direct naar inhoud van 2.3 Het voorkeursalternatief (VKA)
Plan: Kustwerk Nieuwvliet
Status: ontwerp
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1714.bpkustwerk12-ON01

2.3 Het voorkeursalternatief (VKA)

Afweging van alternatieven in het MER

In het MER zijn in eerste instantie twee alternatieven voor de inrichting van het recreatiegebied onderzocht op hun milieueffecten.

  • Het basisalternatief dat overeenkomt met de ontwikkelingsvisie zoals deze in het begin van het planproces is gepresenteerd.
  • Het inrichtingsalternatief dat ten behoeve van het MER is ontwikkeld.

Daarnaast is een variant voor de verkeersontsluiting uitgewerkt (ontsluiting van het uitbreidingsgebied vanaf de Dwarsdijk, verkeersvariant B).

Op grond van de resultaten van het milieuonderzoek bleek dat het inrichtingsalternatief in combinatie met variant B voor de verkeersontsluiting uit milieuoverwegingen de beste oplossing biedt. In het meest milieuvriendelijke alternatief (MMA) en het voorkeursalternatief (VKA) die in het MER op basis hiervan zijn uitgewerkt, zijn daaraan een aantal extra milieumaatregelen toegevoegd. Hierna worden de kenmerken van het VKA samengevat. Voor een nadere beschrijving van alle onderzochte alternatieven wordt verwezen naar het MER.

Het voorkeursalternatief uit het MER is door voortschrijdend inzicht achterhaald door een nieuw inrichtingsplan. Dit nieuwe inrichtingsplan past binnen het VKA.

afbeelding "i_NL.IMRO.1714.bpkustwerk12-ON01_0004.jpg"

Figuur 2.2. Inrichtingsplan

Hoofdkenmerken ontwerp en landschappelijke inpassing

In het voorkeursalternatief krijgt het plangebied een inrichting die refereert aan het strand en duinen(zie figuur 2.2). Centraal door het gehele plangebied loopt een circa 1 à 1,5 meter verhoogde rug met een duin-/ strandkarakter. Op de rug loopt de centrale langzaam verkeersroute die vanuit de Zeedijk naar de Adornisdijk het plangebied doorkruist. Voornamelijk aan de westzijde daarvan liggen de recreatiewoningen. Alle recreatiewoningen komen op grote kavels met ruime tuinen te liggen.

De overige verblijfseenheden liggen ten oosten van de centrale langzaam verkeersroute, in het gebied van de bestaande camping De Pannenschuur en Boshoeve. Voor de bestaande campings wordt het groene karakter plaatselijk versterkt.

De wijze van landschappelijke inpassing aan de randen zal verschillen per randzone. Aan de westrand ligt langs de Nieuwehovendijk en aan de zuidrand van het gebied is een grote waterpartij geprojecteerd met een transparante groene afscheiding. Langs de Adornisdijk komt een afschermende groenzone. De zuid- en noordrand worden gedifferentieerd ingevuld, deels open, deels met dichte groenbeplanting.

Opgemerkt wordt dat het ruimtelijk ontwerp voor het gebied in dit stadium van de planvorming nog een voorlopig, schetsmatig karakter heeft. Het ruimtelijke ontwerp zal te zijner tijd worden afgestemd op de behoeften in de markt van dat moment. Hier is nog een nadere uitwerking voor nodig.

Verkeersontsluiting

Voor de auto-ontsluiting van de bestaande en te ontwikkelen terreinen wordt primair gebruikgemaakt van een nieuw te realiseren toerit vanaf de Dwarsdijk. Alleen De Boshoeve blijft ontsloten vanaf de Adornisdijk. De bestaande ontsluiting vanaf de Zeedijk via de Zeekraalstraat wordt op een nog nader te bepalen punt onderbroken.

De nieuwe ontsluitingsweg vanaf de Dwarsdijk biedt een directe toegang naar de centrale voorziening van het terrein en splitst ten zuiden daarvan in een ringvormige ontsluitingsweg; deze vormt zowel voor de recreatiewoningen als voor de standplaatsen de hoofdontsluiting van het terrein.

De centrale langzaam verkeersroute over het terrein biedt ook voor derden een extra en directere verbinding voor langzaam verkeer.

afbeelding "i_NL.IMRO.1714.bpkustwerk12-ON01_0005.png"

Figuur 2.3. Verkeersontsluiting

Waterhuishouding

Met de herontwikkeling van het gebied wordt het watersysteem dat nu diverse knelpunten kent, aangepast aan de huidige eisen van het waterschap (zie figuur 2.4). Daarbij worden de hoofdkenmerken van de inrichting en het waterbeheer gehanteerd.

  • Evenals in de huidige situatie ligt het plangebied in twee peilvakken.
  • In het noordelijke deelgebied - het gebied van de bestaande recreatieterreinen - blijft het waterbeheer zo veel mogelijk ongewijzigd. Het waterpeil blijft hetzelfde. Er worden slechts enkele aanvullende sloten gegraven.

In het zuidelijke deel - het uitbreidingsgebied en De Boshoeve - worden extra waterpartijen aangelegd om de huidige knelpunten in de waterberging op te lossen. De belangrijkste waterpartij komt langs de Nieuwehovendijk te liggen. Daarop sluiten twee sloten aan die langs de randen van het uitbreidingsgebied komen te liggen. Om ervoor te zorgen dat de grote waterpartij permanent water van redelijke tot goede kwaliteit voert, wordt het waterpeil in dit gebied verhoogd.

afbeelding "i_NL.IMRO.1714.bpkustwerk12-ON01_0006.png"

Figuur 2.4. Waterstructuur

Aanvullende milieumaatregelen voorkeursalternatief

Om tot een duurzame inrichting – een inrichting met een optimaal milieuresultaat - te komen zijn in het onderzoek van het MER enkele aanvullende maatregelen benoemd die ook onderdeel uitmaken van het VKA. Het betreft maatregelen op het gebied van het waterbeheer, natuur, landschap, verkeersveiligheid en bodemkwaliteit. De maatregelen op het gebied van waterbeheer en verkeer worden geborgd via dit bestemmingsplan (zie paragraaf 2.4).