direct naar inhoud van 5.5 Algemene uitgangspunten Recreatie - Verblijfsrecreatie
Plan: Verblijfsrecreatieterreinen Sluis
Status: ontwerp
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1714.bprecreatieterrein-ON01

5.5 Algemene uitgangspunten Recreatie - Verblijfsrecreatie

5.5.1 Bestemmingsomschrijving

De bestemming Recreatie - Verblijfsrecreatie is opgenomen voor alle verblijfsrecreatieterreinen. Per terrein is een eigen bestemming gemaakt door de naam van het terrein te gebruiken.

Door middel van een aanduiding is aangegeven of het gaat om een kampeerterrein (kt) of een recreatiewoningenterrein (rw) of een combinatie hiervan. In de bestemmingsomschrijving is verder opgenomen of en zo ja welke voorzieningen zijn toegestaan.

Algemeen wordt voor de terreinen uitgegaan dat de volgende functies mogelijk zijn, echter per terrein kunnen de voorzieningen beperkt of uitgebreid zijn:

  • centrale voorzieningen voor dienstverlening en beheer, zoals een receptie, kantoor loods of een overdekt zwembad;
  • spel-, sport- en speelvoorzieningen;
  • bedrijfswoning;
  • bij de bestemming behorende voorzieningen.
5.5.2 Bouwregels

De bouwregels zijn onderverdeeld in de bouwwerken die zijn toegelaten en de maten, aantallen, afstanden die de bouwwerken maximaal mogen hebben. Om deze maten, aantallen en afstanden zo duidelijk mogelijk weer te geven is er voor gekozen dit middels een tabel te doen. In deze tabel zijn uitsluitend de toegestane bouwwerken per recreatieterrein opgenomen.

Soorten toelaatbare bebouwing

De volgende bebouwing is toegestaan, per verblijfsrecreatieterrein kan dit variëren:

  • gebouwen ten behoeve van centrale voorzieningen, bouwwerken, geen gebouwen zijnde en overkappingen: zoals sanitaire voorzieningen, kantines, kantoren, recepties, zalen, parkwinkel, beheerloodsen, overdekte zwembaden, horeca en huisvesting ten behoeve van personeel.
  • bedrijfswoning: inclusief inclusief aan- en uitbouwen, veranda en bijgebouwen;
  • kampeermiddelen met bijgebouw: zoals tenten, vouwwagens, kampeerauto's, caravans of hiermee gelijk te stellen onderkomens, die bestemd zijn voor recreatief verblijf en waarbij de gebruikers hun hoofdverblijf elders hebben;
  • bouwwerken ten behoeve van recreatief nachtverblijf inclusief aan- en uitbouwen, veranda en bijgebouwen: eenvoudige bouwwerken zoals stacaravans, chalets, trekkershutten, kampeerhuisjes etc.. De verblijven zijn bestemd voor recreatief nachtverblijf en de gebruikers hebben hun hoofdverblijf elders;
  • recreatiewoningen inclusief aan- en uitbouwen, veranda en bijgebouwen: dit zijn de reguliere recreatiewoningen bestemd voor recreatief nachtverblijf en de gebruikers hebben hun hoofdverblijf elders;
  • bouwwerk, geen gebouwen zijnde: zoals een pergola of een schutting.

Situering bebouwing

Ten behoeve van de flexibiliteit ten aanzien van de terreinindeling is per recreatieterrein één groot bouwvlak opgenomen. Binnen dit bouwvlak is het aan de eigenaar/exploitant om te bepalen waar functies worden geprojecteerd. Ook daar waar sprake is van alleen particuliere recreatieterreinen is één bouwvlak opgenomen.

Hoewel in beginsel overal op het terrein kan worden gebouwd, gelden voor het bouwen verschillende regels. Alle toelaatbare gebouwen ten behoeve van centrale voorzieningen, recreatiewoningen, bouwwerken ten behoeve van recreatief nachtverblijf en kampeermiddelen zijn alleen toegestaan binnen het bouwvlak.

Een bouwwerk ten behoeve van recreatief nachtverblijf en een kampeermiddel zijn alleen toegestaan op een standplaats. Voor de toelaatbare bebouwing zijn afstanden tot aan de perceelsgrenzen opgenomen.

Aantallen

De aantallen toegestane recreatiewoningen, bouwwerken ten behoeve van recreatief nachtverblijf en de kampeermiddelen zijn overgenomen uit de vigerende bestemmingsplannen danwel de Wet op de Openluchtrecreatie (WOR).

Er is geen onderscheid gemaakt naar het soort standplaats. Het is aan de ondernemer om te bepalen of de standplaats wordt gebruikt voor een kampeermiddel of voor een bouwwerk voor recreatief nachtverblijf (tevens een kleine recreatiewoning).

Voor een nadere toelichting wordt verwezen naar paragraaf 3.1.

Goot- en bouwhoogten, oppervlakte en inhoud

De goot- en bouwhoogte zijn conform het voorheen geldende bestemmingsplan bestemd. Daar waar de goot- en bouwhoogten niet waren bestemd zijn deze op basis van de huidige situatie (meestal een goot- en bouwhoogte van maximaal respectievelijk 5 en 9 meter) bevestigd.

De gemeente streeft naar een hoogwaardig toeristisch-recreatief voorzieningenniveau. Het bouwvlak mag voor 15% worden bebouwd met centrale voorzieningen. Hiermee wordt de mogelijkheid geboden voor het realiseren van extra voorzieningen. Binnen dit bebouwingspercentage valt ook de bedrijfswoning.

Bouwwerken voor recreatief nachtverblijf en recreatiewoningen, beiden inclusief aan- en uitbouwen, veranda's en bijgebouwen, worden niet meegerekend bij deze oppervlaktemaat. Hiervoor zijn specifieke oppervlaktematen opgenomen.

Voor de oppervlakte van de recreatiewoningen is op basis van het voorheen geldende bestemmingsplannen éénmalig een uitbreidingsmogelijkheid van 20% direct toegestaan.

Bedrijfswoning

Per terrein is een bedrijfswoning toegestaan. Voor de maatvoering is aangesloten bij bedrijfswoningen in het buitengebied.

Bouwwerken, geen gebouwen zijnde

Binnen de bestemming zijn bouwwerken, geen gebouwen zijnde, toegestaan. Om te voorkomen dat op het kampeerterrein onnodige lichthinder wordt veroorzaakt is de volgende regeling opgesteld:

  • Lichtmasten worden zonder meer toegestaan tot 3 meter.
  • Lichtmasten met een neerwaartse uitstraling direct toestaan tot 5 meter.

Centrale bedrijfsmatige exploitatie

Voor de verblijfsrecreatieterreinen waar in het voorheen geldende bestemmingsplan alleen bedrijfsmatige exploitatie was toegestaan is dit overgenomen.

5.5.3 (Afwijken van de) specifieke gebruiksregels

Gebruiksregels

Het is niet toegestaan de kampeermiddelen, bouwwerken ten behoeve van recreatief nachtverblijf of een recreatiewoning permanent te bewonen. Het is wel toegestaan om in de verblijven heel het jaar rond te recreëeren. Een parkwinkel en een onoverdekt zwembad zijn niet direct toegestaan.

Afwijken van de gebruiksregels

Onder voorwaarden is het mogelijk om een onoverdekt zwembad te realiseren.