direct naar inhoud van 5.5 Natuur en soorten
Plan: Irislaan 8
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0866.BP00147-0301

5.5 Natuur en soorten

Nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen, binnen en in de omgeving van gebieden die in de GHS zijn begrensd, dienen te worden getoetst op de effecten hiervan op de aanwezige natuur- en land-schapswaarden. Deze effecten worden in beeld gebracht aan de hand van de thema's "vernietiging", "versnippering" en "verstoring". Het in beeld brengen van de effecten van de gewenste functieverandering op de aanwezige natuurwaarden wordt afgezet tegen het oorspronkelijke gebruik van het plangebied door de scoutingvereniging.

5.5.1 Vernietiging

De functieverandering naar wonen vindt plaats binnen de GHS-natuur (overig bos- en natuurge-bied). De functieverandering naar wonen kan plaatsvinden zonder grootschalige kap van bomen. Er zullen hooguit enkele bomen moeten worden gekapt. Hierdoor zal het karakter van het gebied echter niet worden aangetast. De kap heeft daarentegen juist een functie vanuit het oogpunt van onderhoud. Door dunning van het bosgebied krijgen de behouden bomen meer leef- en groeiruimte. Feitelijk is er dan ook geen sprake van vernietiging van gebied dat in de GHS is gelegen. Omdat het plangebied altijd door de scouting in gebruik is geweest, zijn de actuele natuurwaarden laag. De bouw van een woning op het bestaande bouwblok zal daardoor niet leiden tot vernietiging van natuurwaarden. Door de splitsing van het plangebied naar wonen in het oostelijke deel en natuur in het westelijke deel van het plangebied is juist sprake van toevoeging van natuurwaarden en niet van vernietiging. Met een verschuiving van het bouwblok richting de weg wordt bovendien aan de achterzijde van het perceel extra ruimte voor natuur gecreƫerd tussen het huidige bosgebied en de achterzijde van de woning. Er is dan ook geen sprake van vernietiging van natuurwaarden.

5.5.2 Versnippering

Het plangebied ligt aan de rand van de bebouwde kom van de kern Aalst. De gronden van het plangebied zijn in gebruik geweest door de scouting. Bovendien stond in het plangebied het voormalige scoutinggebouw. De geplande functieverandering naar wonen gaat niet gepaard met de realisatie van infrastructurele voorzieningen. Het westelijke deel van het plangebied verandert bovendien naar natuur en krijgt met deze bestemming een betere bescherming. Om deze redenen heeft de voorgenomen woningbouw geen versnippering van natuurwaarden tot gevolg. Eerder ontsnippering. Er wordt een stuk natuur toegevoegd aan een groter geheel.

5.5.3 Verstoring

In de huidige situatie wordt de omgeving van het plangebied als uitloopgebied door de inwoners van Aalst gebruikt. Aan het plangebied grenst een onverharde parkeerplaats die intensief door bezoekers wordt gebruikt. Deze situatie brengt in de huidige situatie de nodige verstoring met zich mee. De gewenste functieverandering naar wonen voor het oostelijke deel van het plangebied leidt niet tot een aantoonbare toename van verstoring van natuurwaarden. Door de ligging tegen de bebouwde kom met bijbehorende verstoring (geluid, licht, beweging) komen kritische soorten in de huidige situatie niet binnen het plangebied of de directe omgeving voor. Voor minder kritische soorten (soorten als Egel, Konijn, Gewone dwergvleermuis, Vink, Zanglijster, Houtduif, Koolmees) vormt de plaatselijke, extensieve vorm van wonen geen belemmering. Deze gebruiksvorm brengt naar verwachting minder verstoring met zich mee dan het oorspronkelijke gebruik door de scoutingvereniging. De functie wonen brengt een beperkte mate van verstoring met zich mee die vrij constant is en alleen in het oostelijke deel van het plangebied voorkomt. Hierdoor zijn dieren in staat om hier aan te wennen. Het gebruik door de scouting vond periodiek plaats en over het gehele plangebied, waardoor er op momenten een sterke verstoring plaatsvond terwijl er het grootste deel van de tijd geheel geen verstoring optrad. Hierdoor zal er slechts in zeer beperkte mate sprake zijn van gewenning. De impact van de verstoring door de scouting was daardoor groter.

Tijdens een veldbezoek op 20 februari 2009 werden knaagsporen gevonden en zijn twee nesten gevonden die mogelijk door de Eekhoorn worden gebruikt. De Eekhoorn geniet bescherming onder de Flora- en faunawet. Indien ruimtelijke ingrepen plaatsvinden dient voor deze (tabel 2) soort gewerkt te worden met een goedgekeurde gedragscode. Dit zal inhouden dat buiten de periode gewerkt moet worden dat er bewoonde nesten aanwezig zijn. Nesten zijn mogelijk aanwezig in de periode februari-oktober.

5.5.4 Conclusie

Deze functieverandering van het plangebied heeft, gezien de ligging en het huidige gebruik van het plangebied, een beperkte verstoring tot gevolg. In tegenstelling tot de oorspronkelijke functie, waarbij het hele plangebied wordt verstoord (zij het periodiek), is met de functieverandering alleen sprake van verstoring in het oostelijke plandeel. Door de ligging van het plangebied tegen de bebouwde kom van Aalst en door het gebruik van het bosgebied als uitloopgebied is de aanwezige fauna reeds gewend aan de aanwezigheid van mensen (zijnde verstoring). De verstoring als gevolg van de functieverandering is daarom beperkt van aard en alleen van toepassing op het oostelijke plandeel. Van vernietiging danwel versnippering van de aanwezige natuurwaarden is geen sprake. Wel dient conform een goedgekeurde gedragscode te worden gewerkt.