direct naar inhoud van 4.5 Verkeer en parkeren
Plan: Wapen van Breskens
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1714.BPWVB-VG01

4.5 Verkeer en parkeren

4.5.1 Verkeer

In het kader van 'een goede ruimtelijke ordening' dient voor voorliggende plan het Wapen van Breskens aannemelijk gemaakt te worden dat de verkeersafwikkeling en verkeersveiligheid na realisatie van de nieuwe ontwikkeling voldoende is gewaarborgd. Als referentiekader dienen hiervoor de richtlijnen voor een Duurzaam Veilige weginrichting. Duurzaam Veilig streeft een overeenstemming tussen vorm, functie en gebruik na. Maatgevend jaar voor de toekomstige situatie is het jaar 10 jaar na de vaststelling: in dit geval is dat het jaar 2022. Het onderzoek is gericht op De Grote Kade. Dit is de hiervoor meest relevante weg: deze weg heeft de hoogste intensiteit ten opzichte van de omliggende wegen en is dé weg voor de bereikbaarheid van het Wapen van Breskens.

Functie en vorm

De functie van de Grote Kade is een erftoegangsweg binnen de bebouwde kom (verblijfsgebied). Een erftoegangsweg is een weg van de laagste categorie en heeft primair als functie om verkeer vanaf aangrenzende straten en percelen te ontsluiten.

Een erftoegangsweg is bestemd voor alle bestuurders en kent een snelheidsregime van 30 km/uur. Fietsers en gemotoriseerd verkeer worden op een erftoegangsweg gemengd afgewikkeld. De functie van een erftoegansweg wordt geaccentueerd door de weg uit te voeren met een elementen verharding zoals klinkers. De inrichting en vormgeving van de Grote Kade is in overeenstemming met de functie die de weg kent.

Gebruik

Uitgangspunten Duurzaam Veilig

Als richtlijn wordt binnen de verkeerskundige vakwereld aangehouden dat een erftoegangsweg geen hogere verkeersintensiteit kent dan maximaal circa 6.000 mvt/etmaal (afhankelijk van de locale situatie). Overstijgt de verkeersintensiteit deze waarden, dan is het wenselijk aan de weg een gebiedsontsluitende functie toe te kennen. Hier hoort een weginrichting bij waarbij het verkeer in snelheid en richting van elkaar wordt gescheiden om de doorstroming en verkeersveiligheid te kunnen waarborgen. Overigens is in specifieke gevallen een hogere verkeersintensiteit aanvaardbaar.

Uitgangspunten huidige en autonome verkeersintensiteit ('worstcase')

Van de Grote Kade zijn geen verkeersgegevens bekend. De weg waarvan wel gegevens bekend zijn en die zich het dichtst bij de Grote Kade bevindt is de Duivelshoeksweg (wegvak tussen de N675 en Deltahoek). Dit wegvak ligt in het verlengde van de Grote Kade en betreft één van de invalswegen van Breskens. De verkeersintensiteit op dit wegvak van de Duivelshoekweg bedroeg in 2010 volgens de verkeersstromenkaart van de provincie Zeeland 4.100 mvt/werkdagetmaal. Voor dit verkeeronderzoek is deze verkeersintensiteit als uitgangspunt gehanteerd. Hiermee is sprake van een 'worstcase'-scenario. De verkeersintensiteit op de Grote Kade zal in werkelijkheid immers veel lager zijn dan dat op de Duivelshoekweg. Tussen de Deltahoek en het Molenwater sluiten namelijk verschillende wegen aan, zoals Papendrecht en de ontsluitingswegen van het bedrijventerrein Deltahoek. Het verkeer op deze zijwegen zal voor een belangrijk deel van en naar de N675 rijden zonder dat zij de Grote Kade gebruiken.

