Plan: | Bestemmingsplan Wolvegasterweg 16 te Oldeberkoop |
---|---|
Status: | ontwerp |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0085.BpWolvegasterweg16-ON01 |
De Structuurvisie 2010-2020-2030 is op 15 september 2009 vastgesteld door de gemeenteraad van Ooststellingwerf. De structuurvisie geeft tot en met 2030 op hoofdlijnen en op structuurniveau richting aan de ruimtelijke ontwikkeling van gemeente Ooststellingwerf. Het geeft aan de hand van een nieuwe en uitdagende koers aanzetten voor nieuw beleid en het legt de basis voor bestemmingsplannen. De structuurvisie heeft een sturende functie en een zelfbindende werking voor het gemeentebestuur van Ooststellingwerf. De gemeente zal bij het nemen van besluiten op het gebied van ruimtelijke ontwikkelingen de structuurvisie als uitgangspunt nemen en in beginsel daarnaar handelen.
Het plangebied valt in de structuurvisie onder het gebied "Tussen De Tsjonger en De Linde". In dit gebied zijn de functies landbouw en natuur de voornaamste functies. Dit heeft een indrukwekkende, gevarieerde, sterke en afwisselende landschappen, buurtschappen en dorpen opgeleverd. Door de schaalvergroting in de landbouw zou dit beeld van de landschappen kunnen verschralen. De landschappen en de buurtschappen zouden op termijn heel goed, mits goed gedoseerd, andere functies zouden kunnen opnemen en verdragen. Hierbij kan men denken aan bijvoorbeeld kleinschalige woonzorgclusters en bedrijven aan huis op vrijkomende boerenerven of recreatievoorzieningen en verblijfsrecreatie in de buurtschappen. De bestaande functies landbouw en natuur mogen hier in geen geval nadelen van ondervinden.
De oude dorpen Makkinga en Oldeberkoop worden aangemerkt als parels in het landschap. In Oldeberkoop en in Makkinga ligt de nadruk op het beter benutten van de historische gebouwen voor woningbouw, recreatie, middenstand of voorzieningen en op het behoud en versterking van het vrij complete pakket aan basisvoorzieningen.
Op de plankaart "de landschappen" die bij de structuurvisie is opgenomen, is voor het gebied waar het plangebied onder valt onder andere aangegeven dat wordt ingezet op het opknappen van de wijken en vaarten, het herstellen en beleefbaar maken van cultuurhistorie, versterken van de relatie tussen dorpen, buurtschappen en landschappen, daarnaast wordt ingezet op de kernkwaliteiten rust en ruimte en speelt een verbetering van de recreatieve-toeristische sector hier een belangrijke rol.
De nadruk in de Structuurvisie voor wat betreft het plangebied ligt onder andere op het beter benutten van de historische gebouwen voor woningbouw, recreatie, middenstand of voorzieningen en op het behoud en versterking van het vrij complete pakket aan basisvoorzieningen. Door het gezamenlijk benutten van cultuurhistorie (in dit geval een vervolgfunctie in een karakteristiek, monumentaal pand) blijft een dorp als Oldeberkoop vitaal en aantrekkelijk voor toekomstige generaties. Derhalve wordt geconcludeerd dat het initiatief past binnen de uitgangspunten van de Structuurvisie.
De gemeente is in 2005 akkoord gegaan met het voorstel om de uitgangspunten uit de nota Wonen, Welzijn, Zorg en Dienstverlening voor ouderen en gehandicapten in Ooststellingwerf te gebruiken als leidraad/visie voor het gemeentelijk beleid op deze punten.
De nota is opgesteld door zorgaanbieders, zorgvragers en de gemeente en gaat in op zowel de zorgbehoefte als de woningbehoefte. De belangrijkste uitgangspunten uit de nota zijn de volgende:
In de Herbergier staan huiselijke sfeer, aandacht, veiligheid en respect centraal. De Herbergier biedt 15 woonplekken voor mensen met geheugenproblemen zoals dementie of alzheimer. Een zorgechtpaar regelt samen met een kleine staf medewerkers de dagelijkse begeleiding en zorg.
Het welstandsbeleid van de gemeente Ooststellingwerf is vastgelegd in een aantal beleidsdocumenten. Het document “Gebiedgerichte welstandscriteria” stelt de gemeente in staat om aan de hand van een methodiek zowel de bestaande visueel ruimtelijke kwaliteit te beschrijven en te waarderen, als de gewenste ontwikkeling ervan aan te geven en ook, op basis daarvan, richtlijnen of criteria vast te stellen voor het te voeren welstandsbeleid. Het plangebied maakt deel uit van het gebied 'Oldeberkoop dorpskern (oudere woon-, bedrijfs- en winkelbebouwing; beeldtypering gemengd)'. Het betreft hier de bebouwing langs en nabij de wegas door het dorp.
In het voorliggende geval betreft het enkel een inpandige verbouwing. De gevel van het pand aan de Wolvegasterweg 16 wordt niet gewijzigd. Gezien het feit dat er enkel sprake is van een inpandige verbouwing is het welstandsbeleid niet van toepassing op de in dit bestemmingsplan besloten ontwikkeling.
De nadruk in het gemeentelijke beleid ligt op het beter benutten van de historische gebouwen voor wenselijke vervolgfuncties. Door het gezamenlijk benutten van cultuurhistorie (in dit geval een vervolgfunctie in een karakteristiek, monumentaal pand) blijft een dorp als Oldeberkoop vitaal en aantrekkelijk voor toekomstige generaties. Geconcludeerd kan worden dat de in dit voorliggende bestemmingsplan besloten ruimtelijke ontwikkeling in overeenstemming is met het gemeentelijk beleid.