direct naar inhoud van 2.4 Regionaal beleid
Plan: Achthuizen-Langstraat-Zuidzijde
Status: ontwerp
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0580.OFLAchthLstrZz10-BP20

2.4 Regionaal beleid

Regionale Structuurvisie Goeree-Overflakkee (2010)

Door het Intergemeentelijk Samenwerkingsverband Goeree-Overflakkee (ISGO) is een intergemeentelijke structuurvisie opgesteld. Deze visie is eind 2010 vastgesteld door de gemeenteraden van de vier gemeenten op Goeree-Overflakkee.

In de structuurvisie worden de kernkwaliteiten van het eiland beschreven en daarmee samenhangend de gewenste ruimtelijke inrichting tot 2030. Ook worden kansen benoemd. De structuurvisie geeft daarmee het kader voor toekomstige ruimtelijke beslissingen en bestemmingsplannen. Voor een belangrijk deel is de regionale structuurvisie gebaseerd op de gemeentelijke toekomstvisies.

De visie gaat uit van een globale visie voor de lange termijn en een precieze aanduiding van de dorpsgebieden op contourkaarten als ontwikkelingsgebied voor herstructurering, inbreiding en uitbreiding.

Deze visie is uitgewerkt in een aantal strategische hoofdlijnen, waarvan voor dit bestemmingsplan relevant zijn:

  • inzet op een wooneconomie;
  • herstructurering van verouderde woongebieden, openbare ruimten en bedrijventerreinen;
  • uitbreiding van woningbouw in combinatie met een goede zorgstructuur en winkelvoorzieningen volgens een nader vast te stellen kernenprofilering en sturingsfilosofie;
  • versterking van landschapsstructuren en stedelijke ontwikkelingen volgens het landschapsontwikkelingsplan;
  • versterkte inzet op duurzaamheid, vooral door investeringen in het leveren van schone energie.

In figuur 2.2 is een fragment opgenomen van de strategische visiekaart. De beleidsuitgangspunten voor Achthuizen zijn als volgt:

  • kleine woonkern: verbeteren leefbaarheid en woonomgeving;
  • herstructurering verouderde woon- en werkgebieden + inbreiding binnen nieuwe dorpscontouren / opheffen stedelijk waterbergingstekort door aanleg waterbalkons bij kernen.

Voor Langstraat en Zuidzijde zijn geen specifieke beleidsuitgangspunten geformuleerd.

afbeelding "i_NL.IMRO.0580.OFLAchthLstrZz10-BP20_0003.png"

Figuur 2.2 Strategische visiekaart regionale structuurvisie

Visie op toeristische ontwikkeling tot 2015 Goeree-Overflakkee (mei 2000)

Deze visie biedt inzicht in lange termijn potenties van recreatie en toerisme en de strategie waarmee het eiland deze optimaal kan benutten, gekoppeld aan de ruimtelijk-economische structuur en de relatie met andere functies. Het uiteindelijke doel van de visie is vierledig, namelijk

  • het creëren van werkgelegenheid,
  • het behoud van het voorzieningenniveau op het platteland,
  • versterking van de ruimtelijke kwaliteit en
  • versterking van de eilandcultuur.

In de visie wordt uiteindelijk gekozen voor een combinatie van twee ontwikkelingsmodellen 'Resort Overflakkee' (extensieve, omgevingsgebonden recreatie met veel aandacht voor comfort) en 'Het bijzondere eiland' (waarbij de nadruk wordt gelegd op waterrecreatie). Deze strategie wordt nader ingevuld door onder andere de ontwikkeling van kwalitatief hoogwaardige vormen van verblijfsrecreatie inclusief grootschalige landschaps- en natuurbouw op het gehele eiland. De recreatieterreinen in Oude-Tonge worden onder de kleinere verblijfsgebieden geschaard. De recreatie in Oude-Tonge en omgeving is omschreven met de woorden rust, natuurbeleving en fietsen. In de toekomst is hier een uitbreiding van 100 tot 150 bungalows, van 20 tot 60 hotelkamers (appartementen) en 250 tot 300 ligplaatsen mogelijk. Voor de kwaliteit van het bestaande aanbod aan kampeerplaatsen en als ondersteuning voor recreatie op het land wordt enige ruimte aanbevolen (50-75 plaatsen). Aandachtspunt bij nieuwe recreatieve ontwikkelingen is het één op één-beginsel. Dit betekent dat voor iedere hectare 'recreatie' die wordt ontwikkeld, één hectare 'groen' gerealiseerd moet worden. De zoekgebieden voor resortontwikkeling liggen onder andere ten zuiden van Oude-Tonge en ten oosten van Ooltgensplaat. In de integrale belangenafweging in de streekplanuitwerking zijn beide locaties hiervoor afgevallen. Overigens is voor het eiland een fiets- en wandelrouteplan in ontwikkeling.