Op basis deze 4.100 mvt/werkdagetmaal is de autonome verkeersintensiteit voor 2022 berekend en als uitgangspunt gehanteerd: deze bedraagt circa 4.730 mvt/werkdagetmaal. Deze autonome verkeersintensiteit is bepaald door rekening te houden met een autonome groei van 1,2% per jaar. Deze groei wordt door de gemeente in de regel gebruikt en sluit aan bij de landelijke gemiddelden.

Verkeersgeneratie

Ten opzichte van de situatie in 2010 zal door de beoogde ontwikkelingen extra verkeer op de wegen rondom het plangebied worden gegenereerd. Het gegenereerde verkeer is bepaald uitgaande van kengetallen uit de CROW publicaties 256 en 272 en het beoogde programma. Dit programma omvat de bouw van 22 appartementen en het realiseren van 700 m² bruto vloer oppervlakte (bvo) voor commerciële voorzieningen.

CROW publicatie 256 (Verkeersgeneratie woon- en werkgebieden; vuistregels en kengetallen gemotoriseerd verkeer; okt 2007; Ede) geeft aan dat voor woningen in een “centrum dorpse” woonmilieutype 7 mvt/werkdagetmaal/woning gebruikt mag worden als verkeersgeneratie. Het woonmilieutype is gebaseerd op de ligging van het plangebied en gegevens van het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS). De verkeersgeneratie voor de beoogde appartementen bedraagt hiermee 154 mvt/werkdagetmaal.

De beoogde commerciële voorziening ligt in het schil van het centrum en wordt gezien als een (klein) wijkcentrum. Het verkeersgeneratie kengetal bedraagt volgens CROW publicatie 272 (verkeersgeneratie voorzieningen – kengetallen gemotoriseerd verkeer; december 2008; Ede) voor een gemiddelde werkdagetmaal 59,8 mvt/per 100 m² bvo. De verkeersgeneratie van de commerciële voorzienig bedraagt daarmee 419 mvt/werkdagetmaal.

Het gegenereerde verkeer zal zich in verschillende richtingen afwikkelen. Het is niet duidelijk welke richting welk aandeel voor zijn rekening neemt. Er is voor gekozen uit te gaan van een maximale toename op de Grote Kade zonder rekening te houden met een verdeling. Hiermee is wederom sprake van een “worst case”-scenario.

Toekomstige verkeersintensiteit

De maximale verkeersintensiteit op de Grote Kade volgens zal in dit “worstcase”-scenario inclusief ontwikkeling in 2022 niet meer bedragen dan circa 5.300 mvt/werkdagetmaal (4.730 + 154 + 419). Met deze verkeersintensiteit wordt voldaan aan de uitgangspunten die vanuit Duurzaam Veilig worden gehanteerd (maximaal van 6.000 mvt/etmaal).

Verkeersafwikkeling en Verkeersveiligheid

De vormgeving en het gebruik van de Grote Kade zijn in overeenstemming met de functie van de weg. Voldaan wordt aan de principes van Duurzaam Veilig. Ook na het realiseren van de beoogde ontwikkelingen kan het verkeer rondom het plangebied verkeersveilig en goed worden afgewikkeld.

Geconcludeerd kan dan ook worden dat wordt voldaan aan 'een goede ruimtelijke ordening'. Het aspect Verkeer staat daarmee de ontwikkeling niet in de weg.

4.5.2 Parkeren

Algemeen

Naar aanleiding van de overleg- en inspraakprocedure is het bouwplan aangepast en besloten een nieuw (geactualiseerd) parkeeronderzoek door RBOI-Middelburg te laten uitvoeren op basis van de CROW publicatie 182 (Parkeerkencijfers – Basis voor parkeernormering; sept. 2008; Ede). Deze paragraaf geeft een rapportage van de resultaten hiervan.

Onderzoek

Uitgangspunten en resultaten

Bij het realiseren van nieuwe ontwikkelingen is het van belang dat sprake is van een sluitende parkeerbalans. Dit betekent dat ten gevolge van een nieuwe ontwikkeling geen extra parkeerdruk op de omgeving mag ontstaan. De parkeerdruk wordt bepaald door een vergelijking tussen het voorziene parkeeraanbod en de vraag/parkeerbehoefte.

