direct naar inhoud van 1.2 Planopgave: primair consoliderend bestemmingsplan
Plan: Gemeente Sluis: Kom Breskens
Status: voorontwerp
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1714.002bpbre10-0110

1.2 Planopgave: primair consoliderend bestemmingsplan

De opgave van het voorliggende bestemmingsplan omvat:

  • het opnemen van de kern Breskens in één bestemmingsplan, met uitzondering van het bedrijventerrein Deltahoek en het noordelijk van de kern gelegen dijktrace en buitendijks gebied langs de Westerschelde (waaronder strand, havengebieden en Waterfront Breskens);
  • het vastleggen van (legaal) bestaand gebruik en functies in een actuele bestemmingsregeling;
  • het overnemen c.q. continueren van het in het recent (in 2008) vastgestelde bestemmingsplan Centrum aangegeven planologisch beleid en regeling;
  • het opnemen van (die) ruimtelijke ontwikkelingen en veranderingen waarover planologische zekerheid bestaat (dit zijn bijvoorbeeld ontwikkelingen/projecten waarvoor een vrijstellingsprocedure danwel ontheffingsprocedure is doorlopen).

Het gaat dan ook primair om een consoliderend bestemmingsplan. Eventuele nieuwe initiatieven zullen afzonderlijk van dit bestemmingsplan worden beoordeeld en indien van toepassing een separate planologische procedure doorlopen.

De ontwikkelingsmogelijkheden in dit plan zijn beperkt en kleinschalig. In het plan is voor één potentiële ontwikkeling(slocatie) gekozen voor het planinstrument van wijzigingsbevoegdheid ex artikel ex artikel 3.6 lid 1 onder a van de Wet ruimtelijke ordening. Deze keuze houdt in dat een aantal sectorale onderzoeken kan worden uitgesteld tot het moment van concrete planontwikkeling. Voor een aantal (andere) aspecten zal bij de vaststelling van het bestemmingsplan (globaal) moeten zijn aangetoond dat de voorgenomen ontwikkeling uitvoerbaar is. Deze onderzoeken zijn uitgevoerd en de resultaten hiervan zijn in de plantoelichting opgenomen.
Voor het overige is sprake van een consoliderend plan, waarbij de noodzaak vervalt van onderzoek en toetsing met betrekking tot de planologische haalbaarheid en financieel-economische uitvoerbaarheid van (onderdelen uit) het plan. Wel zullen aanwezige waarden binnen het plangebied moeten worden vermeld en benoemd, maar er behoeven geen ontwikkelingen te worden getoetst op mogelijke gevolgen voor deze waarden. Wel heeft overeenkomstig de in het Besluit ruimtelijke ordening opgenomen verplichting de watertoets plaatsgevonden en zijn in relatie tot de bestemmingsregeling enkele milieuaspecten nagelopen en beoordeeld.