direct naar inhoud van 3.3 Provinciaal beleid
Plan: Aalst
Status: ontwerp
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0866.BP00142-0201

3.3 Provinciaal beleid

3.3.1 Structuurvisie ruimtelijke ordening

Structuurplan
Het structuurplan Waalre is door de gemeenteraad is vastgesteld op 8 juli 2003. In dit structuurplan wordt inzicht gegeven in de ruimtelijke ontwikkeling van de gemeente Waalre tot het jaar 2005. Dit plan is echter nog steeds van belang.

Het structuurplan geeft op basis van duurzame kwaliteiten en structuren richting aan de lange termijnvisie op ruimtelijke ontwikkelingen binnen gemeente Waalre. De kwaliteiten en structuren die ten grondslag liggen aan Waalre zijn:

  • Ruimtelijke kwaliteit: 'Kempische dorpen';
  • Regionaal profiel: 'Een sterke gemeente met eigen (groen) profiel in de regio';
  • Groeipotentie: 'Ligging aan de A2/A67';
  • Structuurprincipes: 'Verstedelijking' en 'Landschap'.

Voor de kernen binnen de gemeente wordt gestreefd naar structuur- en kwaliteitsverbetering van de dorpen en dorpsranden. Waar mogelijk wordt geopteerd voor inbreiding, herstructurering en het duurzaam afronden van de komranden. Deze ontwikkelingen moeten gerealiseerd worden met behoud van de bestaande (cultuurhistorische en monumentale) kwaliteiten.

Uitgangspunten van het beleid voor de kernen zijn het handhaven van de basisvoorzieningen en het princiep inbreiding gaat voor uitbreiding. Inbreiding kan ruimte beiden aan woningbouw, maar ook aan algemene voorzieningen (bijvoorbeeld bibliotheek, verpleeghuis, scholen etc).

Binnen de gemeente is en blijft Aalst de hoofdkern met een 'stedelijker ' woonmilieu dan Waalre. Op diverse plekken binnen Aalst is ruimte voor inbreiding, daarnaast wordt gestreefd naar een duurzame afronding van de dorpsranden. Aalst wordt omgeven door een gebied met hoge landschappelijke kwaliteiten. Hierdoor zit het bijna "op slot"en zijn er geen mogelijkheden voor uitbreiding.
Vanwege de inwerktreding van de Wet ruimtelijke ordening in 2008, is het structuurplan recentelijk geactualiseerd en vastgelegd in de (Interim)structuurvisie Waalre, welke op op 1 juni 2009 is vastgesteld.


De (interim)structuurvisie
De (interim)structuurvisie formuleert de beleidsdoelen van de gemeente Waalre op het gebied van de ruimtelijke ontwikkeling tot 2013 en bevat tevens een uitvoeringsparagraaf. De (interim)structuurvisie betreft een actualisatie van het reeds vastgestelde beleid en vormt een supplement op het structuurplan. Het bevat geen nieuwe beleidsuitgangspunten. De (interim)structuurvisie en het structuurplan gelden voor de planperiode 2013-2023.

Op 1 januari 2011 is de Structuurvisie ruimtelijke ordening Noord-Brabant in werking getreden. Provinciale Staten hebben deze op 1 oktober 2010 vastgesteld. De provincie geeft in de structuurvisie ruimtelijke ordening de hoofdlijnen van het ruimtelijk beleid tot 2025 (met een doorkijk naar 2040). De provincie kiest voor een duurzame ontwikkeling waarin de kwaliteiten van de provincie sturend zijn bij de ruimtelijke keuzes die de komende jaren op de provincie afkomen. Nieuwe ontwikkelingen moeten bijdragen aan de kracht en identiteit van Noord-Brabant.

De provincie streeft naar een complete kennis- en innovatieregio. Daarvoor zijn een aantrekkelijke woon- en leefomgeving, natuur- en landschapsontwikkeling, een robuust verkeer- en vervoersysteem en een aantrekkelijk vestigingsklimaat voor bedrijven van cruciaal belang. De ruimtelijke visie van de provincie bestaat op hoofdlijnen uit een robuust en veerkrachtig natuur- en watersysteem met aandacht voor hoogwaterbescherming, droogte en biodiversiteit. Een multifunctioneel landelijk gebied, waar de functies landbouw, recreatie en natuur in relatie tot elkaar ruimte krijgen. Met aandacht voor cultuurhistorische waarden en de leefbaarheid van kleine kernen. En een gevarieerd en aantrekkelijk stedelijk gebied, met sterke steden, groene geledingszones en uitloopgebieden (intensieve recreatie, stadslandbouw). Met aandacht voor sterke regionale economische clusters, (inter)nationale bereikbaarheid, knooppuntontwikkeling (zowel in de centra als aan de randen van de steden). Dit is vertaald in de volgende 13 provinciale ruimtelijke belangen:

  • 1. Regionale contrasten;
  • 2. Een multifunctioneel landelijk gebied;
  • 3. Een robuust en veerkrachtig water- en natuursysteem;
  • 4. Een betere waterveiligheid door preventie;
  • 5. Koppeling van waterberging en droogtebestrijding;
  • 6. Ruimte voor duurzame energie;
  • 7. Concentratie van verstedelijking;
  • 8. Sterk stedelijk netwerk: BrabantStad;
  • 9. Groene geledingszones tussen steden;
  • 10. Goed bereikbare recreatieve voorzieningen;
  • 11. Economische kennisclusters;
  • 12. (inter)nationale bereikbaarheid;
  • 13. Beleefbaarheid stad en land vanaf de hoofdinfrastructuur.

