direct naar inhoud van 4.2 Bedrijven en voorzieningen
Plan: Achthuizen-Langstraat-Zuidzijde
Status: ontwerp
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0580.OFLAchthLstrZz10-BP20

4.2 Bedrijven en voorzieningen

Bedrijven

Verspreid over het plangebied zijn enkele (voornamelijk kleinschalige) bedrijven gesitueerd. Dit betreft landbouwgerelateerde bedrijvigheid zoals opslag voor landbouwproducten, enkele bedrijven in de autobranche zoals een schadeherstelbedrijf en caravanstalling. In paragraaf 5.1.1 wordt nader ingegaan op de relevante milieuaspecten. Ter plaatse van de bedrijven wordt rekening gehouden met wijziging naar de woonfunctie op termijn.

Maatschappelijke voorzieningen

Verspreid in het plangebied liggen enkele maatschappelijke voorzieningen. Hieronder worden scholen, (kinderdag)opvanglocaties, kerken en andersoortige maatschappelijke voorzieningen verstaan. Het betreft hier onder andere de begraafplaats aan de Achthuizensedijk, de rooms-katholieke kerk aan de Kerkstraat 1 in Achthuizen, de rooms katholieke basisschool De Achtsprong aan de Kloosterstraat in Achthuizen, de Nederlands-Hervormde kerk in het buurtschap Langstraat en peuterspeelzaal De Bengeltjes.

Recreatieve voorzieningen

De recreatieve voorzieningen in het plangebied bestaan uit het sportterrein van voetbalvereniging FIOS in de kern Achthuizen en de speeltuinen in de buurtschappen Zuidzijde en Langstraat. Daarnaast zijn aan de oostzijde van de kern Achthuizen een ijsbaan en een paardenrijbaan aanwezig. Tot slot bevindt zich verspreid in het plangebied een aantal kleinschalige volkstuinencomplexen.

Detailhandel

Het winkelaanbod in het plangebied is gering. In de buurtschappen Zuidzijde en Langstraat komt geen detailhandel voor. Verspreid over de kern Achthuizen zijn enkele winkels gesitueerd. Het betreft hier onder andere een bakkerij aan de Achthuizensedijk. De voormalige supermarkt aan de Bommelsedijk wordt overigens nog wel positief bestemd.

Horeca

Als horeca in het plangebied kan de kantine behorende bij het sportcomplex van voetbalvereniging FIOS aan de Kloosterstraat in de kern Achthuizen worden aangemerkt. Het gebouw is ook in gebruik als buurthuis c.q. dorpshuis. Ter plaatse van de Achthuizensedijk 108 is café 'Qwist Niks' gevestigd. Aan de Achthuizensedijk 110 is café Midlife gevestigd.

In paragraaf 5.1.2 wordt nader ingegaan op de relevante milieuaspecten.