direct naar inhoud van 4.5 Ecologie
Plan: Verblijfsrecreatieterreinen Sluis
Status: ontwerp
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1714.bprecreatieterrein-ON01

4.5 Ecologie

Algemeen

De mogelijkheden voor verplaatsing en vergroting van de gebouwen ten behoeve van de centrale voorzieningen, en het direct mogelijk maken van een uitbreiding van 20% van het bebouwd oppervlak van de recreatiewoningen en/of bouwwerken voor recreatief nachtverblijf zal slechts geringe gevolgen hebben voor de flora en fauna op de recreatieterreinen aangezien het bestaande recreatieterreinen betreft, die intensief worden gebruikt. Daarnaast bevindt zich rondom alle recreatieterreinen structureel groen.

Beleid

Gebiedsbescherming: Natuurbeschermingswet 1998

Verschillende recreatieterreinen liggen op korte afstand van gebieden die zijn aangewezen als Natura-2000 gebied. Het gaat daarbij om natuurgebied Westerschelde & Saefthinge en natuurgebied Zwin & Kievittepolder.

Natura-2000

Om de natuur in Europa als geheel te beschermen en te ontwikkelen, wijzen alle Europese lidstaten zogenoemde Natura 2000-gebieden aan. Door Nederland zijn in het kader van de Natuurbeschermingswet 1998, 111 gebieden aangewezen natuurgebied waaronder Westerschelde & Saefthinge en natuurgebied Zwin & Kievittepolder . De aangewezen gebieden zijn het waard om bewaard te worden vanwege de ecologische betekenis, maar ook vanwege de toegevoegde waarde van het gebied voor de omgeving (recreatieve activiteiten, gezondheid, vestigingsklimaat). Voor de aanwijzing van de Natura 2000-gebieden zijn door het Ministerie van LNV ontwerpbesluiten opgesteld. In ieder ontwerpbesluit zijn vermeld een gebiedsbeschrijving, de begrenzing van het gebied en de voor het gebied van toepassing zijnde kernopgaven en instandhoudingsdoelen.

Ecologische Hoofdstructuur (EHS)

Het streven om te komen tot een Groene Hoofdstructuur is geconcretiseerd door het aanwijzen van gebieden voor instandhouding dan wel versterking van bestaande natuur, gebieden voor ontwikkeling van nieuwe natuur (de Ecologische Hoofdstructuur (EHS) en de aanwijzing van zones die ecologische verbindingen moeten gaan vormen.

Gronden voor nieuwe natuur zijn daarbij aangewezen als natuurontwikkelingsgebied, reservaatgebied of beheersgebied.

Soortbescherming: Flora- en faunawet
Bij vergunningplichtig bouwen, vergunningvrij bouwen en regulier onderhoud en beheer van de terreinen en gebouwen geldt rechtstreeks de Flora- en faunawet en is het in voorkomende gevallen noodzakelijk ontheffing aan te vragen als een activiteit de gunstige staat van instandhouding van soorten in gevaar kan brengen. Daarbij dient bijvoorbeeld rekening te worden houden met de aanwezigheid van broedende vogels of vleermuizen op de terreinen en inĀ / op of onder daken.

Toetsing en conclusie

Gebiedsbescherming: Natuurbeschermingswet 1998

De huidige situatie vormt geen aantasting van de beschermde natuurwaarden. Negatieve effecten als gevolg van het continueren van de huidige situatie zijn dan ook niet te verwachten.

Natura-2000

Het plangebied maakt geen deel uit van Natura-2000.

Ecologische Hoofdstructuur (EHS)

Het plangebied maakt geen deel uit van de EHS.

Soortbescherming: Flora- en faunawet

Mogelijk dient ten behoeve van de in het beleid omschreven activiteiten een ontheffing ingevolge de Flora- en faunawet te worden aangevraagd. Voor de vaststelling van het voorliggende bestemmingsplan is dit niet van belang.