, deze weg kan deze lichte toename van de verkeersintensiteiten goed verwerken.
Parkeren
Uit het verrichte verkeersonderzoek blijkt dat in totaal 40 parkeerplaatsen nodig zijn om in de eigen parkeerbehoefte te kunnen voorzien. Voor het gezondheidscentrum zijn 24 parkeerplaatsen nodig en voor de seniorenwoningen 16 parkeerplaatsen.
Het aantal parkeerplaatsen voor het gezondheidscentrum is met 25% gereduceerd omdat aangenomen is dat een deel van de bezoekers van de apotheek ook eerst bij de huisarts zijn geweest. Vanwege het type woningen (seniorenwoningen) is geen rekening gehouden met mogelijk dubbelgebruik van parkeervoorzieningen. Hiervoor is gekozen omdat senioren overdag thuis zijn.
Grenzend aan het plangebied zijn circa 30 parkeerplaatsen aanwezig hiervan zijn er 10 parkeerplaatsen die gebruikt kunnen worden ten behoeve van het gezondheidscentrum en de seniorenwoningen. Dit betekent dat nog 30 parkeerplaatsen in de openbare ruimte gerealiseerd dienen te worden. In het beeldkwaliteitsplan wordt voorgesteld deze parkeerplaatsen aan te leggen langs de R. Snellius van Rooijenstraat en de Hendrik van Viandenstraat.
Conclusie
De ontsluiting voor de verschillende vervoerswijzen is goed te noemen. Eveneens zal de verkeersveiligheid rondom het plangebied voldoende gewaarborgd zijn. De extra verkeersgeneratie ten gevolge van de nieuwe ontwikkeling bedraagt 375 mvt/etmaal. Dit verkeer zal zich afwikkelen over de Oude Singel, deze weg kan de intensiteiten goed verwerken. In totaal dienen 30 parkeerplaatsen gerealiseerd te worden om in de eigen parkeerbehoefte te voorzien, dit is in de omgeving van het plangebied mogelijk. Hierbij is ervan uitgegaan dat 10 bestaande parkeerplaatsen voor het gezondheidscentrum en de seniorenwoningen gebruikt kunnen worden. Het aspect verkeer staat de realisatie van het gezondheidscentrum en de seniorenwoningen dan ook niet in de weg.