Plan: | Irislaan 8 |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0866.BP00147-0301 |
Kader
In de Nota Ruimte (2006) zijn de principes voor de ruimtelijke inrichting van Nederland vastgelegd. Daarbij gaat het om inrichtingsvraagstukken die spelen tussen nu en 2020 met een doorkijk naar 2030. In de Nota Ruimte zijn het beleid uit de Structuurvisie Groene Ruimte 2 en de hoofdlijnen van het ruimtelijk beleid uit de Vijfde Nota over de ruimtelijke ordening meegenomen.
Een belangrijk uitgangspunt van de Nota Ruimte is bundeling van verstedelijking, economische activiteiten en infrastructuur in de stedelijke regio's. Dit betekent dat nieuwe bebouwing voor deze functies grotendeels geconcentreerd tot stand komt. Dat wil zeggen in bestaand bebouwd gebied, aansluitend op het bestaande bebouwde gebied of in nieuwe clusters van bebouwing daarbuiten. Dit is onder meer geconcretiseerd in de aanwijzing van 11 Rijksbufferzones waarmee waardevolle groene gebieden worden behouden en stedelijke gebieden ruimtelijk gescheiden blijven.
Conclusie
In het kader van de brief van VROM-Inspectie d.d. 26 mei 2009 heeft dit plan geen directe relatie met de Nota Ruimte. Het plan valt niet onder in de bijlage genoemde nationale belangen.
Kader
De Algemene maatregel van bestuur Ruimte (hierna: AMvB Ruimte) heeft als doel vanuit een concreet nationaal belang een goede ruimtelijke ordening te bevorderen. De AMvB Ruimte bevat rechtstreeks bindende bepalingen waaraan bestemmingsplannen van gemeenten moeten voldoen. Deze bepalingen kunnen betrekking hebben op specifieke gebieden, zoals de rijksbufferzones en de Waddenzee, als algemene regels voor recreatiewoningen en militaire objecten. Daarnaast bevat het besluit veelal een delegatieopdracht aan de provincies om een aantal zaken nader te regelen in de provinciale verordening.
De inwerkingtreding van de AMvB Ruimte werd medio 2010 verwacht. Echter, in overleg met de Tweede kamer is besloten de inwerkingtreding over te laten aan het nieuwe Kabinet.
Conclusie
Ten aanzien van het plangebied bevat het besluit geen rechtstreeks bindende bepalingen.
Kader
Met het verschijnen van het Nationaal Milieubeleidsplan 4 (NMP4) in 2001 blijft ook het NMP3 onverkort van kracht. Het NMP4 is geen alles omvattend milieubeleidsplan, maar kijkt dertig jaar vooruit naar wereldwijde dimensies van het milieuvraagstuk. In het NMP4 is een overzicht gegeven van maatregelen om "een gezond en veilig leven in een aantrekkelijke omgeving te midden van vitale natuur te realiseren in 2030". Het NMP4 benoemt zeven grote milieuproblemen: verlies biodiversiteit, klimaatverandering, overexploitatie natuurlijke hulpbronnen, bedreigingen van de gezondheid, bedreigingen van de externe veiligheid, aantasting van de leefomgeving en onbeheersbare risico's.
Conclusie
Dit vormt geen belemmering.
Kader
In de Wet milieubeheer (Wm) zijn luchtkwaliteitseisen (hoofdstuk 5) opgenomen met daarbij behorende regelgeving. Deze wet vervangt het Besluit luchtkwaliteit 2005 (BLK 2005). Op grond van de Wm en bijbehorende regelgeving is onderzoek naar luchtkwaliteit voor woningbouwlocaties niet meer noodzakelijk, wanneer er minder dan 1.500 woningen (bij ontsluiting over één weg) danwel 3.000 woningen (bij gelijkmatige ontsluiting over twee of meer wegen) gerealiseerd worden. Een initiatief voor minder dan 1.500 respectievelijk 3.000 woningen kan op grond van de Regeling niet in betekenende mate (nibm) zonder meer doorgang vinden.
Beschouwing
In het plangebied wordt één woning gerealiseerd, het plan draagt dan ook niet in betekenende mate bij aan een verslechtering van de luchtkwaliteit.
Conclusie
Dit vormt geen belemmering.