direct naar inhoud van 3.2 Provinciaal beleid
Plan: Bestemmingsplan Wolvegasterweg 16 te Oldeberkoop
Status: ontwerp
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0085.BpWolvegasterweg16-ON01

3.2 Provinciaal beleid

De provincie Fryslân heeft in december 2006 het Streekplan Fryslân 'Om de kwaliteit fan de romte' vastgesteld. In het streekplan worden speerpunten van beleid aangedragen die de provincie op verschillende ruimtelijke terreinen kunnen versterken en ontwikkelen.

3.2.1 Streekplan Fryslân ‘Om de kwaliteit fan de romte’
3.2.1.1 Algemeen

In het Streekplan Fryslân 2007 staan de provinciale kaders waarbinnen ruimtelijke ontwikkelingen de komende tien jaar kunnen plaatsvinden. Binnen deze kaders hebben gemeenten en andere initiatiefnemers ruim de mogelijkheid om ontwikkelingen tot stand te brengen, waarbij de kernkwaliteiten van Fryslân voor de toekomst in stand gehouden en versterkt worden. Daarbij stuurt de provincie op bovenlokale belangen, met als leidende gedachte: lokaal wat kan en provinciaal wat moet.

Het streekplan is een belangrijk instrument voor de inrichting van de ruimte op provinciaal niveau en vormt de schakel tussen het abstracte rijksbeleid en het concrete gemeentelijk ruimtelijk beleid. Het streekplan is dus zowel ontwikkelingsgericht, sturend als toetsend.

3.2.1.2 Wonen

Op het gebied van wonen streeft de provincie ernaar de woonkwaliteiten van Fryslân, zoals rust en ruimte, landschappelijke en natuurlijke waarden, en veiligheid en woon-zorgcombinaties te benutten als sociaal-economische impuls voor Fryslân. Een bijkomende doelstelling is om nieuwe (landelijke) woonvormen optimaal in te zetten voor ruimtelijke kwaliteitsverbetering op het gebied van landschap, natuur, water en recreatie.

3.2.1.3 Cultuurhistorie

De provincie Fryslân stimuleert passend hergebruik van monumenten. Ze zijn van mening dat zowel volledige restauratie als het creatief omgaan met bouwkundige historische gegevens veelal leiden tot kwalitatief goede resultaten. De provincie Fryslân streeft ernaar om de belangrijke cultuurhistorische kwaliteiten en waarden in stand te houden en waar mogelijk verder te ontwikkelen.

3.2.1.4 Deelgebied Zuidoost-Fryslân

Op basis van het Streekplan Fryslân 2007 is het plangebied gelegen in het deelgebied 'Zuidoost-Fryslân'. Zuidoost-Fryslân ligt centraal in Noord-Nederland, tussen het laag gelegen Friese merengebied en het hogere Drents plateau, met een goede ontsluiting op de nationale wegenstructuur. De evenwijdig aan elkaar lopende beekdalen hebben in belangrijke mate de ruimtelijke structuur van het gebied bepaald. Zuidoost-Fryslân wordt economisch gezien vooral beïnvloedt door de A7-zone. De regio kent veel gevarieerde landschappelijke en natuurlijke waarden en een rijke, afwisselende cultuurhistorie. Met betrekking tot de kern Oldeberkoop wordt voornamelijk ingezet op het ontwikkelen en stimuleren van de recreatieve sector.

3.2.2 Verordening Romte Fryslân

Op 1 juli 2008 is de nieuwe Wet ruimtelijke ordening (Wro) in werking getreden. Het vereiste van provinciale goedkeuring van bestemmingsplannen is komen te vervallen. Provinciale ruimtelijke belangen moeten nu zo veel mogelijk vooraf in een provinciale verordening worden geborgd.

In de Provinciale Verordening Romte Fryslân wordt aangegeven welk onderwerpen de provincie van provinciaal belang acht en op welke wijze de provinciale belangen moeten worden vertaald in gemeentelijke ruimtelijke plannen. Als daaraan niet wordt voldaan, zal de provincie een zienswijze indienen en eventueel een aanwijzing geven als onvoldoende aan die zienswijze tegemoet wordt gekomen.

Provinciale belangen zijn belangen die ‘niet doelmatig of doeltreffend op gemeentelijk niveau kunnen worden afgewogen en behartigd, omdat de effecten het lokale niveau ontstijgen’. De verordening bevat geen nieuwe regels, maar borduurt voort op geldend provinciaal beleid, dat is opgenomen in het Streekplan Fryslân en enkele andere provinciaal ruimtelijke plannen.

De verordening is van toepassing op bestemmingsplannen, wijzigings- en uitwerkingsplannen, beheersplannen en uitvoeringsbesluiten op basis van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) en de Crisis- en herstelwet. Het is dus niet zo dat als in het moederplan aandacht is geschonken aan de verordening daar in een uitwerkings- of wijzigingplan van kan worden afgezien.

De verordening zelf voorziet niet in nieuw beleid. Toekomstig nieuw provinciaal beleid zal via een herziening van de verordening door kunnen werken. De verordening is dus dynamisch en zal regelmatig worden aangepast.

3.2.3 Toetsing aan het provinciaal beleid

Voorliggend initiatief behelst een functiewijziging van een bestaand karakteristiek en monumentaal pand. De functiewijziging voorziet in een vorm van kleinschalig wonen voor zorgbehoevende mensen. Gezien het feit dat de verordening zelf niet voorziet in nieuw beleid, en het initiatief goed past binnen het vigerend beleid zoals verwoord in het Streekplan Fryslân wordt geconcludeerd dat voorliggend bestemmingsplan in overeenstemming is met het provinciaal beleid zoals verwoord in het Streekplan Fryslân en verankerd in de Provinciale Verordening Romte Fryslân.