direct naar inhoud van 3.2 Ruimtelijke opbouw
Plan: Achthuizen-Langstraat-Zuidzijde
Status: ontwerp
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0580.OFLAchthLstrZz10-BP20

3.2 Ruimtelijke opbouw

Het plangebied bestaat uit drie te onderscheiden deelgebieden, te weten de kern Achthuizen, het buurtschap Zuidzijde en het buurtschap Langstraat. Deze deelgebieden worden met elkaar verbonden door de hoger gelegen dijken, waar de oudere (lint)bebouwing van het plangebied aan gesitueerd is. In figuur 3.1. is de ruimtelijke structuur van het buurtschap Zuidzijde weergegeven en in figuur 3.2. is de ruimtelijke structuur van de kern Achthuizen en het buurtschap Langstraat weergegeven.

In de drie deelgebieden zijn in de loop der tijd onderdijks gesitueerde woongebieden ontwikkeld. Deze woongebieden zijn gelegen ter plaatse van kruisingen van dijken en/of ter plaatse van een kruising van een dijk met een watergang. Kenmerkend voor de woongebieden is de grote uniformiteit. In tegenstelling tot de individuele bebouwing aan de dijk, is onderdijks voornamelijk sociale woningbouw gesitueerd. In Zuidzijde zijn het voornamelijk houten woningen die na de watersnoodramp van 1953 zijn gerealiseerd.

De individuele bebouwing aan de dijken is veelal in particulier bezit. De woningen verschillen qua afmeting en vormgeving. Veel van deze woningen hebben aan- en uitbouwen en/of bijgebouwen. De dijkwoningen staan strak ingekaderd. Ze staan dicht op de wegen en grenzen met de achterzijde van de kavels aan de dijksloten die de overgang vormen naar het aangrenzende landelijke gebied.

Nieuwe ontwikkelingen

In het plangebied zijn er, met name in het lint, vanuit het vorige bestemmingsplan, nog enkele mogelijkheden voor het incidenteel toevoegen van woningen aanwezig. Daarnaast bestond er in het vorige bestemmingsplan de mogelijkheid om de aanwezige bedrijfsbestemmingen te wijzigen ten behoeve van woningen. Deze mogelijkheden worden in het onderhavige bestemmingsplan wederom opgenomen. Daarnaast is een aantal nieuwe woningbouwlocaties opgenomen. Alle mogelijkheden voor nieuwe woningen zijn in de figuren 3.1. en 3.2. aangeduid. In paragraaf 6.3 wordt dit nader beschreven.

Daarnaast wordt in dit bestemmingsplan rekening gehouden met 1 grotere nieuwe woonlocatie in het plangebied. In Hoofdstuk 2 Beleidskader, is dit reeds aan de orde gekomen. Ter plaatse van de huidige bedrijfslocatie Firma Van Reijen in Achthuizen, zal een woonbuurt met 64 woningen (eengezinswoningen en zorgwoningen) worden gerealiseerd. Gelet op het verdwijnen van vrachtverkeer, zal deze ontwikkeling een kwaliteitsverbetering met zich meebrengen. Daarnaast draagt de ontwikkeling bij aan de woningbehoefte en het vitaal en leefbaar houden van de kern Achthuizen. Deze ontwikkeling wordt in paragraaf 6.3 nader beschreven.

afbeelding "i_NL.IMRO.0580.OFLAchthLstrZz10-BP20_0004.jpg"

afbeelding "i_NL.IMRO.0580.OFLAchthLstrZz10-BP20_0005.jpg"

Beeldbepalende elementen

In het plangebied zijn verschillende beeldbepalende elementen aanwezig. In Zuidzijde zijn de Zweedse woningen, behalve beeldbepalende, ook cultuurhistorisch van belang. De beeldbepalende elementen in Achthuizen zijn de kerk op de kruising van de Achthuizensedijk, de Tramdijk en de Kerkstraat en de molen die eveneens is gesitueerd aan de Achthuizensedijk. Beide zijn rijksmonumenten. Beeldbepalend element in Langstraat is de kerk met de pastoriewoning.

Groenstructuur

De groenstructuur in het plangebied vertoont een enigszins rommelig beeld. Door de watersnoodramp van 1953 heeft de oorspronkelijke dijkbeplanting veel te lijden gehad. Begeleidende bomenrijen langs de dijken vertonen op sommige plaatsen gaten of zijn in een minder goede staat. Ook ter plaatse van verdichting door gebouwen hebben de dijken een enigszins kale uitstraling gekregen. Onderdijks komt op een aantal plekken beplanting voor in de vorm van begeleidende bomen. Karakteristiek voor de dijken buiten de kernen is dat (zoals beschreven in paragraaf 3.1) deze eenzijdig zijn beplant met bloemen terwijl op de andere zijde afwisselend moestuinen, siertuinen en verspreide bomen aanwezig zijn. Het buurtschap Langstraat bestaat voornamelijk uit de hoger gelegen (lint)bebouwing aan de dijken. Er is echter ook bebouwing gesitueerd rondom een (paarden)wei. Bijzonder is de aanwezigheid van de eerder genoemde Midden-Europese 'stroomdalflora' op verschillende dijken, die deze een potentieel grote botanische waarde geven.