direct naar inhoud van 4.5 Milieuhinder bedrijven
Plan: Camping Welgelegen
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1714.009bpwel10-VG01

4.5 Milieuhinder bedrijven

Normstelling en beleid

Bij realisering van nieuwe hindergevoelige functies (zoals recreatiewoningen) moet rekening worden gehouden met eventuele milieuhinder van bedrijfsactiviteiten in de omgeving. Uitgangspunt is dat ter plaatse van de recreatiewoningen sprake is van een aanvaardbaar verblijfsklimaat. Daarnaast is van belang dat toekomstige (bedrijfs)functies geen belemmering vormen voor het woon- en leefklimaat van in de omgeving aanwezige woningen.

In het plangebied bevinden zich, naast de kampeerplaatsen, drie recreatiewoningen en een bedrijfswoning. Aan de Vlamingpolderweg ligt een particuliere woning. Deze woning is voor de uitvoering van het kwaliteitsverbeteringsplan aangekocht en gesloopt. Rondom het plangebied liggen andere verblijfsrecreatieterreinen.

Activiteitenbesluit

Voor recreatiebedrijven is het Besluit algemene regels voor inrichtingen milieubeheer, beter bekend als het Activiteitenbesluit, van belang. Dit besluit heeft op 1 januari 2008 het Besluit horeca-, sport- en recreatie-inrichtingen milieubeheer vervangen.

In het Activiteitenbesluit zijn milieuvoorschriften opgenomen ter voorkoming of zo veel mogelijk beperken van gevaar, schade of hinder voor de directe omgeving. Zo dienen de inrichtingen ervoor te zorgen dat de geluidsoverlast van het bedrijf of de accommodatie bepaalde grenzen niet overschrijdt. Tevens zijn meer op preventie gerichte voorschriften opgenomen betreffende verwijdering, preventie en hergebruik van afvalstoffen en zuinig gebruik van energie en water.

De gemeente kan onder bepaalde voorwaarden, als de lokale omstandigheden daartoe aanleiding geven, afwijken van hetgeen in het Activiteitenbesluit staat.

Afhankelijk van het type inrichting kan het Activiteitenbesluit geheel of gedeeltelijk van toepassing zijn op de inrichting. In het Activiteitenbesluit wordt een onderscheid gemaakt in drie type inrichtingen, namelijk:

  • Inrichting type A: Dit zijn inrichtingen die onder het zogenaamde lichte regime van het Activiteitenbesluit vallen. Het betreft hoofdzakelijk weinig milieubelastende activiteiten. De algemene milieuvoorschriften uit het besluit zijn op deze bedrijven toepassing.
  • Inrichting type B: Dit zijn inrichtingen die onder het volledige regime van het Activiteitenbesluit vallen. Het gaat hierbij om de inrichtingen die voorheen ook moesten voldoen aan algemene milieuvoorschriften of nog een milieuvergunning hadden. Het Activiteitenbesluit is voor deze voorschriften en milieuvergunningen in de plaats getreden.
  • Inrichting type C: Dit zijn inrichtingen die niet volledig onder het regime van algemene regels van het Activiteitenbesluit vallen. Voor deze bedrijven geldt de verplichting om een milieuvergunning aan te vragen. Voor enkele, in het Activiteitenbesluit genoemde onderwerpen, zijn de milieuvoorschriften uit het besluit naast een eventuele milieuvergunning van toepassing. Landbouwbedrijven vallen ook in deze categorie. Hierop zijn het Besluit landbouw milieubeheer, het Besluit glastuinbouw of het Besluit Mestbassins milieubeheer op van toepassing.

Bedrijven en milieuzonering

In het kader van een goede ruimtelijke ordening vindt afstemming van bestaande en nieuwe functies plaats door het aanhouden van zogenaamde richtafstanden. Hierbij kan gebruik worden gemaakt van de publicatie 'Bedrijven en Milieuzonering' van de VNG (2009). Bij deze richtafstanden wordt rekening gehouden met milieuaspecten als geur-, stof en geluidhinder. De richtafstanden gelden ten opzichte van een rustige woonwijk. Uit jurisprudentie en de genoemde VNG-publicatie blijkt dat in het geval van een gemengd gebied verkleinde richtafstanden gelden.

De brochure geeft voor kampeerterreinen (SBI-code 552) een richtafstand van 50 m ten opzichte van woningen, vanwege het milieuaspect geluid. Voor de milieuaspecten geur en gevaar geldt een richtafstand van 30 m. Bij uitbreidingen op de kampeerterreinen dient met deze afstand rekening te worden gehouden.

Horeca

Voor het reguleren van horecabedrijven is de Staat van Horeca-activiteiten beschikbaar. In dit bestemmingsplan wordt hiervan gebruik gemaakt. Vergelijkbaar met de Staat van Bedrijfsactiviteiten worden bij de uitwerking van ruimtelijk beleid voor hinderlijke horeca-activiteiten drie stappen onderscheiden:

  • 1. indelen van activiteiten in ruimtelijk relevante hindercategorieën;
  • 2. onderscheiden van gebiedstypen met een verschillende hindergevoeligheid;
  • 3. uitwerken van een beleid in hoofdlijnen: in welke gebieden zijn welke categorieën in het algemeen toelaatbaar.

Mede op grond van bovengenoemde criteria worden in de Staat van Horeca-activiteiten categorieën horeca-activiteiten onderscheiden: "lichte horeca" (categorie 1), "middelzware horeca"(categorie 2) en "zware horeca" (categorie 3). Voor een nadere toelichting op deze categorieën wordt verwezen naar bijlage 5.

Onderzoek

Activiteitenbesluit

Camping Welgelegen is op grond van het Activiteitenbesluit een inrichting type B, de beoogde activiteiten dienen dan ook in dit kader bij het bevoegd gezag te worden gemeld. De inrichting zal moeten voldoen aan de voorschriften genoemd in het betreffende besluit. Daarom hoeft geen milieuvergunning te worden aangevraagd.

Bedrijven en milieuzonering

De dagrecreatieve onderdelen van het plan, die mogelijk hinder kunnen veroorzaken zoals bijvoorbeeld het speelplein, worden gebundeld en centraal in de camping gerealiseerd. Het is dan ook niet aannemelijk dat de omliggende recreatieverblijfsgebieden hinder zullen ondervinden van de beoogde herstructurering van Camping Welgelegen.

Horeca

De horeca op Camping Welgelegen bestaat uit een snackbar en een bistro, deze is daarom ingeschaald als ten hoogste categorie 1b van de Staat van Horeca-activiteiten. Gezien de bestaande en voorgenomen locatie van de horeca op de camping is geen hinder voor de omgeving te verwachten.

Conclusie

Ter plaatse van het beoogde kampeerterrein kan een aanvaardbaar verblijfsklimaat worden gerealiseerd. Het vakantiepark vormt daarnaast geen belemmering voor omliggende recreatiewoningen.