Plan: | De Burght - Oostburg |
---|---|
Status: | ontwerp |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.1714.006bpbur10-0120 |
Sinds 1 november 2003 is voor ruimtelijke plannen de watertoets verplicht. De initiatiefnemer dient in dat kader in een vroeg stadium overleg te voeren met de waterbeheerder over het ruimtelijke planvoornemen. Hiermee wordt voorkomen dat ruimtelijke ontwikkelingen in strijd zijn met duurzaam waterbeheer.
Het plangebied ligt binnen het beheersgebied van waterschap Zeeuws Vlaanderen, verantwoordelijk voor het waterkwaliteits- en waterkwantiteitsbeheer. De waterparagraaf is voorgelegd aan en heeft de instemming van de waterbeheerder: het wateradvies (brief van 22 juni 2010) is opgenomen als bijlage 1 bij deze plantoelichting.
Afstemming ruimtelijke ordening met het waterbeheer
Voor een goede afstemming met de ruimtelijke ordening zijn in het Omgevingsplan van de provincie Zeeland waterkansenkaarten opgesteld voor onder andere stedelijke functies. Deze kaarten zijn beschikbaar via de provinciale website. Op deze kaart zijn voor het perceel aan het Ledelplein de volgende gegevens opgenomen.
Het huidige watersysteem
Het verhard oppervlak ten tijde van het inmiddels gesloopte verzorgingshuis De Burght bedroeg 2278 m2. De bovengrond van de bouwlocatie bestaat uit zware zavel in associatie met lichte klei. De gemiddeld hoogste grondwaterstand is 0,4-0,8 m beneden het maaiveld, terwijl de gemiddeld laagste grondwaterstand meer dan 1,2 m beneden het maaiveld ligt.
De locatie bevindt zich in de Generale Prins Willempolder. Het waterschap hanteert in deze polder een zomer- en winterpeil van respectievelijk 0,50 m – NAP en 0,90 m – NAP. De locatie ligt in het afvoergebied van het gemaal Braakman. In de omgeving van het projectgebied bevindt zich echter geen oppervlaktewater.
Het zorgcomplex zal worden aangesloten op de bestaande riolering. In de huidige situatie is het perceel grotendeels verhard. Binnen of langs het projectgebied bevindt zich geen waterkering.
Het perceel ligt in de bufferzone van een natuurgebied.
Toekomstig watersysteem
Bij het ontwerp voor het zorgcomplex is rekening gehouden met de (voor voorliggend plan) relevante waterhuishoudkundige criteria die door de waterbeheerder in de Handreiking watertoets (april 2005) zijn aangegeven. Onderstaand is per criterium aangegeven op welke wijze daar bij de beoogde ontwikkeling mee wordt omgegaan.
Veiligheid (waterkering)
Niet aan de orde.
Wateroverlast
Om de waterafvoer bij extreme neerslagsituaties te kunnen reguleren is de trits "eerst vasthouden, dan bergen en dan pas afvoeren" richtinggevend voor het waterbeheer bij nieuwe ontwikkelingen.
Met de realisering van het zorgcomplex zal het verhard oppervlak met 820 m2 toenemen tot 3098 m2. Afkoppeling van de verharding zal bij deze ontwikkeling in principe geschieden door het afgekoppelde water middels een infiltratievoorziening te infiltreren in de bodem. In de tuin zal daartoe een wadi worden aangelegd, waaronder wordt voorzien in een drain. Op deze manier wordt het water vertraagd afgevoerd. De infiltratievoorziening zal worden voorzien van een overloop naar de hemelwaterafvoer van het gescheiden rioleringssysteem (zie hieronder).
Grondwateroverlast
Op grond van de Verordening Waterhuishouding Zeeland dient voor nieuwe plannen de ontwateringsdiepte minimaal 70 centimeter beneden het maaiveld te worden aangehouden.
Riolering
De rioleringsbuis onder het gesloopte gebouw van de Burght is in zijn geheel verwijderd waarbij een schildmuur is geplaatst in put O51570 en in put O51560. Ter plaatste van put O51560 zal een gedeelte van de streng blijven zitten. Hierop kan de aansluiting van het nieuwe gebouw plaatsvinden waarbij een nieuwe inspectieput wordt geplaatst.
De nieuwbouw wordt voorzien van een gescheiden rioleringssysteem. Dit betekent dat het riool tot aan de perceelgrens gescheiden wordt aangeleverd, maar verder toch als gemengd stelsel wordt afgevoerd. Op termijn kan dan wel eenvoudig op een gescheiden rioolstelsel worden aangesloten.
Watervoorziening
De waterbeheerder vraagt aandacht voor hergebruik van water in het bouwontwerp. Neerslagwater is van goede kwaliteit. Door het gebruik van regenwater kan op het drinkwatergebruik worden bespaard. Regenwater kan nuttig gebruikt worden, bijvoorbeeld voor het doorspoelen van het toilet. Bij de technische uitwerking van voorliggend plan zal worden bezien of maatregelen ten behoeve van hergebruik van water financieel en technisch verantwoord zijn.
Volksgezondheid
Niet relevant.
Bodemdaling
Niet aan de orde.
Oppervlaktewaterkwaliteit
Om te voorkomen dat hemelwater verontreinigd raakt dienen duurzame (niet-uitloogbare) bouwmaterialen te worden toegepast.
Natte natuur
Niet aan de orde.
Onderhoud
De beoogde infiltratievoorziening zal worden onderhouden door de initiatiefnemer. Buiten de infiltratievoorziening zal als gevolg van de beoogde ontwikkeling de onderhoudssituatie niet veranderen.