Plan: | Hoorn, Veessen en Vorchten (herziening De Stege 8 te Veessen) |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0246.00000857-va01 |
Het provinciaal beleid behelst een doorvertaling van rijksbeleid en is verwoord in tal van plannen. De belangrijkste betreft het Streekplan Gelderland 2005. Daarnaast zijn enkele streekplanuitwerkingen in het voorliggende geval van belang.
Op 20 september 2005 is het Streekplan Gelderland 2005 in werking getreden. In het Streekplan Gelderland 2005 wordt het motto van de Nota Ruimte "decentraal wat kan, centraal wat moet" vertaald naar het provinciale niveau "lokaal wat kan, provinciaal wat moet". Het streekplan kent een selectieve beleidsinzet op die zaken die van provinciaal belang zijn. Daarbij hoort een grotere beleidsvrijheid en eigen verantwoordelijkheid voor gemeenten voor die zaken die van lokaal belang zijn. Het streekplan kent het onderscheid tussen de provinciale hoofdstructuur en het multifunctionele gebied. Voor het multifunctionele gebied geldt in het algemeen dat dit het domein is van de gemeenten en dat dit gebied een beperkte bemoeienis van de provincie kent.
In het Streekplan Gelderland 2005 valt het plangebied aan De Stege 8 binnen het multifunctionele gebied en heeft het de aanduiding 'waardevol landschap' gekregen. In figuur 3.1. is een uitsnede van de 'Beleidskaart ruimtelijke structuur', behorende bij het Streekplan Gelderland 2005, opgenomen.
Figuur 3.1. Uitsnede Beleidskaart ruimtelijke structuur van het Streekplan Gelderland 2005 (Bron: Provincie Gelderland)
Voor dit gebied geldt in het algemeen dat dit het domein is van de samenwerkende gemeenten. Dit gebied kent een beperkte bemoeienis van de provincie. Het betreffende plan heeft geen consequenties voor provinciale belangen en is lokaal van aard.
Op verzoek van gemeenten heeft de provincie in het streekplan een gebiedsspecifiek beleid ontwikkeld in de vorm van regionale structuurvisies. Deze visies zijn gebaseerd op een analyse van ruimtelijke structuren en ruimtelijke opgaven of ambities voor wat betreft de ruimtebehoefte. Voornamelijk gaan de visies in op de gewenste verstedelijking en de daarbij passende positie van de stedelijke kernen en netwerken en op de opgaven voor het landelijk gebied.
De gemeente Heerde maakt onderdeel uit van de regio 'Noord Veluwe'. De regio 'Noord Veluwe' kenmerkt zich als een bijzonder belevingslandschap dat een aantrekkelijk toeristisch product is. De regio kent een goed voorzieningenniveau en een levendige lokale economie,
De ambitie van de regio is verwoord in de volgende hoofddoelstelling:
"zorg dragen voor leefbare gemeenschappen in een hoogwaardige omgeving, waarbij natuur en
landschap en leefbaarheid vanuit wederzijds respect met elkaar in evenwicht zijn"
Gedeputeerde Staten van Gelderland heeft op 12 december 2006 de Streekplanuitwerking 'zoekzones voor stedelijke functies en landschappelijke versterking' vastgesteld. Hierin worden regionale zoekzones voor stedelijke functies en landschappelijke functies aangewezen. Met deze zoekzones wil de provincie voorzien in de ruimtebehoefte tot 2015. In figuur 3.2 is een uitsnede opgenomen van de kaart 'zoekzones' behorende bij de streekplanuitwerking.
Figuur 3.2. Uitsnede kaart streekplanuitwerking zoekzones (Bron: Provincie Gelderland)
Het plangebied bevindt zich in een zogenaamde "zoekzone landschappelijke versterking". De zoekzones voor 'landschappelijke versterking' zijn de gebieden waar het landschap moet worden versterkt en waar slechts incidenteel en op beperkte schaal woningen mogen worden gebouwd.
In het voorliggende plan wordt de bouw van een nieuwe woning mogelijk gemaakt doordat er een aanzienlijke hoeveelheid "rood" wordt gesloopt. Het streekplan gaat ervan uit dat “rood” primair via functieverandering, hergebruik bestaande bebouwing en woningsplitsing wordt gerealiseerd. In het onderhavige geval is hier sprake van. De sloop van 1.578 m² rechtvaardigt de bouw van een nieuwe woning/woongebouw in het buitengebied. Middels het landschapsplan wordt een aanzienlijke impuls gegeven aan de landschappelijke kwaliteiten van de omgeving. Basis voor dit landschapsplan zijn de bestaande structuren en kwaliteiten van het omliggende landschap.
In het streekplan Gelderland 2005 is opgenomen dat functieverandering van met name (agrarische) bedrijfsgebouwen is toegestaan. In het streekplan is hiervoor een aantal algemene uitgangspunten en randvoorwaarden geformuleerd. Aan de regio's is de gelegenheid geboden om hieraan een nadere invulling te geven. Hierbij mag in principe gemotiveerd van het streekplan worden afgeweken. De regio Noord-Veluwe heeft een "Streekplanuitwerking Functieverandering" opgesteld en voorgelegd aan Gedeputeerde Staten. Deze hebben op 22 april 2008 het beleid goedgekeurd. Het gemeentebestuur van Heerde heeft eveneens ingestemd met de visie.
Het beleid kent ten opzichte van het streekplan twee belangrijke aanvullingen/wijzigingen:
Het functieveranderingsbeleid kent als uitgangspunt dat de woningen bij elkaar worden gesitueerd. Ook wordt uitgegaan van een reductie van tenminste 50% van de bebouwing (alle opstallen, exclusief de bedrijfswoning) per bestemmingswijziging. Uitgaande van de sloop van 1578 m² kan maximaal 789 m² aan woonbebouwing gerealiseerd worden. Dit kan een vrijstaande woning zijn van maximaal 150 m² en 100 m² aan bijgebouwen of één of twee woongebouwen met bijgebouwen. Als aanvullende voorwaarde wordt gesteld dat verzoeker extra investeert in de kwaliteit van het buitengebied, bijvoorbeeld door natuurontwikkeling in de vorm van houtsingels of bosaanplant.
Het plangebied valt binnen het multifunctionele gebied. De gronden in het plangebied zijn aangeduid als "waardevol landschap". Ingevolge de "Streekplanuitwerking zoekzones" en de daarbij behorende kaart valt het plangebied niet binnen een zoekzone die belemmeringen kan opleveren voor de in voorliggend bestemmingsplan besloten ontwikkeling. Daarnaast voldoet het plan aan de voorwaarden zoals deze gesteld worden in de "Streekplanuitwerking functieverandering". Het betreffende plan is daarmee in overeenstemming met provinciaal beleid en de uitwerkingen van het provinciale beleid.