Voor onderhavig bestemmingsplan speelt met name het belang van concentratie van verstedelijking een rol.

Concentratie van verstedelijking
De provincie vindt het belangrijk dat er in Noord-Brabant verschil blijft tussen de steden en de kernen in het landelijk gebied. De provincie wil dat er verschillende kwaliteiten worden ontwikkeld voor wonen en werken rond de steden en in het landelijk gebied. In het landelijk gebied bieden vitale kernen landelijke en meer kleinschalige woon- en werkmilieus. Ontwikkelingen voor wonen, werken en voorzieningen zijn gericht op de eigen behoefte. Voor de opvang van de woningbouwbehoefte geldt het principe van bouwen voor migratiesaldo-nul.

Naast concentratie van verstedelijking wil de provincie binnen de stedelijke structuur het volgende bereiken:

  • zorgvuldig ruimtegebruik;
  • meer aandacht voor ruimtelijke kwaliteit;
  • betere verknoping van stedelijke ontwikkelingen aan de infrastructuur;
  • versterking van de economische kennisclusters.

Daarnaast maakt de provincie een onderscheid binnen de stedelijke structuur tussen twee ontwikkelingsperspectieven: stedelijk concentratiegebied en kernen in het landelijk gebied.

In het stedelijk concentratiegebied, inclusief de bijbehorende zoekgebieden voor verstedelijking, wordt de bovenlokale verstedelijkingsbehoefte opgevangen. Ze liggen in en rond Eindhoven-Helmond, Waalwijk, 's-Hertogenbosch, Oss, Tilburg, Breda, Oosterhout, Etten-Leur, Uden, Veghel, Bergen op Zoom en Roosendaal. Binnen het stedelijk concentratiegebied is een aantal specifieke aanduidingen opgenomen die richting geven aan stedelijke ontwikkelingen, in relatie tot de infrastructuur.

Het landelijk gebied bevat vitale kernen met landelijke en meer kleinschalige woon- en werkmilieus. Ontwikkelingen voor wonen, werken en voorzieningen dienen gericht te zijn op de eigen behoefte. Voor de opvang van de woningbouwbehoefte geldt het principe van bouwen voor migratiesaldo-nul. Om de leefomgeving aantrekkelijk te houden, verplaatsen bedrijven die qua aard, schaal en functie niet meer passen in het landelijk gebied naar werklocaties rond de steden. Leefbaarheid is een belangrijk aandachtspunt. Samen met de bewoners dient gezocht te worden naar mogelijkheden om gemeenschappelijke voorzieningen voor de kernen te behouden.

3.3.2 Verordening Ruimte

Vanaf 8 maart 2011 geldt de Verordening Ruimte. In de Verordening staan onderwerpen uit de provinciale structuurvisie, waarbij is aangegeven welke belangen de provincie wil behartigen en hoe ze dat wil doen. Deze verordening bestaat uit kaartmateriaal en regels waarmee gemeenten rekening moeten houden bij het opstellen van ruimtelijke plannen.

De inhoud van de verordening bestaat uit de nationale belangen die voortkomen uit de AMvB Ruimte en de provinciale belangen (voor het grootste gedeelte opgenomen in de structuurvisie). De Verordening bevat regels voor:

  • Regionaal perspectief voor wonen en werken;
  • Ruimte-voor-ruimteregeling;
  • GHS-natuur/EHS;
  • Bescherming tegen wateroverlast en overstromingen;
  • Grond- en oppervlaktewatersysteem;
  • Land- en tuinbouw (integrale zonering, glas, TOV).

Doorwerking plangebied
Het plangebied ligt binnen gronden die op de kaarten behorende bij de Verordening Ruimte als 'stedelijke regio' zijn aangeduid. Het plangebied ligt daarbij grotendeels binnen de gronden die zijn aangeduid als 'bestaand stedelijk gebied' of 'zoekgebied voor stedelijke ontwikkeling'. Een stedelijke regio is een gebied bestaande uit een ruimtelijk samenhangend verstedelijkt gebied en in hoofdzaak bedoeld voor de opvang van verdere verstedelijking.

Onderhavig bestemmingsplan betreft een beheerplan dat de bestaande situatie beoogt vast te leggen. Het is gericht op instandhouding van het bestaande wegenpatroon en de bestaande bebouwing. Dit is gedaan door de systematiek die gebruikt is voor de verbeelding waarop bestaande bebouwing een bouwvlak heeft en wegen een verkeersbestemming. Hiermee past een en ander binnen het provinciaal beleid.