Plan: | Aalst |
---|---|
Status: | ontwerp |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0866.BP00142-0201 |
Interimstructuurvisie
Op 8 juli 2003 heeft de gemeenteraad van Waalre het structuurplan Waalre vastgesteld. In het oude structuurplan wordt inzicht gegeven in de ruimtelijke ontwikkeling van de gemeente Waalre tot het jaar 2005. Ook worden ontwikkelingen op de lange en middellange termijn beschouwd.
Door het van kracht worden van de Wet ruimtelijke ordening (Wro) op 1 juli 2008 worden alle gemeenten verplicht voor hun grondgebied een structuurvisie op te stellen, met als onderdeel daarvan een uitvoeringsparagraaf. Voor Waalre is de Interim structuurvisie Waalre opgesteld, deze is vastgesteld op 11 juni 2009 door de gemeenteraad. Deze structuurvisie is een actualisatie van het structuurplan uit 2003, waarbij rekening wordt gehouden met de vereisten uit de Wro. Het plan omvat geen nieuwe beleidsuitgangspunten.
In de Wro zijn andere vereisten gesteld aan de structuurvisie. Aan deze vereisten werd in het oude structuurplan van de gemeente Waalre nog niet voldaan. Een structuurvisie volgens de Wro heeft als doel inzicht te geven in de ruimtelijke ontwikkeling van een gemeente voor de middellange termijn. Door ruimtelijke ontwikkelingen op een hoger schaalniveau vast te leggen krijgen gemeenten de mogelijkheid om in het kader van de Grondexploitatiewet bovenplanse verevening toe te passen. Daarbij is het van belang dat er afstemming plaatsvindt tussen de structuurvisie en de nota grondbeleid. Om te voldoen aan deze vereisten heeft de gemeente op basis van het structuurplan de Interim Structuurvisie Waalre opgesteld, welke op 11 juni 2009 is vastgesteld. In het plan zijn die projecten benoemd, waarvan het noodzakelijk is dat die de komende periode worden uitgevoerd.
Een structuurvisie volgens de Wro heeft als doel inzicht te geven in de ruimtelijke ontwikkeling van een gemeente voor de middellange termijn. Door ruimtelijke ontwikkelingen op een hoger schaalniveau vast te leggen krijgen gemeenten de mogelijkheid om in het kader van de Grondexploitatiewet bovenplanse verevening toe te passen. Daarbij is het van belang dat er afstemming plaatsvindt tussen de structuurvisie en de nota grondbeleid. In het plan zijn die projecten benoemd, waarvan het noodzakelijk is dat die de komende periode worden uitgevoerd.
Gestreefd wordt naar structuur- en kwaliteitsverbetering van de dorpen en dorpsranden. Waar mogelijk wordt geopteerd voor inbreiding, herstructurering en het duurzaam afronden van de komranden. Inbreiding kan ruimte bieden aan woningbouw, maar ook aan algemene voorzieningen (bijvoorbeeld bibliotheek, verpleeghuis, scholen etc.). Voor Aalst staat behoud van het hoogwaardige woonklimaat voorop.
Een belangrijke opgave ligt in het doorbreken van de eenzijdige samenstelling van de huidige woningbouwvoorraad in relatie tot de bevolkingsontwikkeling. Speerpunten zijn bouwen voor starters en gezinnen en bouwen voor senioren. Om dit mogelijk te maken is een helder bestemmingsplan met flexibele bouwmogelijkheden gewenst.
De woonvisie1 geeft de basis voor de belangrijkste opgaven waarvoor de gemeente staat op het gebied van het bouw en huisvestingsbeleid. Naast de zorg voor de eigen inwoners speelt daarbij ook de regionale opvang een belangrijke rol. Aan de woonvisie liggen de volgende beleidsuitgangspunten ten grondslag:
De gemeente wil een gevarieerde gemeente zijn waar ruimte is voor diverse doelgroepen, waaronder huishoudens met lage inkomens, starters, senioren met en zonder zorgvraag, jongere zorgvragers, statushouders en 'pardonners', doorstromers en kenniswerkers. De gemeente legt hierbij grote nadruk op levensloopbestendigheid, aanpasbaarheid, duurzaamheid en beeldkwaliteit.
Elke gemeente heeft de keuze om op het gebied van bouwen en wonen welstandstoezicht te voeren. Het welstandstoezicht is een manier om de kwaliteit van de bebouwde leefomgeving te waarborgen. De gemeente Waalre hanteert daarbij als uitgangspunt: "alleen zaken regelen die noodzakelijk zijn". In dit kader is door de gemeente een welstandsnota opgesteld met objectieve en voor de burger inzichtelijke welstandscriteria. Aan de hand van deze criteria toetsen gemeente en welstandscommissie de bouwvergunningen.
Welstandscriteria:
De gemeente Waalre heeft aanvullend hierop binnen haar grondgebied enkele gebieden, objecten en/of categorieën van bouwwerken aangewezen waarvoor geen redelijke eisen van welstand gelden. Dit wil zeggen dat er geen preventieve welstandstoets door het college plaatsvindt. Wel mag er hierdoor achteraf geen sprake zijn van een exces. Een bouwwerk dat een welstandsvrij object betreft of dat binnen een welstandsvrij gebied is gelegen kan, als de aanvrager daarvan dat wenst, desgevraagd toch preventief aan de welstandscriteria getoetst worden.
In het Groenbeleidsplan is de visie gegeven op het groen binnen de gemeente Waalre. Waalre kent een groen beeld en staat bekend om zijn groene uitstraling. Omdat groen aan veranderingen onderhevig is, heeft dit groenbeleidsplan de volgende doelstelling:
Het uiteindelijke doel is het in stand houden van de groene uitstraling van de gemeente Waalre. Dit wordt onder andere bereikt door onderscheid te maken in een hoofdgroenstructuur, nevengroenstructuur en overig groen.
Voor Aalst wordt de onderstaande groenstructuur gehanteerd. Concreet betekent dit dat er onderscheid gemaakt is tussen hoofd- en nevengroenstructuur. Hoofdgroenstructuur zal de bestemming groen krijgen met specifieke regels. Door het expliciet als groen te bestemmen wordt het behoud van dit groen op de betreffende locatie gewaarborgd. Een losse groenstrook of groen als begeleiding van de straat wordt aangeduid als nevengroenstructuur. Deze nevengroenstructuur is opgenomen in de bestemming 'Verkeer'.
Hoofdstructuur groen in Aalst