De huidige en toekomstige parkeerbehoefte is bepaald door de aantallen van de te realiseren eenheden te vermenigvuldigen met de daarbij horende parkeernormen en aanwezigheidspercentages. De parkeernormen en aanwezigheidspercentages zijn ontleend aan de CROW publicatie 182 (Parkeerkencijfers – Basis voor parkeernormering; sept. 2008; Ede).

Bij het bepalen van de parkeernorm is rekening gehouden met een “niet stedelijke” verstedelijkingsgraad (bron: CBS) en een stedelijke zone “schil/overloop gebied”. De aanwezigheidspercentages zijn toegepast omdat aangaande voorliggende ontwikkeling in de oude en nieuwe situatie meerdere functies gebruik konden en kunnen maken van dezelfde parkeervoorzieningen. Voor de verschillende periodes van de dag/week zijn deze percentages weergegeven in tabel 5 van genoemde publicatie. Op basis van die tabel is uitgegaan van de meest maatgevende perioden (koopavond en zaterdagmiddag). Voor het hotel (welke niet in de tabel voorkomt) zijn de aanwezigheidspercentages voor woningen en het samenvallen van de koopavond en vrijdagavond als uitgangspunten gehanteerd.

De planontwikkeling voorziet in de toekomstige situatie in de realisering van:

  • 16 extra parkeerplaatsen op het eigen terrein (op basis van het bouwplan worden op het eigen terrein 24 parkeerplaatsen aangelegd, in de huidige/oorspronkelijk situatie is sprake van 8 parkeerplaatsen);
  • 18 extra parkeerplaatsen in de openbare ruimte (5 in de vorm van langsparkeren langs de rijbaan van het Molenwater en 13 in de vorm van haaks gestoken parkeren op het pleintje nabij het oorlogsmonument). De realisering van deze extra parkeerplaatsen in het openbare ruimte zijn contractueel gewaarborgd c.q. vastgelegd in een overeenkomst tussen gemeente en de initiatiefnemer.

Op basis van voorgaande uitgangspunten zijn in de volgende tabellen voor de huidige en toekomstige situatie de berekende parkeerbehoefte, het parkeeraanbod en de parkeerbalans bepaald en weergegeven.

Tabel Parkeerbehoefte

  Aantal / oppervlak   Normfunctie en norm   Parkeerbehoefte
minimum - maximum
gemiddeld  
      bij 100% bezetting   (obv. aanwezig-
heidspercen-tage)  
        koopavond   zaterdagmiddag  

Huidige situatie
 
     
3 sterren hotel
 
14 kamers   hotel:
0,5 à 1,5 ppl/kamer  
7 - 21 ppl
gem. 14 ppl
 
6 - 19 ppl
gem.13 ppl
(90%)
 
4 - 13 ppl
gem. 9 ppl
(60%)
 
restaurant
 
350 m2 bvo   restaurant:
10 à 12 ppl/100 m2 bvo  
35 - 42 ppl
gem. 39 ppl
 
33 - 40 ppl
gem. 37 ppl
(95%)
 
25 - 30 ppl
gem. 28 ppl
(70%)
 
totale parkeerbehoefte
 
42 - 63 ppl

gem. 53 ppl  
39 - 59 ppl

gem. 50 ppl  
29 - 43 ppl

gem. 36 ppl  

Toekomstige situatie
 
     
appartementen
 
22   woningen, goedkoop:
1,3 à 1,5 ppl/woning  
29 - 33 ppl
gem. 31 ppl  
26 -30 ppl
gem. 28 ppl
(90%)
 
17 -20 ppl
gem. 28 ppl
(60%)
 
commerciële voorziening
 
700 m2 bvo   wijkcentra:
3 à 4,5 ppl/100 m2 bvo  
21 - 32 ppl
gem. 27 ppl  
21 - 32 ppl
gem. 27 ppl
(100%)
 
