direct naar inhoud van 3.2 Beschrijving van de huidige situatie
Plan: GEMEENTE ASSEN Norgerbrug en omgeving
Status: voorontwerp
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0106.08BP20102220-A001

3.2 Beschrijving van de huidige situatie

3.2.1 Geschiedenis

Het plangebied maakte deel uit van de Smildegervenen, een uitgestrekt hoogveengebied. Het ontginningslandschap van de veenkoloniën tussen Hoogersmilde en Assen is relatief jong. De veenontginning in het gebied is pas goed tot stand gekomen na de doortrekking van de toenmalige Smildervaart (de huidige Drentse Hoofdvaart) naar Assen in de periode 1771 – 1780. De aanleg van de Norgervaart vond plaats tussen 1784 en 1816 en vormde een verbinding van Huis ter Heide met de Drentse Hoofdvaart. De Norgervaart speelde ook een rol bij de ontsluiting van de veengebieden rond Veenhuizen. Het hoogveenontginningslandschap is het meest voorkomende landschapstype binnen de provincie Drenthe. In onderstaande afbeelding is de situatie rond 1809 – 1822 weergegeven.

afbeelding "i_NL.IMRO.0106.08BP20102220-A001_0006.png"

Situatie plangebied rond 1809 - 1822

Kenmerkend voor het landschap van de voormalige hoogveengebieden is de strakke verkaveling, de bebouwingslinten langs kanalen en de weidse ruimtes met wijken. Daarnaast heeft elke ontginning zijn eigen specifieke kenmerken. Kloosterveen III West had al in 1850 ongeveer zijn huidige inrichting. Ter plaatse van Kloosterveen III West vond de ontginning van het hoogveen plaats vanuit de richting van de Drentse Hoofdvaart. Hierbij werd loodrecht op dit kanaal een stelsel van wijken gegraven.

Deze wijkenstructuur had een vaste onderlinge afstand. In het midden van Kloosterveen III West loopt aan de zuidzijde van de Domeinweg de huidige Domeinwijk. Ten noorden van deze Domeinwijk is het wijkenstelsel in noordelijke richting voortgezet. In de onderstaande afbeelding is de situatie rond 1851 – 1855 weergegeven. Langs de Drentse Hoofdvaart zijn de oorspronkelijke bebouwingslinten nog goed herkenbaar.

afbeelding "i_NL.IMRO.0106.08BP20102220-A001_0007.jpg"

Situatie plangebied rond 1851 – 1855

Aan de zuidzijde van de Drentse Hoofdvaart is het oorspronkelijke strookvormige kavelpatroon minder nadrukkelijk aanwezig. In het gebied zijn aansluitend aan de Drentse Hoofdvaart nog plaatselijk de oorspronkelijke lijnvormige wijkenstructuren aanwezig. Deze wijken lopen op hoofdlijnen door tot de rand van het Pelinckbos om hier vervolgens over te gaan op de hoge Drentse zandgronden met de hieraan verbonden bos- en heidevelden. De oorspronkelijke wijken worden op dit moment doorsneden door de Balkenweg/N371. Het contrast van het overgangsgebied, is in de Omgevingsvisie Drenthe aangemerkt als kernkwaliteit.

3.2.2 Ruimtelijke karakteristiek en structuur

Landschappelijke karakteristiek en structuur

Het plangebied van de Gebiedsontwikkeling Norgerbrug ligt in een overgangsgebied van de hoge Drentse zandgronden, met restanten hoogveen, heide en bossen, naar het lager gelegen veenkoloniale ontginningslandschap. De grens tussen beide landschapstypen is herkenbaar door het verschil in verkavelingpatroon, verschil in bodemopbouw en door verschillen in het ruimtelijk patroon. De overgangsgrens valt voor een groot deel samen met de zuidgrens van het plangebied. Het plangebied zelf ligt grotendeels in het veenkoloniale ontginningslandschap (zie onderstaande afbeelding).

afbeelding "i_NL.IMRO.0106.08BP20102220-A001_0008.png"

afbeelding "i_NL.IMRO.0106.08BP20102220-A001_0009.png"

Veenkoloniaal en esdorpenlandschap in Drenthe met globale ligging plangebied

Ten zuiden van het plangebied is sprake van een overgang naar het esdorpenlandschap rondom de kern Witten. Rondom Witten was oorspronkelijk sprake van kleinschalige weidegronden met houtwallen, akkers en esgronden. De Baggelhuizerplas ligt ter plaatse van de vroegere noordelijke es van Witten. Ook richting Ter Aard (ten noordoosten van het plangebied) is sprake van een overgang naar een esdorpenlandschap. Met de ontwikkeling van Kloosterveen I en II en de Drentse Golf & Country Club zijn deze oorspronkelijke landschappelijke overgangen verloren gegaan.