21 - 32 ppl
gem. 27 ppl
(100%)
 
totale parkeerbehoefte

 
50 - 65 ppl

gem. 58 ppl  
47 - 62 ppl

gem. 55 ppl  
38 - 52 ppl

gem. 45 ppl  

Tabel Parkeerbalans


 
Bezetting

minimum-maximum
gemiddeld
 
  100%   (obv aanwezigheidspercentage - CROW)  
    koopavond   zaterdagmiddag  

Huidige situatie
 
     
totale parkeerbehoefte
 
42-63 ppl
gem. 53 ppl
 
39 - 59 ppl
gem. 50 ppl  
29 - 43 ppl
gem. 36 ppl  
aanwezig op eigen terrein
 
8 ppl   8 ppl   8 ppl  
bestaande parkeerdruk in openbare ruimte
 
34 - 55 ppl

gem. 45 ppl
 
31- 51 ppl

gem. 42 ppl  
21- 35 ppl

gem. 28 ppl  

Toekomstige situatie
 
     
totale parkeerbehoefte
 
50 -65 ppl
gem. 58
 
47 - 62 ppl
gem. 55 ppl  
38 - 52 ppl
gem. 45 ppl  
planontwikkeling voorziet in realisering 24 ppl op eigen terrein en 18 extra extra ppl in openbare ruimte
 
42 ppl   42 ppl   42 ppl  
toekomstige parkeerdruk in openbare ruimte
 
8 -23 ppl

gem 16 ppl
 
5 -20 ppl

gem 13 ppl  
-4 - 10 ppl

gem 7 ppl  

Verschil / effect ontwikkeling
 
     
totale toename parkeerbehoefte
 
8 - 2 ppl
gem. 5 ppl  
8 - 3 ppl
gem. 6 ppl  
9 ppl
min./max./gem.  
totaal extra parkeerplaatsen op eigen terrein en in openbare ruimte
 
34 ppl   34 ppl   34 ppl  
totale afname parkeerdruk in openbare ruimte
 
26 -32 ppl

gem 29 ppl
 
26 -32 ppl

gem 29 ppl  

min./max./gem. 25 ppl  

Voorgaande tabellen tonen aan dat uitgaande van elk daarin aangegeven scenario de beoogde ontwikkeling leidt tot een substantiele afname van de parkeerdruk in de openbare ruimte.

  • Gemiddeld neemt de parkeerdruk in de omgeving (openbare ruimte) af met 25-29 parkeerplaatsen. En bij het minimale en maximale parkeerscenario is sprake van een afname van de parkeerdruk in de omgeving (openbare ruimte) van 25 tot 32 parkeerplaatsen.
  • Ook bij een worst-case benadering c.q. in het (theoretisch) aller-slechtst denkbare scenario neemt de parkeerdruk af. Hierbij wordt bij het berekenen van de parkeerdruk in de huidige situatie uitgegaan van de minimale parkeernormen en in de toekomstige situatie van de maximale parkeernormen.
    In dit worst-case scenario neemt de parkeerdruk in de openbare ruimte af met 11 parkeerplaatsen. Voor de huidige situatie bedraagt bij 100 % bezetting immers de minimale parkeerbehoefte in de openbare ruimte 34 parkeerplaatsen en in de toekomst bedraagt de (resterende) maximale parkeervraag in de openbare ruimte 23 parkeerplaatsen. Deze afname geldt ook voor de op basis van aanwezigheidspercentagesberekende aantallen voor de koopavond (31-20 ppl) en zaterdagmiddag (21-10 ppl).

Conclusie

Uit parkeeroogpunt kan worden geconcludeerd dat sprake is van een goede ruimtelijke ordening. Als gevolg van de voorziene realisering van 34 extra parkeerplaatsen en het handhaven van de 8 op eigen terrein reeds bestaande parkeerplaatsen neemt ongeacht het gekozen parkeerscenario de parkeerdruk in de omgeving af.