In de Omgevingsvisie Drenthe is de overgang van het veenkoloniale landschap ter plaatse van Kloosterveen III Zuid naar het landschapstype behorende bij de hogere zandgronden ter plaatse van de Baggelhuizerplas en het Pelinckbos aangemerkt als landschappelijk contrast en een landschappelijke kernkwaliteit.

Het oorspronkelijke zeer open karakter van het veenkoloniale landschap is met de aanleg van Kloosterveen II aan de oostzijde van het plangebied en met de aanplant van nieuwe bosgebieden ten noorden van het plangebied en ten westen van de Norgervaart voor een gedeelte verloren gegaan. Kloosterveen III West kan dan ook worden gezien als een relatief “open enclave” binnen een gebied dat meer en meer een gesloten landschappelijk karakter krijgt.

afbeelding "i_NL.IMRO.0106.08BP20102220-A001_0010.png"

Impressie van open karakter hoogveenontginning ter plaatse van Kloosterveen III West (zicht vanuit zuidelijk deel Kloosterveen II)

Ter plaatse van Kloosterveen III Zuid is met de aanleg van de Balkenweg de oorspronkelijke wijkenstructuur binnen dit gedeelte van het plangebied deels aangetast. De Balkenweg vormt hierbij tevens een scheiding tussen de lintbebouwing langs de Drentse Hoofdvaart en het zuidelijker gelegen overgangsgebied. De open overgangszone is vanuit buurtschap Norgerbrug, landschappelijk gezien nog steeds goed herkenbaar aanwezig.

afbeelding "i_NL.IMRO.0106.08BP20102220-A001_0011.jpg"

Zicht op Pelinckbos vanaf de N371 ten zuiden van buurtschap Norgerbrug

Bebouwingskarakteristiek en structuur

Ter plaatse van het plangebied is de oorspronkelijke structuur bestaande uit een samenhangende lintbebouwing, een open ruimte en wijkenstructuur nog steeds herkenbaar aanwezig. Vooral bij Kloosterveen III West en aangrenzende de lintbebouwing langs de Drentse Hoofdvaart is deze structuur nog in zijn oorspronkelijke staat aanwezig. Ter plaatse van Kloosterveen III Zuid is, met de aanleg van de Balkenweg/N371 langs de zuidoever van de Drentse Hoofdvaart, deze oorspronkelijke structuur deels verloren gegaan.

Langs de Drentse Hoofdvaart is aan weerszijden lintbebouwing aanwezig. De dichtheid van deze lintbebouwing is het hoogste aan de noordzijde van deze vaart. De lintbebouwing bestaat uit (deels voormalige) boerderijen en burgerwoningen. Aan de westkant van de Norgervaart zijn verspreid staande boerderijen en burgerwoningen aanwezig. De dichtheid van deze bebouwing in aanzienlijk geringer dan de lintbebouwing langs de Drentse Hoofdvaart. Aan de oostzijde van de Norgervaart is géén sprake van lintbebouwing. Aan het hoofd van de Jan Klokwijk is wel een vrijstaand agrarisch bedrijf gelegen.

Binnen het plangebied ligt het buurtschap Norgerbrug. Dit buurtschap heeft zich na de aanleg van een brug over de Drentse Hoofdvaart ontwikkeld tot een cluster van burgerwoningen en kleinschalige bedrijvigheid nabij de aansluiting van de Norgervaart op de Drentse Hoofdvaart. Op basis van de onderstaande afbeeldingen kan een indruk worden verkregen van de bebouwing binnen het buurtschap Norgerbrug.

afbeelding "i_NL.IMRO.0106.08BP20102220-A001_0012.png"   afbeelding "i_NL.IMRO.0106.08BP20102220-A001_0013.png"  
Woonbebouwing   Bedrijfsmatige activiteiten  

In de Omgevingsvisie Drenthe is het bebouwingslint langs de Drentse Hoofdvaart vanaf Norgerbrug richting Bovensmilde aangemerkt als kernkwaliteit.

In het plangebied is één Rijksmonument aanwezig. Het betreft een neoclassicistische ontginningsboerderij (krimpentype met langsdeel) met deels nog originele beplanting, gelegen aan de Hoofdvaartsweg 162. De ontginningsboerderij is rond 1860 gebouwd. Langs de Drentse Hoofdvaart stonden oorspronkelijk vijf soortgelijke boerderijen. Nu zijn er nog drie over, waarvan de ontginningsboerderij aan de Hoofdvaartsweg 162 nog in de meest oorspronkelijke staat is. Er zijn géén gemeentelijke of provinciale monumenten in het gebied aanwezig. In onderstaande afbeelding van de ontginningsboerderij aan de Hoofdvaartsweg 162 opgenomen.

afbeelding "i_NL.IMRO.0106.08BP20102220-A001_0014.jpg"

Ontginningsboerderij aan de Hoofdvaartsweg 162